Stranica 8 od 22 PrviPrvi ... 67891018 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 351 do 400 od 1069

Tema: KC i MPO

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Upravo tako, mare41. Ostanimo na temi.

Meni je OK da su neki vjernici protiv MPO i da to ne žele. Nitko ih ne prisiljava.

Ali, nije OK da takav stav namećete i onima koji idu na MPO. Mi ipak živimo u 21. stoljeću i (većina) ljudi zna misliti svojom glavom. Misliti i odlučiti što im je najbolje za njihov život.

Ni država valjda neće braniti zvonjavu crkvenih zvona, odrediti kada je misa ili kako će svećenik biti obučen...

Svakom svoje. Onaj tko ne ide na misu ni ne mora znati kad je misa. Niti učestvovati u raspravi o njoj.

Onaj tko ne ide na MPO, niti bi ikad išao, ne treba učestvovati o stvaranju zakona o tome.

Meni je to vrlo jednostavno. Ali, očito se ljudi vole petljati u ono što ih se ne tiče...

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Mene zanimaju iskustva mama koje su dobile djecu u postupku prije više od 10 godina, iskustva žena koje su vjernice, a imaju djecu koja znaju da su začeta uz pomoć potpomognute oplodnje, koja su dovoljno stara da čuju i vide sve vezano uz ove prijepore oko MPO. Taje li djeci da su tako začeta? Kako se nose s tim, koja se pitanja nameću djeci... Znam da je to preosobno, i nije mi namjera zadiranje u intimu, nego uvođenje u raspravu novog sugovornika, dijete začeto postupkom...
    Ima li netko pismeniji i spretniji s riječima da uobliči ovo što želim pitati?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ni država valjda neće braniti zvonjavu crkvenih zvona,
    a zašto ne bi zabranila? naravno prema odredbama zakona (znači smiju zvoniti u određeno vrijeme)

o tome se već vode rasprave pa i tužbe, jer po čemu bi zvonjava crkvenih zvona bila privilegirana?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja se nekako osjećam prozvana u ovoj raspravi - jer kao neki forumski Katolik po defaultu sam naizgled antiprotivna ljudima koji žele dijete koje spontano ne mogu dobiti (iako zapravo nikad to nisam napisala, kadgod sam pisala o MPO pišem sa željom, očito neuspjelom, da približim ljudima stav KC, nadajući se da se neće izloženo nekom napadu neke iracionalno antiprotivne sile bez smsila :/ )...

Iskreno govoreći, ja isto ne znam što će pokazati budućnost; hoće li i ovaj oblik stvaranja potomstva postati uobičajen, hoće li s vremenom Crkva naći svoj mir s MPO i MPO sa Crkvom. Nadam se. Jer kad se iskorači u neko novo polje, ono mora postati i naše, ne može se ostati u nekom prošlom stoljeću. Manje je bitno što je, od toga da je Bog tu, da ga se pusti da djeluje. U rock glazbi, što je bio problem prije pedesetak godina, u seksualnoj revoluciji, prije četrdesetak, u novim medijima, što je brinulo Crkvu prije dvadeset... i evo sada - s MPO...

Dr. Richter, brutalan u verbalnom izražavanju kakav je, je iznio svoj stav o tome, koji je tako nemilosrdan, oštar, baš kao i njegovi odgovori nama jadnim zabrinutim roditeljima u njegovim odgovorim ja na Cybermedu, i iako to sažima na najjasniji mogući način (al hard way, i tough love) ono što Crkva nastoji izreći u ljubavi, ja jednostavno nisam smogla snage na bilo koji način ga citirati - samo zato jer je bešćutan, ne prema zlu koje prati sve, pa tako i MPO, nego prema ljudima koji možda misle i osjećaju i imaju drugačiji background i ustroj osobe od njega. Nekako nevoljko stojim između toga da mu kažem - pa je, stvarno treba tu biti oprezan, i između ljudi koji su prigrlili opciju da iskuse ljepotu i radost roditeljstva "from skratch".

Svatko treba raditi prema svojoj savjesti. Kušnje su različite i dolaze iz različitih smjerova, i stvarno nije na meni da ikoga sudim. Katolici će ionako prema svojoj savjesti slijediti upute Crkve, ne-katolici neće, i to je tako, i u redu je da je tako. Bog je iznad svega i sve može izaći na dobro. Bog pravo piše i krivim linijama.

Svako dobro svima, bez obzira na vjeru i uvjerenja!

ps Over and out na ovoj temi

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ifigenija, imaš link na to što spominješ dr Richtera?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

hvala, zanimao me datum članka, ne jer je nečiji duhovni guru.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Dr. Richter, brutalan u verbalnom izražavanju kakav je, je iznio svoj stav o tome, koji je tako nemilosrdan, oštar, baš kao i njegovi odgovori nama jadnim zabrinutim roditeljima u njegovim odgovorim ja na Cybermedu, i iako to sažima na najjasniji mogući način (al hard way, i tough love) ono što Crkva nastoji izreći u ljubavi, ja jednostavno nisam smogla snage na bilo koji način ga citirati - samo zato jer je bešćutan, ne prema zlu koje prati sve, pa tako i MPO, nego prema ljudima koji možda misle i osjećaju i imaju drugačiji background i ustroj osobe od njega. Nekako nevoljko stojim između toga da mu kažem - pa je, stvarno treba tu biti oprezan, i između ljudi koji su prigrlili opciju da iskuse ljepotu i radost roditeljstva "from skratch".
    koliko sam ja čitala richtera ( "silovanje jajne stanice" ) napisao je horor priču koja sa stvarnošću veze baš i nema. a horor ko horor, proizvodi reakciju kod ljudi koji nemaju dovoljno informacija da samostalno donesu sud, baš kao i "ivica i marica" mom 3.5 godišnjaku (mama i tata mogu ostaviti djecu u šumi?, šok, strah.pa se ja sad vadim danima).
    rihterova odluka da ne koristi mpo je primjer osobnog izbora na koji bi svatko trebao imati pravo, bez da ga drugi propituju/osuđuju/čudno gledaju.
    nije mi jasno zašto je pribjegao blaćenju drugačijeg izbora.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Isvetica, mislim da se i prva hrv. beba iz epruvete javljala na aktivističke akcije i na proslave MPO-a, kao i svjetska prilikom dodjele nobela znanstveniku koji je omogućio IVF. Nije da "sanjaju ljude u bijelom", "umrlu braću i sestre" itd. Objašnjavaju da "nisu uzgojeni u epruveti" (iako me ne bi čudilo niti da do toga dođemo), da imaju mamu i tatu itd. Da su normalni.

Sumnjam da ima ovdje puno roditelja kojima se na rok od 10 godina da over-and-over obrazlagati IVF. Vezano za mene, meni to osobno nije nikakav bed. Ali, ovisno o agresivnosti i netrpeljivosti sredine, odlučit ću do kojih ću detalja ići, ako pretegne Embrij, mislim da neću od svog djeteta radi Aktivistu, to mi je osobno previše, nisam taj tip.

Dr. Richtera masu cijenim kao pedijatra, njegov tekst "Zašto sam ipak cijepio svoju djecu", moja je pedijatrijska-mini-"Bibilija", simpatičan mi je po britkosti svog jezika, ali kao stručnjaka za MPO i filozofiju na tu temu - I couldn't care less, ono, baš me briga za njegove misli o tome. Nije ovo Renesansa da svako može pametno o svemu govoriti, svako ima svoja zastranjenja, konkretno kod njega mi preteže njegov pedijatrijsko-alergololško-pulmološki know-how i common sense. Oko "silovanja jajne stanice", to mi je smiješno, kao i kad malo izdribla roditelja kojega na cyber medu.

Mislim, ono, briga me da on napiše grozan članak, evo, o glazbi TBF-a, o cijeni neke dionice itd. Ne bi rekla, vidiš, vidiš... taj TBF, ili uf, a da ipak ne kupim tu dionicu?

Vidila sam kratko i naslov sitea, i to je ono predrasuda dabili predrasuda da ima ono masu djece za posvojenje, a samo čekaju novog potencijalnog posvojitelja i eto hepienda. Realnost je, em što broj neplodnih raste, em što su bobanovi dijelom popularizirali posvojenje, da na 9 djece za posvojiti dolazi 1 dijete, i da je ulazak u skupinu "potencijalnih posvojitelja", dijelom i ulazak u konkuretnsku borbu. To je jedan otegotni moment kojeg, eto, u MPO-u nema. Također, MPO je intimniji, nema potrebe roadshowa po centrima, telefoniranja, određenog self-marketinga koji također ne pada svakome lako. To je jednako tako hard work kao i MPO, koji put teži, koji put lakši, ovinso o dijagnozi para i temperamentu (neki koji imaju sreće brzo će ostvarit želju putem MPO-a, neki koji su samozatajniji ili ne mogu u radno vrijeme obigravat po centrima su u hendikepu) itd.

Ne tako ful banalizirano, ali to su isto neki praktični aspekti.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Waiver - za mene pametno i relevantno govoriti. Hoću reći, što dr. Richter, pedijatar, misli o MPO-u, mene ne zanima, jednako ko što me ne zanima što Čačić misli o posvojanju, da bi mi to bilo nešto relevantno, a za Čačića mislim da je sposoban biznismen (uz sve ograde za brojne dvojbe oko njega), ali neću reći - vidiš... Čačić je o posvojenju rekao to i to.. i nije se na to odlučio... to mi daje mislit. Baš me briga - njihova stvar, dok god ne vrijeđaju druge.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 28.04.2012. at 18:58

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

[QUOTE=ina33;2129810]Isvetica, mislim da se i prva hrv. beba iz epruvete javljala na aktivističke akcije i na proslave MPO-a, kao i svjetska prilikom dodjele nobela znanstveniku koji je omogućio IVF. Nije da "sanjaju ljude u bijelom", "umrlu braću i sestre" itd. Objašnjavaju da "nisu uzgojeni u epruveti" (iako me ne bi čudilo niti da do toga dođemo), da imaju mamu i tatu itd. Da su normalni.

Sumnjam da ima ovdje puno roditelja kojima se na rok od 10 godina da over-and-over obrazlagati IVF. Vezano za mene, meni to osobno nije nikakav bed. Ali, ovisno o agresivnosti i netrpeljivosti sredine, odlučit ću do kojih ću detalja ići, ako pretegne Embrij, mislim da neću od svog djeteta radi Aktivistu, to mi je osobno previše, nisam taj tip.

Hvala na odgovoru.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ronin prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam zašto je tebi konkretno brana ovdje pala?
    dobro znaš da Crkva embrije smatra novim i jedinstvenim bićima, nisu to jedanput rekli.
    i u tom smislu su protiv propadanja istih

kako je to isto s predbračnim seksom?u kojem dakle propada jedino moral?
    zbog cega je onda ok cijepiti djecu cjepivima uzgojenim upravo na embrijima?

svim vjernicima koji se bore sa neplodnoscu zelim da nadju mir u sebi i da se izbore do kraja. nije crkva iskljucivi autoritet i put do boga. kroz povijest se pokazalo da su iz samo njima znanih razloga kocili napredak (u principu su se svojom konzervativnoscu mijesali u znanost i upravo tu radili najvecu stetu)

svako nosi svoj kriz, neko se bori sa neplodnoscu a samo bog zna zbog cega je nekome odredio tako tezak put

palim svijecu za uspjesne postupke, skolske trudnoce i lagane porode...

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

samo da potpišem stray.

mućno mi je uopće i svračati na ovu temu, ovo mi je zadnji put. kakvih sve gadosti sam ovdje mogla pročitati na temu dobijanja djece putem umjetne oplodnje nisam ni mogla zamisliti da to može doći iz ustiju prosječnog mladog modernog i obrazovanog čovjeka.

naši dragi prijatelji ovdje u njemačkoj dobili su umjetnom oplodnjom troje prekrasne i zdrave djece, jednu djevojčicu prvi puta, i drugi puta dvojjajčane blizance. nikada mi neke stvari ni blizu pameti nisu bile od kada su se rodili, a koje sam ovdje pročitala.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

u biti uopće mi je morbidno da se o takvoj jednoj stvari u današnje vrijeme uopće raspravlja i to na ovakvom jednom nivou kojeg čitam na ovom i prethodnom topicu. do nedavno su mi neke stvari i mišljenja ovdje izrečana bila naprosto nezamisliva.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

moia, bilo bi super da se radi samo o forumskoj raspravi. No, nažalost takva je rasprava i takva su mišljenja na državno-crkvenoj razini.

U jučerašnjem Novom listu je članak o MPO i priča obitelji u kojoj blizanke, začete MPO danas imaju 24 godine. One su svjesne načina svoga začeća, sve im je normalno, kažu da imaju divne roditelje i ne mogu zamisliti da bi neki zakon ili neki stav mogao onemogućiti njihovim roditeljima da to budu.

S druge strane jasan mi je i stav crkvenih krugova. Oni su golema i vrlo troma organizacija. Tridesetak godina od uvođenja MPO je jako premalo za Crkvu da promijeni stav, ali užasno previše za onoga kome je to jedini način da dobije svoje dijete.

Najlogičnije bi bilo da se Crkva ne miješa, ali naredite vi ljudima nemiješanje!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

cijelo društvo, posebice političari se trebaju osvijestiti da ono što propagira crkva nije prije svega nikakav ravnopravan ekvivalent onome što znanost svakodnevno otkriva. to što kc smatra da je rekao bog ili nije i da bi ovako ili onako trebalo biti ima samo važnost ne zbog jačine (suvislih) argumenata, nego jačine organizacije koja stoji iza tih argumenata. čak ni argument većine nije bitan, jer većina ljudi recimo vjeruje više u horoskope bilo da se radi o katolicima, vjernicima druge vjere ili nevjernicima.

taj autoritet treba preovladati. tko se tom autoritetu hoće povinuti - slobodno može, ali to sigurno ne može tj. ne smije biti država biti država. toliko tih samoproglašenih "istina" ima, počev od mormonske pa da na ne nabrajam dalje, kud bi došli kad bi svačije vjerovanje uzeli kao mjeru.

tako da, ne mora kc ništa činiti, ona čini ono svoje što već stoljećima čini i činit će to i dalje. vrijeme je da se društvo osvijesti.

i da, u duhu ove rasprave... bog ne postoji.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    moia, bilo bi super da se radi samo o forumskoj raspravi. No, nažalost takva je rasprava i takva su mišljenja na državno-crkvenoj razini.

U jučerašnjem Novom listu je članak o MPO i priča obitelji u kojoj blizanke, začete MPO danas imaju 24 godine. One su svjesne načina svoga začeća, sve im je normalno, kažu da imaju divne roditelje i ne mogu zamisliti da bi neki zakon ili neki stav mogao onemogućiti njihovim roditeljima da to budu.

S druge strane jasan mi je i stav crkvenih krugova. Oni su golema i vrlo troma organizacija. Tridesetak godina od uvođenja MPO je jako premalo za Crkvu da promijeni stav, ali užasno previše za onoga kome je to jedini način da dobije svoje dijete.

Najlogičnije bi bilo da se Crkva ne miješa, ali naredite vi ljudima nemiješanje!
    Ako neplodnost uzme maha a mislim da je to bolest koja ima tendenciju rasta, za sada je svaki 6. par neplodan a vidjet ćemo što će biti za 30 god. ali recimo da to bude svaki 3. par onda će se i njih to početi ticati jer će nas biti sve manje i manje

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ravnopravan ekvivalent, najoptimalnije, ipso facto... Pupoljci moji svibanjski

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

E vidite ovo što je dotakla Mala mimi i ina33 je meni zanimljivo. Naime kako napreduju istraživanja po pitanju toga zašto raste broj neplodnih parova, kako otkloniti uzroke te, uvjetno rečeno, epidemije? Naravno da svaka individualna situacija ima svoje uzroke i dijagnozu, ali mora se uspostaviti neki kronološki obrazac - što se to događa da dolazi do tako brojne pojave. To bi sigurno pomoglo u riješavanju barem djela problema koji će nastati u budućnosti.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Neplodnost je dobrim dijelom i posljedica modernog života. Hrana, stres, zagađenost... samo oni najbanalniji... što crkva ne bi malo uprla po proizvođačima hrane, što ne bi progovorila protiv uzgoja monokultura, protiv korporacija koje prisiljavaju na 12 i više sati radni dan... e ne bi. Znamo zašto.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa da, ja isto mislim da bi to pitanje itekako trebalo otvoriti, jer ako nešto u okolnostima, uvjetima u kojima većina živi (ne govorim o osobnim zdravstvenim problemima) nije dobro za začeće, za reproduktivno zdravlje, vjerojatno je pitanje vremena kad više neće biti dobro niti za trudnoću, odnosno novorođenčad. Znam da to sad zvuči nategnuto, ali osjetljivost reprodukitvnog zdravlja žene i muškarca zapravo je sa razlogom vezana za osjetljivost i ranjivost beba i male djece. To su zapravo alarmantni podaci koji bi morali poticati ljude da se ujedine u riješavanju uzroka takve situacije prije nego ta veza postane očita kroz dalekosežne posljedice.
    Posljednje uređivanje od pikula : 29.04.2012. at 22:00

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mene je uvijek u Bibliji čudilo ono iz Apokalipse - jao trudnicama i dojiljama u one dane.
    A onda sam odjednom vidjela te trudnice i dojilje i zaključila da razumijem koje to jao može biti.
    No dobro. Nek smo zdravi i živi, pa će sve biti nekako, valjda još nisu zadnja od zadnjih vremena...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Nadam se da ste svjesne da "moderno vrijeme" nije jedini uzrok neplodnosti...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

da jesam oba puta sam naglasila da govorim o trendu povećanja ne o pojedinačnim dijagnozama, koje mogu biti potpuno nevezane za ovaj trend

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    ravnopravan ekvivalent, najoptimalnije, ipso facto... Pupoljci moji svibanjski
    zar je ovo argument? pikulo, rekla si da flandersi nisu tvoj đir, ali suprotnost flandersu nikako nije svadljivost i izrugivanje. kad smo kod simpsonovih, diskurs ti je više u stilu eleanor abernathy.

---

inače, jako mi je zanimljiva ovo rasprava, meni osobno je korisna za kristalizaciju vlastitih stavova. puno sam odličnih argumenata pročitala. i zadrtih i arogantnih stavova, ali biram da me ovi drugi ne uzrujavaju. kako ono ide, opinions are like arseholes, everybody has one.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

krasno je pričati o boljkama modernog doba i o zdravom životu, ali to je samo mazanje očiju javnosti. neplodni parovi u najboljim godinama nemaju vremena čekati da netko protumači bibliju i pronađe im rupu u zakonu starom nekoliko tisuća godina, i prilagođenom tom razdoblju.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

joe, a koje to doba nije imalo svoje boljke ?
    i tko kaže da parovi npr. renesanse, srednjeg vijeka, ili antike, nisu imali probleme neplodnosti ?
    ali ono što nisu imali su mediji, koji bi taj problem iznijeli u javnost.
    i ne vjerujem da se o neplodnosti ikada tako otvoreno pričalo kao u današnjem dobu,
    gdje je znanost omogućila da se određeni problemi koji uzrokuju neplodnost definiraju, i, ono što je najbitnije, liječe.

pročitala sam proglas pape na linku:
    http://www.academiavita.org/index.ph...id=490&lang=en

... gdje se poziva na medicinska istraživanja koje crkva i podržava, ali ne i o kojim se medicinskim istraživanjima radi.
    ustvari, ne nalazim konkretne mjere, odnosno vrste liječenja koja crkva podržava, a koja ne.

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pišem u žurbi, pa ispadne haiku

sa modernim boljkama sam se referirala na temu koju inicijative tipa "i ja sam bio embrij" uvode u raspravu o MPO, a to je da je neplodnost rezultat modernog načina života, abortusa, nezdrave prehrane, nepijenja nekih čajeva ili što već. ako se želiš nasmijati, pročitaj ovo: http://forum.roda.hr/threads/72380-U...RODITELJA-quot

hoću reći, to se uvodi kao argument, a po meni je to samo skretanje s teme. vjerujem da je oduvijek postojalo liječenje neplodnosti, samo renesansne ili srednjovjekovne metode nisu bile učinkovite poput ovih modernih (sarkazam, ako nije dovoljno očito)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

a zašto bi nam (tj. medicini) bilo bitno znati koja bi papa istraživanja dozvolio ili ne?
    na kraju, zašto ne bi (tj. medicina) poslušala nekog drugog vjerskog poglavara? kao što rekoh, primati transfuziju je također grijeh.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

la mama nitko nije rekao da u prošlosti nije bilo neplodnosti ali ne u ovolikim mjerama koje su danas prisutne ( i mislim da nije bilo potrebno da netko o tome priča naglas pa da se vidi stanje, oni koji nisu imali djecu recimo u mom naselju mogli su se na prste prebrojati) a što će tek biti i to je pitanje koje bi nas sve trebalo početi interesirati.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Postoje li neki konkretni podaci, brojke o tom porastu neplodnosti, te u odnosu na koje vrijeme je došlo do tog porasta neplodnosti o kojemu se priča? Ili su sve te priče posljedica nekog subjektivnog osjećaja i doživljaja?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

moram priznati da zaista ne znam ništa o porastu neplodnosti, pa ne mogu ništa o tome napisati. ali to je posebna tema. i ne razumijem na koji način porast neplodnosti utječe na stavove oko MPO, osim što u nekim postovima čitam podtekst koji kaže "sami su si krivi".

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

za mene ima poveznice jer mislim kako sam gore i rekla da će se stavovi Crkve vjerojatno početi mjenjati kad bude ne znam svaki 2. ili 3. par neplodan.
    Mima naravno da nisu to moji subjektivni doživljaj čula sam to iz više izvora

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Evo našla sam nešto i na rodinom portalu koga zanima može pročitati i cijeli tekst a cit. se odnosi samo na mušku neplodnost:
    "Najčešći uzrok neplodnosti bračnog para danas je muška neplodnost. Dok je muška neplodnost 1980. godine bila uzrokom neplodnosti bračnog para u 20% slučajeva, danas se taj broj popeo na skoro 40%. Istraživanja zadnjih desetljeća pokazala su progresivan pad, kako ukupnog broja spermija u ejakulatu, tako i broja pokretnih i morfološki normalnih spermija."
    Posljednje uređivanje od Mali Mimi : 30.04.2012. at 13:22

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Svaki pojedinac i zajednica pojedinaca ima pravo na svoj stav i uvjerenja, ali zakone i propise trebaju donositi stručnjaci i znanstvenici koji naravno prate i potrebe svojih korisnika.

Nekako bi vjernicima mogao baš MPO biti dokaz postojanja više sile, jer su najbolju moguću medicinsku skrb i pomoć ljudske ruke u nastajanju tog dragocijenog života ipak neka viša sila odlučuje da li će nastati život ili ne iz tih stanica, a braniti znanosti i ljudskoj ruci da potpomažu tu višu silu, kako god ju tko zvao, mi je besmisleno čak i kad se probam staviti u kožu i razmišljanje nekog katoličkog vjernika.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno DZS obja

Drago mi je da je u ovoj raspravi nama laicima napokon razjasnjeno koji su to principi temeljm kojih se KC bori protiv MPO. Da citiram one koje su to i napisale:

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Sad ću pasti s Marsa, ali moram ovo citirati.
    Kongregacija za nauk vjere kaže:
    "Začeće in vitro rezultat je tehničkog pothvata kojim se dolazi do oplodnje. Ono se doista ne postigne niti stvarno želi kao izraz i plod specifičnog čina bračnog sjedinjenja...rođenje ljudske osobe objektivno je lišeno svojega osobitog savršenstva: da je naime svrha i plod bračnog čina"
    Moram priznati da mi je ovo toliko neprihvatljivo i nenormalno, kao da su napisali da se Sunce vrti oko Zemlje.
    Crkvi je sve što nije pure sex s ciljem oplodnje neprihvatljivo. Što mi i nije tako nevjerojatno.
    Ali mi je nevjerojatno da je savršenstvo rođenja djeteta to što je plod tog istog čina i da in vitro djeca nisu savršena. I da se in vitro začeta djeca ne žele na način (ne žele za stvarno) kao ona koja su začeta u krevetu.
    Citiraj BigBlue prvotno napisa Vidi poruku
    To stoji:
    Nedavno je Benedikt osudio svako začeće koje se ne događa "spolnom ljubavi u bračnoj postelji" i nazvao sve ostalo arogancijom...
    Ukratko, kao sto je jos netko napisao - kod MPO po KC fali penetracija.

I sad dolazimo do onog sto bih htjela reci da me jako smeta oko cijele ove MPO rasprave u javnim medijima. Nije to sto se pita i KC sto ona misli, pa ona kaze da je protiv ovog, protiv onog, da se i njih mora pitati jer su "katolici velika vecina u zemlji" (to vec i pticice na grani pjevuckaju, ako slucajno imaju radio ili TV negdje u blizini) - OK, recite svoje misljenje i svoje razloge. Ono sto me smeta je da KC ne govori ovo gore sto stvarno misle nego "prodaje" price o sirotoj djeci u friziderima, o malverzacijama s jadnom djecicom, da ne nabrajam dalje... uglavnom sve osim ove jednostavne cinjenice - da se ona svemu tome protivi primarno jer nema bracnog seksa pri tome.

Zasto nisu iskreni? Zato sto dok bacaju fraze o ubijanju djece, zastiti zivota i sl. ne spomenu i bit svog protivljenja - a koji je cisto teoloski, bez ikakvog uporista u znanosti (ma znamo zasto ne kazu - zato sto ih nitko ne bi shvatio ozbiljno, ko i s predbracnim seksom, pa makar sutra DZS objavio da se na popisu stanovnistva 100% njih izjasnilo kao katolici). Konstantno me ovo podsjeca na paralelu izmedju njih i Jehovinih svjedoka. Svi znamo da se oni protive transfuziji krvi, ali kad ih upitate zasto ne pricaju o "razlicitim misljenjima doktora", o "zastiti zivota" i sl - nego fino kazu da njima religija to brani, pa posto je ocito u pitanju iskljucivo religijski "argument" drzava ga naravno ne uzima za ozbiljno (uostalom, zar postoji neki zakon o transfuziji krvi pa da se u njemu u detalje razglaba tko, kako i kada moze dati/primiti krv?)

Offtopic: Iskreno, Jehovini svjedoci su mi puno drazi od KC - sjecate se mozda (vi stariji) koliko su problema imali u onoj bivsoj drzavi jer su odbijali ici u vojsku s obzirom da Biblija kaze "Ne ubij?" Nisu to tumacili kao "Ne ubij... osim ako..." i to je nesto zbog cega su imali stvarnih velikih problema u zivotu. A s druge strane KC ima vojni ordinarijat, blagoslove vojnika itd...

Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

pa kad vojnici katolici ne ratuju nego sire mir
    morala sam
    Posljednje uređivanje od Ona koja nije pisala : 30.04.2012. at 15:36

Ana i mamino zlato avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Meni kao jednoj sasvim običnoj mami koja može svoje dijete zagrliti je posve nepojmljivo da netko tko se svjesno odrekao bračne zajednice radi duhovnosti, može drugome braniti imati dijete ili osuđivati. Dijete je sreća koju mi koju smo roditelji, imamo, a MPO pacijenti toliko žele. Zašto im ne dati najbolji mogući način koji postoji da to i ostvare? Mislim da nikome drugome, smrznuti embriji nisu dragocjeniji nego njima.
    P.S. u zdravstvenoj knjižici školskog djeteta postoji kućica u sistematskom pregledu: MPO postupak da / ne ??? Ružno i diskriminirajuće. A dokazano je da ta djeca nisu "različita", nisu "umjetna"

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Mene zanimaju iskustva mama koje su dobile djecu u postupku prije više od 10 godina, iskustva žena koje su vjernice, a imaju djecu koja znaju da su začeta uz pomoć potpomognute oplodnje, koja su dovoljno stara da čuju i vide sve vezano uz ove prijepore oko MPO. Taje li djeci da su tako začeta? Kako se nose s tim, koja se pitanja nameću djeci... Znam da je to preosobno, i nije mi namjera zadiranje u intimu, nego uvođenje u raspravu novog sugovornika, dijete začeto postupkom...
    Ima li netko pismeniji i spretniji s riječima da uobliči ovo što želim pitati?
    meni je ovo apsolutno suludo objasnjavati djeci gdje su zaceta. za bi ljudi koji su zaceli djecu "prirodnim putem" trebala djecici objasniti u kojoj su se prostoriji ili pozi zaceli...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa Vidi poruku
    moram priznati da zaista ne znam ništa o porastu neplodnosti, pa ne mogu ništa o tome napisati. ali to je posebna tema. i ne razumijem na koji način porast neplodnosti utječe na stavove oko MPO, osim što u nekim postovima čitam podtekst koji kaže "sami su si krivi".
    mislis ko sami su si krivi za naplodnost...??

ajoj ovo je prebolesno (ne prozivam tebe, samo me iskreno shockirala takva ideja)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    mislis ko sami su si krivi za naplodnost...??

ajoj ovo je prebolesno (ne prozivam tebe, samo me iskreno shockirala takva ideja)

Na žalost, premalo je riječi u javnosti i o uzrocima koji dovode do neplodnosti osoba. Dio uzroka leži i u osobnoj odgovornosti kao što je promiskuitetno ponašanje ili korištenje neprimjerenih kontracepcijskih sredstava.

video

(ako nemaš želudac poslušati cijeli video, poslušaj oko 6. minute)

"nećete nikad čuti obiteljske liječnike o uzročno-posljedičnoj vezi neurednog, promiskuitetnog i nemoralnog seksualnog ponašanja prije braka i plodnosti kasnije u braku..."

isvetica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

meni je ovo apsolutno suludo objasnjavati djeci gdje su zaceta. za bi ljudi koji su zaceli djecu "prirodnim putem" trebala djecici objasniti u kojoj su se prostoriji ili pozi zaceli...
    Nema potrebe za vulgarnostima, pitam samo imaju li ta djeca neugodnosti

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj sillyme prvotno napisa Vidi poruku
    Ono sto me smeta je da KC ne govori ovo gore sto stvarno misle nego "prodaje" price o sirotoj djeci u friziderima, o malverzacijama s jadnom djecicom, da ne nabrajam dalje... uglavnom sve osim ove jednostavne cinjenice - da se ona svemu tome protivi primarno jer nema bracnog seksa pri tome.

Zasto nisu iskreni? Zato sto dok bacaju fraze o ubijanju djece, zastiti zivota i sl. ne spomenu i bit svog protivljenja...
    x
    mene zanima koji točno stav zastupaju u javnoj raspravi o zakonu o MPO koju su tražili ( i dobili)?
    mpo=medicinski potpomognuta oplodnja; =uži pojam od liječenja neplodnosti.
    kc ne podržava ni jedan oblik mpo, ivf, aih, icsi, fet... ništa nije prihvatljivo ( nije dostojan način začeća )
    kad netko prigovori da žele zabraniti mpo, obrana kaže "ne, nije istina, puni su razumijevanja za ljude koji pate"

ja zaista ne vidim koji to oni stav zastupaju ako se ne radi o zakonskoj zabrani mpo?

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

... pitam samo imaju li ta djeca neugodnosti
    možda ti kao netko van mpo voda možeš sama dokučiti odgovor.
    ja sam javno mpo pacijent i moje dijete je mpo dijete. pa mi uglavnom čujemo samo hvalu za napredak medicine,
    i drugi neplodni ljudi od mm-a i mene (u povjerenju, ispod glasa..) traže da im pomognemo savjetom.
    ali ipak svako toliko čujem nelijepe komentare o mpo. nikad nisu upućeni direktno meni, nego oni koji govore ne znaju da im je u društvu i mpo pacijent.
    osluhni što pričaju i misle u tvom krugu o mpo i sve će ti biti jasno. zadnjih par godina traje ružna , agresivna kampanja i to lagano ostavlja posljedice.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nema potrebe za vulgarnostima, pitam samo imaju li ta djeca neugodnosti
    daj mi molim te objasni koj dio teksta je vulgaran?

u hr je svaku situaciju moguce prezentirati u obliku da djeca IMAJU neugodnosti. pocesvsi od samohranih mama, djece druge vjere, boje koze, sa razlicitim invaliditetima i poremecajima, djeci koja su zlostavljana, djeci ciji su roditelji homoseksualci, djeca koja su posvojena i evo, novo plodno tlo za diskriminaciju i mrcvarenje djece... na koj su nacin zaceta

upravo od takvih koij uporno ceprkaju po apsolutno besmislenoj temi, kakve veze ima kako su zaceti

(a vidis, mogli bi recimo cijelu pricu prosiriti u podjednako besmislenom pravcu, pa poceti prozivati djecu zbog nacina na koji su rodjena.... ako je vaginalno onda je i to mozda vulgarno jer ukljucuje genitalije? )

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Vidim da je moje pitanje protumačeno kao zlonamjerno, ali evo ponavljam, zanima me stvarno od ljudi koji su u MPO, da li su naišli na neka znanstvena objašnjenja o uzrocima porasta neplodnosti?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Postoje li znanstveni dokazi o porastu neplodnosti?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ne? Ok. Ja vjerujem kako mi vi upućeniji na tom polju kažete, alli vidim ima raznih teorija, ja sam to shvatila kao činjenicu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja uopće nisam upućena na tom polju, i ne znam da li je neplodnost zaista u porastu.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

zbog cega je onda ok cijepiti djecu cjepivima uzgojenim upravo na embrijima?
    Kad god ovo pročitam zamislim si film Matrix.

Stranica 8 od 22 PrviPrvi ... 67891018 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •