Stranica 7 od 22 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 1069

Tema: KC i MPO

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ima smisla. ali znaš kad? kad je sve po ps-u. evo, npr - ti. ili - mujica. ili - ja, glatko bih ja mogla prihvatit te teze o teologiji tijela. lako nama. imamo bračnog druga, ispravnog je spola bogu hvala , više-manje se volimo, lijepo nam je zajedno, ne varamo se, zdravi smo, djecu dobijemo čim malo ne pazimo...ajd ta masturbacija i nije baš toliki grijeh, a i ako se baš mora, kad se ima seksa, odrekneš se masturbacije za više dobro, neš ti.
    što bi se reklo - imamo sreće. lako tako.

e, a kad nemaš te sreće, odmah si u grijehu. i nisi više u sjedinjenju s bogom. ili se moraš patit. ili, ako ne patiš, nego si malo potpomogneš, imaš grižnju savjest jer si u grijehu
    Pa je, ali nije to tako strašno Tako je svima. Uvijek se netko s nečim pati, pa zgriješi i sve je dobro dok razlikuje dobro i loše pa se trudi popraviti i ide na dobro. Ispovijed isluži tome da ne hodaš okolo shrvan krivnjom i freudovskim traumama, nego da se lijepo ispovjediš, ispraviš grešku, odradiš pokoru i Bog te veseli.E sad svatko ima izazov na nekoj strani,mi smo možda sretni po pitanju teologije tijela, ali opet netko ne može prestati papati neumjerno, netko pohlepan na novac, netko lako plane pa zgriješi sve po spisku... Sve je to za ljude. Da nije odmah bi se po rođenju lansirali u svece. To je život, to je križ, hod od ljudskog i zemaljskog nesavršenstva ka Božjem savršenstvu. Nije ga lako porihvatiti, ali i kad ga uprtiš ponekad posrneš, samo je važno da se digneš i nosiš ga dalje, radosno jer znaš da imaš happy end

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Puntice

dakle sad bih ja jako rado čula objašnjenje (prvenstveno ali ne isključivo) s vjerničke strane
    koji bi razuman razlog, izuzev mogućeg propadanja dijela zametaka, mogao biti razlog protivljenja mpo-u od strane kc?

i pojasnite mi što se točno podrazumijeva pod terminom "bračno sjedinjenje"
    ako je to sinonim za seks u braku, nije mi logično da se kaže da do toga neće doći ako se ide na mpo
    Crkvene stavove najbolje objašnjava ronin, ne kao svoje osobne niti za svakog ona treba nalaziti opravdanje, nego ih jednostavno izlaže za one koji u njih nisu upućeni, da znaju kako stoje stvari. Mislim da je svima objasnila sve, neovisno o tome što osobno misli ili osjeća.
    Eto, ti si napokon shvatila da je Crkva protiv svega vezano uz MPO, pa i ostavljanja uzorka u čašicu.
    Draga, dobro ti jutro, nisu samo embriji u pitanju, sad ti je puno lakše, jel'da?. (a mislila si da nisu toliko zadrti)

Mislim i da je mujica u pravu, ako se zna tko s kojeg polazišta ide, u kojoj polazišnoj točki netko smatra da počinje život, ali ne život samo kao životna klica, koju imaju i sve biljke, sjeme ili potencijal života,
    nego zaista duhovni i duševni ljudski život, onda nam je jasno i zašto se gorljivo zalaže za očuvanje toga života.
    Ako je Crkvi bjelodano jasno da Bog usađuje duše u svaki embrij u laboratoriju, vrlo je logično da se bori za svaku tu dušu.

Ako je pak meni, kao pojedincu, to izvan svake logike, meni bi to značilo silnu inflaciju duša, preko svake mjere (kao što je cubana rekla), onda mi je logično i da ću se zalagati da se sačuvaju djeca koja dušu i duhovnost dobivaju tek u majčinu tijelu, tek u tom duhovnom biću u kojemu jedino imaju i šansu razviti se.
    Ne može se nijedno dijete od 3 mj. izvući iz majčine utrobe i smrznuti pa vratiti pa oživjeti, ne može se nijedan drugi cjeloviti život smrznuti pa odmrznuti, čak se i organi za presađivanje što prije presađuju, što žurnije,
    a smrzava se ili drži u dušiku samo plazma, krv i drugi "polupripravci".

Tvorac koji savršeno upravlja prirodom ne može samo tako "rasipati duše" naokolo na zbir stanica koje tek u određenom trenutku presadnje u "duhovno okruženje", kao što je majka, mogu krenuti i u taj dio života, ne samo onaj tjelesni.

Ako polazim s te točke gledišta, jasno vam je zašto ne mogu smatrati da su laboratoriji prepuni nekih duša.
    Ako neka religija pak polazi s druge točke gledišta, onda je jasno da će se boriti za ono za što smatra ispravnim.
    Bez obzira što bih im ja savjetovala da se klone uplitanja u zakon.

Ima puno, jako puno toga u svojim redovima za što bi se Crkva trebala boriti i truditi.
    Nevjerojatno veliki broj vjernica vrlo olako shvaća abortus, da se Crkva drži pravila izopćenja iz svojih redova zbog toga grijega, desetkovala bi svoje redove. Ima posla preko glave na svim poljima i stvarno treba jako puno truda uložiti da se vlastito stado dovede u red, bez prevelikog uplitanja u život onih koji s tim veze nemaju niti ih zanima.

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    premda ste me do sada uvjerili kako kc ipak mijenja stav prema seksu,
    koji bar u okvirima crkvenog braka nije više nečist,
    da crkva toliko inzistira na održavanju spolnih odnosa?
    O da, spolni je bračni život vrlo IN. Aktivan, redovan, ispunjen, nije mu svrha samo što veći broj djece (iako se sposobnost prirodne prokreacije tj. novgo rađanja nikako ne smije umjetno ograničavati). Treba se osloniti isključivo na prirodne metode kontracepcije pa sad, tko je malo "preplodan" pa mu to kalkuliranje savršeno ne uspijeva, neka rađa, Bog mu šalje darove, neočekivane. Eto meni, sva su mi djeca zaista željena iako moram priznati da ne baš i planirana. No, kako netko bolje planira od mene, prihvaćam, ionako je pametniji.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    da te netko preskutra siluje tako grubo da jedva ostanes ziva, pa kad uspijes doc iz nesvjestice i malo otvorit krvave oci, dr ti kaze da si zatrudnila, onda palamudi ovo gore, do tada i dalje udaras tudjim obiteljskim draguljima po gloginjama.
    Otvorim tu i tamo ovu temu i zgadi mi se zivot.
    Ako vi dozivljavate ovako vjeru i ako cete odgajati svoju djecu da budu ovakvi,nadam se da nam se djeca nikada nece ni upoznati.
    Boli me što ovo kvotam, ali ovo je normalno na forumu? Pa ovo je za prijavit.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Bilo je puno izlijetanja na tom topicu, po meni,... nije ni radio goebbels ono... hajlajt neki.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pa dobro, nek me prijave za "propaganda kao goebelsov radio" , ali ovo ženi osobno poželjet je onak,nemam riječi

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne bavim se prijavljivanjem... samo ukazujem da ima brojnih nekorektnosti, ako je, po tebi, potrebno, nek moderatori sude di se povlači crta. A što je osobno, isto nek moderatori sude.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.04.2012. at 15:13

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Mislila sam da će tema bit šira od KC i MPO.... Nešto stila KC i alternativa, svjetovni versus religiozni pristup... kako održat naše društvo svjetovnim, uz pristune "srednjeevropske vrijednosti", što to točno znači nama danas itd. (valjda će zaživit ta Etika u školama... iako... bojim se da će zažvit kad i Spolni odgoj - ono, kad na vrbi... itd.). O ovome nemam novo što reći, osim da čvrsto vjerujem i učinit ću ono što mogu da se KC treba drži izvan zakona o MPO i da njen doseg u našoj državi ne može biti preskriptivan na tu temu. Isto tako i za abortus, i za vjeronauk u školi, i za kontracepciju prije braka, rad nedjeljom itd. itd. itd. Što je rekao neki svetac, što kaže islam itd., što točno misli koja religija na tu temu, uključivo kad ulazi duša u tijelo, što je čin ljubavi, zašto je OK da se dijete napravi doma, a nije OK u laboratoriju..., nije moje područje i nije mi interesantno, tj. postalo mi je interesantno silom, jer KC kreće prema tim područjima, u kojima, po meni, ne bi trebala biti, tj. njen domet bi tu trebao ostati ograničen i ono... doslovno, kao i u prethodnim vremenima, Država bi trebala biti neki arbitar i balansirati te odnose moći, kao što pokušava balansirati rad i kapital i ostale, realno gledano, iako ne zvuči lijepo, ipak suprostavljene snage... iako bi, u duhu vremena, svi to barem ispeglali nekom sinergijom... ili religioznim terminom ljubavi.. da je probavljivije, ali to jesu polovi.
    ina meni si to ovo bas odlicno sazela.
    ja u principu rijetko uopce sudjelujem u ovim temama, prvenstveno jer se one obicno svedu na besplodno natezanje, a uz to i zato sto ono, sto ja na temu imam reci, se da svesti na tri recenice - na ono sto si ti sad ovako dobro sazela.

posto me religija kao tema/ideologija/disciplina osobno ne zanima, nije mi bitno sto crkvena institucija o ovom ili onom misli.
    na emocionalnoj razini ja razumijem (ili pokusavam razumijeti) osobna promisljanja, objasnjenja, postove koji pokusavaju nama ostalima pribliziti ta stremljenja, objasniti tok misli i osjecaja.
    bez obzira na to sto to nije moj svijet, ni emocionalno, ni intelektualnu, ne osjecam ni najmanji poriv ulaziti u rasprave o tome da li je to meni smisleno ili ne. ili uvjeravati nekog vjernika da je meni ova ili ona dogma nelogicna ili stetna. ako je covjek s njom sretan, njegov izbor.

medutim bit ove teme uopce nije rasprava o smislenosti/besmislenosti npr. bracnog ili izvanbarcnog seksa ili neceg treceg.

bit ove teme je upravo ono sto je ina napisala. zasto je u sekularnoj drzavi uopce moguce uplitanje vjerskih institucija (naglasavam ne misljenje, vec uplitanje) u poslove i domene sekularne drzave.
    koje se vrlo intenzivno dogada u hrvatskoj, pogotovo u usporedbi sa ostalim zemljma clanicama europske unije.
    Posljednje uređivanje od seni : 27.04.2012. at 15:14

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Bilo je puno izlijetanja na tom topicu, po meni,... nije ni radio goebbels ono... hajlajt neki.
    Aj, pikula, mani se prijava.

Nego, evo jedna istinita anegdota koju je ispričao fra Zvjezdan Linić, a vezana je uz stalna iskušenja koje svećenici prolaze vezano uz celibat.

- Nekoliko se mladića, novaka za franjevačke svećenike pripremalo za zavjete i stalno su pričali međusobno kad će prestati ta iskušenja, ono, mladi su, vide mlade žene, ne mogu si pomoći u svojim mislima, tijelo radi svoje, neovisno o volji.

Idu oni pitati o tome starog svećenika, već u 80.-im godinama života, on sigurno zna kako se s tim nositi pa će mu -

-"Ujo (tako se hercegovački franjevci zovu, ujaci), reci nam kad će prestati ova muka?"

A on će im -

"E, moj sinko, tri dana poslije smrti."

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    bit ove teme je upravo ono sto je ina napisala. zasto je u sekularnoj drzavi uopce moguce uplitanje vjerskih institucija (naglasavam ne misljenje, vec uplitanje) u poslove i domene sekularne drzave.
    koje se vrlo intenzivno dogada u hrvatskoj, pogotovo u usporedbi sa ostalim zemljma clanicama europske unije.
    Da, na to sam ja mislila, ovo oko tehnikalija MPO-a i što religija smatra o svakom tom dijelu priče, mene to stvarno ne zanima, ali vjernike sigurno zanima, pa to sami sa sobom riješe nekako, kao i brojne dileme svjetovnog življenja i sudara vjerovanja i svakodnevice.

Meni je... a bode mi uši kad se HBK oglašava oko svega, oko ovoga, oko onoga, gospodarstva, MPO, rada nedjelje, ali ne kao uputa pastvi, nego kao neka državna institucija moći i to mi se čini da je to pretjerano.

Vezano za uplit crkve, kod članica EU je različite razine... moj ideal su Češka, i nova Španjolska, nisu Italija, nisu Irska, nisu Poljska. Konkretno.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.04.2012. at 15:18

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

O ovome sam se izjasnila prije pet-šest stranica, ne znam dal' da kvotam svoje predragocjene postove.

Nije mi prihvatljivo to uplitanje, ne želim ga.
    Može meni osobno, ako dobrovoljno dolazim kod svećenika, znači da mi njegovo mišljenje nešto znači, inače ne bih bila tamo,
    ali drugima to ne bih nametala nikako.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ina, čitaš mi misli. fakat me ne zanima što neki srednjovjekovni mislilac, svetac ili čak i sama biblija govori o nečemu i to onda još uvijek u interpretaciji neke vjernice, a druga će opet naići i drviti da tome nije tako nego nekako drugačije. ta tematika me može zanimati onako ljudski, da upoznam svjetonazor nekoga do koga mi je stalo, susprežući se dovoditi u pitanje pojedine stavove tog konstrukta, ali ne kao argumente u nekoj suvisloj raspravi. ionako kako god okreneš - neko objašnjenje uvijek postoji koje je dovoljno dobro za ljude koji u to vjeruju. i to je ok, za njih. za mene nije ni dovoljno, a kamo li ok.

ako nađem vremena i volje ovih dana odgovorim ronin i to bi bilo to.

danas pročitah na vratima naše škole citat vjeroučiteljice: "teacher, which is the greatest commandment in the Law? Jesus replied: Love the Lord your God with all your heart and with all your soul and with your entire mind. This is the first and greatest commandment."

niti tu zapovijed smatram ispravnom, niti živim po njoj.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ina meni si to ovo bas odlicno sazela.
    ja u principu rijetko uopce sudjelujem u ovim temama, prvenstveno jer se one obicno svedu na besplodno natezanje, a uz to i zato sto ono, sto ja na temu imam reci, se da svesti na tri recenice - na ono sto si ti sad ovako dobro sazela.

posto me religija kao tema/ideologija/disciplina osobno ne zanima, nije mi bitno sto crkvena institucija o ovom ili onom misli.
    na emocionalnoj razini ja razumijem (ili pokusavam razumijeti) osobna promisljanja, objasnjenja, postove koji pokusavaju nama ostalima pribliziti ta stremljenja, objasniti tok misli i osjecaja.
    bez obzira na to sto to nije moj svijet, ni emocionalno, ni intelektualnu, ne osjecam ni najmanji poriv ulaziti u rasprave o tome da li je to meni smisleno ili ne. ili uvjeravati nekog vjernika da je meni ova ili ona dogma nelogicna ili stetna. ako je covjek s njom sretan, njegov izbor.

medutim bit ove teme uopce nije rasprava o smislenosti/besmislenosti npr. bracnog ili izvanbarcnog seksa ili neceg treceg.

je, ali vidiš da je danas moda da donošenju zakona prethodi javna rasprava. u javnoj raspravi, bez obzira što je sekularna država, sudjeluju vjerske zajednice. oni je mogu i zatražiti. nekim zakonima prethodi i referendum, čak. slovenski primjer. obiteljski zakon je pao na referendumu. na glasanje protiv zakona pozvale su svoje članove sve vjerske organizacije. tako da ne bih ja baš rekla da je u ostalim članicama eu drugačije.
    u principu, baš bih voljela da mi neki poznavatelj ustavnog prava objasni - zašto referendum za donošenje zakona? zašto se baš taj zakon morao donijeti nakon referenduma? zašto javna rasprava prije stavljanja zakona u redovnu proceduru (tolko znam, prvo čitanje, drugo čitanje, treće čitanje).

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

znam nena. lijepi su ti postovi.

jasno je meni da vjernike (pogotovo one koji su u mpo postupku ili o tome razmisljaju) raspravljanje o uzroku ili tumacenju crkvenih stavova vezanih na temu, zanima, te da pokusavaju naci put svog vlastitog djelovanja, koji ce pomiriti obje kategorije.

ono sto mi je puno manje jasno, je ta neodoljiva potreba pojedinaca da namece svoj nacin zivljenja i razmisljanja o svijetu i sire, ostalima.

potreba crkve kao institucije mi je jasna, ona se kao svaka koorporacija bori za moc, utjecaj, novac i slicno, samo sto to za razliku od npr. (kršitelj koda)a ili fife umata u plastove morala, etike, brige za svekoliko covjecanstvo i slicno.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Seni, i to da Crkva treba biti van svega, i da je pravo pojedinca pravo nad pravima - i to je nečije mišljenje koje se želi nametnuti svima, zar ne?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ono sto mi je puno manje jasno, je ta neodoljiva potreba pojedinaca da namece svoj nacin zivljenja i razmisljanja o svijetu i sire, ostalima.
    Mislim da je ovo stvarno imanentno ljudski, tj. svojstveno je svakom čovjeku, vjerniku-nevjerniku. U krajnjoj liniji, to je zašto i rasrpavljamo na ovakvim topicima. Radi se samo o.. mjeri. Ja sam na liniji obrane onoga što smatram da je za mene OK i nikako ne bih htjela da zakonski nemam prostora za živit svoje vrijednosti, uključivo pristup normalnom MPO-u, i, općenito, liberalnim vrijednostima (za većinu stvari, za neke jesam i ja "Republikanac"). To "moje" ne uključuje obaveznost religije i obaveznost priklanjanja religijskim vrijednostima.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

u principu, baš bih voljela da mi neki poznavatelj ustavnog prava objasni - zašto referendum za donošenje zakona? zašto se baš taj zakon morao donijeti nakon referenduma? zašto javna rasprava prije stavljanja zakona u redovnu proceduru (tolko znam, prvo čitanje, drugo čitanje, treće čitanje).
    cvijeto, nije ti to isto u svim državama. ne znam (nisam se raspitala) kako je referendum u slo došao na red, ali znam kako može u švic. promjena ustava zahtjeva obavezni referendum, promjena zakona zahtjeva referendum ako se skupi određen broj glasova koji protiv tog novog zakona imaju primjedbe, pa onda zakon ide na referendum.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Mislim da je ovo stvarno imanentno ljudski, tj. svojstveno je svakom čovjeku, vjerniku-nevjerniku. .
    je, ali ako je nešto dopušteno, uvijek imaš izbor. a ako nije dopušteno, onda taj izbor - nemaš. znači, zakon se uvodi da bi vjernicima olakšao život. odnosno, da bi vjernike spriječio da ne griješe. jer im nije dovoljna vjera.
    opet niš ne kužim.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidim da se Ifigenija i ja slažemo, istovremeno smo pisale, samo se ne slažem da je pravo pojedinca nad ostalim pravima, nije, of kors. To je samo percepcija i jedna dogma. Uvijek smo ipak u nekom kompromisu, meni se sviđa ovaj malo širi kroj tog kompromisa.

Samo, nikako da ja nju ogrnem svojim "liberalnim quiltom", a niti mene ona "loving quiltom", i to je OK. Jednostavno, to je, ili-ili za neke stvari. Ili je Bog stvorio čovjeka ili je čovjek od majmuna. Ne može između... pa je stvorio u slučajevima if-than-go-to... ili ja ne znam/ne želim izvoditi trostruke tulupe na tu temu.

I drago mi je da ne moram. I zalažem se da tako ostane. I to je to.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

cvijeta, zivim u eu i sa prilicnom sigurnoscu ti tvrdim da je drugacije.
    sloveniju, poljsku ne racunam , tu je jos prisutan jaki tranzicijski moment.
    + ono sto andric kaze.

treba prezivjeti ovo vrijeme.
    nadam se samo da nam djeca i posebno kceri, nece zivjeti u nekom la pen/jezerinac/jansa drustvu okruzene divnim "demokracijama" ala iran, saudijska arabija, buduci egipat, sirija....
    sa pogledom na prerije u kojima caruju michelle bachman i rick santorum.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mislim da "čovjek je od majmuna" nije točna formulacija. ali znam na šta misliš.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Seni, i to da Crkva treba biti van svega, i da je pravo pojedinca pravo nad pravima - i to je nečije mišljenje koje se želi nametnuti svima, zar ne?
    ne.
    to je jedna od baza zapadne sekularne demokracije, koja je u svoj svojoj nesavrsenosti bolji i napredniji drustveni model, od svih ostalih europskih modela do sada.

ps. osim toga ja ne govorim o crkvi van svega.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

je, ali ako je nešto dopušteno, uvijek imaš izbor. a ako nije dopušteno, onda taj izbor - nemaš. znači, zakon se uvodi da bi vjernicima olakšao život. odnosno, da bi vjernike spriječio da ne griješe. jer im nije dovoljna vjera.
    opet niš ne kužim.
    Željela sam reći da je imanentno ljudski da nameće svoju sliku svijeta drugima. Ali, mislim da to neki regulatori stila države (ako je demokratska) ne bi trebali dozvoljavat u mjeri da svima zabranjuju nešto što brani religija ili nalažu ono što religija propisuje.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.04.2012. at 15:54

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa Vidi poruku
    mislim da "čovjek je od majmuna" nije točna formulacija. ali znam na šta misliš.
    Ajde napiši ispravnu, za edukacijske svrhe.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

čovjek i majmun su imali zajedničkog pretka (koji je u međuvremenu izumro).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    A vezano na to pravo pojedinca nad pravima drugih... puno dogmatskih društava je micalo ja u mi, u, po meni, nekoj nezdravoj mjeri, pa uključivo i bivša država itd., a ima i danas strašnih primjera toga, još je to živo, bez obzira je li društvo religiozno ili ne. U zdravoj mjeri mi je OK i zdrava mjera je onako... taj kompromis uloga vlastite apsolutne u suživotu s drugima.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

čovjek i majmun su imali zajedničkog pretka (koji je u međuvremenu izumro).
    thx, vrijeme je za re-visit krapine.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

sloveniju, poljsku ne racunam , tu je jos prisutan jaki tranzicijski moment.
    .
    seni, a malta i irska? gdje je pobačaj zabranjen?
    ne znam, meni se čini da se to promjeni u sekundi, promjenom vlasti. i onda je bitno raspoloženje raje, što bi se reklo.
    a sve se vlade jako vole dokazivati na području svjetonazora. jer je to najlakše. a kad je riječ o radničkim pravima, ekonomskim pitanjima, poskupljenju struje - tu su svi isti, i desni i lijevi.

tenks mc za švicarsku.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

čimpanze su naši bliski rođaci, a miševi naši dalji.

ina, kupi "čaroliju stvarnosti" i ponovi gradivo.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

cvijeto, a gdje se to matereti naša (sadašnja) vlada dokazuje po pitanju svjetonazora? liže oltare.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ne znam, meni se čini da se to promjeni u sekundi, promjenom vlasti. i onda je bitno raspoloženje raje, što bi se reklo.
    a sve se vlade jako vole dokazivati na području svjetonazora. jer je to najlakše. a kad je riječ o radničkim pravima, ekonomskim pitanjima, poskupljenju struje - tu su svi isti, i desni i lijevi.
    Imaš dobar point.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

čimpanze su naši bliski rođaci, a miševi naši dalji.

ina, kupi "čaroliju stvarnosti" i ponovi gradivo.
    Misliš "Najbolja predstava na svijetu"? Upravo dobili, možda malo bacim oko (predetaljno je to za moj gušt, prestručno). Iako, fakat fascinantno (meni).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

cvijeto, a gdje se to matereti naša (sadašnja) vlada dokazuje po pitanju svjetonazora? liže oltare.
    Pa evo ti opet MPO-a. Kao promijenit ćemo, mi ćemo omogućiti itd., evo nas, mi ćemo prema svjetskim praksama, isključivo medicinski. Pa opet stave neko totalno proizvoljno ograničenje koje pak niko ne poznaje - 12 stanica. Ono, ni vamo, ni tamo.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 27.04.2012. at 16:10

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Misliš "Najbolja predstava na svijetu"? Upravo dobili, možda malo bacim oko (predetaljno je to za moj gušt, prestručno). Iako, fakat fascinantno (meni).
    ne, ne... tu koju vi imate je za odrasle. napisao je on i "dječju": "čarolija stvarnosti"

http://www.youtube.com/watch?v=DlUPlpUci4c

genijalna knjiga.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ne, ne... tu koju vi imate je za odrasle. napisao je on i "dječju": "čarolija stvarnosti"

genijalna knjiga.

Ajme, super, hvala!!!!!

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

par postova me sjetilo na Tomića

http://www.jutarnji.hr/ante-tomic---...odnjom/893405/

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

ifigenija, kad bi cijelu tu filozofsku konstrukciju postavila drugačije, vidjela bi da ono što MPO-pacijentice "traže" nije ništa što već drugi građani nemaju. niti se drugim bolesnicima takve prepreke postavljaju kao onima koji boluju od neplodnosti - a to je jednostavno i kratko i sasvim logično: najoptimalnije liječenje.

u tom najoptimalnijem liječenju što ga medicina može pružiti bi trebali uživati svi, neovisno jesu li crni, bijeli, žuti, muško, žensko, jesu li u braku ili nisu?

zamisli da na dijalizu smiju ići samo udane (nelezbijske) žene, da na kemoterapiju smiju ići žene ispod 42. godine starosti itd. ili da hzzo preuzima troškove liječenja samo dvije operacije nakon nekakve nesreće, a ostalo pacijentica sama plaća.

državni ustroj ne funkcionira po postulatima neke vjerske filozofije. nešto htijeti i zahtijevati nije grijeh, nije hir. u državi nema potrebe za poniznošću ili utomljavanju vlastitih želja il čega već da ne bi ispao gramziv il što već.

što bi se dogodilo da crkva jehovinih svjedoka u ovoj državi ima političku moć poput kc? na šta bi ličio zakon o zdravstvenoj skrbi koji bi recimo zabranjivao transfuziju krvi? ta crkva sigurno ima razloge zašto zabranjuju transfuziju krvi, zašto cijela država ne bi se liječila po njihovim postulatima?
    draga mama courge, da kojim slučajem nemam svoju savršenu mamu, zeljela bi da si ti moja mama i da budem pametna na tebe
    nakon tvog posta nisam dalje procitala raspravu, ali ovaj tvoj post je savršeni slogan i argument nasoj "borbi" za optimalno liječenje

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je ovdje samo to bitno. Svjetovna smo, sekularna država, ovo je svjetovni, građanski zakon koji se odnosi na sve građane,
    ali nije obvezujući za sve, njime se regulira pravo i način medicinskih postupaka za ljude, one koji su u nekoj zdravstvenoj potrebi.
    Nije zakon obvezujući. Nije kao obvezna uplata poreza ili doprinosa, ili način obračuna mirovine.
    Nije namijenjen svim građanima. Samo neplodnima.
    Nije napisan za sve muslimane, za sve protestante, Židove, Jehovine svjedoke, ne za sve katolike...
    Ne, samo za one koji to žele, kojima je sve to potrebno i prihvatljivo.

Ne ježim se iznošenja stava, svjetonazora (iako je i to ponekad suvišno, može sve uprskati), ježim se vjerske države, bilo koje, mogućnosti da mi bilo tko zakonom nametne da moram nositi maramu, ili u određene dane jesti to i to, ili bespogovorno slušati muža, ili hodati iza njega tri koraka...

Ne ježim se toga da mi to nametne religija kojoj dragovoljno pripadam, za moj osobni život, koji se nikoga ne tiče, nego da mi to kroz zakon nameće država.
    Ne bi mi bilo ugodno živjeti u državi u kojoj se religije preziru ili zabranjuju, ali ni suprotno.

Postoji zakon o policiji, o državnim i javnim službenicima, o javnom okupljanju, o udomiteljstvu...., kad se oni donose, javljaju se za raspravu interesne skupine, one kojih se to izravno tiče, one na koje će se odnositi.

Ovdje su izravno zainteresirana skupina potencijalni roditelji koji imaju zdravstvenih problema i bez medicinske pomoći ne mogu dobiti dijete.

Ja tu sebe stvarno ne vidim kao zainteresiranu stranku, a bilo bi mi draže da tu sebe ne vidi ni Miletić, ali on se vidi.

Vjerske zajednice neka se izjasne, ako im je baš stalo, a ne znam je li im toliko stalo zbog drugih ili zbog vlastitih vjernika, ako su možda zabludjeli pa ne znaju što im vjera nalaže, no to je žalosno ako se treba i drugim građanima nametati nešto zakonom da bi se "vjernici" nečega pridržavali.
    Onda su ti vjernici sjedili na ušima ili nije dobro vjersko vodstvo, nešto nije u redu.
    ja sam naprosto odusevljena tvojim stavovima
    ako dobro shvacam ti si vjernica?
    kao vjecni optimist ja se nadam da cu dozivjeti ljudsko drustvo oslobodeno ratova, gladi, i svih ruznih stvari koje se dogadaju u nasem svijetu, a čineći to samo poštujuci jedno i univerzalno nacelo LJUBI BLIZNJEG SVOG KAO SAMOG SEBE ili za ateiste NE CINI DRUGOM ONO STO NE ZELIS DA TEBI RADE

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Ima li napretka po ovom pitanju?
    Mene fascinira kako se pojedine forumašice stalno čude i čude tim vjerskim uvjerenjima pa sve pitaju i pitaju godinama, a zašto ovo, a zašto ono.... Aj više bona ili pročitaj katekizam kad te toliko zanima ili odustani i pošteno reci ja bih to sve rješila jednim dobrim starim Golim otokom i zabranom tog nazadnog opijuma za narod. Ko čo'ek. Čemu više ova sprdačina od rasprave? A najbolje su mi one koje otvore raspravu na odgoju u duhu vjere i onda ustvrde da se s tim zbitoglavicma od vjernika nema smisla razgovarati i to treći put. E sad da sumnjam u inteligenciju ili u dobre namjere? Ja ne bi smrzavala nikog živog nikad, ali neću otić na MPO dio foruma i čuditi im se kako oni to mogu ili na samohrane roditelje ići proganjat one koji će svojom voljom lišiti dijete jednog roditelja i razuvjeravati ih. Pa ja bih se sakrila u špajzu od srama, časna riječ.
    Dijete nastaje spajanjem muškog i ženskog materijala i živo je, a bubreg, krv za tranfuziju itd nisu. Dakle liječenje i transplatacije organa nemaju nikakve veze s zajednicom u kojem će liječena osoba živjeti dok dijete itekako ima pa time analogije uopće ne stoje. Ma dobro je Jul jednom rekao u intervjuu kad je bio kod nas (po sjećanju) :već trideset godina liječim posljedice raspadnutih obitelji i djece izgubljene u procjepu ili traženju svojeg identiteta i vrijeme je da društvo podrži obitelj, stabilno okruženje za odgoj djece.
    A ne, ajmo ne slušat mudre ljude, patnje samohranih roditelja, djece koja traže svoj biološki identitet, ajmo ignorirat temelje svih civilizacija koje ikad vidjela ova planeta, ajmo rasturit ikakvu ideju obitelji, roda i spola, stvarat djecu kako god, gdje god nam znanost omogući, donirat ih ,selektirat i oodgajati kako god nam i s kim dođe pa da vidimo što će biti. Možda bude zabavno!Baš me zanima tko bi sam sebe prijavio za ovakav eksperiment. Pa ko što je netko spomenuo da je lako tuđim po gloginju mlatit, je - pogotovo je lako nerođenim koje još nitko nije vidio.
    pikula iako se dijelom i slazem s nekim tvojim stavovima, bojim se da se nikada necemo sloziti da spajanjem muske i zenske spolne stanice nastaje dijete, jer taj savrseni neponovljivi genetski spoj nekog buduceg jedinstvenog bica da bi se razvio treba zensko tijelo u kojem ce razviti u mali mirisljavi smotuljak
    dakle slazem se da zivot pocinje zacecem, ali ne i da je svaki spoj muske i zenske spolne stanice dijete

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

kad bih bila musko zenila bi te

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Ona koja nije pisala prvotno napisa Vidi poruku
    Pikulu?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    pa dobro, nek me prijave za "propaganda kao goebelsov radio" , ali ovo ženi osobno poželjet je onak,nemam riječi
    ženi osobno poželjeti??? o čemu ti??
    reagirala sam na ifino uporno pljucanje po ženama koje idu na ab i mpo, kategoričkim stajalištima žene koja nema pojma o temi o kojoj piše.
    nisam joj ništa poželjela, nisam luda (btw nije mi jasno kakav um može protumačiti da sam ja ono nekome poželjela?), već sam htjela naglasiti da postoje situacije u kojima bi vjerojatno svi bili spremni na ab, kao što je silovanje (a priča o masovnim silovanjima je na žalost puna naša ne tako daleka prošlost).
    osobno ne bi nikada napravila ab, osim u tom slučaju.
    uglavnom, htjela sam gospođi ifi reći da malo pokuša prošetati u tuđim cipelama, zamisliti situacije, pa tek onda suditi.
    a da sam na tvom mjestu pikula, zamislila bi se zbog toka svojih misli. cisto sumnjam da je još nekome palo na pamet da ja ifigeniji želim zlo.

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Citiraj Ona koja nije pisala prvotno napisa Vidi poruku
    odnosilo se na jedaan od sjajnih postova bigblue

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

genijalna knjiga.
    Odmah idem na Amazon.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Odmah idem na Amazon.

imaš je na hrvatskom i u profilu/mozaiku itd.

http://www.jutarnji.hr/richard-dawki...-djecu/987782/
    Posljednje uređivanje od mama courage : 28.04.2012. at 00:08

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Hvala našla sam... za svaki slučaj sam išla pogledati i razveselila se prijevodu. Nadam se da će se jednog dana za desetak godina svidjeti i Smjehuljici.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Mojca prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala našla sam... za svaki slučaj sam išla pogledati i razveselila se prijevodu. Nadam se da će se jednog dana za desetak godina svidjeti i Smjehuljici.
    hoće, hoće. moja obožava tu knjigu. mm joj čita i veli da je stvarno odlična.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    ženi osobno poželjeti??? o čemu ti??
    reagirala sam na ifino uporno pljucanje po ženama koje idu na ab i mpo, kategoričkim stajalištima žene koja nema pojma o temi o kojoj piše.
    nisam joj ništa poželjela, nisam luda (btw nije mi jasno kakav um može protumačiti da sam ja ono nekome poželjela?), već sam htjela naglasiti da postoje situacije u kojima bi vjerojatno svi bili spremni na ab, kao što je silovanje (a priča o masovnim silovanjima je na žalost puna naša ne tako daleka prošlost).
    osobno ne bi nikada napravila ab, osim u tom slučaju.
    uglavnom, htjela sam gospođi ifi reći da malo pokuša prošetati u tuđim cipelama, zamisliti situacije, pa tek onda suditi.
    a da sam na tvom mjestu pikula, zamislila bi se zbog toka svojih misli. cisto sumnjam da je još nekome palo na pamet da ja ifigeniji želim zlo.

Pinky, mislim da je preuzetno implicirati što je netko prošao, i na što jest spreman, a na što nije... i što bi učinio u ovom ili onom slučaju.
    Žao mi je za svaku osobu koja prođe neko ogromno zlo kao što je silovanje. To je strašno! Jezivo!
    Ali opet ću ponoviti - čini mi se da se silovane osobe, osobe u ekstremnim životnim situacijama koriste (kao da im zla nije bilo dosta) za legaliziranje "građanskog" pobačaja, hoću reći za odabir u slučajevima kad se ne radi o djetetu silovatelja ili o ekstremnom siromaštvu ili bolesti, nego onim situacijama koje čine nažalost većinu hrvatskih pobačaja - treće dijete udanih žena i slično :/

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ifi, ja se čak slažem s tobom. koliko tih silovanih godišnje zatrudni i ide na ab?

dakle, ti si, i pikula, za zabranu pobačaja? ili za restriktivni zakon kao u poljskoj?
    koji rezultira isto, u svim državama gdje je pobačaj zabranjen - ilegalnim pobačajima. i turističkim pobačajima.
    i - to ti je to.
    to je stvarnost.
    čak i u jednoj najkatoličkoj državi od svih - poljskoj. il irskoj.

niš ne vrijedi sva ta tvoja teorija.

Ima puno, jako puno toga u svojim redovima za što bi se Crkva trebala boriti i truditi.
    Nevjerojatno veliki broj vjernica vrlo olako shvaća abortus, da se Crkva drži pravila izopćenja iz svojih redova zbog toga grijega, desetkovala bi svoje redove. Ima posla preko glave na svim poljima i stvarno treba jako puno truda uložiti da se vlastito stado dovede u red, bez prevelikog uplitanja u život onih koji s tim veze nemaju niti ih zanima.
    x

a najmanja stopa pobačaja je u - nizozemskoj. ne radi zakona. nego radi onoga protiv čega se vi isto tako zalažete. radi sustavne edukacije.
    Posljednje uređivanje od cvijeta73 : 28.04.2012. at 08:36

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

otvorite novu temu: Namjerni pobačaji, pustite temu MPO da bude ono što jest.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Taman da ću zaustiti, a Mare već sve rekla.

Stranica 7 od 22 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •