@ post 584

Nisam to odgovorila jer je zapravo jako kompleksno. Naizgled je kondom stvar koja super spašava živote, štiti od bolesti, kontrolira broj potomstva, sve neke fora stvari i meni je jasno da to nije jasno što je u tome loše. Meni nije bilo jasno.
Ja zapravo ne znam kako bih uopće to sažela.
Probat ću u najboljoj vjeri.
Ljudsko tijelo je sveto. Čovjek je dragocjenost koju mi uopće ne možemo pojmiti - jer smo ranjeni grijehom. Svatko od nas stvoren je jer je poseban, jedinstven i pripada mu samo i isključivo najbolje - ljubav, praštanje, uspjeh... Mi kao Katolici vjerujemo da nam je Isus svojom žrtvom ponovno stvorio tu zaštitu i da milošću možemo živjeti "kao" u rajskom vrtu, gdje ne treba smokvin list, kalkulacija, strah. Nitko tko bi s nama vodio ljubav s kondomom, tko nas neće prihvatiti u svim našim blagoslovima koje nosimo - nije nas dostojan. LJubav, koja je materijalizirana kroz tijelo i spolnost, stvara mističnu vezu, uprisutnjuje Božanski čin stvaranja, i kao što znamo - seks spaja ljude, budi emocije, vezuje. Superglue. Zato je za sjedinjenje ljudskih bića - koje je u našoj vjeri shvaćeno kao ultimativna radost, dar čovjeku da može iskusiti Božansku radost i zajedništvo - dovoljo dobro samo najbolje.

Nemreš doć u francuski restoran pa pit coca-colu. Pit ćeš vino, za cijeli okus.

Mi vjerujemo da ljubavlju za svog bračnog druga dajemo svoj život, kao što Bog nama daje život, spasenje, i on nama, i da se iz obilja ljubavi rađa dijete - ako je volja Božija, i mi to sve prihvaćamo, i živimo i tražimo u misteriju bračne ljubavi svoj put k Bogu.

U idealnom svijetu bismo rađali, išli, množili se i uživali. Djeca velikim dijelom jesu radost; teret su zbog istočnog grijeha - našeg i njihovog. Zato imamo mogućnost dozirati blagoslov - koliko ga možemo prihvatiti.

Kroz apstinenciju odajemo ajmo reći počast činu stvaranja, meditiramo jedno o drugome, osvještavamo značenje tjelesne ljubavi, i mi koji živimo tako znamo kako izgleda žudnja za partnerom, i borimo se da je podnosimo kao žrtvu zbog većeg dobra, i smatramo da nam to donosi duhovnu snagu (baš kao što nas odricanje od hrane čini ajmo reći vitkijima, ima efekt na duge staze...).

Meni osobno svaka apstinencija govori o tome gdje smo još slabi, gdje moliti da možemo primiti još blagoslova - djece, zajedništva...

Kondom skida auru svetosti i posebnosti oko cijele priče, profanizira i seks i začeće i čin sjedinjenja bračnog para, i mi to ne želimo. Mi želimo živjeti svoj život, koliko možemo, u beskompromisnoj ljubavi i vjeri i povjerenju prema Bogu, kako u svim stvarima, tako i po pitanju potomstva, braka, ljubavi. Iako planiramo obitelj, uvijek ostavljamo prostor Bogu - ako je volja Tvoja - da se to dijete zalomi usred neplodnih dana.

Ja sam osobno bila svjesna da ne mogu imati dijete (imala sam zdravstvenih problema nakon drugog poroda i imali smo druge okolnosti s djecom..) i uz prirodno planiranje skoro četiri godine nisam ostala trudna. Meni je to svjedočanstvo nježne Božije brige za mene.

Ne želimo isključiti nijedan aspekt našeg zajedništva, i čisto ljudski (iako to nije razlog zašto Katolici prakticiraju prirodno planiranje - to je bonus, Bog uvijek daje neočekivane bonuse) ne mogu usporediti ovaj doživljaj tjelesnosti i onaj, prije prirodnog planiranja (i to sam ja probala, bez brige ). Ljepše, bolje, ljudskije, rastemo. nemamo nikakvih problema

You gotta see it to believe it

Velik dio tog doživljaja je ono što bi rekli - mistično i duboko intimno i nije svedivo na riječi. Ovo je samo blijedi pokušaj onog intelektualnog dijela svega toga, u interesu diskusije. Ali prava stvar se čita, doživljava i živi u kontaktu s Bogom, mužem, obiteljsku zajednicu i milost. To ili živiš ili ne živiš, nitko ti ne može to dati, objasniti, reći.

Iako smo mi bili neupućeni u sve ovo, nije mi na pamet palo odustati, niti u jednom trenutku (iako je bilo teških momenata). Ako zbog ovog treba gorit na lomači - izvrsno.