Idem od repa - radionice: slažem se s pristupom, radionice su najbolje ako se ljudi prijave, jer teško je zainteresirati nekoga tko je jedva odvojio pol sata za informacije ... Imali smo samo nekoliko roditeljskih susreta te forme u nižim razredima kod starijeg sina (bez posebnih prijava), ali njegova je učiteljica posebna osoba + sastav razreda/učenika i roditelja je takav da se to moglo organizirati. Ja sam čak naivno pomislila da je to pravilo, ali me život brzo razuvjerio kad sam kod mlađeg sina vidjela nešto totalno drugačije i bliže prosječnom ne previše suradljivom roditeljskom sastavu razreda.
Evo i izvješća s jučerašnjeg sastanka
Dnevni red
1. Anketa - vještine učenja
2. Ocjene i raspored ispitivanja do kraja škg
3. Procjena stanja razrednog odjela (otvorena diskusija)
1. Provođenje ankete inicirala je stručna služba škole. Dobili smo papir A4 sa nekoliko pitanja o tome kako naše dijete uči, koliko je samostalno u organiziranju vremena i savladavanju gradiva, smetnjama pri učenju i koncentraciji i slično. Anketa nije anonimna, potpisuje se. Kad je bilo gotovo, usporedili smo rezultate s anketnim listićima koje su dan ranije ispisala naša djeca. Ja sam imala dosta dobro podudaranje sa sinovom anketom. Poznat mi je taj materijal ali ne mogu se sjetiti gdje sam ga već vidjela - negdje na internetu ili u knjižnici. Probat ću malo potražiti po stranicama AZOO, pa ako nađem, dojavit ću.
2. Ocjene - razrednik se dosjetio kako da mu ljudi ne dišu za ovratnik nakon sastanka i jednostavno podijelio papir s ocjenama, te pozvao ljude da dođu na informacije ako žele saznati detalje i razgovarati s njim. Dobra taktika jer javno čitanje ocjena nikad mi se nije sviđalo. Otprilike su spomenute i ključne provjere znanja, ali ne treba o tome puno drviti jer postoji popis na web stranici škole i djeca to (bar moji) samostalno provjeravaju + ja pogledam i zapišem doma u njihov kalendar
3. Stanje razrednog odjela
Uobičajene priče - rješavanje osobnih zadjevica (nema toga kod nas puno) sa smjernicama roditeljima kako da to doma rješavaju. Uobičajeno i očekivano, neki se roditelji nađu pogođenima pa im se mora dati prostor da iznesu svoje mišljenje, ali to je ok. Nisam se nikad našla u tom loncu (u ovom razredu) jer moje starije dijete ne sudjeluje u sukobima, ali tko zna što me čeka kad bude roditeljski sastanak kod mlađega, he he he... Volim poslušati što kažu drugi roditelji jer na taj način steknem širu perspektivu. Sviđa mi se i kad razrednik kaže "Ja to dijete ljudski razumijem (vratilo je udarac napadaču) ali ga ne mogu podržati jer udarac nije način rješavanja sukoba o čemu ću s djetetom porazgovarati o tome." Upravo tako bih i ja doma postupila, a o tome smo se i složili.