ovako; mislim da je ova diskusija savim bespotrebna..problem nije Crkveno stajalište već različita stajališta ZNASTVENIKA! Na jedne se poziva Crkva ne samo katolička, a na druge onima kojima je MPO-potreban.
Crkva kao institucija ima pravo iznjeti svoje stajalište, kao i sve ostale religijske institucije i raznorazne udruge itd.
Ne vidim u čemu je problem ako živimo u demokraciji i svatko ima pravo na svoje mišljenje, a pogotovo ne vidim u čemu je problem kada znamo da u ovoj zemlji Crkva, katolička,pravoslavna, jehovih svjedoka, protestanata,pravoslavaca....živovska, islamska itd. nije na vlasti, pa tako ni ona neće donositi zakon.
Ako svatko ima u ovom društvu pravo polemizirati o ovoj temi ne vidim zašto i religijske zajednici shodno tome ne bi imale isto pravo-i ne vidim problem ako se ne slažu oko nečega s nekim drugim-nije li to normalno kada polemiziraju ljudi različitih stajališta?

Mislim da svi moramo razmisliti o stajalištima znastvenika, a čak i oni su složni oko činjenice da život započinje oplodnjom jajne stanice. Ako se takva stanica poslije uništi ili ne usadi u majčino tijelo da bi se to "zamrznuto" dijete rodilo-kako to nazvati?

Evo ja se fakat ne kužim u ovo sve, ne gledam to s stajališta Crkve, nego pomalo čitam mipljenja raznih znastvenika, pa pokušavam doć do nekakvog zaključka;kada je dijete dijete, ondmah pri oplodnji, s 1mj..s 5 mjeseci trudnoće ili tek s 9mj. kad se rodi.

Da su se svi znastvenici složili oko toga da npr. život ne počinje začećem, spajanjem muške i ženske spolne stanice i da embriji "nije čovjek"(pitanje je s koliko to postaje u trbuhu majke)...da bi Crkva ne bi imala ovakvo stajalište kao danas. Ali ako znastvenici tvrde da život počinje odmah pri oplodnji, i da su takve oplođene jajne stanice "živa djeca"- onda je logično da zakljuće da je uništavanje ili ne rađanje takvih zametaka-"ubojstvo"!

Po meni iskreno, bio vjernik, ateist,humanisti bilo koje vjere, čovjek umojstvo ne može odobriti niti opravdati osim u slučaju samoobrane.
I ako shvaćam npr. žene koje abortiraju i da su to jako kompleksne situacije- nemožemo reć da to nije ubojstvo-ako djetetu srce kuca, ima ruke noge, živo je i raste- ne osuđujem ljude koji rade abortus, nikad neznaš što te čeka u životu, ali stvari moramo nazivati pravim imenom.

Kao što je netko rekao stavljati svoj život ispred tuđeg je za mene neprihvatljivo.

Slažem se i s tim da se Crkva nemože Državi nametati svoje zakone ali ne i stim da nema pravo reći svoje mišljenje.
I drugo bez obzira na Crkvu kako netko tko se naziva humanistmo može izjavit "da u pojedinom slučaju odobrava ubojstvo"...eto M.C oprosti ako sam te pogrešno citirala ili shvatila...uopće ne mogu shvatiti da bilo koji čovjek na svijetu može "odobriti ubojstvo" u bilo koju svrhu?...daj mi to malo objasni...ovo je pitanje nevezano za ovaj zakon o MPO (jer nemam mišljenje o njemu...tek promišljam)