-
Osoblje foruma
Hvala ronin na prekrasnom postu, s kojim se u velikom dijelu slažem i ne želim ga uopće sicirati - bespredmetno.
Nisam se uopće htjela uključivati u dio rasprave o pobačaju. Mogu samo reći, iz perspektive MPO pacijentice, da koliko god nas boli činjenica da mi nemamo djecu, a s druge strane ih netko ne želi (ta bi se paralela mogla povući i na ostavljenu i na zlostavljanu djecu), nikada, ali baš nikada neću dići glas za zabranu pobačaja. Zabrana pobačaja dovodi samo do deponiranja novca ginekologa-profitera u banku koji će postupke i dalje obavljati na crno, deponiranja žena na smetlište kad postupak ode krivo, putovanja u inozemstvo žena koje si to mogu financijski priuštiti i šaka jada za sirotinju koja nema.
Iz moje male perspektive, pobačaj ne treba osuđivati, ne treba odobravati i treba napraviti apsolutno sve moguće edukacijom da do njega dolazi što je rijeđe moguće. Mislim da samo žena koja je kroz pobačaj prošla može znati koju je cijenu platila, jer nitko zdrave pameti na pobačaj ne ide kao na kavu.
Vidim da se postavilo pitanje smrti fetusa u nesreći (beti?). Dubravka Hrabar (s katedre za Obiteljsko pravo) je jasno ocijenila da čl. 21 Ustava RH (mogu vam naći link ako želite) ni embriju, ni fetusu nisu dana (građanska) prava, pa po toj osnovi se, koliko god ovo bila jeziva tragedija, ne može niti kazneno goniti počinitelj. Za paralelu mogu vam reći priču jedne naše forumašice s potpomognute kojoj je beba umrla zbog infarkta posteljice u 34. tjednu i rodila je mrtvorođenče. Našim obiteljskim zakonom njen izvanbračni suprug, s kojim je ovjerila izjavu o izvanbračnoj zajednici kako bi mogla ići u mpo postupak, ne može priznati dijete, ne može mu dati svoje prezime, a otac je u rubrici rodnog lista (da, i to je dobila) naveden kao nepoznat. Sad vodi borbu da njen suprug dobije birokratski dokaz da je ikada imao sina. Znači, ovo se primjenjuje i na mrtvorođenu djecu.
Uživala sam i s guštom pratila ovu raspravu dok je bila u tolerantnom duhu, ajmo probati to održati i dalje! Nadam se da nećete shvatiti kao provokaciju poziv da kliknete link na fb event u mom potpisu i možda nam se čak i pridružite!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma