-
Osoblje foruma
Jedna rasprava koja je mogla biti dobra platforma za razumijevanje je nažalost krenula krivo. Sigurna sam da je santanina intencija bila dobra i da je ona svojim postom ustvari željela zamoliti vas da nas poduprete u našoj borbi za pravo na liječenje kakvo je u svim drugim europskim zemljama. Njen apel je upućen ovom podforumu jer nigdje ne piše odgoj u duhu rimokatoličke crkve, nego vjere, a ne brane sve religije sve mpo metode.
Iako je nedavno Benedikt osudio svako začeće koje se ne događa "spolnom ljubavi u bračnoj postelji", postoji puno mpo metoda koje su katolicima dozvoljene. Ovim zakonom im se također daje pravo na izbor - što koristiti, kako koristiti i je li uopće koristiti. Bilo koja vjera može samo apelirati na savjest i stavove pojedinca, sigurno legislativa jedne sekularne države nije mjesto za implementaciju religijskih uvjerenja i shvaćanja svijeta.
Žalosti me i boli kad nas se naziva ubojicama, hitlerima, mengelovcima - ljiljan@ iskreno se nadam da su ovakvi stavovi (samo) odraz neznanja, kako povjesti, tako i MPO metoda i procedura. Zbog ovakvih izjava imam potrebu napisati par činjenica:
- Nisu se svi znanstvenici složili da život počinje začećem; ono oko čega su se složili je da život JEST. Konstanta, perpetuum mobile. Začećem počinje potencijal života.
- Nitko se u MPO laboratoriju ne igra Boga ili ludog znanstvenika. Izvan tijela se, uz pomoć biologa, odvija proces koji se spolnim putem odvija u jajovodu, a zameci se vraćaju u maternicu u vrijeme kada bi i inače tamo stigli.
- Činjenica je da se samo 30% embrija začetih spolnim putem razvije do faze kada se treba implementirati u stijenku maternice, a od tog broja, zbog raznih genetskih grešaka, još 10% (kod zdravih žena) embrija propada.
- Činjenica je da imamo puno zamrznutih embrija, ali je i činjenica da su zamrzavani u svih fazama razvoja, bez kriterija. Većina tih embrija će odumrijeti pri odmrzavanju, ne zbog zamrzavanja nego iz razloga koje sam gore navela - priroda je napravila prirodnu selekciju.
- Činjenica je da one slike embrija koje putuju raznim forumima, mailovima, plakatima, nemaju nikakve veze s embrijima koji idu u krioprezervaciju. Drage moje cure koje ste imale prilike biti trudnice sigurno se sjećate svog prvog UZV - vidjela se samo jedna mala točkica, a slike koje vam podvaljuju pod zamrznute embrije su embriji stari 8-9 tjedana, a ne 3-5 dana.
- Činjenica je da svatko ima svoj sustav vjere i sukladno tome će živjeti svoj život, pa između ostalog izabrati koju vrstu liječenja želi.
Htjela bi se osvrnuti i na ovdje napisanu glupost kako je 500 embrija umrlo kad je nestalo struje u frižideru. Embriji se ne drže u frizeru za kućnu upotrebu, već u tekućem dušiku kojeg na konstantnoj temperaturi od -192 stupnja ne održava struja, već tlak (u tankovima).
Nema ničeg umjetnog u umjetnoj oplodnji, ali da se zakonom zabrane moguće MPO opcije koje možda nisu tako djelotvorne kao krioprezervacija embrija, ali su u skladu s vjerovanjem određenog broja pojedinaca kojima je to jedini način dobiti dijete - ja bi bila prva na "barikadama" i urlala. Jer je to pravo na izbor.
I samo sam se od srca htjela zahvaliti na podršci majkama/roditeljima koji su to imali sreće postati bez medicinske pomoći. Mislim da je senzibilizacija za bol druge osobe ono što nas čini čovjekom i čini život vrijedan življenja.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma