Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1069

Tema: KC i MPO

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

e... u tome je stvar.
    Zakon o MPO ne bi trebao uopće biti pisan prema željama jednih ili drugih ekstremista jer je posve nebitno što katolici žele, što udruga Roda želi, a što udruga Iskorak ili udruga piš'gavrit.
    Zakon se treba pisati prema postojećem medicinskom znanju, iskustvu i mogućnostima određene zemlje.
    Odluka o broju oplođenih zametaka, vremenu čuvanja, dobi majke i oca na koju se određeni postupci primjenjuju, brojevima pokušaja i raznim drugim stvarima koje bi se trebale regulirati zakonom trebaju biti temeljene isključivo na medicini, a na žalost, dijelom i na ekonomiji.
    Zato ga trebaju pisati oni koji provode postupke MPO, a to što se jedni svjetonazori s drugima prepiru po forumima je apsolutno nebitno.
    Posljednje uređivanje od mujica : 02.05.2012. at 16:17

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    e... u tome je stvar.
    Zakon o MPO ne bi trebao uopće biti pisan prema željama jednih ili drugih ekstremista jer je posve nebitno što katolici žele, što udruga Roda želi, a što udruga Iskorak ili udruga piš'gavrit.
    Zakon se treba pisati prema postojećem medicinskom znanju, iskustvu i mogućnostima određene zemlje.
    Odluka o broju oplođenih zametaka, vremenu čuvanja, dobi majke i oca na koju se određeni postupci primjenjuju, brojevima pokušaja i raznim drugim stvarima koje bi se trebale regulirati zakonom trebaju biti temeljene isključivo na medicini, a na žalost, dijelom i na ekonomiji.
    Zato ga trebaju pisati oni koji provode postupke MPO, a to što se jedni svjetonazori s drugima prepiru po forumima je apsolutno nebitno.
    Udruga Roda se zalaže za sve ovo pobrojano, da bi Zakon o MPO-u trebala sastaviti struka i da zakon bude temeljen na smjernicama ESHRE-a. Ili sam ja nešto propustio u ovih par dana?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne znam ni ja zašto 12. Valjda striček zna.
    Ali nisam niti vidio da mu drugi stručnjaci prigovaraju na tom broju.
    Je li netko pitao druge stručnjake?
    Znamo li što oni o tom broju misle?

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ne znam ni ja zašto 12. Valjda striček zna.
    Ali nisam niti vidio da mu drugi stručnjaci prigovaraju na tom broju.
    Je li netko pitao druge stručnjake?
    Znamo li što oni o tom broju misle?
    piše u članku...

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ljufi prvotno napisa Vidi poruku
    piše u članku...
    Ne vidim. Osim što u podnaslovu piše da su medicinski stručnjaci nezadovoljni brojem 12, ali ne piše koji su to stručnjaci i ne piše žele li 6 ili 16.
    Tako da u tom članku nema odgovora na moja pitanja.

A najbolja mi je ova: "Sanja Juras. Smatra kako je Zakon pogotovo diskriminativan prema ženama koje nemaju problem s neplodnošću te transrodnim osobama."
    Pa zakon je o medicinski potpomognutoj oplodnji za žene koje imaju poteškoća sa začećem.
    Kamo se ona gura?

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ne vidim. Osim što u podnaslovu piše da su medicinski stručnjaci nezadovoljni brojem 12, ali ne piše koji su to stručnjaci i ne piše žele li 6 ili 16.
    Tako da u tom članku nema odgovora na moja pitanja...
    ""Ovim zakonom postignut je značajan napredak", rekao je specijalist ginekologije i opstetricije Erden Radončić te dodao da je protiv bilo kakvog ograničenja koji zakon predviđa, bilo da se radi o broju oplodnji, dobnog ograničenja ili broja postupaka.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

""Ovim zakonom postignut je značajan napredak", rekao je specijalist ginekologije i opstetricije Erden Radončić te dodao da je protiv bilo kakvog ograničenja koji zakon predviđa, bilo da se radi o broju oplodnji, dobnog ograničenja ili broja postupaka.

vi'š, to mi je promaklo, jer Erden nije boldan. Dakle, Erden.
    Hvala.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

e... u tome je stvar.
    Mujice, što misliš o pitanju selektivnog abortusa tijekom višeplodnih MPO trudnoća?
    Što misliš o višku embrija i eventualnom korištenju tuđih embrija u tretmanu oplodnje?
    O doniranju jajnih stanica i spermija?
    Kako gledaš na višak embrija koji se odmrzavaju, ili daju za istraživanje?
    To su dileme koje muče vjerski dio javnosti.

Ako se može garantirati da se čuvaju svi embriji, da se ne rade abortusi ni pod kojim okolnostima i da nema doniranja spolnih stanica - MPO bračnim parovima Crkva može odobriti. Kako ti se to čini?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    1...Mujice, što misliš o pitanju selektivnog abortusa tijekom višeplodnih MPO trudnoća?
    2....Što misliš o višku embrija i eventualnom korištenju tuđih embrija u tretmanu oplodnje?
    3....O doniranju jajnih stanica i spermija?
    4....Kako gledaš na višak embrija koji se odmrzavaju, ili daju za istraživanje?
    To su dileme koje muče vjerski dio javnosti.

Ako se može garantirati da se čuvaju svi embriji, da se ne rade abortusi ni pod kojim okolnostima i da nema doniranja spolnih stanica - MPO bračnim parovima Crkva može odobriti.
    5....Kako ti se to čini?
    1. Nemam čvrsti stav o tome. Ne znam u kojem trenutku poćinje život i ljudska osoba.
    2. Nemam čvrsti stav o tome. To mi dođe jednako kao poklanjanje djeteta, samo eto, malo ranije. Ako su svi u tome potpuno obaviješteni i suglasni, ne zvuči mi neprihvatljivo.
    3. Nemam čvrsti stav o tome. To mi dođe kao doniranje organa. zvuči prilično prihvatljivo ako su svi u tome potpuno obaviješteni i suglasni s načinom korištenja doniranih stanica i spermija.
    4. Nemam čvrsti stav o tome, ali mislim da se to ne smije raditi bez pisane i informirane dozvole roditelja tih embrija.
    5. Čini mi se neizvedivo ispuniti prva dva uvjeta - da se zagarantira beskonačno čuvanje svih embrija (i što onda s njima, nakon 200 godina?) i da se ne rade abortusi ni pod kojim okolnostima.

Upravo zato što sam na prva 4 pitanja morao odgovoriti da nemam čvrsti stav o tome, zavidim svima koji imaju. A tvoj je stav o tim stvarima najčvršći i na puno solidnijim temeljima nego što je borba za ljudska prava toleranciju, društvene norme itd...

Ljufi avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

...Ako se može garantirati da se čuvaju svi embriji, da se ne rade abortusi ni pod kojim okolnostima i da nema doniranja spolnih stanica - MPO bračnim parovima Crkva može odobriti. Kako ti se to čini?
    Pa, zar se Crkva ne protivi bilo kojem obliku MPO-a. Ili se možda varam? Molim te, možeš li ovo pojasniti? I o kakvim se to selektivnim abortusima u postupcima MPO-a radi?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Pa, zar se Crkva ne protivi bilo kojem obliku MPO-a. Ili se možda varam? Molim te, možeš li ovo pojasniti? I o kakvim se to selektivnim abortusima u postupcima MPO-a radi?
    O selektivnim abortusima
    http://www.bbc.co.uk/news/10254133
    CLINICAL PRACTICE
    Selective reduction of multifetal pregnancies

http://www.sciencedirect.com/science...4067369090550O

Selective reduction was carried out in 46 multifetal pregnancies by means of potassium chloride injection into the pericardial region of the fetus. There were three indications for the procedure: to improve perinatal outcome and to increase the likelihood that a term infant would be born in a multifetal pregnancy (34 women); to allow the birth of a healthy infant without the birth of a congenitally abnormal coexisting fetus (8 women); and to preserve a singleton pregnancy when the woman would otherwise have the whole pregnancy terminated (4 women). Of the 80 fetuses left after reduction 75 (94%) have survived. In 3 cases ultrasound scanning showed cardiac activity in the injected fetus 20-30 min after the initial injection despite 2 min of asystole immediately after the injection; repeated injection, carried out the same day, led to fetal death in all 3 cases.

Injekcija u srce fetusa, da prestane kucati. Meni je to dijabolično. Ježim se.

Što se tiče Crkve - da jie garantirano da se embriji ne uništavaju, ne zamrzavaju i da se ne donira tuđi materijal, kao i da se radi selektivni abortus - opravdala bi MPO.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

OŠto se tiče Crkve - da jie garantirano da se embriji ne uništavaju, ne zamrzavaju i da se ne donira tuđi materijal, kao i da se radi selektivni abortus - opravdala bi MPO.
    Pa ne bih baš rekla da je tako. O tome je već bilo riječi ranije na ovoj temi, dapače, čini mi se da je tako nekako tema i počela.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ne bih baš rekla da je tako. O tome je već bilo riječi ranije na ovoj temi, dapače, čini mi se da je tako nekako tema i počela.
    Moguće je da postoji više stajališta, ali ja bih u najmanju ruku, onako prekopalčano, rekla da su to minimalni zahtjevi koji bi eventualno morali biti zadovoljeni da Crkva uopće razmatra da da svoj blagoslov postupcima vantjelesne oplodnje.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moguće je da postoji više stajališta, ali ja bih u najmanju ruku, onako prekopalčano, rekla da su to minimalni zahtjevi koji bi eventualno morali biti zadovoljeni da Crkva uopće razmatra da da svoj blagoslov postupcima vantjelesne oplodnje.
    Ovdje je citirano stajalište Pape - dakle službeno stajalište Crkve u kojem jasno stoji "..Crkva se i nadalje, s moralnog stajališta, protivi homolognoj oplodnji in vitro; ona je u sebi nedopuštena i u neskladu je s dostojanstvom rađanja i bračnog sjedinjenja, pa i tada kad se sve poduzme da ne dođe do smrti ljudskog zametka."

http://www.glas-koncila.hr/index.php...&news_ID=20339

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •