Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
ima smisla. ali znaš kad? kad je sve po ps-u. evo, npr - ti. ili - mujica. ili - ja, glatko bih ja mogla prihvatit te teze o teologiji tijela. lako nama. imamo bračnog druga, ispravnog je spola bogu hvala , više-manje se volimo, lijepo nam je zajedno, ne varamo se, zdravi smo, djecu dobijemo čim malo ne pazimo...ajd ta masturbacija i nije baš toliki grijeh, a i ako se baš mora, kad se ima seksa, odrekneš se masturbacije za više dobro, neš ti.
što bi se reklo - imamo sreće. lako tako.

e, a kad nemaš te sreće, odmah si u grijehu. i nisi više u sjedinjenju s bogom. ili se moraš patit. ili, ako ne patiš, nego si malo potpomogneš, imaš grižnju savjest jer si u grijehu
Kad je dobro, dobro je. Bog je rekao da nije došao zbog pravednika, zbog sretnih, zadovoljnih. Kao što roditelj škicne djecu koja se mirno igraju, a angažira se oko onih koji luduju i mahnitaju, tako i Bog.
Isus je došao i govorio kurvama, pijanicama, luđacima, gubavima i šugavima, jer ih voli isto, ako ne i više, kao one počešljane i uredne.
Svi ti jadnici tu su gdje jesu jer je nešto pošlo po zlu - jer su oni i oni iza njih povrijedili poredak stvari, i upali su u nemilost - kad je prirodni porekad stvar zbrljan...
Tu stupa milost - Bog koji kaže - sve radiš kako ne valja, ništa oko tebe i u tebi nije kako treba, i sve se to rula kao kamen niz brijeg, ali ja te volim. I pošalje Krista, koji ima moć zaustavit, promijenit, iscijelit pokvareno, grešno, trulo i tužno. Trebaš samo povjerovati ono što već vjeruju ljudi koji su sretni - da si voljen, siguran i sretan, i da će sve biti dobro.
Bog može puno, i intervenira tamo gdje ljudska priroda više ne može.

Ali, imaš pravo, Cvijeto, od početka do kraja.

Kad je u grijehu, van milosti, kad su stvari naopako obično, iako ne nužno, ta osoba mora otpatit svoje, mora joj bit "teško", to stoji. Ponijet svoj križ, ali ne više bez reda i smisla - nego jer na taj način čisti, daje prostor Bogu da popravi, iscijeli... Bog to kaže - moj je jaram sladak, a moje breme slatko.
Banalno rečeno - jel boli kad se popravlja zub - boli. Isti taj zub i brak stvorio je Bog, sve je to isti princip.

Nije isto odricat se i patit bez smisla, i shvatiti - bio sam u kupusu, sad moram malo bit bez onog što me mami da stradam.
To je opet pitanje vjere - ako vjeruješ da Bog oblikuje čovjeka kroz patnju, onda ti i patnja i muka i apstinencija ako hoćeš nešto govori, ima smisla i pomaže ti.
Uzdržavanje od masturbacije ima smisla kao sredstvo kojim osjećaš koliko ti treba drugi, i koliko si možda spremniji podnijeti (jer svi se moramo uzajamno podnositi) u ime ljubavi (nitko nije savršen jelte).
Uzdržavanje od jela pomaže da shvatiš možda tuđu glad, i da svoje ožderavanje podijeliš tako da i ti i neki drugi (gladan, kao što si ti bio) imate - dovoljno.

Ako se netko oženio navrat nanos i pati u braku - to mu govori što je brak, i ako otpati svoje - teže će se spetljati u neku aferu, jer mu je jasno što je i kako je. I možda i sebe i tog drugog spasi, tj. ljudi se promijene na bolje (ima takvih primjera puno).
A posebno je važno to što kad mi, ako smo u nemilosti i pustimo milost u svoj život, konačno oslobađamo svoju obitelj od zla, i onda sljedeće generacije mogu biti bez tereta...
Ako zbacimo svoj teret, pa pijemo, varamo, razvodimo se čim nam puhne - sve to ostaje generacijama koje dolaze da riješe. I opet - mogu riješiti samo - milošću.