Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1069

Tema: KC i MPO

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Čini mi se da ljudi koji žele liberalne MPO zakone imaju problem s pitanjem - kako mi netko može negirati pravo da dobijem nešto što nemam, a treba mi. U svojoj boli il ipotrebi često zaboravljamo da nismo jedini koji nešto nemaju, kojima fali nešto esencijalno. To je tako s životom. Netko nema zdravlje, netko novac, netko partnera, netko djetetovo zdravlje, netko nema baku koja bi pomogla oko djeteta, netko nema oko, netko nema pamet, netko prijatelja... i to je svakako bolno i mislim da imamo svoj pravo svijeta moliti se za to, i biti tužni dok nas to pogađa. Ali, za sve postoji granica - dokle je u redu ići da ja dobijem što želim, ma kako mi potrebno bilo.

Samo hoću reći da Crkva, uzimajući u ozbir ljudske želje, promatra cijelu sliku široko - koristi i nedostatke ne samo za jedan par, nego za to dijete, drugu djecu i ljudsku zajednicu kao takvu. I u kontekstu naravno onoga što Bog o svemu tome misli. Jer ako polaziš od temeljne postavke da je Bog stvorio ovaj svijet, sebi za užitak, i da smo njegovi, i da on ima plan, bolji, širi, ljepši, bogatiji i ljudskiji i kako je sve što on od nas želi - da ga volimo, da se otvorimo tako da možemo iskusiti njegovu ljubav - onda naravno razmišljaš i pitajući Boga - a što si ti želiš ovdje, u ovom svijetu.

Ja nisam stručnjak i nije da ja sad iznosim neke pro ili kontra stavove, nemam pojma, sve će se to s vremenom iskristalizirati i postati jasnije, i ja se nadam na korist svima, ali mislim da dijete nije ničije pravo nego dar, blagoslov i po cijenu toga da ga nemamo mi sami ne smijemo ga činiti dostupnim kao robu u supermarketu svakome tko se smisli da ga ima.
    Osobno sam tužna zbog prijedloga u kojem bi žena, sama, došla, oplodila se i rodila dijete. Teško je imati dijete i u obitelji, a kamoli kao samohrana! Zna li ona u što ide? Da joj se nešto dogodi, kud bi s djetetom, kako bi to bilo? O tome se ne razmišlja. ČIni se da nam je savršeno zdravlje, dug život, zdravo dijete lako odgojivog karaktera na dohvat ruke, pa smo jako iznenađeni kad nije tako. A nije tako...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ifigenija, kad bi cijelu tu filozofsku konstrukciju postavila drugačije, vidjela bi da ono što MPO-pacijentice "traže" nije ništa što već drugi građani nemaju. niti se drugim bolesnicima takve prepreke postavljaju kao onima koji boluju od neplodnosti - a to je jednostavno i kratko i sasvim logično: najoptimalnije liječenje.

u tom najoptimalnijem liječenju što ga medicina može pružiti bi trebali uživati svi, neovisno jesu li crni, bijeli, žuti, muško, žensko, jesu li u braku ili nisu?

zamisli da na dijalizu smiju ići samo udane (nelezbijske) žene, da na kemoterapiju smiju ići žene ispod 42. godine starosti itd. ili da hzzo preuzima troškove liječenja samo dvije operacije nakon nekakve nesreće, a ostalo pacijentica sama plaća.

državni ustroj ne funkcionira po postulatima neke vjerske filozofije. nešto htijeti i zahtijevati nije grijeh, nije hir. u državi nema potrebe za poniznošću ili utomljavanju vlastitih želja il čega već da ne bi ispao gramziv il što već.

što bi se dogodilo da crkva jehovinih svjedoka u ovoj državi ima političku moć poput kc? na šta bi ličio zakon o zdravstvenoj skrbi koji bi recimo zabranjivao transfuziju krvi? ta crkva sigurno ima razloge zašto zabranjuju transfuziju krvi, zašto cijela država ne bi se liječila po njihovim postulatima?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    ifigenija, kad bi cijelu tu filozofsku konstrukciju postavila drugačije, vidjela bi da ono što MPO-pacijentice "traže" nije ništa što već drugi građani nemaju. niti se drugim bolesnicima takve prepreke postavljaju kao onima koji boluju od neplodnosti - a to je jednostavno i kratko i sasvim logično: najoptimalnije liječenje.

u tom najoptimalnijem liječenju što ga medicina može pružiti bi trebali uživati svi, neovisno jesu li crni, bijeli, žuti, muško, žensko, jesu li u braku ili nisu?
    Slažem se. MPO je liječenje, isto kao i svako drugo.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku

zamisli da na dijalizu smiju ići samo udane (nelezbijske) žene, da na kemoterapiju smiju ići žene ispod 42. godine starosti itd. ili da hzzo preuzima troškove liječenja samo dvije operacije nakon nekakve nesreće, a ostalo pacijentica sama plaća.

državni ustroj ne funkcionira po postulatima neke vjerske filozofije. nešto htijeti i zahtijevati nije grijeh, nije hir. u državi nema potrebe za poniznošću ili utomljavanju vlastitih želja il čega već da ne bi ispao gramziv il što već.

što bi se dogodilo da crkva jehovinih svjedoka u ovoj državi ima političku moć poput kc? na šta bi ličio zakon o zdravstvenoj skrbi koji bi recimo zabranjivao transfuziju krvi? ta crkva sigurno ima razloge zašto zabranjuju transfuziju krvi, zašto cijela država ne bi se liječila po njihovim postulatima?
    draga mama courge, da kojim slučajem nemam svoju savršenu mamu, zeljela bi da si ti moja mama i da budem pametna na tebe
    nakon tvog posta nisam dalje procitala raspravu, ali ovaj tvoj post je savršeni slogan i argument nasoj "borbi" za optimalno liječenje

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Osobno sam tužna zbog prijedloga u kojem bi žena, sama, došla, oplodila se i rodila dijete. Teško je imati dijete i u obitelji, a kamoli kao samohrana! Zna li ona u što ide? Da joj se nešto dogodi, kud bi s djetetom, kako bi to bilo? O tome se ne razmišlja. ČIni se da nam je savršeno zdravlje, dug život, zdravo dijete lako odgojivog karaktera na dohvat ruke, pa smo jako iznenađeni kad nije tako. A nije tako...
    ovo je prestrašno razmišljanje u današnje doba i moram priznati da sam šokirana.

toliko opskurnoga u samo dvije rečenice da mi je opala vilica, od negiranja temeljnih ljudskih prava, preko izjave da je teško imati dijete u obitelji općenito, pa do fatalističkih scenarija samohranih roditelja i onda još povrh svega natuknica za teško odgojivo dijete.

toliko žena ovdje u njemačkoj poznajem koje su samohrane i očeva također, jedan blizak prijatelj također je samohrani otac, supruga bivša se vratila u singapur, mali ostao s tatom u njemačkoj, toliko rastavljenih ljudi i vrlo često ne samo da ne žive skupa, nego se uopće ne brinu zajednički o djeci nego ili je alkohol u pitanju, ili zapali u drugu zemlju ili uopće ne želi priznati dijete.

koja je zralika između takvih samohranih roditelja, a znamo da ih danas ima puno sa tedencijom rasta (srećom čovjek više radi sela i crkve ne mora trpit skupa sa djecom iživljavanja što fizička što psihička u zajednicima i brakovima) i žene koja je relativno situirana, ima neke roditelje, sestru, brata, nekoga od familije (u slučaju baš tako crnog scenarija) i koja nema partnera, a želi dijete. nikakva.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ifi ne trkeljaj o stvarima o kojima nemas ama bas nikakvog pojma.
    Dobro su stari ljudi rekli, lako je tudjim a------ gloginje mlatit, a ti brate udaras po gloginjama ko da imas cohonese od nogometnog kluba. Normalno, da si u ijednoj cipeli ljudi o kojima pricas mozda bi znala o cemu pricas. Ovako te je samo postalo degutantno i citati.

Marna avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Najbolje je postupila Zdenka2 koja se izuzela iz ovakve diskusije.
    I ja joj se pridružujem, jer uviđam da nema smisla iznositi svoje stavove kad je prisutan jedan ružan ton koji samo prividno polemičan.
    Teži vrijeđanju i omalovažavanju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •