Quote Originally Posted by Ifigenija View Post
Hm... nisi napisala onaj dio - imaš li ti koji "nacrt zakona" koji oslikava ono prihvatljivo i neprihvatljivo vezano uz postanak ljudskse osobe i njezinu sudbinu u kontekstu MPO? Ili smatraš da je to područje koje može biti posve ajmo reći - neregulirano, smije se sve što se može, pa neka svatko iz toga bira što mu se čini okej?

Jer u pitanju prava ljudi nekako nije uključeno pravo djeteta - na ono najbolje za njega (pa smo opet na polju filozofije i uvjerenja... ali to je tako). Zakon u ovom slučaju mislim da štiti ili odraslog, i njegovu želju da radi što želi, i što se može, ili uključuje tu djecu, i zaštitu njihovih interesa.

Mislim da razumiješ da ako mi polazimo od točke da se u život ne smije dirati i da je meni ajmo reć svejedno je li netko uštrcao injekciju u srce sedmogodišnjeg djeteta, ili fetusa starog sedam tjedana da smatram da nitko nigdje ne smije dobiti odriješene ruke da naškodi čovjeku, ma kako mali on bio.
joe je već napisala, situacije koje zahtjevaju selektivni prekid trudnoće su, koliko ja znam, prilično rijetke. postupak zamrzavanja u svakom slučaju ih uvelike smanjuje (ispravite me ako griješim) iz razloga što se vraća jedan/dva embrija. napredak medicine i postupka MPO ide za tim da se smanjuje broj višeplodnih trudnoća.
rijetke. a kad se desi, o težini pojedine odluke...ne bih. kao i loš nalaz amniociteze. itd.

dakle, moj nacrt zakona je - praktični.
onaj koji pokriva što više životnih situacija. koji pokriva što više ljudskih, realnih potreba, koji se temelji na nekoj statistici, ne znam kako da objasnim.
da je temeljen na medicini, konkretno MPO zakon, to ne trebam niti ponavljati. no, ima tu i stvari koje ne uključuju medicinu, npr ova anonimnost donora, omogućavanje postupka neudanim ženama itd. nisam na kraju skužila da li je moguće to ili ne, po ovom prijedlogu zakona?
argument da će se naći sestra i brat mi je - smiješan. nije u statistici. nije praktičan. ne pokriva životne situacije. ajmo zabranit službene puteve onda, kako kaže seni možda ima neki drugi argument koji bi mi bio za razmisliti. ovaj sigurno - ne. ne mogu radi tog smiješnog scenarija podržavati nešto što će ljudima uskratiti dijete.
scenarij selektivnih prekida trudnoće nipošto nije smiješan, ali sigurno nije razlog za upitnost MPO postupka.

a što se tiče boldanog. na kraju ti je sve to opet osobna odluka. ako imaš čvrstu vjeru, kao ti, nema straha da ćeš omanuti, kakav god zakon bio. a ako nemaš, ideš u turizam. ili u ilegalu.
dakle, što se tiče djelovanja na moral - jednostavno nema efekta. nema. ako u hrvatskoj nije dozvoljena donacija jajna stanice, dozvoljena je u češkoj. ako u irskoj nije dozvoljen ab, dozvoljen je u engleskoj. ako nije dozvoljen nigdje - ima ga ispod stola. i to su ti činjenice. koje sam u više navrata napisala, al si ih preskočila.