Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1069

Tema: KC i MPO

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Sad ću pasti s Marsa, ali moram ovo citirati.
    Kongregacija za nauk vjere kaže:
    "Začeće in vitro rezultat je tehničkog pothvata kojim se dolazi do oplodnje. Ono se doista ne postigne niti stvarno želi kao izraz i plod specifičnog čina bračnog sjedinjenja...rođenje ljudske osobe objektivno je lišeno svojega osobitog savršenstva: da je naime svrha i plod bračnog čina"
    Moram priznati da mi je ovo toliko neprihvatljivo i nenormalno, kao da su napisali da se Sunce vrti oko Zemlje.
    Crkvi je sve što nije pure sex s ciljem oplodnje neprihvatljivo. Što mi i nije tako nevjerojatno.
    Ali mi je nevjerojatno da je savršenstvo rođenja djeteta to što je plod tog istog čina i da in vitro djeca nisu savršena. I da se in vitro začeta djeca ne žele na način (ne žele za stvarno) kao ona koja su začeta u krevetu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i zapravo mi smeta da uvijek kad je na tapeti MPO nekako dodje i do teme abortusa. to nema veze jedno s drugim

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj nevena prvotno napisa Vidi poruku
    i zapravo mi smeta da uvijek kad je na tapeti MPO nekako dodje i do teme abortusa. to nema veze jedno s drugim
    X

Osoblje foruma BigBlue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    "Začeće in vitro rezultat je tehničkog pothvata kojim se dolazi do oplodnje. Ono se doista ne postigne niti stvarno želi kao izraz i plod specifičnog čina bračnog sjedinjenja...rođenje ljudske osobe objektivno je lišeno svojega osobitog savršenstva: da je naime svrha i plod bračnog čina"
    To stoji:
    Nedavno je Benedikt osudio svako začeće koje se ne događa "spolnom ljubavi u bračnoj postelji" i nazvao sve ostalo arogancijom...
    Posljednje uređivanje od BigBlue : 26.04.2012. at 13:57

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj BigBlue prvotno napisa Vidi poruku
    To stoji:
    Nedavno je Benedikt osudio svako začeće koje se ne događa "spolnom ljubavi u bračnoj postelji" i nazvao sve ostalo arogancijom...
    Draga BigBlue, ovo što si navela, vjerujem da te boli i smeta jer ti je i predočeno iz tog razloga

vjerojatno misliš na npr ovakav članak

http://www.slobodnadalmacija.hr/Svij...8/Default.aspx

ili ovakav

http://www.24sata.hr/svijet/papa-umj...gancije-255310

s obzirom na ovakve NETOČNE i zlonamjerno plasirane inforamcije, zbilja me ne čudi što žene s problemom neplodnosti vjernike počesto percipiraju kao bešćutne hipokrite

Kako sam imala prilike pročitati kompletan izvještaj s te konferencije, uvjerevam te da Papa nije rekao NIŠTA SLIČNO.

ima jedno zgodno pojašnjenje, gdje jedan bračni par, roditelji IVF djeteta, konsterniran i ožalošćen zbog sličnih medijskih natpisa, šalje pismo portalu Glas koncila

sve je ovdje na linku, i pismo i odgovor

http://www.glas-koncila.hr/index.php...&news_ID=20103

stavljam i link na originalni članak
    http://www.glas-koncila.hr/index.php...&news_ID=20035

kako se i zašto iz ovog članka izvuklo ovo što ste mogli pročitati u :slobodnoj, jutarnjem, 24 sata, t portalu, indexu i net.hr-u, ostavljam za jednu drugu temu

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    s obzirom na ovakve NETOČNE i zlonamjerno plasirane inforamcije, zbilja me ne čudi što žene s problemom neplodnosti vjernike počesto percipiraju kao bešćutne hipokrite

Kako sam imala prilike pročitati kompletan izvještaj s te konferencije, uvjerevam te da Papa nije rekao NIŠTA SLIČNO.
    da, ako pročitamo službeni sažetak teksta nema tog dijela o aroganciji http://www.vis.va/vissolr/index.php?..._a=y&ul=1&ev=1

no na jednoj drugoj temi smo već o tome pisali pa je Zdenka2 stavila jedan drugi link, gdje je govor (valjda) integralno prenesen

http://www.cattoliciromani.com/forum...00#post1131100

taj tekst sadrži i ovo
    In occasione del X anniversario dell’Enciclica Fides et ratio, ricordavo come "il facile guadagno o, peggio ancora, l’arroganza di sostituirsi al Creatore svolgono, a volte, un ruolo determinante. È questa una forma di hybris della ragione, che può assumere caratteristiche pericolose per la stessa umanità"

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    prima nije ni rečeno da je riječ arogancija izmišljena, već da je stavljena u drugi kontekst
    zar nisi ti kvotala ovaj post od BigBlue

i rekla da papa nije rekao NIŠTA SLIČNO?

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno DZS obja

Drago mi je da je u ovoj raspravi nama laicima napokon razjasnjeno koji su to principi temeljm kojih se KC bori protiv MPO. Da citiram one koje su to i napisale:

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Moram priznati da mi je ovo toliko neprihvatljivo i nenormalno, kao da su napisali da se Sunce vrti oko Zemlje.
    Crkvi je sve što nije pure sex s ciljem oplodnje neprihvatljivo. Što mi i nije tako nevjerojatno.
    Ali mi je nevjerojatno da je savršenstvo rođenja djeteta to što je plod tog istog čina i da in vitro djeca nisu savršena. I da se in vitro začeta djeca ne žele na način (ne žele za stvarno) kao ona koja su začeta u krevetu.
    To stoji:
    Ukratko, kao sto je jos netko napisao - kod MPO po KC fali penetracija.

I sad dolazimo do onog sto bih htjela reci da me jako smeta oko cijele ove MPO rasprave u javnim medijima. Nije to sto se pita i KC sto ona misli, pa ona kaze da je protiv ovog, protiv onog, da se i njih mora pitati jer su "katolici velika vecina u zemlji" (to vec i pticice na grani pjevuckaju, ako slucajno imaju radio ili TV negdje u blizini) - OK, recite svoje misljenje i svoje razloge. Ono sto me smeta je da KC ne govori ovo gore sto stvarno misle nego "prodaje" price o sirotoj djeci u friziderima, o malverzacijama s jadnom djecicom, da ne nabrajam dalje... uglavnom sve osim ove jednostavne cinjenice - da se ona svemu tome protivi primarno jer nema bracnog seksa pri tome.

Zasto nisu iskreni? Zato sto dok bacaju fraze o ubijanju djece, zastiti zivota i sl. ne spomenu i bit svog protivljenja - a koji je cisto teoloski, bez ikakvog uporista u znanosti (ma znamo zasto ne kazu - zato sto ih nitko ne bi shvatio ozbiljno, ko i s predbracnim seksom, pa makar sutra DZS objavio da se na popisu stanovnistva 100% njih izjasnilo kao katolici). Konstantno me ovo podsjeca na paralelu izmedju njih i Jehovinih svjedoka. Svi znamo da se oni protive transfuziji krvi, ali kad ih upitate zasto ne pricaju o "razlicitim misljenjima doktora", o "zastiti zivota" i sl - nego fino kazu da njima religija to brani, pa posto je ocito u pitanju iskljucivo religijski "argument" drzava ga naravno ne uzima za ozbiljno (uostalom, zar postoji neki zakon o transfuziji krvi pa da se u njemu u detalje razglaba tko, kako i kada moze dati/primiti krv?)

Offtopic: Iskreno, Jehovini svjedoci su mi puno drazi od KC - sjecate se mozda (vi stariji) koliko su problema imali u onoj bivsoj drzavi jer su odbijali ici u vojsku s obzirom da Biblija kaze "Ne ubij?" Nisu to tumacili kao "Ne ubij... osim ako..." i to je nesto zbog cega su imali stvarnih velikih problema u zivotu. A s druge strane KC ima vojni ordinarijat, blagoslove vojnika itd...

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Ono sto me smeta je da KC ne govori ovo gore sto stvarno misle nego "prodaje" price o sirotoj djeci u friziderima, o malverzacijama s jadnom djecicom, da ne nabrajam dalje... uglavnom sve osim ove jednostavne cinjenice - da se ona svemu tome protivi primarno jer nema bracnog seksa pri tome.

Zasto nisu iskreni? Zato sto dok bacaju fraze o ubijanju djece, zastiti zivota i sl. ne spomenu i bit svog protivljenja...
    x
    mene zanima koji točno stav zastupaju u javnoj raspravi o zakonu o MPO koju su tražili ( i dobili)?
    mpo=medicinski potpomognuta oplodnja; =uži pojam od liječenja neplodnosti.
    kc ne podržava ni jedan oblik mpo, ivf, aih, icsi, fet... ništa nije prihvatljivo ( nije dostojan način začeća )
    kad netko prigovori da žele zabraniti mpo, obrana kaže "ne, nije istina, puni su razumijevanja za ljude koji pate"

ja zaista ne vidim koji to oni stav zastupaju ako se ne radi o zakonskoj zabrani mpo?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •