Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 59

Tema: Vitamin D3

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno Vitamin D3

našla sam sličnu temu, no mene zanima šta dajete bebama sad kad se Plivit D3 kapi više ne proizvode i nema ih u apotekama?

u jednoj apoteci mi kažu da uzmemo AD kapi, u drugoj da bebu držimo na suncu...

kapi dajemo od rođenja i to u povećanoj dozi (5 kapi) jer je bebica imala nešto mekaniji spoj kostiju iza uha (zaboravila sam latinski naziv za to). srećom prošlo mu je nakon mjesec dana.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ne znam, ja dajem sporadično, npr kad nismo na suncu, u protivnom sam si stvara...

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Možeš ih nabaviti u Sloveniji. Istina, ne Plivine, ali neke druge D kapi. Ja sam imala tu namjeru ali mi je sestra pronašla 2 bočice "prek veze" No, kad to potrošimo-pravac Slo, jer kod nas ih nema....

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo ja imam punu bočicu Plivit D3 pa mogu poslat ako neko želi
    stare su 5mj
    vrijede do 12 mj 2007.g.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure, ja sam u Becu, al isto imam doma neotvorenu bocicu Oleovit D3 kapi. Iako se slazem sa gorespomenutom apotekarkom i primjedbom o setnjama i suncu. , ako netko hoce, mogu mu to poslati.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ima ih u Zagrebu, u apoteci u Sigetu...daju samo na recept.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

drugom i trecem djetetu ih nisam davala i ne namjeravam.

setnja vani im je sasvim dovoljna.

malo pretjerujemo s tim prevencijama i drmamo po istom stotinama godina

jedino mi zao sto sam ih davala idi. a nije trebalo.

taceki

Početno

[quote="Mala01"]Možeš ih nabaviti u Sloveniji. Istina, ne Plivine, ali neke druge D kapi.

Mi smo kupili Plivine u Sloveniji. Ali neko je nedavno napisal da ih bude opet u ožujku. Navodno se preuređuje proizvodni pogon.

aldea

Početno

Mi smo u zamjenu zadnjih mjesec dana dobili AD kapi, a onda neki dan čujem jednu pedijatricu na TV-u kako kaže da one nisu preporučljive jer višak vitamina A može biti štetan

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj aldea prvotno napisa
    Mi smo u zamjenu zadnjih mjesec dana dobili AD kapi, a onda neki dan čujem jednu pedijatricu na TV-u kako kaže da one nisu preporučljive jer višak vitamina A može biti štetan
    Nama je pedijatrica danas rekla ako ne nabavimo D3, već AD kapi da mu ne dajem 3 kapi, već samo 2, baš zbog A vitamina.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nama je isto pedijatrica rekla da Dori dajemo AD kapi, ali ja joj ne dajem svaki dan, može li škoditi ako joj ih uopće ne dajem? :?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i nama je baš danas nestalo kapi! i zanima dali mu može šta štetiti ako mu ne dajem ništa dok ne dođu u ljekarne?!

2 dinosaur; jel ih ima još u sigetu?

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja ne dajem noi te kapi
    mislim da su te kapi samo za djecu čija koža ne vidi ni sunca ni mjeseca
    dovoljno je kratko biti vani, čak i kad je oblačno

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Nama dala AD3 kapi i to svaki dan nek mu dajem po 5 kapi :?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

joj, cekana meni se ovih 5 kapi čini previše.hipervitaminoza uzrokovana vitaminom A nije poželjna.naš pedijatar propisuje najviše 3 kapi, ali ne želim se miješati u procjenu tvog pedijatra

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ja sam dobila neke zamjenske tablete d vitamina, uvoz iz njemačke - naruče se u apoteci 'Vigantoletten' - otapaju se u mlijeku i nemaju okusa...

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

mi imamo još pola bočice pa štedimo,dam joj ako je kiša pa ne idemo van

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

I meni se čini malo previše vitamina A. Baš sam razgovarala s jednom ped o AD kapima, rekla mi je da je po njenom mišljenju u velikoj većini slučajeva bolje ništa (malo više šetnje ako je vrijeme ok) nego AD kapi.

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

imam još svega par kapi u bočici.... kad će više stići????????

traxi

Početno

ja kupila u apoteci kod sv. duha OLEOVIT D3 njemačke kapi. za plivine nemaju pojma kad bu došle, rekle su magistre ne tak skoro. daje se po jedna kap dnevno, od 2. tjedna života, za razliku od plivinih, koje se daju po dvije kapi. ovdje je duplo veća doza.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Mi Janku više ne dajemo te kapi. Jednostavno smo prestali, nedavno. Prvo smo prestali na preporuku njegove pedice kad je imao 6. mjeseci jer tada je bo već 4. mjesec, lijepo vrijeme...I onda smo opet počeli tamo negdje u 11. ali sad više ne dajemo i nećemo jer mislim da mu više nije potrebno. Dosta je vani i to je to!

daner avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Sve je to OK ali ja mislim da ne treba pretjerivati s vitaminima. Imam frenda koji je sad 26 god. Roditelji su se dugo mučili dok ga nisu dobili i onda su ga držali pod staklenim zvonom, davali mu od rođenja sve moguće vitamine i lijekove za prevenciju... On je sada totalni ovisnik o vitaminima i lijekovima, pije razne čajeve, ima astmu, alergičan je na hrpu stvari, ima problema s želudcem... Njegovo tijelo se ne zna boriti protiv običnih bakterija bez nekih lijekova i ne zna samo proizvoditi određene vitamine jer ih je uvijek imao i previše. OK je koristiti vitamine ako postoji mogućnost deficita , ali preventivno kljukati djecu s hrpom pilulica i kapi, mislim da je glupost.

Sorry cure, ne želim nikoga vrijeđati.
    Samo se opustite i uživajte s svojom djecom vani u parkiću i pustite ih da im tijelo radi ono za što je sposobno!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Daner :D
    Ja se slazem.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

daner i ja se slažem :D

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj daner prvotno napisa
    Samo se opustite i uživajte s svojom djecom vani u parkiću i pustite ih da im tijelo radi ono za što je sposobno!
    itekako mislim uživat vani čim to bude moguće... al evo već 3 mjeseca baš i nije za šetnju, a pričam o Splitu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

LLLI za zdrave bebe definira ekvivalent dnevnim potrebama za vitaminom D kao "20 minuta sunca dnevno na jednom obraščiću". Obzirom da se akumulira u organizmu, dovoljno je "nadoknaditi" sunčanje kada se Sunce pojavi.
    U zadnjih par godina su se preporuke za ovaj vitamin smanjivale, samo čekam kada će ga proglasiti nepotrebnim ili možda čak štetnim.
    Kombiniranje s vitaminom A ne bih nikako preporučio, jer se metabolizira s toksičnim ostacima, a u hrani ga ima sasvim dovoljno.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

starijoj sam počela davati nakon prvog mjeseca života pa je od njih povraćala i tako smo ubrzo prestali.
    mlađa ih je isto dobila na prvom pregledu, ali ih ni njoj ne dajem jer smo mi manje-više svaki dan vani - u Splitu

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj traxi prvotno napisa
    ja kupila u apoteci kod sv. duha OLEOVIT D3 njemačke kapi. za plivine nemaju pojma kad bu došle, rekle su magistre ne tak skoro. daje se po jedna kap dnevno, od 2. tjedna života, za razliku od plivinih, koje se daju po dvije kapi. ovdje je duplo veća doza.
    Te kapi je nama pedijatrica preporučila, 2 dnevno.

traxi

Početno

hm...ak je pedijatrica rekla 2 kapi..ona valjda zna. meni su magistre rekle 1 kap, a i pročitala sam u uputstvima 1. kap, osim za nedonoščad- njima 2. kapi.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj traxi prvotno napisa
    hm...ak je pedijatrica rekla 2 kapi..ona valjda zna. meni su magistre rekle 1 kap, a i pročitala sam u uputstvima 1. kap, osim za nedonoščad- njima 2. kapi.
    Onih Plivinih smo pili 3 kapi. Ne znam, nekako mi se to ne sviđa, i ja sam sad smanjila na 1 kap.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Traxi, nemoj tako olako prihvacati savjet pedijatrice. Pod izgovorom da ona zna. Pa zacudila bi se koliko krivih savjeta dolazi od pedijatara.
    Meni je moja pedijatrica rekla da se ljeti i u proljece, kad se dosta izlazi van to uopce ne mora davati. Zimi kao da se daje, iako ja davala nisam. A jos smo mi u Austriji. S manje suncanih dana nego u Hr.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ajme :shock: ! a ja Roku po uputama pedijatra dajem po 5 kapi!!!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

miha, mislim da je još pretprošle godine na nekom seminaru (nečemu') dogovoreno da se nikako ne daje više od 3. provjeri s pedijatricom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

neki dan je bilo u "Dobro jutro Hrvatska" o nestašici D3 kapi i jedna pedijatrica je rekla, nakon što su iz Plive savjetovali AD kapi, da nije preporučljivo davati maloj djeci A vitamin u kapima jer može biti toksičan i kako mi se čini, čak je nešto spomenula "kancerogenost"

ja ne znam šta da radim, Jan mi još nije vidio sunca, suzi mu oko, i nisam mogla van jer je kod nas u zadnja dva dana bio užasan vjetar, a evo sad kiša. Maloprije sam zvala ljekarnu , D3 kapi još nisu stigle.

I moram nekoga kriviti i krivim svekrvu , jer mi je u stanju po deset puta ponoviti jednu te istu stvar, a nije u stanju reći da joj kćer dolazi iz Austrije, i to mi ne mora reći ni dva, ni tri ni deset puta nego samo jednom, pa da mi žena donese odande , nego mi to veli taj dan kad već zvone na vrata.

Da li je netko možda nabavljao u Mađarskoj? To mi je najbliže, ili postoji neki internacionalni naziv za te kapi, da mi ne bi prodali neku kombinaciju sa drugim vitaminima?

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Mi smo kupili AD3 kapi i dajemo po preporuci pedijatrice samo 2 kapi. Navodno bi se D3 kapi trebale pojaviti u prodaji za desetak dana.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

sad sam zbunjena: ja po uputi pedijatra dajem 6 kapi D3 dnevno i to je kod nas standardna kolicina za bebe rodjene u ljeto, a zimskim mislim da daju i vise! Moja prijateljica je jedno vrijeme davala cak i 15 kapi dnevno, jer su neke kosti bile premekane ili stajaznamvec! Sta, je li to previse, da li da smanjim? I do kada uopće davati te kapi, trebam li prestati sada kada sunce napokon progrije, pa nastaviti opet u zimu?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Leki, mislim da je to previše. Mi dajemo od 2-5 kapi i to po zimi. Kad grane sunce i kad budete provodili više vremena vani, nije potrebno davati uopće! Bar je nama rekla tako naša pedica!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kod rahitisa je normalno davati "konjske" doze, ali kako vrijeme prolazi primjetno je smanjenje preporučene količine u ostatku populacije.
    Frka oko rahitisa bila je posebno izražena početkom dvadesetog stoljeća kada su uvjeti života i rada u "poduzetničkom kapitalizmu" podrazumijevali obitavanje u mraku, smradu, gladi i neimaštini. Zapravo je svaki novi slučaj rahitisa samo jasan znak da je u društvenim odnosima nešto pošlo krivo: ljudima prvo uskrate pogled na Sunce.
    Zadnja velika frka dogodila se u vrloj Americi i pedijatri su isti čas u cijelom zapadnom svijetu krenuli djeci trpati D vritamine. Tipično.

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

nama je sad definitivno nestalo kapi...

pedijatar me pohvalio kako ih štedim ako smo vani na suncu... (ne zna on da ja čitam Rodu) :D

p.s. kako je divno vjerovat Plivi da će pošiljka doći početkom ožujka - da, a TEK je 22. 03. Možda kapi iz Poljske donose pješke?!

Početno

Citiraj Andora prvotno napisa
    Citiraj daner prvotno napisa
    itekako mislim uživat vani čim to bude moguće... al evo već 3 mjeseca baš i nije za šetnju, a pričam o Splitu.
    Odi na ponistru. 5minuta UV dođe i kroz oblake.

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Zapravo je svaki novi slučaj rahitisa samo jasan znak da je u društvenim odnosima nešto pošlo krivo: ljudima prvo uskrate pogled na Sunce.
    Zadnja velika frka dogodila se u vrloj Americi i pedijatri su isti čas u cijelom zapadnom svijetu krenuli djeci trpati D vritamine. Tipično.
    Hvala Bogu.

Off topipc. Ja skoro o svemu što dođe iz amerike tako mislim
    Moram se počet liječit od teorija zavjere

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

baš dobro da sam naišla na ovu temu. to me muči skoro dva mjeseca. pedijatrica nam je na prvom pregledu dala AD3 kapi i rekla 6 kapi dnevno. ja došla kući,pročitala recept i zaključila da je to preopasno i pregorko i nepotrebno za dojeno dijete koje provede u šetnji oko pola sata dnevno na suncu. ali sam ja počela umjesto nje piti te vitamine po 6 kapi dnevno, jer mi se čini da je bolje da ih uzme kroz mlijeko. molim vas drage rode i rodani, dajte mi neku potvrdu jesam li u pravu. zaista ne bih htjela svom djetetu naškoditi iz neznanja.

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

kroz mlijeko ih neće dobit (ili se varam), no 6 kapi je definitivno puno.

ja se držim šetnji dok ne dođu D3 kapi.

AD3 ipak ne dajem.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ovo sam našla na plivinom sajtu

Vitamini topivi u ulju (A, D, E, K) dobro se resorbiraju - unose preko crijeva u organizam, no taj se prijenos može znatno poremetiti uslijed bolesti probavnog sustava, bolesti žuči i bolesti gušterače. Ti se vitamini jako dobro mogu uskladištiti u našem organizmu i to najčešće u jetri i u masnom tkivu, a njihov se suvišak odražava se kao hipervitaminoza i može kao posljedicu imati narušavanje ravnoteže organizma i pojavu bolesti.

A vitamin

A vitamin čine različiti oblici jednog kemijskog spoja kojeg nazivamo retinoičnom kiselinom, pa je točnije ako pod pojmom A vitamina zapravo podrazumjevamo skupinu A vitamina. Naša jetra je glavno "skladište" tog vitamina. Naime, u jetri je pohranjeno 90% svih rezervi vitamina A u organizmu.
    Vitamin A važan je u formiranju i održavanju procesa vida. Dobro je poznato da njegovim nedostatkom dolazi do pojave tzv. noćnog ili kokošjeg sljepila, odnosno nemogućnosti prilagodbe oka u uvjetima smanjene svjetlosti. Nadalje, taj vitamin je važan za zdravlje i ljepotu kože, za stvaranje obrambenog sustava organizma, štiti od štetnih utjecaja sunčevih zraka i slobodnih radikala (agresivne čestice koje uništavaju stanične i vanstanične strukture). Nedostatak vitamina A najprije ćemo uočiti u obliku noćne sljepoće, suhoće kože i promjenama na sluznicama. No oprez! Ovaj se vitamin dobro zadržava u tijelu jer nije topiv u vodi. Stanja koja prate visoke količine vitamina A uključuju glavobolju,mučninu, povraćanje, uvećanje jetre uz istovremene promjene na jetri, suhoću sluznice usana, gubitak tjelesne težine. Zabilježene su čak i trovanja vitaminskim preparatima koji sadrže velike količine vitamina A sa smrtnim ishodom.
    Značajniji su prehrambeni izvori vitamina A jaja, mlijeko i mlječni proizvodi, dok žute i lisnate zelene biljke poput mrkve, bundeve, špinata, marelica, osiguravaju velike količine jednog narančastog pigmenta - "beta-karotena" iz kojeg u organizmu nastaje vitamina A bez opasnosti da nastupi "predoziranost", zato uživajte u sirovoj mrkvi i dobar tek!

D vitamin

D vitamin je topiv u ulju i ovisno o razini pigmentacije kože koja upija UV svjetlo i stupnju izloženosti suncu, oko 80% tjelesnih potreba može se proizvesti u organizmu. Preostali dio može se pribaviti iz prehrambenih izvora kao što su ribe i žitarice. Zdrava jetra i zdravi bubrezi neophodni su za stvaranje aktivnog oblika vitamina D u našem organizmu.
    Osnovna je uloga vitamina D poticanje iskorištavanja kalcija i fosfata iz hrane putem probavnog trakta. Stabilna koncentracija tih iona u plazmi nužna je za normalnu funkciju podražajnih stanica i mineralizaciju kosti. Nedostatak vitamina D u djece očituje se rahitisom. U odraslih se poremećaj očituje bolešću poznatom pod nazivom osteomelacija.
    Treba paziti kod davanja preparata tog vitamina u obliku kapi, jer suvišak izaziva pojavu povećane koncentracije kalcija u krvi i povećano izlučivanje kalcija putem mokraće. Nastaju zastoji u rastu, taloženje kalcija, slabost, glavobolja, povraćanje, proljev i prekomjerno izlučivanje mokraće (poliurija).

traxi

Početno

mi bili kod pedijatrice i rekla da ne preporuca oleovit, jer je to uljna otopina, pa ak dojde do aspiracije, moze biti grdo. MM sad po njenoj preporuci kupio vigantoletten 500 i.e. pakiranje od 30 tableta. svaki dan se otopi po jedna tbl u malo vodice i da.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

p.s. kako je divno vjerovat Plivi da će pošiljka doći početkom ožujka - da, a TEK je 22. 03. Možda kapi iz Poljske donose pješke?!
    Kapi iz proizvodnog pogona u Poljskoj nisu stigle pjeske ali su stigle i vec neko vrijeme se nalaze u Zagrebu. Prema Zakonu o lijekovima svaka prva serija proizvoda (laicki to je svaka serija bilo novog prozvoda ili proizvoda kojem se nesto mijenjalo u procesu proizvodnje) mora proci kontrolu na Agenciji za lijekove i nesmije se pustiti u prodaju prije nego sto Agencija izda potvrdu o "ispravnosti". Zato proizvodjac nije uvijek u prilici reci tocan datum kada ce se proizvod naci na trzistu.

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Jučer mi je pedijatrica rekla da bi se Plivine D3 kapi trebale danas naći u prodaji. Bila sam u ljekarni i stigle su! :D

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Koliko vidim to se radi o razlicitim kolicinama tih tvari u tih par kapi?
    Ja sam sad pocela paniciti jer ja dajem svojoj maloj pet kapi na dan, pa tako trebam raditi sve do njene pete godine!!!
    Ko je ovdje lud? Ovdje svi tako rade, eh meni se ca jednom sedmicno da ih preskocim zato sto pobrkamo njene rutine za spavanje, a tad ih imam obicaj davati....
    ovako pise na bocici:
    1ml-retinol(vitamin A) 6600 IE,
    kolekalciferol (D3 vitamin) 2640 IE

5 kapi- ca 1000 IE vitamin A
    ca 400 IE vitamin D3

E, je li ovo previse ili ok mjera?
    Ovdje i nema puno sunca, ja sam cesto vani s njom, jos uvijek dojimo na zahtjev i ona je zdrava curica od 10 mjeseci...
    Da li i dalje da "preskacem" jednom sedmicno?

Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

[quote="Linea"]Koliko vidim to se radi o razlicitim kolicinama tih tvari u tih par kapi?
    Ja sam sad pocela paniciti jer ja dajem svojoj maloj pet kapi na dan, i tako trebam raditi sve do njene pete godine!!!
    Ko je ovdje lud? Ovdje svi tako rade, eh meni se ca jednom sedmicno da ih preskocim zato sto pobrkamo njene rutine za spavanje, a tad ih imam obicaj davati....
    Trebalo bi bitivdje na sjeveru svi tako rade, eh meni se desi jednom sedmicno....

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •