Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1069

Tema: KC i MPO

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    nego MC iznosi to okrutno mišljenje kako majka ima pravo raspolagati začetim djetetom po svojoj volji...
    mišljenja sam da žena/muškarac ima pravo raspolagati svojim tijelom. ili ti smatraš da nema pravo?

što uopće znači "pravo na život"?!?

podrazumijeva li pravo na život i pravo na korištenje tuđeg tijela (dijela tijela) pa i tuđeg života da bi se živjelo? postoji li zapovijed da u slučaju životne potrebe (recimo neka osoba ima bolestan bubreg) ta osoba može zahtijevati od druge da joj bubreg pokloni ili da joj pruži na bilo koji način pomoć koja bi nju održala na životu (recimo nekakva "prirodna" dijaliza gdje su dva tijela spojena preko kanalića i vrši se čišćenje na taj način)? postoji li takva zakonska i/li moralna obaveza? znači li "trebati nešto" ipso facto "imati pravo na to"?

i što ako taj život ugrožava život druge osobe? koje su sve mogućnosti djelovanja u takvim slučajevima? između dva "života" koja su ugrožena, koji se mora tj. smije izabrati?

Ja razumijem odakle dolazi potreba da se brani pravo na pobačaj i izbor i tako - ima toliko žena, zemalja, sudbina u kojima je žensko tijelo i plodnost jezivo zloupotrijebljena, i ne mogu reći ništa nego da duboko suosjećam i žao mi je. Ali, ma koliko praštanje ima Bog za žene koje su napravile pobačaj, i za sve nas grešnike, to nije i ne može biti u redu, ne može i nije dobro i u konačnici ne donosi nikakve dobre plodove.
    upravo si lijepo skrenula pozornost na ženu i žensko tijelo i potlačenost i zloupotrebu, ajmo se prvo skoncentrirati na žive, a onda na one koji to tek trebaju biti.
    Posljednje uređivanje od mama courage : 25.04.2012. at 04:16

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku

upravo si lijepo skrenula pozornost na ženu i žensko tijelo i potlačenost i zloupotrebu, ajmo se prvo skoncentrirati na žive, a onda na one koji to tek trebaju biti.
    Ne smijemo se krpati stvarno ugroženim ljudima i pod njihovu nevolju podvoditi svoje male hireve. Nije isto kad pobaci silovana majka 14 djece negdje u Africi, i da se ja sprdnem to napraviti. U oba slučaja je grijeh, strašno i zločin. No, moj grijeh je, jasno, teži, i ja se zato time ne bih igrala.

No, Bog oprašta svakome, jer je i sebičnost i lijenost i sve ostalo - isto tako slabost ljudske prirode. Sve je oprošteno, ali nije dobro.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ne smijemo se krpati stvarno ugroženim ljudima i pod njihovu nevolju podvoditi svoje male hireve. Nije isto kad pobaci silovana majka 14 djece negdje u Africi, i da se ja sprdnem to napraviti. U oba slučaja je grijeh, strašno i zločin. No, moj grijeh je, jasno, teži, i ja se zato time ne bih igrala.

No, Bog oprašta svakome, jer je i sebičnost i lijenost i sve ostalo - isto tako slabost ljudske prirode. Sve je oprošteno, ali nije dobro.
    MC, nemoj se ti opet skrivati ispred tih žena iz Afrike. Kad one dođu ovdje, pa će nam one reći nešto o svojoj situaciji. Ako ti osobno imaš nekoga tko je u poziciji da razmišlja o pobačaju jer je gladan, zlostavljan i opresiran, javi mi, ima nas koji smo spremni pomoći. Ali nekako mi se čini da su ti siromasi i te neke pretpostavljene žene samo "dummy content" jedne ideologije koja u konačnici i rađa zlo, nasilje i neprijateljski svijet.
    Koji je na kraju tvoj stav o tim africkim zenama i njihovim pravima? Nisu bitne? Bitne su? Djeca su im bezvrijedna, jer ih mozebitno imaju i preko 15, pa nema veze, tolike, ako pobace kojeg? Ili su im ipak jednako vrijedna kao i nasa, manje gladna, manje crna i vjerojatno vise pismena? Na kraju je onda ipak manje grijeh pobaciti potencijalno crno, nepismeno i gladno dijete, od potencijalno civiliziranijeg, pismenog i vjerojatno barem donekle sitog?

Slazem se sa svima onima koji smatraju vjeru osobnom, skroz privatnom, a ne necim sto se automatski prenosi na drugoga, ne samo osudom nego cak i zakonima. Nitko nikome ne zabranjuje, ili barem ne bi smio zabranjivati vlastita uvjerenja, svjetonazore i osjecaje, ali zbog vlastitih stavova zabranjivati drugima pravo na izbor, to mi je prestrasno. Svejedno je, ili bi barem tako trebalo biti, polazi li netko od sebe kad donosi neku odluku, ili od boga ili neke druge ili pete polazisne tocke.

Sto se pobacaja tice, glasam za mogucnost izbora, oduvijek. Svatko donosi odluku za sebe, a samim time i za nerodjeno dijete. Uostalom, odluke donosimo i za ona rodjena, netko bolje, netko losije. Nisam za to da je legalan do samog kraja trudnoce tj. u bilo kojem mjesecu, nekako mi se cini u redu da je cut-off legalnosti barem donekle vezan uz odrzivost zivota van maternice. No ostavljam dio te odluke i medicini, okolnostima i tko zna cemu. Nismo svi isti, niti su nam okolnosti slicne.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Koji je na kraju tvoj stav o tim africkim zenama i njihovim pravima? Nisu bitne? Bitne su? Djeca su im bezvrijedna, jer ih mozebitno imaju i preko 15, pa nema veze, tolike, ako pobace kojeg? Ili su im ipak jednako vrijedna kao i nasa, manje gladna, manje crna i vjerojatno vise pismena? Na kraju je onda ipak manje grijeh pobaciti potencijalno crno, nepismeno i gladno dijete, od potencijalno civiliziranijeg, pismenog i vjerojatno barem donekle sitog?

Slazem se sa svima onima koji smatraju vjeru osobnom, skroz privatnom, a ne necim sto se automatski prenosi na drugoga, ne samo osudom nego cak i zakonima. Nitko nikome ne zabranjuje, ili barem ne bi smio zabranjivati vlastita uvjerenja, svjetonazore i osjecaje, ali zbog vlastitih stavova zabranjivati drugima pravo na izbor, to mi je prestrasno. Svejedno je, ili bi barem tako trebalo biti, polazi li netko od sebe kad donosi neku odluku, ili od boga ili neke druge ili pete polazisne tocke.

Sto se pobacaja tice, glasam za mogucnost izbora, oduvijek. Svatko donosi odluku za sebe, a samim time i za nerodjeno dijete. Uostalom, odluke donosimo i za ona rodjena, netko bolje, netko losije. Nisam za to da je legalan do samog kraja trudnoce tj. u bilo kojem mjesecu, nekako mi se cini u redu da je cut-off legalnosti barem donekle vezan uz odrzivost zivota van maternice. No ostavljam dio te odluke i medicini, okolnostima i tko zna cemu. Nismo svi isti, niti su nam okolnosti slicne.
    Joj, kak se glupo osjećam kad napišem nešto iz čega proizađe ovako nešto! Ne. Svaki život je vrijedan i nepovrediv.
    Dostupnost abortusa ga normalizira, i čini realnom alternativom, i ja ne bih rado živjela u takvom društvu u kojem je to baš u redu. Nije u redu i gotovo.

Nemaš pravo izbora hoćeš li slomiti glavu ako skočiš kroz prozor, pa ne skačeš kroz prozor. A ova stvar je tako zamamna, jer kao - neće nitko vidjet, pa nije važno, i može se...

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Joj, kak se glupo osjećam kad napišem nešto iz čega proizađe ovako nešto! Ne. Svaki život je vrijedan i nepovrediv.
    Dostupnost abortusa ga normalizira, i čini realnom alternativom, i ja ne bih rado živjela u takvom društvu u kojem je to baš u redu. Nije u redu i gotovo.

Nemaš pravo izbora hoćeš li slomiti glavu ako skočiš kroz prozor, pa ne skačeš kroz prozor. A ova stvar je tako zamamna, jer kao - neće nitko vidjet, pa nije važno, i može se...
    da te netko preskutra siluje tako grubo da jedva ostanes ziva, pa kad uspijes doc iz nesvjestice i malo otvorit krvave oci, dr ti kaze da si zatrudnila, onda palamudi ovo gore, do tada i dalje udaras tudjim obiteljskim draguljima po gloginjama.
    Otvorim tu i tamo ovu temu i zgadi mi se zivot.
    Ako vi dozivljavate ovako vjeru i ako cete odgajati svoju djecu da budu ovakvi,nadam se da nam se djeca nikada nece ni upoznati.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    da te netko preskutra siluje tako grubo da jedva ostanes ziva, pa kad uspijes doc iz nesvjestice i malo otvorit krvave oci, dr ti kaze da si zatrudnila, onda palamudi ovo gore, do tada i dalje udaras tudjim obiteljskim draguljima po gloginjama.
    Otvorim tu i tamo ovu temu i zgadi mi se zivot.
    Ako vi dozivljavate ovako vjeru i ako cete odgajati svoju djecu da budu ovakvi,nadam se da nam se djeca nikada nece ni upoznati.
    Boli me što ovo kvotam, ali ovo je normalno na forumu? Pa ovo je za prijavit.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •