Stranica 17 od 20 PrviPrvi ... 71516171819 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 801 do 850 od 1069

Tema: KC i MPO

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Moja djeca se guraju u svaki zagrljaj mene i mogu muža. U svaki ples. Oduvijek, od kad su propuzali. Oni nekako znaju i osjećaju odakle su potakli, i gdje im je mjesto. Uguraju glave između naših trbuha i budu u našem zagrljaju dok se ne pustimo. Oni nekako znaju da nisu ni mamini ni tatini, nego u tom prostoru između nas.
    Prekrasno. Tvojoj djeci. Neka djeca se guraju samo mami u trbusinu, neka tati, a neka teti u SOS selu ili u nekom domu. Neka nikome.

I ovi bez mamine i tatine trbusine takodjer odrastaju, vrlo cesto, u sasvim normalne ljude. Meni nista ne fali, stvarno, a odrasla sam u samohranoj obitelji.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Tko tjera muškarce na donaciju?
    Hipotetsko pitanje: Žena ima Hašimoto sindrom, smanjenu plodnost, i debela je, dovoljno da je muškarci ne žele za ženu, ne kao posljedicu njena nedostatka kontrole, nego bolesti. Ima osiguranu egzistenciju, podršku obitelji i višak novca i vremena. Želi dijete, single je njena se seksualnost ne zna. Može li ona na MPO ili ko je j...
    Sudeći po reakciji Sanje Juras na novi MPO zakon, rekao bih da ne može.
    Sanja Juras. Smatra kako je Zakon pogotovo diskriminativan prema ženama koje nemaju problem s neplodnošću te transrodnim osobama
    I mislim da je to u redu.

A sad da se malo pokušam svidjeti onima koji brinu o diskriminaciji na ovom forumu:

Kad bi se njoj dozvolilo da putem MPO dobije dijete, time bi se diskriminiralo muškarca koji ima Hašimoto sindrom, smanjenu plodnost, i debeo je, dovoljno da ni jedna žena ne želi s njime imati spolne odnose a kamo li imati ga za muža, ne kao posljedicu njegova nedostatka kontrole, nego bolesti. Ima osiguranu egzistenciju, podršku obitelji i višak novca i vremena. Želi dijete, single je i njegova seksualna orijentacija je posve nebitna.

Jer to bi bilo omogućeno ženi koja je po svemu jednaka kao on, a njemu ne bi bilo omogućeno samo zato što je muškarac. Ne bi li to bilo uvođenje spolne diskriminacije putem zakona?
    Posljednje uređivanje od mujica : 04.05.2012. at 01:18

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku

A sad da se malo pokušam svidjeti onima koji brinu o diskriminaciji na ovom forumu:

Kad bi se njoj dozvolilo da putem MPO dobije dijete, time bi se diskriminiralo muškarca koji ima Hašimoto sindrom, smanjenu plodnost, i debeo je, dovoljno da ni jedna žena ne želi s njime imati spolne odnose a kamo li imati ga za muža, ne kao posljedicu njegova nedostatka kontrole, nego bolesti. Ima osiguranu egzistenciju, podršku obitelji i višak novca i vremena. Želi dijete, single je i njegova seksualna orijentacija je posve nebitna.

Jer to bi bilo omogućeno ženi koja je po svemu jednaka kao on, a njemu ne bi bilo omogućeno samo zato što je muškarac. Ne bi li to bilo uvođenje spolne diskriminacije putem zakona?

Nažalost, sve dok se ne osmisle i ne uvedu umjetne maternice u igru, teško da će mu MPO koristiti, osim ako se zakonskom regulativom ne sredi pitanje surogat majki, ovim tempom će se načekati.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nažalost, sve dok se ne osmisle i ne uvedu umjetne maternice u igru, teško da će mu MPO koristiti, osim ako se zakonskom regulativom ne sredi pitanje surogat majki, ovim tempom će se načekati.
    Ne prihvaćam to što muškarci ne mogu roditi kao opravdanje za spolnu diskriminaciju.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Maternicu na uputnicu.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Sudeći po reakciji Sanje Juras na novi MPO zakon, rekao bih da ne može. I mislim da je to u redu.A sad da se malo pokušam svidjeti onima koji brinu o diskriminaciji na ovom forumu:Kad bi se njoj dozvolilo da putem MPO dobije dijete, time bi se diskriminiralo muškarca koji ima Hašimoto sindrom, smanjenu plodnost, i debeo je, dovoljno da ni jedna žena ne želi s njime imati spolne odnose a kamo li imati ga za muža, ne kao posljedicu njegova nedostatka kontrole, nego bolesti. Ima osiguranu egzistenciju, podršku obitelji i višak novca i vremena. Želi dijete, single je i njegova seksualna orijentacija je posve nebitna.Jer to bi bilo omogućeno ženi koja je po svemu jednaka kao on, a njemu ne bi bilo omogućeno samo zato što je muškarac. Ne bi li to bilo uvođenje spolne diskriminacije putem zakona?
    Maternica na uputnicu.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Dobro, Ifigenija, o cemu pricas, tj. s cime usporedjujes zelju za djetetom? Nemas treci/sedmi/dvadeseti auto u obitelji? Zavjese su ti jos uvijek ruzne? Zelis li to na teret HZZO-a? Ili ipak razgovaramo o nekim drugim stvarima. Stvarno, briga zdravstveni sustav za tvoje zavjese ili svecanu veceru, ali ako ti usfali bubreg, pomoci ce ti.

A neka pomogne i zeni bez jajovoda, s losim hormonima ili muskarcu bez ijednog spermija. Ili paru koji ima bilo koju mogucu ili nemogucu kombinaciju. Ako nije rijec o bolesti, vec samo o zelji, neka plate sto zele. Kao sto mozes platiti tu tvoju veceru, zavjese ili umjetne sise. Sto kom treba.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

otkud odjednom tolika briga za spolnu diskriminaciju? cijelo ti je vrijeme pred nosom, ti ju otvoreno i zagovaraš i sad ovog trenutka postoji u ovom prijedlogu zakona, a ti se brineš o mogućoj diskriminaciji koja bi se dogodila samo ako (!) bi se ova postojeća diskriminacija neutralizirala.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    otkud odjednom tolika briga za spolnu diskriminaciju? cijelo ti je vrijeme pred nosom, ti ju otvoreno i zagovaraš i sad ovog trenutka postoji u ovom prijedlogu zakona, a ti se brineš o mogućoj diskriminaciji koja bi se dogodila samo ako (!) bi se ova postojeća diskriminacija neutralizirala.
    Sad stvarno, bez ironije pitam.
    Zar je u posojećem prijedlogu zakona doista prisutna spolna diskriminacija?
    Iskreno, nisam nikad vidio prijedlog zakona, jer koliko god tražio po internetu, nisam ga uspio pronaći.
    Znam o prijedlogu zakona samo onoliko koliko se može isčitati iz komenara na prijedlog, od strane političara i raznih zainteresiranih stranaka.
    O kakvoj je spolnoj diskriminaciji riječ u prijedlogu zakona?
    (gdje si ga uopće imala priliku pročitati)
    Posljednje uređivanje od mujica : 04.05.2012. at 01:50

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Sad stvarno, bez ironije pitam.
    Zar je u posojećem prijedlogu zakona doista prisutna spolna diskriminacija?
    Iskreno, nisam nikad vidio prijedlog zakona, jer koliko god tražio po internetu, nisam ga uspio pronaći.
    Znam o prijedlogu zakona samo onoliko koliko se može isčitati iz komenara na prijedlog, od strane političara i raznih zainteresiranih stranaka.
    O kakvoj je spolnoj diskriminaciji riječ u prijedlogu zakona?
    (gdje si ga uopće imala priliku pročitati)
    zanimljivije od toga što postoji u ovom zakonu (u raznim oblicima) je ono gdje govorim da ti je pred nosom tj. još bitnije da ju cijelo vrijeme aktivno zagovaraš. il je i to bilo ironično?

na stranicama ministarstva pravosuđa imaš prijedlog zakona. ima nekoliko diskriminacija u tom zakonu, ne samo po spolu. ali mislim - eto stvarno - da gubim vrijeme ovdje to objašnjavati. onima koji su bitni i koji znaju o čemu govorim su me razumijeli. ova rasprava je pokazala da ionako ničemu vodi.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam se uvijek borio protiv spolne diskriminacije.

Samo ju ne vidim na svakom koraku. Ali kad ju vidim, reagiram.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

.. a ako Mirko ipak ne može - ne može ni Slavica.
    Mogu zajedno.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mogu zajedno.
    E, da, zajedno. Tako je u idealnom svijetu.
    A u ovom običnom? Baš i nije.

I sad, pustiti da bude kako jest ili se potruditi usvajanjem zakona i razvojem medicine da bude što bliže idealnom.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    E, da, zajedno. Tako je u idealnom svijetu.
    A u ovom običnom? Baš i nije.

I sad, pustiti da bude kako jest ili se potruditi usvajanjem zakona i razvojem medicine da bude što bliže idealnom.
    Što bliže idealnom kao što ne kažeš djetetu - čuj, ne znaš ti pisati, pa nemoj, eto nauči staviti križić kad se potpišeš, i idi se valjati u blato, tako nema smisla niti podcjenjivati ljude paih poticati da idu ispod svojih mogućnosti (na uputnicu HZZO.a)

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Mogu zajedno.
    Da onda prenamjenimo sve MPO klinike u dejting agencije, fino spojimo donore sa stanicama na licu mjesta, uz izričitu naredbu da nema odbijanja ponuđenog partnera, a i riješimo pitanje komocije, nikome takva situacija ne bi bila komodna, a tebi duša na mjestu.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pronašao sam prijedlog zakona.
    Odredba o tome tko može koristiti MPO se nije promijenila u odnosu na stari zakon:
    Pravo na medicinsku oplodnju uz uvjete iz članka 3. ovoga Zakona imaju punoljetni i
    poslovno sposobni žena i muškarac koji su u braku i koji su s obzirom na životnu dob i opće
    zdravstveno stanje sposobni za roditeljsku skrb o djetetu.
    Ne kužim gdje je tu spolna diskriminacija. Je li diskriminirana žena ili muškarac?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Da onda prenamjenimo sve MPO klinike u dejting agencije, fino spojimo donore sa stanicama na licu mjesta, uz izričitu naredbu da nema odbijanja ponuđenog partnera, a i riješimo pitanje komocije, nikome takva situacija ne bi bila komodna, a tebi duša na mjestu.
    Na ovom topicu zadnjih par stranica se nije javio niti jedan par koji samo želi pripomoć u realiziranju začeća u okviru bračne zajednice.
    Samo dva Slavka ili dvije Slavice, koji su debeli i sami i treba im da im netko samo da maternicu ili sperm i pusti ih na miru, i hoće da svi budemo sili time oduševljeni i da to dobiju na uputnicu HZZO-a.
    A sad ti kažeš da MPO pretvorimo u dejting agencije.

Meni je fakat više neumjesno raspravljati s radikalnim liberalima (ili kako se već zovu - antidiskriminacionisti) čije djelovanje samo zamračuje i još ocrnjuje samu ideju MPO.
    Na koncu od ovih Slavko-Mirko upadica će opet fasovati neplodni parovi, i zapravo bi na njima bilo da MPO definiraju i obrane od malverzacija, političkih agendi, prostora za manipulaciju i zla i traže zaštitu dostojanstva sebe i svog potomstva.

Koliko kategorično su to spremni, i koliko smo svi mi jaki, na ovom polju, ili na drugom, da radije sebi uzmemo nešto, nego da drugom nanesemo ozbiljnu štetu - o tome, vjerujem, ovisi daljnji razvoj MPO tehnologije i odnosa Crkve i MPO-a.

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

[QUOTE=Ifigenija;2133015]Na ovom topicu zadnjih par stranica se nije javio niti jedan par koji samo želi pripomoć u realiziranju začeća u okviru bračne zajednice.
    Samo dva Slavka ili dvije Slavice, koji su debeli i sami i treba im da im netko samo da maternicu ili sperm i pusti ih na miru, i hoće da svi budemo sili time oduševljeni i da to dobiju na uputnicu HZZO-a.
    A sad ti kažeš da MPO pretvorimo u dejting agencije.

Bila sam sarkastična.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

isvetice! Revolucije i bojni pokliči uvijek jednu svoju djecu!
    Jesi li svjesna da bi ta mogućnost otvorila vrata tvornici djece za pedofilsku upotrebu, za roblje ili za nadomjesne organe? Smanjenje patnje neke Slavice u realiziranju ovakvog scenarija uzrokovalo bi patnju milijuna ljudi, i to onih najslabijih.
    Intimna veza majke i djeteta, s igrom svih onih čudesnih hormona priprema ženu za majčinstvo na načine koji još nisu otkriveni; nedavno su otkrili da stanice djeteta ostaju u majci zauvijek, upisuju se u njezin kod - pa ona misao - uvijek si u meni u srcu nije uopće patetika nego faktična materijalna istina; dijete i majka međusobno se štite; koliko bi lakše bilo napraviti zlo djetetu bez te biološke pripreme koju još ni ne razumijemo?
    A da ne govorimo da bi dijete iz vešmašine išlo u ruke muškarcu, koji nema čak ni tu mogućnost da mu se tijelo na direktan način pripremi na prihvaćanje djeteta na dubokoj, tjelesnoj, materijalnoj ravni?
    Za koga točno je to dobro? Tko time išta dobiva, a da vrijedi?

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

isvetice! Revolucije i bojni pokliči uvijek jednu svoju djecu!
    Jesi li svjesna da bi ta mogućnost otvorila vrata tvornici djece za pedofilsku upotrebu, za roblje ili za nadomjesne organe? Smanjenje patnje neke Slavice u realiziranju ovakvog scenarija uzrokovalo bi patnju milijuna ljudi, i to onih najslabijih.
    Intimna veza majke i djeteta, s igrom svih onih čudesnih hormona priprema ženu za majčinstvo na načine koji još nisu otkriveni; nedavno su otkrili da stanice djeteta ostaju u majci zauvijek, upisuju se u njezin kod - pa ona misao - uvijek si u meni u srcu nije uopće patetika nego faktična materijalna istina; dijete i majka međusobno se štite; koliko bi lakše bilo napraviti zlo djetetu bez te biološke pripreme koju još ni ne razumijemo?
    A da ne govorimo da bi dijete iz vešmašine išlo u ruke muškarcu, koji nema čak ni tu mogućnost da mu se tijelo na direktan način pripremi na prihvaćanje djeteta na dubokoj, tjelesnoj, materijalnoj ravni?
    Za koga točno je to dobro? Tko time išta dobiva, a da vrijedi?
    Jadan ti sam ja revolucionar kad se ovako raspravljamo po forumima. Oni što stražare ispred klinika, na transparentima, e, to su ti koje bi njihova revolucija lako mogla pojesti. Tvoje viđenje savršene obitelji je jako slatko, malo i naivno. Izraz dijete iz vešmašine me jezivo podsjeća na onaj o djeca iz epruvete, a to smo valjda nadišli. Neću uopće ulaziti u tvoje horor fantazije najgorih mogućih scenarija, ali ako bi se uspjelo kopirati blizu savršenstva, ako ne već savršeno uvjete u maternici, ja bih svoje dijete tako i razvijala.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Jadan ti sam ja revolucionar kad se ovako raspravljamo po forumima. Oni što stražare ispred klinika, na transparentima, e, to su ti koje bi njihova revolucija lako mogla pojesti. Tvoje viđenje savršene obitelji je jako slatko, malo i naivno. Izraz dijete iz vešmašine me jezivo podsjeća na onaj o djeca iz epruvete, a to smo valjda nadišli. Neću uopće ulaziti u tvoje horor fantazije najgorih mogućih scenarija, ali ako bi se uspjelo kopirati blizu savršenstva, ako ne već savršeno uvjete u maternici, ja bih svoje dijete tako i razvijala.
    Ja ne bih. Pa da nestane struje ili se zblesa programator i ode moje dijete...

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja ne bih. Pa da nestane struje ili se zblesa programator i ode moje dijete...

Valjda bi u tu svrhu nabavila agregat.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

nije to odredba iz prijedloga zakona.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nije to odredba iz prijedloga zakona.
    ajoooooj..... pardon, to je stari.
    Ovo je novi:
    (1) Pravo na medicinski pomognutu oplodnju uz uvjete iz članka 4. ovoga Zakona imaju punoljetni i poslovno sposobni žena i muškarac koji su u braku, odnosno u izvanbračnoj zajednici i koji su s obzirom na životnu dob i opće zdravstveno stanje sposobni za roditeljsku skrb o djetetu.
    (2) Pravo na medicinski pomognutu oplodnju na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske - Ministarstva ima žena do navršene 42. godine života.
    (3) Pravo na medicinski pomognutu oplodnju ima i punoljetna, poslovno sposobna žena koja ne živi u braku ili u izvanbračnoj zajednici, čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno ili bezizgledno te koja je s obzirom na životnu dob i opće zdravstveno stanje sposobna za roditeljsku skrb o djetetu.
    (4) Liječenje neplodnosti postupkom medicinski pomognute oplodnje na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske - Ministarstva obuhvaća:
    - četiri pokušaja intrauterine inseminacije (IUI),
    - šest pokušaja izvantjelesne oplodnje (IVF), uz obvezu da dva pokušaja budu u prirodnome ciklusu.
    (5) Pravo na medicinski pomognutu oplodnju iz stavka 2. i 3. ovoga članka ima žena kod koje je utvrđena bezizglednost drugih oblika liječenja.
    (6) Reprodukcijske mogućnosti žene utvrđuje liječnik specijalist ginekologije i opstetricije s užom specijalizacijom iz humane reprodukcije na temelju testova pričuve jajnika. Žene starije od 42 godine ili žene čiji su testovi pričuve jajnika nepovoljni, liječnik je obvezan upozoriti na slabe rezultate liječenja, rizike liječenja i trudnoće te rizike za dijete.
    (7) Zbog zaštite dobrobiti djeteta pravo na medicinski pomognutu oplodnju nemaju osobe koje su promijenile spol.
    Imaš pravo. Ovdje ima elemenata spolne diskriminacije muškaraca.
    Dižem svoj glas protiv takvog MPO zakona. Pravo na korištenje MPO reba biti kao što je bilo u starom, da se ne diskriminiraju muškarci.
    Posljednje uređivanje od mujica : 04.05.2012. at 02:11

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pa i u starom su se diskriminirali muskarci.

i to je jedina diskriminacija koju vidis u toj odrebi?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    pa i u starom su se diskriminirali muskarci.

i to je jedina diskriminacija koju vidis u toj odrebi?

MC, ti imaš prisilnu radnju vezanu uz tu diskriminaciju? Tko o čemu - ti o diskriminaciji.

Pojam diskriminacije u terminima Teorije, feminističkih i postfeminističkih teorija, naming teorije, postkolonijalizma i čega sve već ne (LGBQ...) je promašio svoju poantu; od hipefokusa na diskriminaciju čovjek jednostavno zaboravi da diskriminacija svojim latinskim korijenom nema vrijednosno značenje, tj. da u sebi nije niti zla niti dobra.

Vidjeti razliku konja i magarca je za čovjeka dobro, kao i vidjeti razliku svoje i tuđe kuće, a zatim i muškarca i žene, djeteta i starca, inžinjera i rock-zvijezde. Korisno.

Popis svih mogućih razlikovanja na svijetu je apsurdan, i što više se ide u to da se ukine "diskriminacija", više se ide u besplodne pokušaje da se dokine svaka razlika, jer vidjeti razliku i imenovati je znači dati za pravo da jesmo različiti. A jesmo.

I na koncu da ukinemo sve diskriminacije - ostalo bi to da netko diskriminira, a netko ne, pa se i po tom ključu može - diskriminirati onoga tko diskriminira.

Mislim da svi tragamo za prihvaćenošću, ljubavlju i potvrdom da smo vrijedni i zaslužujemo najbolje, i to je jednostavno istina. Prihvatiti svakoga u njegovoj biti, to može samo Bog, za kojeg kažu da zna brojati samo do jedan. Za njega nema grupa, nego pojedinci, muški i ženski, koje je smislio kao sveto jedinstvo.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

MC, ti imaš prisilnu radnju vezanu uz tu diskriminaciju? Tko o čemu - ti o diskriminaciji.

Pojam diskriminacije u terminima Teorije, feminističkih i postfeminističkih teorija, naming teorije, postkolonijalizma i čega sve već ne (LGBQ...) je promašio svoju poantu; od hipefokusa na diskriminaciju čovjek jednostavno zaboravi da diskriminacija svojim latinskim korijenom nema vrijednosno značenje, tj. da u sebi nije niti zla niti dobra.

Vidjeti razliku konja i magarca je za čovjeka dobro, kao i vidjeti razliku svoje i tuđe kuće, a zatim i muškarca i žene, djeteta i starca, inžinjera i rock-zvijezde. Korisno.

Popis svih mogućih razlikovanja na svijetu je apsurdan, i što više se ide u to da se ukine "diskriminacija", više se ide u besplodne pokušaje da se dokine svaka razlika, jer vidjeti razliku i imenovati je znači dati za pravo da jesmo različiti. A jesmo.

I na koncu da ukinemo sve diskriminacije - ostalo bi to da netko diskriminira, a netko ne, pa se i po tom ključu može - diskriminirati onoga tko diskriminira.

Mislim da svi tragamo za prihvaćenošću, ljubavlju i potvrdom da smo vrijedni i zaslužujemo najbolje, i to je jednostavno istina. Prihvatiti svakoga u njegovoj biti, to može samo Bog, za kojeg kažu da zna brojati samo do jedan. Za njega nema grupa, nego pojedinci, muški i ženski, koje je smislio kao sveto jedinstvo.
    ne razumijem uopće o čemu pričaš. stvarno. kakvo dokidanje razlika, pobogu?

šteta što druge osobe koje čitaju ovaj topic nemaju potrebe objasniti ti gdje si u krivu.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

da
    jer stavak 3. dozvoljava ženi koja nije u vezi, a ni jedan stavak ne dozvoljava muškarcu koji nije u vezi.
    Posljednje uređivanje od mujica : 04.05.2012. at 02:26

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

da
    jer stavak 3. dozvoljava ženi koja nije u vezi, a ni jedan stavak ne dozvoljava muškarcu koji nije u vezi.
    naveo si da želiš ozbiljno razgovarati, prihvatit ću tu ponudu, pa bih te molila da još jednom pročitaš taj članak i potrudiš se, onako laički naravno, navesti sve situacije u kojima bi možda mogla biti diskriminacija u pitanju (možda i nije, nije bitno, govorimo o mogućnosti). čisto me zanima kako ti to vidiš svojim očima, bez da ti ja išta namećem.

može?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ivana, pokušat ću protumačiti taj dio nauka da samo začeće u bračnoj postelji ima puno dostojanstvo, da možda bude jasnije onima koje to zanima.

Pokušajmo na tren zamisliti svu onu silu hormona, buru svih mogućih kemijskih tvari, od feromona i oksitocinaa, preko andrenalina i kortizola, a zatim i svih nama još nepoznatih tvari kako se kroz vođenje ljubavi između muškarca i žene isprepliću i stvaraju neku specifičnu mikroklimu unutar oba organitzma. Pretpostavimo da se taj koktel prenosi iz muškog tijela u žensko putem izmjena tjelesnih tekućina (i obratno); zamislimo sada da koktel hormona zadovoljstva, ljubavi, oksitocina (ovdje se o tom hormonu puno pisalo...) ide u spermu, sperma se spaja sa tekućinama ženskog tijela u kojima su isto tako hormoni, kemijske tvari kojih možda nismo svjesni... Zamislimo da sam taj susret stvara neku treću buru, dodir, neke kemijske tvari koje znamo i neke koje ne znamo, i zamislimo da u toj "auri" i mediju nastaje novi život. Zamislimo da je predviđeno da se sav taj užitak, radost, ljubav, svo događanje kemijski upucava u nastali novi život, na kemijskoj razini. Idemo i korak dalje. Taj novonastali život otpušta u ženino tijelo hormone (ovo zasigurno znamo), koji povratno odlaze u muško tijelo putem poljupca... stapa se sa ženiim, pa natrag u ženu, pa kroz krvotok kod djeteta...

Bog upisuje svoje poruke u materijalno. Naše tijelo je navođeno Božijim naputcima upisanim u strukturu vode, molekule kemijskih tvari, naše gene, mitohondrije, hormone; kaže se da Bog govori našom svakodnevicom. Komunikacija naših tijela, kao što znamo, ima svoj vlastiti život. Koliko toga je u dojenju, npr. uređeno hormonima koji se luče dodirom bebinih usana majčine dojke... i sve štima.

Kad Crkva govori o tom dostojanstvu postelje i začeća u njoj, govori o tome. Da svako začeto dijete bude okupano svim tim misterijima, svakim hormonom ljubavi, radosti, užitka, jednoga, drugoga, sve to veže ljude, (to je čak i poznato), navikava ih jedne na druge i dvoji je li začeće i nastanak nove osobe samo to - jajna stanica i spermij i misli da je tu puno više toga u igri, i želi da svako dijete dobije - sve.

Naravno, kako je Bog iznad svega, on može nadoknaditi svaki hormon i utisnuti još i više svega dobroga nego što ide prirodno (to je put milosti), ali Bog u principu ne djeluje van naravi, osim kad mora, kad ga se izričito moli... i sve ostalo nam je misterija.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Naravno, kako je Bog iznad svega, on može nadoknaditi svaki hormon i utisnuti još i više svega dobroga nego što ide prirodno (to je put milosti), ali Bog u principu ne djeluje van naravi, osim kad mora, kad ga se izričito moli... i sve ostalo nam je misterija.
    X potpisujem ti ovaj kraj......razumijem ja o čemu ti ali draga dobro znamo da se djete često "dogodi" u u braku i to možda baš kada ženi nije do vođenja ljubavi, jer eto neke žene "obavljaju bračnu dužnost"....po tome ispada da i takva djeca nisu prožeta "svim tim hormonima ljubavi" (mislim koliko začete djece nije pa su ljubljena i Božija) mislim da žene koje idu npr na IVF jako mole za to svoje dijete i žele ga možda više nego one koje ga mogu imati.......

Nije mi jasno ovo zadnje što si rekla da Bog ne djeluje van naravi (zašto?nemojmo o slobodnoj volji) osim kad mora (kad je to?) hvala

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa Vidi poruku
    X potpisujem ti ovaj kraj......razumijem ja o čemu ti ali draga dobro znamo da se djete često "dogodi" u u braku i to možda baš kada ženi nije do vođenja ljubavi, jer eto neke žene "obavljaju bračnu dužnost"....po tome ispada da i takva djeca nisu prožeta "svim tim hormonima ljubavi" (mislim koliko začete djece nije pa su ljubljena i Božija) mislim da žene koje idu npr na IVF jako mole za to svoje dijete i žele ga možda više nego one koje ga mogu imati.......

Nije mi jasno ovo zadnje što si rekla da Bog ne djeluje van naravi (zašto?nemojmo o slobodnoj volji) osim kad mora (kad je to?) hvala
    Ako hoćeš, možemo lamentirati da je to kemijski način prenošenja istočnoga grijeha... u trenu nastanka ljudskog bića u njega se upisuje ljudska, bračna zbilja para... Možda oksitocinska, puna radosti, možda gorka... zato smo pozvani uvijek biti radosni, rasti u ljubavi, i obnavljati bračni zavjet u vjeri, miru i predanju. No, nema razloga za strah. vjerujem da istina tijela uvijek krije više dobra od onoga što naša psiha i lamentacija mogu nanijeti zla.

Bog je usustavio svijet koji funkcionira - ako skočiš s nebodera slomit ćeš vrat, jer te gravitacija čuva da ne poletiš u Svemir. Tako je to uređeno i ima slučajeva kad je Bog činio čuda, pa je Isus npr. hodao po vodi, ili kad se ljudi bilociraju, Bog ih prenosi i prkosi zakonima fizike, ali većinom smo pozvani živjeti taj obični život i u njegovim okolnostima, pravilnostima i okvirima tražiti Boga i njegovu ljubav.

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

... Pokušajmo na tren zamisliti svu onu silu hormona, buru svih mogućih kemijskih tvari, od feromona i oksitocinaa, preko andrenalina i kortizola, a zatim i svih nama još nepoznatih tvari kako se kroz vođenje ljubavi između muškarca i žene isprepliću i stvaraju neku specifičnu mikroklimu unutar oba organitzma. Pretpostavimo da se taj koktel prenosi iz muškog tijela u žensko putem izmjena tjelesnih tekućina (i obratno); zamislimo sada da koktel hormona zadovoljstva, ljubavi, oksitocina (ovdje se o tom hormonu puno pisalo...) ide u spermu, sperma se spaja sa tekućinama ženskog tijela u kojima su isto tako hormoni, kemijske tvari kojih možda nismo svjesni... Zamislimo da sam taj susret stvara neku treću buru, dodir, neke kemijske tvari koje znamo i neke koje ne znamo, i zamislimo da u toj "auri" i mediju nastaje novi život. Zamislimo da je predviđeno da se sav taj užitak, radost, ljubav, svo događanje kemijski upucava u nastali novi život, na kemijskoj razini. Idemo i korak dalje. Taj novonastali život otpušta u ženino tijelo hormone (ovo zasigurno znamo), koji povratno odlaze u muško tijelo putem poljupca... stapa se sa ženiim, pa natrag u ženu, pa kroz krvotok kod djeteta...
    možda se netko i napali na ovaj opis, ne znam, pa si učinila dobro djelo spajanja dvoje individua...

ajme, umjesto da se pakiram, ja čitam i smijem se, uspjela sam se uzdići iznad svoje želje da pametujem, ali ne i iznad one da me zabavi tuđi napor da obrazloži svoje stajalište.
    Zapravo mi je sve bilo zanimljivo čitati, fakat zanimljivo,
    naročito mujica koji je došao do diskriminacije muškaraca, eh, kad sam ja na to došla, no onomad sam, davno, zaključila da je to, moguće, zato jer je njima put do "dobivanja gotovog" djeteta s razlogom otežan,
    baš zato što im je put do oplodnje puno lakši. Prirodno su predoređeni da mogu x žena x puta puta pokušati oploditi, pa kod koje uspije,
    dok je za svaku ženu to velih rizik jer dok on hoda i sije i glavinja dalje, ako hoće,
    ona ostaje s tim plodom 9 mjeseci pa kasnije i čitav život...
    sve to ima neke svoje pozadinske razloge...baš one iskonske, biološki postavljene, a na nama je da ih svojim ljudskim promišljanjem i odlukama podignemo na višu razinu, da sve to nekako izreguliramo.
    no, hvala svima što su me potaknuli na bezbroj ideja, nemam vremena ih iznositi, a i bolje ne, sasvim je dovoljno čitati, tnx

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Ovo sam sve napisala imajući u vidu ponašanja u RL, bez ovog zakona, taj me ne zanima.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    no, hvala svima što su me potaknuli na bezbroj ideja, nemam vremena ih iznositi, a i bolje ne, sasvim je dovoljno čitati, tnx

Obzirom na temu ili teme koje su se ovdje razglabale mene stvarno živo zanima, Neno, kakve ideje, kuku lele kakvih se sve ideja ovdje moglo dobit!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Obzirom na temu ili teme koje su se ovdje razglabale mene stvarno živo zanima, Neno, kakve ideje, kuku lele kakvih se sve ideja ovdje moglo dobit!
    ajme, ženo, svega, kako ne, od prapovijesti pa dalje, zašto je i kako priroda nešto uredila,
    pa biološka predodređenost za nešto, tipa, nemam jednu nogu, a hoću biti balerina,
    pa gdje je evolucionizam, darwinizam, gdje kreacionizam, gdje smo i kad nadišli prirodu, zašto,
    koliko je danas djece na respiratorima i kateterima, a prije toga svi bi oni odmah po rođenju umrli,
    djelovati ili ne djelovati u svakoj prilici, Buda ili Isus,
    pa kako ljudi miješaju i isprepliću sve skupa, prirodnu selekciju i solidarnost, nužnost opstanka jačih i pametnijih (danas bogatijih), a onda opet uvide da to nije dobro, kršćanstvo poziva na suprotno, pa se miješa se hitler, liberalizam, sve živo...
    onda mi se vrati film s prve godine faksa kako su mi redom filozofske struje, kako sam koju čitala, izgledale sve vrlo argumentirane, ono, ide platon, gle, pametan, nakon njega, eto ti aristotela koji reče "drag mi je platon, al' mi je draža istina" i isto ga zareda sve pametno...pa vidim da u skoro svemu ima "nešto" kad se razmotri i kad netko to dobro razloži...
    pa kako su ljudi, ako se prepuste, skloni povjerovati i ufurati se kompletno u jedno mišljenje, jednu struju, zanemarujući da se i ova druga vrlo lijepo da opravdati i da ima zrnce istine...i tako...milijun mi se ideja nabacalo u glavu...
    žene, muškarci, brakovi, djeca, ....šta da ti pričam...razmišljam

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Eto, ja bih rado da se to gledište razumije, da ga se barem uzme u obzir, barem kao mogućnost. Ako je to tako nekako, što to onda za nas znači?

Budući da to nije nešto što je obveza vjerovanja, naravno da smo slobodni prihvatiti ili ne prihvatiti, i ja ne pišem zato da osudim nekoga, nego da objasnim kako je moguće da se taj krevet toliko glorificira. Možda samo oni koji razmišljaju o tome mogu imati uvid više koji im može pojasniti o čemu se tu radi.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zanimljivo mi je to razmišljanje o kemijskom prenošenju istočnoga grijeha...zar on nestaje po tebi "umjetnom oplodnjom" ili ...?

imam jedno jako "ne krščansko " stajalište o tom istočnom grijehu pa ga ne bih iznosila (jer jednostavno takvim razmišljanjem dolazim do toga da smo kao nevina djeca već osuđeni i onda Boga ne viddim "kao dobroga Oca koji nam daje slobodnu volju, već nekoga koji "dopušta" prenošenje nekih tuđih grijeha u našu osobnost i ustvari nam određuje sudbinu"....)ma ne bi o tome

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

zanimljivo mi je to razmišljanje o kemijskom prenošenju istočnoga grijeha...zar on nestaje po tebi "umjetnom oplodnjom" ili ...?

imam jedno jako "ne krščansko " stajalište o tom istočnom grijehu pa ga ne bih iznosila (jer jednostavno takvim razmišljanjem dolazim do toga da smo kao nevina djeca već osuđeni i onda Boga ne viddim "kao dobroga Oca koji nam daje slobodnu volju, već nekoga koji "dopušta" prenošenje nekih tuđih grijeha u našu osobnost i ustvari nam određuje sudbinu"....)ma ne bi o tome
    Osuđeni jesmo, tim istočnim grijehom.
    A onda očišćeni i oslobođeni Isusovom žrtvom.
    Ako ga priznajemo, čisti smo, i slobodni i ništa nije predefinirano. Kako Isus kaže - ustani i hodaj.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Osuđeni jesmo, tim istočnim grijehom.
    .
    samo mala digresija, ja nisam za ništa osuđena. niti moja djeca.
    tek tolko da se zna

ifi, i nemoj spominjati stalno te uputnice. uputnice mogu dobiti samo bolesni ljudi.
    ovaj zakon definira da na postupak može ići samo žena kojoj je ustanovljena neplodnost.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

... na ovom se forumu toliko govori o dojenju - to je tekućina koja čini bebi toliko dobra.
    Isto je tako zametak najsigurniji u tjelesnim tekućinama koje imaju u sebi tko zna što sve ne - a što je za dobro bebe... i nekako mi se argument - to je samo jedna - šest ili sto stanica - čini baš u prilog ovoj priči da je sam početak života tako krucijalno važan. Dok je taj život samo jedna stanica, vjerujem da ono što joj se dogodi, što je dotakne, što se u nju upiše prenosi na svaku stanicu koja se dalje iz nje razvije...

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

... na ovom se forumu toliko govori o dojenju - to je tekućina koja čini bebi toliko dobra.
    Isto je tako zametak najsigurniji u tjelesnim tekućinama koje imaju u sebi tko zna što sve ne - a što je za dobro bebe... i nekako mi se argument - to je samo jedna - šest ili sto stanica - čini baš u prilog ovoj priči da je sam početak života tako krucijalno važan. Dok je taj život samo jedna stanica, vjerujem da ono što joj se dogodi, što je dotakne, što se u nju upiše prenosi na svaku stanicu koja se dalje iz nje razvije...
    da, samo isto tako zaboravljaš da su milioni djece odrasli na adaptiranom ili kravljem mlijeku davno prije pa su također bila i zdravi i dugovječni ljudi i imali blizak kontakt sa svojim roditeljima.

dojenje, ipak, koliko god mi to željeli, nije garancija za ništa, niti za zdravlje, niti za blizak odnos sa majkom.

primjećujem inače da strašno naginješ jednoslojnom razmišljanju, kao da nemaš nemogućnost gledati u širinu, vidjeti veliku sliku, otvoriti svoj um na daljinu...

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moja If kad ti to tako govoriš, onda ova odgovorna osoba još više stoji u uvjerenju da ne želi još djece.....toliko odgovornosti od začeća pa do odgoja moja osoba ne moeže podnjeti

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

moja If kad ti to tako govoriš, onda ova odgovorna osoba još više stoji u uvjerenju da ne želi još djece.....toliko odgovornosti od začeća pa do odgoja moja osoba ne moeže podnjeti
    Pa kad nosiš važnu kapu i misliš da si ne znam koji faktor Ne ljuti se, samo se zezam. Ma da si ne znam kako ljuta na muža dok začinješ bebu, to je neki mali postotak (bolje da ga nema, naravno), ali ipak su djeca Božiji dar, mi smo tu samo usput. Ipak više u svakom djetetu ima Božanske iskre nego našeg majmunizma.
    naša odgovornost je da priznamo da ne možemo nositi odgovornost i zatražimo asistenciju Odozgo.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Moia, napisala sam da "prirodno" nije kraj svijeta, ali opet smo mi na ovom forumu okupljeni oko dojenje kao vrednote i nema ni optužbe niti se smatra da djeca koja nisu dojena nisu ne znam da lupim neku glupost - zakinuta, nisu dovoljno djeca... i dojenje je jedan dio ljudskosti, i jako je lijepo da se doji - koliko aktivizma, truda i podrške oko svega toga!

Ovo sa nastankom života možeš gledati na taj ravni.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nikako ne razumijem zašto bi bilo tko (država, HZZO, privatni liječnici koji rade IVF?) bio dužan osigurati biološko majčinstvo solo ženi koja je plodna ali ne želi postati majka prirodnim putem.
    S druge strane, koliko sam shvatila, u novom zakonu su uveli neanonimnost donora kao uvjet za postupke liječenja koji uključuju darovanje materijala (dakle govorimo o neplodnim parovima). Pretpostavljam da to znači da će broj donora biti malen, ali mislim da motiv za odredbu o neanonimnosti nije bilo sprečavanje postupaka uz donirani materijal.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Tako je, u prijedlogu zakona jasno stoji da pravo na MPO ima žena koja se već liječila od neplodnosti.
    I u nekom od silnih komentara na zakon od strane onih koji su ga pisali se vrlo jasno opisuje o kakvoj se situaciji radi - o ženama koje su se liječile, pa su ostale bez partnera.

Što se tiče plodnih žena, ja recimo mislim da ukoliko nema medicinski indikacija zdravstveno osiguranje ne bi trebalo pokrivati troškove; i ne mislim da je itko dužan osigurati im majčinstvo, ali ne vidim nikakve razumne argumente protiv toga.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Što se tiče plodnih žena, ja recimo mislim da ukoliko nema medicinski indikacija zdravstveno osiguranje ne bi trebalo pokrivati troškove; i ne mislim da je itko dužan osigurati im majčinstvo, ali ne vidim nikakve razumne argumente protiv toga.
    Ovako i ja mislim, logično bi bilo da postupke pokriva zdravstveno ako je žena (ili par) neplodna
    ali ako si žena želi platiti postupak, ne vidim problem
    puno mi je ružnija opcija seks protiv volje

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    X

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

zašto ne Mima? ako žena nije našla partnera za život i partnera za kojeg smatra da bi bio dobar otac, zašto bi joj pobogu u današnja moderna vremena uz svu tehnologiju i napredak trebalo uskratiti da bude majka, koja će usput rečeno možda biti stotinu puta bolji roditelj svom djetetu nego što su roditelji svojoj djeci ili djetetu začetom u nekavoj vezi ili braku i koji žive u kakti nekakvoj zajednici prepunoj svađa, obrčauna i psihičkih i fizičkih i na kraju rastave. neshvatljivo mi je da se na ovu temu tako usko gleda, pogotovo danas gdje se u hravtskoj konkretno skoro pa svaki 3 brak raspada, naprosto neshvatljivo i užasno licemjerno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •