Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1069

Tema: KC i MPO

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

nemam nesto puno dodati.
    svojevremeno je bio topic o abortusu, na kojem smo raspravljali o tome. mozda ne bi bilo lose razdvojiti ovu raspravu i zapoceti novu.
    ja sam na toj staroj raspravi pocela sa jasnim stavom prava na izbor. i prava na snosenje posljedica, kakve god bile. procitala sam puno argumenata onih koji su bili na pro-life strani. majka sam dvoje djece, predivne djece, i svaki dan svjedocim caroliji zivota. jasan mi je stav pikule. no i dalje, mozda jos i vise, stojim za pravo na izbor. jer, lako je nekom drugom reci "rodi". moj je stav ovakav: dok god ja ne mogu toj nekoj zeni pomoci u trudnoci i kasnijem roditeljstvu, i pri tome mislim na aktivno pomaganje - financijsko, emotivno... a realno gledajuci, ne mogu, kako bih onda ja mogla donijeti odluku za nju koja je protiv njene volje? i dok god je tako, treba postojati pravo na izbor.
    ovdje je jos dio koji se odnosi na vjernike, a koji me kopka. bog prasta sve, kaze...netko? ifigenija? ako bog moze oprostit tako nesto, tko smo onda mi da sudimo o tome? ne dolaze li svi pred boga sa svojim grijesima?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa naravno nije na nama sudimo, u srcu moramo kao kršćani svima oprostiti, apsolutno. No svejedno društvo mora regulirati odnose među ljudima. Nje to tako apstraktno smrtna kaznaje tek s kršćanskim pojmom svetosti svakog života ugrađenim u humanističke vrijednostipostala nepoćudna pa i ukinuta u mnogim zemljama. Prije toga život zločinca nije mnogo vrijedio. Relativnost u kojoj svrha opravdava sredstva i nema dogme drži smrtnu kaznu na snazi u mnogim zemljama. Ista je stvar s pobačajem ili zamrznutim embrijima. Ali nismo mi tu da sudimo, sudi svakog njegova savjest i posljedice njegovih djela, ali i i iz toga postoji izlaz u otkupljenju u Božjoj ljubavi. Ništa nije tako crno da bi bilo bezizlazno.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    pa naravno nije na nama sudimo, u srcu moramo kao kršćani svima oprostiti, apsolutno. No svejedno društvo mora regulirati odnose među ljudima. Nje to tako apstraktno smrtna kaznaje tek s kršćanskim pojmom svetosti svakog života ugrađenim u humanističke vrijednostipostala nepoćudna pa i ukinuta u mnogim zemljama. Prije toga život zločinca nije mnogo vrijedio. Relativnost u kojoj svrha opravdava sredstva i nema dogme drži smrtnu kaznu na snazi u mnogim zemljama. Ista je stvar s pobačajem ili zamrznutim embrijima. Ali nismo mi tu da sudimo, sudi svakog njegova savjest i posljedice njegovih djela, ali i i iz toga postoji izlaz u otkupljenju u Božjoj ljubavi. Ništa nije tako crno da bi bilo bezizlazno.
    vidiš bit ću blaža pa neću spominjati goebelsa (zanimljivo bi bilo vidjeti je li je ova riječ ikoga ovdje osupnula? hmm sigurno je riječ "embrij" okrutnija nego riječ "goebels" )... nego ću reći da lupaš ko maksim po diviziji... humanističke vrijednosti prosvijetiteljstva su nastale unatoč kršćanstvu. da ne spominjem činjenicu da u zemljama u kojima religija igra veliku ulogu smrtna kazna je još uvijek na snazi.

a "prije toga" ni život žene nije puno vrijedio. pa ni kroz samo prosvijetiteljstvo žena nije dobila ona prava koja su tada pripala slobodnim muškarcima.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    humanističke vrijednosti prosvijetiteljstva su nastale unatoč kršćanstvu.
    Ovo je veliki mit.Upravo je kršćanska tradicija izvor svih MORALNIH REFORMI vezanih uz tretiranje pojednica...Moralni ideali koji su cijenjeni od strane sekularista Zapada imaju teološke korijene još od srednjevjekovne skolastike,npr Tome Akvinskog i njegove etike prirodnog prava.

Postavljati nešto kao ideal,a negirati odakle je taj ideal zapravo proizašao je vrhunac ironije.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je veliki mit.Upravo je kršćanska tradicija izvor svih MORALNIH REFORMI vezanih uz tretiranje pojednica...Moralni ideali koji su cijenjeni od strane sekularista Zapada imaju teološke korijene još od srednjevjekovne skolastike,npr Tome Akvinskog i njegove etike prirodnog prava.

Postavljati nešto kao ideal,a negirati odakle je taj ideal zapravo proizašao je vrhunac ironije.
    eh, ronin moja, džaba tebi silne skuole, knjige i pisanije . Danas za sve ima jedan tečaj na kojem naučiš sve samo reci iz čije hoćeš perspektive da li da su bili prvo srbi pa amebe ili hrvati pa amebe ili albanci pa amebe ili žene pa amebe... Brzo i efikasno svatko može dobit kompletno znanje i diplomu kakvo god želi. To je nama naša borba dala. Eto idiokracije pa ćemo zaboraviti i tko je gradio prvu cestu do Rijeke, a kamoli ovak'e komplikacije, ju i ti s povješću i filozofijom, ko je to još vidio spominjat. ima brošura za edukaciju nutra sve piše a ima i slike, a ne ovako....
    Posljednje uređivanje od pikula : 25.04.2012. at 23:42

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo je kršćanska tradicija izvor svih MORALNIH REFORMI vezanih uz tretiranje pojednica..
    Stvarno baš svih? Ozbiljno pitam, jer ono što sam učila i pročitala o povijesti ne kazuje mi da je točno. Ne možemo reći "svih", nekih da, ali svih...

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku
    moj je stav ovakav: dok god ja ne mogu toj nekoj zeni pomoci u trudnoci i kasnijem roditeljstvu, i pri tome mislim na aktivno pomaganje - financijsko, emotivno... a realno gledajuci, ne mogu, kako bih onda ja mogla donijeti odluku za nju koja je protiv njene volje? i dok god je tako, treba postojati pravo na izbor.
    točno to. živimo u dobu u kojem žene čine 70% nepismenih u svijetu, u kojem je 1% vlasnica svjetskog imetka, u kojem obavljaju 67% svjetskog rada, u kojem 1,3 milijarde ljudi žive u potpunom siromaštvu, a od toga su 70% žene, u dobu u kojem se upravo pomoću religija perpetuiraju patrijarhalne strukture moći koja se sastoji od opresije žena - u takvom okružju mi imamo obraza nekome govoriti što je grijeh ili ne.

p.s. pro-life implicira da oni koji nisu za tu struju su anti-life, što nije istinito. ali pro-life jesu anti-choice. idemo na dekonstrukciju riječi.

ovdje je jos dio koji se odnosi na vjernike, a koji me kopka. bog prasta sve, kaze...netko? ifigenija? ako bog moze oprostit tako nesto, tko smo onda mi da sudimo o tome? ne dolaze li svi pred boga sa svojim grijesima?
    čuj, a o kojim vjernicima to pričamo i o kojem bogu? pa vjernika i bogova je bilo i bit će i ima ih sada na tisuće raznih struja i mišljenja, pa i samih bogova.

zašto bi se sad upravo i ovdje morali oslanjati što kršćanski bog ima za reći?

što bi ujedno bio i odgovor pikuli.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    točno to. živimo u dobu u kojem žene čine 70% nepismenih u svijetu, u kojem je 1% vlasnica svjetskog imetka, u kojem obavljaju 67% svjetskog rada, u kojem 1,3 milijarde ljudi žive u potpunom siromaštvu, a od toga su 70% žene, u dobu u kojem se upravo pomoću religija perpetuiraju patrijarhalne strukture moći koja se sastoji od opresije žena - u takvom okružju mi imamo obraza nekome govoriti što je grijeh ili ne.

p.s. pro-life implicira da oni koji nisu za tu struju su anti-life, što nije istinito. ali pro-life jesu anti-choice. idemo na dekonstrukciju riječi.

čuj, a o kojim vjernicima to pričamo i o kojem bogu? pa vjernika i bogova je bilo i bit će i ima ih sada na tisuće raznih struja i mišljenja, pa i samih bogova.

zašto bi se sad upravo i ovdje morali oslanjati što kršćanski bog ima za reći?

što bi ujedno bio i odgovor pikuli.
    MC, nemoj se ti opet skrivati ispred tih žena iz Afrike. Kad one dođu ovdje, pa će nam one reći nešto o svojoj situaciji. Ako ti osobno imaš nekoga tko je u poziciji da razmišlja o pobačaju jer je gladan, zlostavljan i opresiran, javi mi, ima nas koji smo spremni pomoći. Ali nekako mi se čini da su ti siromasi i te neke pretpostavljene žene samo "dummy content" jedne ideologije koja u konačnici i rađa zlo, nasilje i neprijateljski svijet.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Ali nekako mi se čini da su ti siromasi i te neke pretpostavljene žene samo "dummy content" jedne ideologije koja u konačnici i rađa zlo, nasilje i neprijateljski svijet.
    koje to ideologije?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •