Drago mi je da je u ovoj raspravi nama laicima napokon razjasnjeno koji su to principi temeljm kojih se KC bori protiv MPO. Da citiram one koje su to i napisale:

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
Sad ću pasti s Marsa, ali moram ovo citirati.
Kongregacija za nauk vjere kaže:
"Začeće in vitro rezultat je tehničkog pothvata kojim se dolazi do oplodnje. Ono se doista ne postigne niti stvarno želi kao izraz i plod specifičnog čina bračnog sjedinjenja...rođenje ljudske osobe objektivno je lišeno svojega osobitog savršenstva: da je naime svrha i plod bračnog čina"
Moram priznati da mi je ovo toliko neprihvatljivo i nenormalno, kao da su napisali da se Sunce vrti oko Zemlje.
Crkvi je sve što nije pure sex s ciljem oplodnje neprihvatljivo. Što mi i nije tako nevjerojatno.
Ali mi je nevjerojatno da je savršenstvo rođenja djeteta to što je plod tog istog čina i da in vitro djeca nisu savršena. I da se in vitro začeta djeca ne žele na način (ne žele za stvarno) kao ona koja su začeta u krevetu.
Citiraj BigBlue prvotno napisa Vidi poruku
To stoji:
Nedavno je Benedikt osudio svako začeće koje se ne događa "spolnom ljubavi u bračnoj postelji" i nazvao sve ostalo arogancijom...
Ukratko, kao sto je jos netko napisao - kod MPO po KC fali penetracija.

I sad dolazimo do onog sto bih htjela reci da me jako smeta oko cijele ove MPO rasprave u javnim medijima. Nije to sto se pita i KC sto ona misli, pa ona kaze da je protiv ovog, protiv onog, da se i njih mora pitati jer su "katolici velika vecina u zemlji" (to vec i pticice na grani pjevuckaju, ako slucajno imaju radio ili TV negdje u blizini) - OK, recite svoje misljenje i svoje razloge. Ono sto me smeta je da KC ne govori ovo gore sto stvarno misle nego "prodaje" price o sirotoj djeci u friziderima, o malverzacijama s jadnom djecicom, da ne nabrajam dalje... uglavnom sve osim ove jednostavne cinjenice - da se ona svemu tome protivi primarno jer nema bracnog seksa pri tome.

Zasto nisu iskreni? Zato sto dok bacaju fraze o ubijanju djece, zastiti zivota i sl. ne spomenu i bit svog protivljenja - a koji je cisto teoloski, bez ikakvog uporista u znanosti (ma znamo zasto ne kazu - zato sto ih nitko ne bi shvatio ozbiljno, ko i s predbracnim seksom, pa makar sutra DZS objavio da se na popisu stanovnistva 100% njih izjasnilo kao katolici). Konstantno me ovo podsjeca na paralelu izmedju njih i Jehovinih svjedoka. Svi znamo da se oni protive transfuziji krvi, ali kad ih upitate zasto ne pricaju o "razlicitim misljenjima doktora", o "zastiti zivota" i sl - nego fino kazu da njima religija to brani, pa posto je ocito u pitanju iskljucivo religijski "argument" drzava ga naravno ne uzima za ozbiljno (uostalom, zar postoji neki zakon o transfuziji krvi pa da se u njemu u detalje razglaba tko, kako i kada moze dati/primiti krv?)

Offtopic: Iskreno, Jehovini svjedoci su mi puno drazi od KC - sjecate se mozda (vi stariji) koliko su problema imali u onoj bivsoj drzavi jer su odbijali ici u vojsku s obzirom da Biblija kaze "Ne ubij?" Nisu to tumacili kao "Ne ubij... osim ako..." i to je nesto zbog cega su imali stvarnih velikih problema u zivotu. A s druge strane KC ima vojni ordinarijat, blagoslove vojnika itd...