Stranica 12 od 20 PrviPrvi ... 21011121314 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 551 do 600 od 1069

Tema: KC i MPO

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Iskreno, ne znam kakve bi to bile okolnosti u kojima bi se utvrdilo da je samohrana ili homoseksualna osoba najbolji izbor za neko dijete, uz brojčani odnos bračnih parova koji žele posvojiti i djece koju je moguće posvojiti.
    Možda ako to dijete nitko drugi ne želi, možda ako je dijete već na neki način uspostavilo vezu i povjerenje s osobom koja ga želi posvojiti (evo jednu takvu priču sam ja čula)...

pretpostavljam u velikom broju slučajeva vrijedi tvoje mišljenje, ali hajde da pretpostavimo da postoje iznimke.
    Koje bi bile i puno češće kad bismo imali mogućnost zanemarivanja faktora "okoline", no nažalost, još čekamo taj dan.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mujica, nitko ne može doći u CZSS i reći dajte mi dijete - nego eventualno može podnijeti molbu da usvoji dijete.
    Pitanje je, dakle, kome zakonom uopće treba biti omogućeno da preda takvu molbu.
    Put od predaje molbe do posvojenja djeteta je dugačak i trnovit i za savršeni heteroseksualni par.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pa takva vrsta prava na usvajanje ne postoji, kao što ne postoji ni takva vrsta prava na rad ili sl. meni je stvarno potpuno suludo da moram objašnjavati što "pravo na posvajanje" znači. je li vi koji ste osjetili ogromnu potrebu to napisati u svojim postovima stvarno niste intelektualno u stanju shvatiti što znači "pravo na posvajanje" ili prcate onako bezveze i spinujete temu?

Adekvatniji heteroseksualni par ne znači stranci.
    sigurno su veći stranci nego što je to osoba s kojom je to dijete do sada živjelo.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

di sam te vrijeđala, mujice?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ekstremistice, jeste li blizu kvatrića?
    da vas odvedem na kavu?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    ekstremistice, jeste li blizu kvatrića?
    da vas odvedem na kavu?

Ja čak i jesam

http://beingalexus.blogdrive.com/ima...t-liberals.jpg

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    pp

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

pp
    Opa, tu se i nove ljubavi rađaju, kako slatko...

A ti, ifi, i dalje pričaj o sebedarju sa svojim mužem, a uletila si u prvi ponuđeni dejt grlom u jagode, ma nisi se čak ni nećkala, ono, ne bih, pa sad, razmislit ću, ajde, ajde, prezentaj se ti nekom drugom...

A sad ozbiljno, čitala sam ovu vašu noćnu i dnevnu prepisku, sve fakat pažljivo i puno sam sebi flozofskih pitanja pritom otvorila, pa zatvorila, ma cijeli dan imam o čemu razmišljati, vrlo, vrlo je inspirativno bilo. Bez obzira na prisutni radikalizam, koji mi nikad nije bio blizak jer jednostavno nisam taj tip, uvijek sam nekakav čudan čardak ni na nebu ni na zemlji,
    otvorili ste svi zajedno opcija za razmišljanje koliko hoćeš

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Cijela ova diskusija polazi od toga da liberalni dio javnosti sebe uzima za "neutralan" i čini im se sve samorazumljivo, i što je i nije i što se može i ne može, kao da postoji neka istina - i po tome su mislim gori i od najljućeg Katolika.

Mi cijelo vrijeme govorimo da tako mi vjerujemo i da znamo da se može i drugačije misliti, ali mi mislimo ovako, biramo tako, i to je to.

Liberali cijelo vrijeme govore da vjerske institucije nemaju pravo i moli ih se da zašute da bude kako oni misle, jer je tako bolje...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Cijela ova diskusija polazi od toga da liberalni dio javnosti sebe uzima za "neutralan" i čini im se sve samorazumljivo, i što je i nije i što se može i ne može, kao da postoji neka istina - i po tome su mislim gori i od najljućeg Katolika.

Mi cijelo vrijeme govorimo da tako mi vjerujemo i da znamo da se može i drugačije misliti, ali mi mislimo ovako, biramo tako, i to je to.

...
    ifi, ne, ovo je tako krivo. i, molim te mi odgovori na moj post.
    cijela ova diskusija polazi od pokušaja najljućijih katolika (ili we) da reguliraju moj život. putem zakona. biraj ti vako nako, ma ko sam ja da ti branim, da te radi tvog izbora smatram ovakvom ili onakvom? kad ti pišeš o apstinenciji, vjeruj mi, prva mi je pomisao, majke ti koliko se ova seksa kad apstinira samo u plodne dane?
    nije moj cup of tea, što se kaže, to davanje duhovnog značaja seksu. ja sam više ono - praktični tip. al to ne samo oko seksa, nego oko svega. nisam taj duhovni tip i gotovo. frendica nije vjernik pa posti. da se pročisti tjelesno i duhovno. i to joj je super. ja ti to ništa ne razumijem, ta čišćenja, ni tjelesna, kamoli duhovna.

ali onog trena kad ti smatraš da radi općeg dobra trebaš po svojoj dogmi regulirati svijet, da se usuđuješ meni zabraniti ići na mpo postupak radi toga što to vodi moralnoj degradaciji čovječanstva...
    tko tebi uskraćuje tvoj izbor?
    to bi bilo kao da se donese zakon da se svećenici moraju ženiti. tako. moraju. po zakonu. jer je to za opće dobro hrvatske države. dobro za moral. dobro za natalitet. svašta nešto dobro iz te bi odluke moglo proizaći. dobro za crkvu. samo vi to ne znate. al za sto godina ćete uvidjeti da je to dobra odluka za crkvu.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    cijela ova diskusija polazi od pokušaja najljućijih katolika (ili we) da reguliraju moj život. putem zakona. biraj ti vako nako, ma ko sam ja da ti branim, da te radi tvog izbora smatram ovakvom ili onakvom? kad ti pišeš o apstinenciji, vjeruj mi, prva mi je pomisao, majke ti koliko se ova seksa kad apstinira samo u plodne dane?
    nije moj cup of tea, što se kaže, to davanje duhovnog značaja seksu. ja sam više ono - praktični tip. al to ne samo oko seksa, nego oko svega. nisam taj duhovni tip i gotovo. frendica nije vjernik pa posti. da se pročisti tjelesno i duhovno. i to joj je super. ja ti to ništa ne razumijem, ta čišćenja, ni tjelesna, kamoli duhovna.

ali onog trena kad ti smatraš da radi općeg dobra trebaš po svojoj dogmi regulirati svijet, da se usuđuješ meni zabraniti ići na mpo postupak radi toga što to vodi moralnoj degradaciji čovječanstva...
    to bi bilo kao da se donese zakon da se svećenici moraju ženiti. tako. moraju. po zakonu. jer je to za opće dobro hrvatske države. dobro za moral. dobro za natalitet. svašta nešto dobro iz te bi odluke moglo proizaći. dobro za crkvu. samo vi to ne znate. al za sto godina ćete uvidjeti da je to dobra odluka za crkvu.

Hm, ovo je već diskusija... i zamislila sam se...
    Kao prvo, moje mišljenje nikoga ne zanima, tako da su vrlo mali izgleda da ja ikome išta zabranim. Ja samo lamentiram.
    A sad što se tiče svega ostaloga i upliva Katolika u javni život. Idemo scenarij da se bacim u političku karijeru i da mogu nešto i trebam nešto predlagati, ne dizati ruke i agitirati u bilo kojem smjeru...
    Kako bih djelovala?
    Po savjesti. vjerujem da bih, da jesam u toj situaciji, da bih dane i noći čitala pro et contra, zatim bih ozbiljno konzultirala etičare iz Crkve, i na temelju toga donijela neki svoj građanski stav po kojem bih djelovala. Vjerujem da biih tražila razgovor s MPO parovima, liječnicima...
    Nema tog zakona, slobode ili neslobode, koji se nas tiče.
    Ako ja poginem, želim da moje dijete ide u heteroseksualnu obitejl, odnosno da se po nekoj kvoti ne dodijeli prvo crnoj intraseksualnoj lezbijki, nego mojoj sestri, pa kumi, pa susjedi, pa bračnom paru, i tek onda ako nitko neće -homoseksualnoj single transrodnoj osobi. Cijela priča oko pozitivne diskriminacije je vrlo škakljiva... i realizirala se na ne baš uvijek dobre načine, kao što znamo.
    Što se samog MPO tiče, ne znam. Crkva je koliko čitam kategorički protiv tog postupka. Površno čitajući našla sam dovoljno argumenata da razumijem zašto bi mogli imati taj stav, ali još ne dovoljno da ja svim srcem i dušom tvrdim da bih i ja uvijek i pod svim okolnostima bila protiv. Ali sam oprezna.
    Pokušala bih predvidjeti razvoj događaja, pa ne znam, scenarij obavezne donacije jajnih stanica ili spermija, ili nešto takvoga bih smatrala ugrozom za društvo, i onda bih kategorički bila protiv tako neke varijante.
    Pitanje je što se sve otvara ovakim postupcima, i koji je omjer općeg dobra, i dobra za pojedinca.
    Znam da su djeca nesigurna i u utrobi rođene majke, i da ima i dobrih i zlih svuda, i znam da MPO nema neku kompetitivnu prednost u broju manipulacija u odnosu na bilo što, ali opet se treba pitati za čovjeka, za zajednicu što to može značiti - ne sada, nego kroz 500 godina.
    Ako ide na dobro, neka bude, uz strogu regulaciju. Ako ne ide - nek ne bude.
    Sve se to mene tiče, jer klima društva se stvara sad i uvijek i svakim novim zakonom.
    Naravno da bih razmišljala i o pravima ljudi oko sebe, ali isto tako o pravima nerođenih.
    Jako teško pitanje.

Kakvu bi ti regulaciju smatrala pravičnom?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Kakvu bi ti regulaciju smatrala pravičnom?
    ovo ću kasnije, sad ne stignem.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

cvijeta, mogu te samo potpisati.
    problematuika uopce nije da li ce ifigenija rabiti kondom, ili nece. problematika nisu ni bonusi ni nebonusi.
    ni prakticno ni duhovno. ako je ifi to super, super.
    meni je ta kao stovec rekoh spoj vrlog novog svijeta, truman show-a i ane zube. ali ni to naravno nije problem. svakom svoje.
    dobro je ifi, dobro je meni.

krucijalni i osnovni problem je kad se taj kondom pokusava izbaciti iz svjetovnog svijeta, iz obrazovanja, iz zdravstva. samo se o tome radi. i jos pri tom argumentima koji su ana zube.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Liberali cijelo vrijeme govore da vjerske institucije nemaju pravo i moli ih se da zašute da bude kako oni misle, jer je tako bolje...
    mislim da to uopce nije tocno. postoji prilicni broj istina u tkz. "liberalnom" svijetu.
    jedna od tih je da on sam po sebi nije zasnovan na dogmi. (mada naravno dogmi ima)
    vjerske institucije i religije jesu zasnovane na dogmi. to je prilicna razlika.

meni se cini (vjerujem ti da ti to drukcije dozivljavas), da su tvoji postovi u principu upravo suprotni od "mi tako vjerujemo". (to sto ti vjerujes je tvoje osobno pravo, i ne bi ni rijec rekla da ti kazes: ja to radim tako jer vjerujem u crkveni nauk o tome)
    medutim meni se cini da je 80 % tvog posta, trece lice i saopcavanje "istina"predstavljenih kao opce, o zenskom, muskom, svijetu u banani i slicno.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ifi, bi li ti meni odgovorila na moje prizemno pitanje?
    Znam da je tema otišla u drugom smjeru, ali ja, kao i cvijeta, imam dojam da se od vjernica na neka pitanja ne mogu dobiti izravni odgovori. Meni je to žao, ja bih baš rado s vjernicima o vjeri razgovarala. Iz znatiželje, da se upoznamo, da se razumijemo. Meni nije frka da mi se kaže da je nešto što mislim bezveze, a i da ja mogu reći isto.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Ifi, bi li ti meni odgovorila na moje prizemno pitanje?
    Znam da je tema otišla u drugom smjeru, ali ja, kao i cvijeta, imam dojam da se od vjernica na neka pitanja ne mogu dobiti izravni odgovori. Meni je to žao, ja bih baš rado s vjernicima o vjeri razgovarala. Iz znatiželje, da se upoznamo, da se razumijemo. Meni nije frka da mi se kaže da je nešto što mislim bezveze, a i da ja mogu reći isto.
    Reci!
    Što točno?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Reci!
    Što točno?
    Post #584

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

emso, ti bi trebala, za početak, izbaciti sva ona "lupetaš, ne lupetaj, verglaj samo" i slično, a bome ih obilato koristiš. Bezveze dižeš tenzije u raspravi koja je baš ok. Ljudi pišu što misle i ne žele se svađati, kud ćeš bolje?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

MC, povlačim poziv za kavu (onaj poziv ekstemisticama se odnosio i na tebe).
    S nekim tko ima toliko gorčine i prijezira i ne ustručava se nazivati me homofobom i uspoređivati s rasistima, ipak ne bih išao na kavu.
    Žao mi je.
    Posljednje uređivanje od mujica : 02.05.2012. at 14:19

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

@ post 584

Nisam to odgovorila jer je zapravo jako kompleksno. Naizgled je kondom stvar koja super spašava živote, štiti od bolesti, kontrolira broj potomstva, sve neke fora stvari i meni je jasno da to nije jasno što je u tome loše. Meni nije bilo jasno.
    Ja zapravo ne znam kako bih uopće to sažela.
    Probat ću u najboljoj vjeri.
    Ljudsko tijelo je sveto. Čovjek je dragocjenost koju mi uopće ne možemo pojmiti - jer smo ranjeni grijehom. Svatko od nas stvoren je jer je poseban, jedinstven i pripada mu samo i isključivo najbolje - ljubav, praštanje, uspjeh... Mi kao Katolici vjerujemo da nam je Isus svojom žrtvom ponovno stvorio tu zaštitu i da milošću možemo živjeti "kao" u rajskom vrtu, gdje ne treba smokvin list, kalkulacija, strah. Nitko tko bi s nama vodio ljubav s kondomom, tko nas neće prihvatiti u svim našim blagoslovima koje nosimo - nije nas dostojan. LJubav, koja je materijalizirana kroz tijelo i spolnost, stvara mističnu vezu, uprisutnjuje Božanski čin stvaranja, i kao što znamo - seks spaja ljude, budi emocije, vezuje. Superglue. Zato je za sjedinjenje ljudskih bića - koje je u našoj vjeri shvaćeno kao ultimativna radost, dar čovjeku da može iskusiti Božansku radost i zajedništvo - dovoljo dobro samo najbolje.

Nemreš doć u francuski restoran pa pit coca-colu. Pit ćeš vino, za cijeli okus.

Mi vjerujemo da ljubavlju za svog bračnog druga dajemo svoj život, kao što Bog nama daje život, spasenje, i on nama, i da se iz obilja ljubavi rađa dijete - ako je volja Božija, i mi to sve prihvaćamo, i živimo i tražimo u misteriju bračne ljubavi svoj put k Bogu.

U idealnom svijetu bismo rađali, išli, množili se i uživali. Djeca velikim dijelom jesu radost; teret su zbog istočnog grijeha - našeg i njihovog. Zato imamo mogućnost dozirati blagoslov - koliko ga možemo prihvatiti.

Kroz apstinenciju odajemo ajmo reći počast činu stvaranja, meditiramo jedno o drugome, osvještavamo značenje tjelesne ljubavi, i mi koji živimo tako znamo kako izgleda žudnja za partnerom, i borimo se da je podnosimo kao žrtvu zbog većeg dobra, i smatramo da nam to donosi duhovnu snagu (baš kao što nas odricanje od hrane čini ajmo reći vitkijima, ima efekt na duge staze...).

Meni osobno svaka apstinencija govori o tome gdje smo još slabi, gdje moliti da možemo primiti još blagoslova - djece, zajedništva...

Kondom skida auru svetosti i posebnosti oko cijele priče, profanizira i seks i začeće i čin sjedinjenja bračnog para, i mi to ne želimo. Mi želimo živjeti svoj život, koliko možemo, u beskompromisnoj ljubavi i vjeri i povjerenju prema Bogu, kako u svim stvarima, tako i po pitanju potomstva, braka, ljubavi. Iako planiramo obitelj, uvijek ostavljamo prostor Bogu - ako je volja Tvoja - da se to dijete zalomi usred neplodnih dana.

Ja sam osobno bila svjesna da ne mogu imati dijete (imala sam zdravstvenih problema nakon drugog poroda i imali smo druge okolnosti s djecom..) i uz prirodno planiranje skoro četiri godine nisam ostala trudna. Meni je to svjedočanstvo nježne Božije brige za mene.

Ne želimo isključiti nijedan aspekt našeg zajedništva, i čisto ljudski (iako to nije razlog zašto Katolici prakticiraju prirodno planiranje - to je bonus, Bog uvijek daje neočekivane bonuse) ne mogu usporediti ovaj doživljaj tjelesnosti i onaj, prije prirodnog planiranja (i to sam ja probala, bez brige ). Ljepše, bolje, ljudskije, rastemo. nemamo nikakvih problema

You gotta see it to believe it

Velik dio tog doživljaja je ono što bi rekli - mistično i duboko intimno i nije svedivo na riječi. Ovo je samo blijedi pokušaj onog intelektualnog dijela svega toga, u interesu diskusije. Ali prava stvar se čita, doživljava i živi u kontaktu s Bogom, mužem, obiteljsku zajednicu i milost. To ili živiš ili ne živiš, nitko ti ne može to dati, objasniti, reći.

Iako smo mi bili neupućeni u sve ovo, nije mi na pamet palo odustati, niti u jednom trenutku (iako je bilo teških momenata). Ako zbog ovog treba gorit na lomači - izvrsno.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

@ post 584

Nitko tko bi s nama vodio ljubav s kondomom, tko nas neće prihvatiti u svim našim blagoslovima koje nosimo - nije nas dostojan.

da crkva sutra (sto se moze dogoditi, svjedoci smo mijenjanja i nekih drugih crkvenih dogmi) recimo proglasi kondom sredstvom kontracepcije jednako dobrim kao prirodna kontracepcija.
    sto se dogada sa ovim gore opisanim razlozima i tekstom? prestaju li oni vrijediti?

radi li ovdje naprosto o dogmi koje bi se katolici trebali pridrzavati, (mada ih se pridrzava manjina), a nezgodno je to tako reci, pa bolje zvuci kad se to drugacije prezentira?

ako se dobro sjecam, u prijasnjim vremenima, je crkvenii nauk naucavao da je svako, pa i prirodno planiranje obitelji nepozeljno. sigurna sam da se slican tekst mogao napisati i prije 500 godina na temu zasto neograniceni broj djeca da, a ograniceni broj djece ne.
    objasnjenja u ifinom tekstu nisu relativna ili pragmaticna, ona su apsolutisticka, kao npr.:
    ljudsko tijelo je sveto (sto god da to znacilo),
    kondom (planiranje trudnoce) onemogucava uprisutnjenje bozanskog cina stvaranja,
    sa kondomom (planiranjem potomstva) je dovoljno dobro samo dobro, bez kondoma (bez planiranja potomstva) je dovoljno dobro samo najbolje
    kondom (planiranje) skida auru svetosti (sto god to znacilo)
    itd...

i sad kad kako kaze ifi, papa "dozvoljava" imanje samo jednog ili dvoje djece, sto se dogodilo s tim apsolutistickim kategorijama? prije je vlastito odlucivanje o imanju djeteta znacilo odsustvo svetosti i bozastvenosti, koje su se pojavljivale samo ako je covjek stavio vlastitu plodnost samo i iskljucivo u bozje ruke, danas ako je plodnost djelomicno ili sasvim u rukama covjeka (moze se apstinirati i 100%) ipak ima i svetosti i bozanstvenosti. hm, hm...

ako papa/crkva promjeni misljenje o kondomu, te ga dozvoli recimo za 5 godina, sto ce se dogoditi s kategorijama svetosti, bozanskog cina...itd?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    da crkva sutra (sto se moze dogoditi, svjedoci smo mijenjanja i nekih drugih crkvenih dogmi) recimo proglasi kondom sredstvom kontracepcije jednako dobrim kao prirodna kontracepcija.
    sto se dogada sa ovim gore opisanim razlozima i tekstom? prestaju li oni vrijediti?

radi li ovdje naprosto o dogmi koje bi se katolici trebali pridrzavati, (mada ih se pridrzava manjina), a nezgodno je to tako reci, pa bolje zvuci kad se to drugacije prezentira?

ako se dobro sjecam, u prijasnjim vremenima, je crkvenii nauk naucavao da je svako, pa i prirodno planiranje obitelji nepozeljno. sigurna sam da se slican tekst mogao napisati i prije 500 godina na temu zasto neograniceni broj djeca da, a ograniceni broj djece ne.
    objasnjenja u ifinom tekstu nisu relativna ili pragmaticna, ona su apsolutisticka, kao npr.:
    ljudsko tijelo je sveto (sto god da to znacilo),
    kondom (planiranje trudnoce) onemogucava uprisutnjenje bozanskog cina stvaranja,
    sa kondomom (planiranjem potomstva) je dovoljno dobro samo dobro, bez kondoma (bez planiranja potomstva) je dovoljno dobro samo najbolje
    kondom (planiranje) skida auru svetosti (sto god to znacilo)
    itd...

i sad kad kako kaze ifi, papa "dozvoljava" imanje samo jednog ili dvoje djece, sto se dogodilo s tim apsolutistickim kategorijama? prije je vlastito odlucivanje o imanju djeteta znacilo odsustvo svetosti i bozastvenosti, koje su se pojavljivale samo ako je covjek stavio vlastitu plodnost samo i iskljucivo u bozje ruke, danas ako je plodnost djelomicno ili sasvim u rukama covjeka (moze se apstinirati i 100%) ipak ima i svetosti i bozanstvenosti. hm, hm...

ako papa/crkva promjeni misljenje o kondomu, te ga dozvoli recimo za 5 godina, sto ce se dogoditi s kategorijama svetosti, bozanskog cina...itd?
    Nekad je lakše bilo imati veliku obitelj nego danas. Činjenica. Ne može žena nositi pol tereta obiteljskog novca i rađati svake godine po jedno. Nejde, i Crkva to zna, i onda kaže ljudima što da čine u danoj situaciji. Pa tko hoće sluša, tko neće - ne sluša.

Crkva ima svoje ljude koji prate društvo, politiku, znanost, umjetnost i o tome razgovaraju i nastoje to sagledati iz katoličkog kuta, dati svemu vjersko značenje i stalno se prati što je i kako je.

Kondom teško da će postati dio nauka.

Kao da staviš bračnom drugu škartoc na glavu, da sakriješ jedan dio njega, da se ne vidi.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

da je to to, ne bi ni bilo ove teme
    onda bi crkva svojim clanovima porucivala sto misli, oni se ponasali u skladu s njenim napucima
    a mi ostali bi radili prema svojim nacelima

a sve ovo s kondomom...
    cudno mi je kako jedna mala gumica moze unistiti toliko cudo, mistiku, predavanje
    a sto se tice kalkulacija, straha i potpunog predavanja, znaci li to i da je netko od vas pogodjen zaraznom bolesti, da se ne bi nikako stitili jer su to sve blagoslovi koje nosite?

evo i cvijete, potpuno se slazemo...

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

@Ifi
    Ja sasvim vjerujem u sve te bonuse o kojima pišeš. Nije mi to nekako uopće problem zamisliti ni vjerovati.
    Ali bonusi ne mogu biti razlog. Bonus je bonus, dođe pride. Nije ono po što si išao. Ono što se želi je spriječiti začeće.
    E sad, jasno da je divno kad biramo tako da nam naš izbor obogaćuje život na puno načina. Ali to nije dovoljno da bi "manje uspješna" opcija bila proglašena nemoralnom. Naravno, po onome u što ja vjerujem
    Nije isto poticati vino uz francusku kuhinju, ili zabraniti kolu.
    Pogotovo kad su životi u pitanju, i kad su ljudi jako daleko od takvih finesa da ih obogaćuje nekoliko dana bračne apstinencije.
    Posljednje uređivanje od vertex : 02.05.2012. at 14:58

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    Nije isto poticati vino uz francusku kuhinju, ili zabraniti kolu.
    Bingo!

I, da nastavim analogiju, također treba imati na umu da postoje ljudi koji ne podnose histamin, pa ni ne mogu uživati u crnom vinu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

x

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Nena, ma ti si sigurno samo ljubomorna, fali ti ekstrema

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

zemljo, otvori se.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

e... u tome je stvar.
    Zakon o MPO ne bi trebao uopće biti pisan prema željama jednih ili drugih ekstremista jer je posve nebitno što katolici žele, što udruga Roda želi, a što udruga Iskorak ili udruga piš'gavrit.
    Zakon se treba pisati prema postojećem medicinskom znanju, iskustvu i mogućnostima određene zemlje.
    Odluka o broju oplođenih zametaka, vremenu čuvanja, dobi majke i oca na koju se određeni postupci primjenjuju, brojevima pokušaja i raznim drugim stvarima koje bi se trebale regulirati zakonom trebaju biti temeljene isključivo na medicini, a na žalost, dijelom i na ekonomiji.
    Zato ga trebaju pisati oni koji provode postupke MPO, a to što se jedni svjetonazori s drugima prepiru po forumima je apsolutno nebitno.
    Posljednje uređivanje od mujica : 02.05.2012. at 16:17

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

e... u tome je stvar.
    Zakon o MPO ne bi trebao uopće biti pisan prema željama jednih ili drugih ekstremista jer je posve nebitno što katolici žele, što udruga Roda želi, a što udruga Iskorak ili udruga piš'gavrit.
    Zakon se treba pisati prema postojećem medicinskom znanju, iskustvu i mogućnostima određene zemlje.
    Odluka o broju oplođenih zametaka, vremenu čuvanja, dobi majke i oca na koju se određeni postupci primjenjuju, brojevima pokušaja i raznim drugim stvarima koje bi se trebale regulirati zakonom trebaju biti temeljene isključivo na medicini, a na žalost, dijelom i na ekonomiji.
    Zato ga trebaju pisati oni koji provode postupke MPO, a to što se jedni svjetonazori s drugima prepiru po forumima je apsolutno nebitno.
    Udruga Roda se zalaže za sve ovo pobrojano, da bi Zakon o MPO-u trebala sastaviti struka i da zakon bude temeljen na smjernicama ESHRE-a. Ili sam ja nešto propustio u ovih par dana?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne znam ni ja zašto 12. Valjda striček zna.
    Ali nisam niti vidio da mu drugi stručnjaci prigovaraju na tom broju.
    Je li netko pitao druge stručnjake?
    Znamo li što oni o tom broju misle?

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ne znam ni ja zašto 12. Valjda striček zna.
    Ali nisam niti vidio da mu drugi stručnjaci prigovaraju na tom broju.
    Je li netko pitao druge stručnjake?
    Znamo li što oni o tom broju misle?
    piše u članku...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ljufi prvotno napisa Vidi poruku
    piše u članku...
    Ne vidim. Osim što u podnaslovu piše da su medicinski stručnjaci nezadovoljni brojem 12, ali ne piše koji su to stručnjaci i ne piše žele li 6 ili 16.
    Tako da u tom članku nema odgovora na moja pitanja.

A najbolja mi je ova: "Sanja Juras. Smatra kako je Zakon pogotovo diskriminativan prema ženama koje nemaju problem s neplodnošću te transrodnim osobama."
    Pa zakon je o medicinski potpomognutoj oplodnji za žene koje imaju poteškoća sa začećem.
    Kamo se ona gura?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

e... u tome je stvar.
    Mujice, što misliš o pitanju selektivnog abortusa tijekom višeplodnih MPO trudnoća?
    Što misliš o višku embrija i eventualnom korištenju tuđih embrija u tretmanu oplodnje?
    O doniranju jajnih stanica i spermija?
    Kako gledaš na višak embrija koji se odmrzavaju, ili daju za istraživanje?
    To su dileme koje muče vjerski dio javnosti.

Ako se može garantirati da se čuvaju svi embriji, da se ne rade abortusi ni pod kojim okolnostima i da nema doniranja spolnih stanica - MPO bračnim parovima Crkva može odobriti. Kako ti se to čini?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

1...Mujice, što misliš o pitanju selektivnog abortusa tijekom višeplodnih MPO trudnoća?
    2....Što misliš o višku embrija i eventualnom korištenju tuđih embrija u tretmanu oplodnje?
    3....O doniranju jajnih stanica i spermija?
    4....Kako gledaš na višak embrija koji se odmrzavaju, ili daju za istraživanje?
    To su dileme koje muče vjerski dio javnosti.

Ako se može garantirati da se čuvaju svi embriji, da se ne rade abortusi ni pod kojim okolnostima i da nema doniranja spolnih stanica - MPO bračnim parovima Crkva može odobriti.
    5....Kako ti se to čini?
    1. Nemam čvrsti stav o tome. Ne znam u kojem trenutku poćinje život i ljudska osoba.
    2. Nemam čvrsti stav o tome. To mi dođe jednako kao poklanjanje djeteta, samo eto, malo ranije. Ako su svi u tome potpuno obaviješteni i suglasni, ne zvuči mi neprihvatljivo.
    3. Nemam čvrsti stav o tome. To mi dođe kao doniranje organa. zvuči prilično prihvatljivo ako su svi u tome potpuno obaviješteni i suglasni s načinom korištenja doniranih stanica i spermija.
    4. Nemam čvrsti stav o tome, ali mislim da se to ne smije raditi bez pisane i informirane dozvole roditelja tih embrija.
    5. Čini mi se neizvedivo ispuniti prva dva uvjeta - da se zagarantira beskonačno čuvanje svih embrija (i što onda s njima, nakon 200 godina?) i da se ne rade abortusi ni pod kojim okolnostima.

Upravo zato što sam na prva 4 pitanja morao odgovoriti da nemam čvrsti stav o tome, zavidim svima koji imaju. A tvoj je stav o tim stvarima najčvršći i na puno solidnijim temeljima nego što je borba za ljudska prava toleranciju, društvene norme itd...

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

...Ako se može garantirati da se čuvaju svi embriji, da se ne rade abortusi ni pod kojim okolnostima i da nema doniranja spolnih stanica - MPO bračnim parovima Crkva može odobriti. Kako ti se to čini?
    Pa, zar se Crkva ne protivi bilo kojem obliku MPO-a. Ili se možda varam? Molim te, možeš li ovo pojasniti? I o kakvim se to selektivnim abortusima u postupcima MPO-a radi?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Ljufi prvotno napisa Vidi poruku
    Pa, zar se Crkva ne protivi bilo kojem obliku MPO-a. Ili se možda varam? Molim te, možeš li ovo pojasniti? I o kakvim se to selektivnim abortusima u postupcima MPO-a radi?
    O selektivnim abortusima
    http://www.bbc.co.uk/news/10254133
    CLINICAL PRACTICE
    Selective reduction of multifetal pregnancies

http://www.sciencedirect.com/science...4067369090550O

Selective reduction was carried out in 46 multifetal pregnancies by means of potassium chloride injection into the pericardial region of the fetus. There were three indications for the procedure: to improve perinatal outcome and to increase the likelihood that a term infant would be born in a multifetal pregnancy (34 women); to allow the birth of a healthy infant without the birth of a congenitally abnormal coexisting fetus (8 women); and to preserve a singleton pregnancy when the woman would otherwise have the whole pregnancy terminated (4 women). Of the 80 fetuses left after reduction 75 (94%) have survived. In 3 cases ultrasound scanning showed cardiac activity in the injected fetus 20-30 min after the initial injection despite 2 min of asystole immediately after the injection; repeated injection, carried out the same day, led to fetal death in all 3 cases.

Injekcija u srce fetusa, da prestane kucati. Meni je to dijabolično. Ježim se.

Što se tiče Crkve - da jie garantirano da se embriji ne uništavaju, ne zamrzavaju i da se ne donira tuđi materijal, kao i da se radi selektivni abortus - opravdala bi MPO.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

OŠto se tiče Crkve - da jie garantirano da se embriji ne uništavaju, ne zamrzavaju i da se ne donira tuđi materijal, kao i da se radi selektivni abortus - opravdala bi MPO.
    Pa ne bih baš rekla da je tako. O tome je već bilo riječi ranije na ovoj temi, dapače, čini mi se da je tako nekako tema i počela.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

MPO je sastavni dio programa Rode, pa onda ona okuplja i ljude koji su MPO pacijenti - a mislim da je ono što oni žele/trebaju ipak bitno za donošenje zakona. No, da se zakon piše po medicinskom znanju i iskustvu, ne bih rekla da bi bilo prigovora na njega.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nisam siguran.
    U onoj jednoj emisiji, gdje je sudjelovala crnokosa teta iz Rode, bila je prilično nezadovoljna onime što je struka govorila.

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

ako se ne varam, teta se nije složila sa jednim doktorom u vezi ograničenja broja oplođenih jajnih stanica, jer to ograničenje ne postoji u zakonskim rješenjima zemalja EU-a. Postoje smjernice u vezi postupaka, ali bez ograničenja. A to su naglasili i prisutni liječnici, biolog i pravnica na Okruglom stolu o MPO-u. Ali eto, mi Hrvati opet najpametniji, najljepši i najbolji...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

a kad smo kod toga, zašto baš 12?

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a kad smo kod toga, zašto baš 12?
    To je pitanje bilo postavljeno na tom druženju, zašto 12, a ne recimo 11 ili 13? I onda je taj isti striček doktor tvrdio da je baš taj broj najbolji. Uglavnom, evo linka na članak u kojemu stričeki i tete iz struke iznose svoja mišljenja, a među njima je i izjava tete iz Rode.

http://www.politikaplus.com/novost/5...ignut-napredak

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

zanimljivo je vidjeti da se borba za ljudska prava smatra istim ekstremom koliko i stav (zakon) koji nekim ljudima zaniječe ljudska prava. znači segregacija crnaca i rosa parks su nekako podjednako ekstremni u svojim stavovima.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    zanimljivo je vidjeti da se borba za ljudska prava smatra istim ekstremom koliko i stav (zakon) koji nekim ljudima zaniječe ljudska prava. znači segregacija crnaca i rosa parks su nekako podjednako ekstremni u svojim stavovima.
    ja u cijeloj ovoj raspravi ne vidim nigdje borbu za ljudska prava.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

od jedne plremenite ideje za malo podrske ovo je sve skupa preraslo u izlozbu ljudske zlobe i bahatosti. ja se ne mogu odmaknuti od osjecaja da je dio ekipe ili bezosjecajan i nemilosrdno se izruguje tako uzasnoj dijagnozi kao sto je neplodnost ili su toliko niskog iq-a da su opasni za okolinu

moze neko od moderatora malo pocistiti ovo smece i banirati gdje treba, pls?

po ko zna koj put me sram zbog tudjih gadosti i naglasavam da ne mislim tako, da je krivo sto rade i jos ruznije da to zlo prosipaju oko sebe

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Stray, koji je tebi? Normalna rasprava, za ljude koje to zanima, a tebe kao da zanima svađanje s nekim pod svaku cijenu.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Govori li Vrčić u svoje osobno ime ili u ime KBC-a?
    Govori li Radončić u svoje osobno ime ili čije?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kondomi, u svijetu u kjem živimo, u kojem ljudi nisu hodajući sveci, spašavaju život i to je činjenica. Nema što o tome misliti netko. To nije stvar mišljenja, već činjenica. nema nikakav seoski kapelan pravo imati mišljenje o tome da kondomi imaju mikrorupice koje propuštaju viruse (to sam pročitao svojedobno u novinama i poludio).

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Kondomi, u svijetu u kjem živimo, u kojem ljudi nisu hodajući sveci, spašavaju život i to je činjenica. Nema što o tome misliti netko. To nije stvar mišljenja, već činjenica. nema nikakav seoski kapelan pravo imati mišljenje o tome da kondomi imaju mikrorupice koje propuštaju viruse (to sam pročitao svojedobno u novinama i poludio).
    Cijeli smisao Crkve je da obodri ljude i kaže im - vi možete biti sveti.

Da demistificiramo svetost - to bi bilo stanje jedinstva sa sobom, drugima, stanje ljubavi, čistoće, radosti, i milosti u kojem čovjek može iscjeljivati druge, stanje u kojem smo radosti, optimistični i u kojem realiziramo Isusovo obećanje - ako vjerujemo činit ćemo i veća čuda nego što je on činio.

Jer što je Isus došao na zemlju ako je najviše što možemo ponuditi jedni drugima - kondom?

Ako Crkva iole želi biti autentična, onda ne može pogeldati crnca, cigana ili štojaznam, teenagera i reći - ma, od tebe ništa, ti fino kondom, minimum minimuma, da sačuvaš živu glavu, kad već ne možeš bolje od toga. Crkva nas poziva na najviše. I kad govori gladnima, žednima, bolesnima, govori kao Isus - uzmi svoju postelju i hodaj.

Al okolina uporno - ne može on, glup, Crn, šugav, mlad, ne može on biti svet. Pusti budalu.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •