U mojoj familiji je bilo prekopuno neplodnosti i ja sam od puberteta živjela u strahu hoću li ikada imati djecu. Kad su mi otkrili PCOS, pa cistu, pa s mengom cirkus, ja sam bila van sebe. Čak i dok sam bila mačka koja mora u disco i ići u Amsterdam na pivu. Tištilo me to.

Kad smo mm i ja odlučili ići na bebu, ginić je sve to motrio širom otvorenih očiju jer je znao povijest moje obitelji i znao moj strah, i hvala mu. Zahvaljujući njegovoj pažnji neki cirkusi s mojim trudnoćama su jako dobro prošli. Ne znam kako bi bilo da nisam bila u startu među rizičnima.

Dakle, iako sam lako i brzo ostala trudna i rodila dvoje djece, suosjećam, osjetila sam i poznat mi je strah, tuga i briga ljudi koji žive s mišlju da možda neće moći imati djecu... Iskreno se molim za sve naše koji se bore s time da im Bog podari bebu jer je to nešto najljepše na svijetu, stvarno je, i mislim da je velika patnja ostati bez djeteta.

Međutim, stav Crkve mi je jasan. Znate moj stav - da svatko treba zašamarati klipana koji gađa kamenom javnu rasvjetu. Jer je to za njegovo dobro, za dobro njegove obitelji koja možda nije vidjela da mali razbija, i za dobro zajednice. Tako nekako. I isto tako skupiti dijete ako se razbilo, pomoći klincu ako je u nekoj situaciji koja treba intervenciju bilo koje vrste. U tom smislu Crkva svakoga gleda kao na ljudsko biće koje treba zaštitu i brigu zajednice. I jednostavno ne smatra da je ljudsko biće sigurno u laboratoriju, obzirom na sve. I zato govori o tome, kao što mi govorimo o jadnoj djeci koju netko tuče po guzi kao luđak ili neko dijete koje šopaju slatkišima i coca-colom i ima 30 kg u dobi od pet godina.

Crkva ne radi razliku po dobi, čeljade je čeljade (kako kaže dr. Seuss) ma koliko malo ili veliko bilo, i treba u najmanju ruku zaštitu sredine. U frižideru nisu sigurni - kako je nedavno u Italiji nestalo struje i tih 500 embrija umrlo. Ili kako je onaj lik koji ima kliniku za umjetnu oplodnju složio 600 djece svojom spermom. Strašno! Jednostavno ljudska ruka u reprodukciji otvara brojna polja manipulacije za ta ranjiva bića, i Crkva želi da se ljudska bića štiti.