Stranica 9 od 22 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 401 do 450 od 1069

Tema: KC i MPO

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Kad god ovo pročitam zamislim si film Matrix.
    a sada nastavljamo u revijalnom tonu

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kad god ovo pročitam zamislim si film Matrix.
    Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    a sada nastavljamo u revijalnom tonu
    Ozbiljno, odmah imam u glavi onu prostoriju u kojoj leže nekakvi fetusi (embriji mi nisu dovoljno dramatični) spojeni na nekakve cijevi, vegetiraju, a u njima se uzgajaju virusi, cjepiva... Onako, nepregledna hala, roboti i jadna mala dječica.
    Istina je naravno skroz drugačija, ali zato i nimalo dramatična. Pa onda nema smisla ni pisati o njoj.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mima dala sam ti gore odgovor na tvoje pitanje ali očito nisi pročitala, mislim da koga zanima više o tome može iskopati dosta toga na internetu.
    Pikula bila je jedna vrlo dobra emisja na TV-u prije god. do dve na tu temu baš smo je dosta komentirali na temi potpomognuta oplodnja ako nađem staviti ću ti link

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pročitala sam, ali to nije nikakav odgovor na moje pitanje. To je citat sa rodinog portala a ne nikakvo suvislo znanstveno istraživanje.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ja uopće nisam upućena na tom polju, i ne znam da li je neplodnost zaista u porastu.
    neplodnost jeste u porastu svugdje u svijetu, to više nije neka hit vijest.

razlozi neplodnosti kod muškaraca su u daleko većoj mjeri manje istraženi nego kod žena. hormonalni uzroci kod muškaraca su rijetki. što je točno uzrok, detaljnih i opsežnih studija nema, ali se navodi uz mums u pubertetskoj dobi razlozi MOGU biti povućeni testisi, operirani tumori, stres i štetnosti iz okoliša (dakle kada se navodi mogu umjesto jesu, radi se o tome da ništa od toga nije sa sigurnošću potvrđeno, ali postoje indicije).

u njemačkoj je na primjer prema nekim procjenama oko 15% parova neplodno. zadnjih godina se brojka povećava i to sa tendencijom rasta.

ali problem je jednako tako i što parovi sve kasnije dobijaju djecu, u sve poznijim godinama što je također poznati uzrok neplodnosti.

uzrok neplodnosti kod parova je daleko češće neplodnost muškarca, čak 47%.

ovo je samo u kratko, više o tome promjerice na ova dva linka tko razumije njemački.

http://http://www.medizin-aspekte.de...nnes_1912.html

http://www.shytobuy.de/fruchtbarkeit-informationen.html
    Posljednje uređivanje od moia : 01.05.2012. at 17:12

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ne otvara se link, izgleda da ga nisam dobro stavila pa ponavljam.....

http://www.medizin-aspekte.de/2007/0...nnes_1912.html

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    Mene zanimaju iskustva mama koje su dobile djecu u postupku prije više od 10 godina, iskustva žena koje su vjernice, a imaju djecu koja znaju da su začeta uz pomoć potpomognute oplodnje, koja su dovoljno stara da čuju i vide sve vezano uz ove prijepore oko MPO. Taje li djeci da su tako začeta? Kako se nose s tim, koja se pitanja nameću djeci... Znam da je to preosobno, i nije mi namjera zadiranje u intimu, nego uvođenje u raspravu novog sugovornika, dijete začeto postupkom...
    Ima li netko pismeniji i spretniji s riječima da uobliči ovo što želim pitati?
    p.s.

postoji nesto sto se zove privatnost. a postoji i ljudi koji nemaju osjecaj (ili ih boli briga) za pravo na privatnost. kuzim da je vrijeme big brothera i blogova i da dio ljudi trazi paznju po svaku cijenu ali djeca trebaju biti zasticena od smetlarenja po njihovoj privatnosti

ne mogu se nazgrazati

pismeniji i spretniji.... to se zove rovanje po tudjim zivotima

fuj

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sam pročitala jednu studiju o tome kako hormoni iz kontracepcijskih pilula kroz mokraću dospijevaju u okoliš i posredno ih svi konzumiramo, što može biti faktor koji narušava reproduktivno zdravlje...
    http://www.mercatornet.com/articles/...cal_blind_spot
    http://pubs.acs.org/doi/pdfplus/10.1021/es032570f
    http://www.catholicnews.com/data/sto...ns/0803877.htm
    Ja sam čvrstog uvjerenja, koje mi se čini samoevidentim, kako je pitanje plodnosti jedno jako osjetljivo i krucijalno pitanje za svih nas i da nema nijedne ozbiljne intervencije u plodnost (dakle u seksualnost), a koja neme eho efekt na sve oko sebe.
    Štogod se igra obiteljskom zajednicom, ženskim tijelim i brakom igra se opasne igre koja nikako ne može donijeti neko šire dobro.
    Možda može u nekoj situaciji bit okej, ali ako gledamo široku sliku - tada je samo očuvanje života, oprez s hormonima bilo koje vrste i zaštita obiteljske zajednice garancija da će na duge staze i za svih biti najbolje što može biti.
    Ja sam svakako za MPO u obliku koji čuva svaki život involviran u procesu i za razvoj znanosti koji će pomoći ljudima da imaju dijete, ali bojim se da nijedan MPO ne može poništiti činjenicu kako ljudsko tijelo ima svoje zakonitosti, vijek trajanja i sve ostale parametre koje i znanost i medicina i politika trebaju čuvati.
    Mislim da Crkva ne govori toliko o MPO, o plodnosti i kontracepciji iz neke posebne političke agende, koliko zbog činjenice da se na život sam počelo gledati proizvoljno na gumbiće,

Ajmo svi pit kontraceptive, pa onda imat neplodne muškarce i sanirat to od čovjeka do čovjeka... ima svakako dio prirodnih poteškoća, i znanost mora ići dalje, ali ima i društvene odgovornosti i zdravog razuma i zdravlja društva za koje se netko mora zauzeti.

Nije samo stvar u oralnim kontraceptivima, nego i o toksinima, o načinu života, o pohlepi.

Kad se par susretne s neplodnosti, ja vjerujem da im je odjednom jako jasno kako je dijete blagoslov i dar i išli bi na kraj svijeta po dijete. I ja se slažem. Ali zašto ugurat ljude u poteškoću, pa ih onda u labosu vaditi s promjenjivim učinkom i moralnim dvojbama oko kojih se lome koplja?

Nema igre s prirodom koja ide čovjeku u korist.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

stray_cat što li si ti to pročitala u isvetičinom postu?

Ja čitam i čitam, ali meni tu nema ništa za zgražanje. Nije to nikakvo zadiranje u privatnost. Ti si nešto krivo pokopčala.

Uostalom ja sam navela gore link na kojem dvije cure svojim imenima i prezimenima govore o sebi kao djeci začetoj MPO. (One su punoljetne.)

Tu na forumu se priča itekako o intimnostima dječjih života i zašto ne bi netko, ako želi, napisao i da li je djetetu rekao ili ne o MPO.

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

ja ne vidim pak u stray-inom postu nikakvu negativnu reakciju na post isvetice, već komentar na općenito stanje...

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Ifgenija, igra s prirodom je i hrana koju jedemo zar ne, a od nečeg čovjek mora živjeti, pogotvo onaj koji nema love kupovati 100% provjereno...

osjećam li ja to u tvom postu - sami su si krivi - što je već netko ovdje primjetio, ili mi se samo čini...

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku

Kad se par susretne s neplodnosti, ja vjerujem da im je odjednom jako jasno kako je dijete blagoslov i dar i išli bi na kraj svijeta po dijete. I ja se slažem. Ali zašto ugurat ljude u poteškoću, pa ih onda u labosu vaditi s promjenjivim učinkom i moralnim dvojbama oko kojih se lome koplja?
    sit gladnom ne vjeruje, zdrav bolesnome...ne trebate susosjećati jer razumijeti ne možete, al ne vrijeđajte...
    ajmo prestat liječit sve bolesti koje su u poraste uzrokovane zagađenjem i stresom

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Pročitala sam, ali to nije nikakav odgovor na moje pitanje. To je citat sa rodinog portala a ne nikakvo suvislo znanstveno istraživanje.
    Kao što rekoh koga zanima više o tome može slobodno potražiti na internetu ne znam da ti više kažem

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    sit gladnom ne vjeruje, zdrav bolesnome...ne trebate susosjećati jer razumijeti ne možete, al ne vrijeđajte...
    ajmo prestat liječit sve bolesti koje su u poraste uzrokovane zagađenjem i stresom
    X.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    Ifgenija, igra s prirodom je i hrana koju jedemo zar ne, a od nečeg čovjek mora živjeti, pogotvo onaj koji nema love kupovati 100% provjereno...

osjećam li ja to u tvom postu - sami su si krivi - što je već netko ovdje primjetio, ili mi se samo čini...
    Čini ti se. Ne može par biti odgovoran zbog unosa hormona i toksina iz okoliša.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku

Ne, krivo si me shvatila!
    Ja nisam protiv MPO. Nadam se da ćete svi dobiti dijete!

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Čini ti se. Ne može par biti odgovoran zbog unosa hormona i toksina iz okoliša.
    Al su eto krivi oni koji koriste hormonsku kontracepciju.

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Aha, evo vidiš, ja sam godinama bila na hormonskoj kontracepciji, uspijela iz prve. Moja frendica nikad nije nikakav ljek jači od aspirina pogledala, prošla 7 postupaka bez rezultata.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja stvarno ne znam smanjuje li korištenje hormonskih kontraceptiva plodnost (kasnije kada se poželi imati dijete).
    Ali kada bi korištenje hormonskih kontraceptiva doista ugrožavalo plodnost i smanjivalo mogućnost trudnoće kasnije, te ako bi osoba to dobro znala i unatoč tome uzimala hormonske kontraceptive - sami su svjesno doprinijeli svojoj neplodnosti.
    To ne znači da su "krivi". Niti ne znači da ih ne treba liječiti jer su "si sami krivi". Ali, dam treba priznati da su svjesno preuzeli rizik.

Kao kad pušač oboli od raka pluća. Nije kriv, jer obolijevaju i nepušaći, a ima i pušaća koji nikad ne obole. I naravno da mu nitkoneće odbiti liječenje jer "si je sam kriv". Ali, svaki će mu doktor reći da je tome sam doprinio i da je svjesno preuzeo rizik svojim pušenjem. I to bez imalo uvijanja i uljepšavanja.

Zakaj bi sad tu trebalibiti uvijeni i sve govorili u rukavicama? --- ako je doista istina da hormonska kontracepcija povećava rizik za neplodnost i to znaju osobe koje ju koriste ---

Ali, činjenica je da spolne bolesti, npr. kronična upala uzrokovana klamidijom povećavaju rizik za neplodnost. Zakaj to ne bi jasno i glasno rekli?
    Opet - to ne znači da su te žene "krive" što imaju začepljene jajovode i da ih ne treba liječiti. Ali, bilo bi glupo to prešućivati.

Inaće, homoseksualni parovi baš ne mogu imati vlastitu djecu. Nikako. I glupo je ne reći jasno i glasno: "Ne možete zatrudniti i imati dijete, jer ste istog spola!!!!!!!!".

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj isvetica prvotno napisa Vidi poruku
    pitam samo imaju li ta djeca neugodnosti
    Zanimljivo pitanje. Kako ti je palo na pamet? Koja misao te dovela do njega...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Al su eto krivi oni koji koriste hormonsku kontracepciju.
    Da Crkva misli da je netko kriv, stavila bi ga pred sud, makar svoj Crkveni, makar Katolike....

Sve je to kompleksnije od krivnje.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kakav je to sud, Ifi? (nikad čuo za Crkveni sud....)

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mujice, hormonalni kontraceptivi izgleda utječu na hormone ljudi i životinja,jer se izlučuju putem mokraće u okoliš, tako da može fasovati netko tko nikad nije uzimao kontraceptive. Dolazi nam na naplatu danak "naših prava". Imamo prava onoliko koliko ne ugrožavamo druge... sad je pitanje što je ugrožavanje drugoga - i to je zapravo svjetonazorsko pitanje oko kojeg se i lome koplja.
    Katolik smatra da je sve osim braka u kojem se voli do kraja i posve - ugrožavanje prava te druge osobe.
    Svaka igra s plodnošću dane osobe, sa začetom djecom, svojom, tuđom, s okolišem - sve je to ugrožavanje nečega.
    Mi smatramo da pravo na život ugrožava osoba koja odstranjuje zametak viška, nastao umjetnom oplodnjom...

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    kakav je to sud, Ifi? (nikad čuo za Crkveni sud....)
    Dok ne dođe poziv

Šalim se.

Crkva ima svoje pravo, pa i svoj sud, ali ja osobno nisam bila na tom sudu. Bave se očuvanjem nauka, i isto tako npr. kad se hoće poništiti brak, ide se na taj crkveni sud.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hvala na pojašnjenju, Ifi.
    (očito se krećemu finom društvu, kad još nitko koga poznam nije bio na tom sudu.)

Mi smatramo...
    samo bih komentirao ovaj dio.
    Crkva se sastoji od svih vjernika, zar ne?
    A ima i katolika koji drukčije razmišljaju.
    Tako da, kad kažeš "mi smatramo", misliš vjerojatno na sebe i službeni Aauk Crkve, jer vidim da si u potpunosti u skladu s Naukom Crkve.
    Ali ako je katolička Crkva u cjelini, sačinjena od svih vjernika, teškoje reći da Crkva kao skup svih vjernika to smatra.
    Drugim riječima, malo je vjernika poput tebe, ako ih uopće ima.
    Ali prema definiciji Crkve, i ti su vjernici također vjernici, pa je preoptimistično napisati da nešto što ti smatraš, smatrajui drugi katolici. Baš preoptimistično

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Ifi, ako te dobro razumijem, ja kao nekadašnji potrošač kontraceptiva i MPO pacijent sam kriva za zagađenje planete?

I... daj mi malo objasni ovo "zametak viška nastao umjetnom oplodnjom". Viška?

:edit: "odstranjuje zametak viška"
    Posljednje uređivanje od Mojca : 01.05.2012. at 20:01

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja stvarno ne znam smanjuje li korištenje hormonskih kontraceptiva plodnost (kasnije kada se poželi imati dijete).
    Ali kada bi korištenje hormonskih kontraceptiva doista ugrožavalo plodnost i smanjivalo mogućnost trudnoće kasnije, te ako bi osoba to dobro znala i unatoč tome uzimala hormonske kontraceptive - sami su svjesno doprinijeli svojoj neplodnosti.
    Povezanost je ista kao i Mo-pa-ru i autizma.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

hvala na pojašnjenju, Ifi.
    (očito se krećemu finom društvu, kad još nitko koga poznam nije bio na tom sudu.)

samo bih komentirao ovaj dio.
    Crkva se sastoji od svih vjernika, zar ne?
    A ima i katolika koji drukčije razmišljaju.
    Tako da, kad kažeš "mi smatramo", misliš vjerojatno na sebe i službeni Aauk Crkve, jer vidim da si u potpunosti u skladu s Naukom Crkve.
    Ali ako je katolička Crkva u cjelini, sačinjena od svih vjernika, teškoje reći da Crkva kao skup svih vjernika to smatra.
    Drugim riječima, malo je vjernika poput tebe, ako ih uopće ima.
    Ali prema definiciji Crkve, i ti su vjernici također vjernici, pa je preoptimistično napisati da nešto što ti smatraš, smatrajui drugi katolici. Baš preoptimistično

Isus nije bio neki plačimačak, kako ga predstavljaju, pa da je hodao okolo i kršio ruke. Govorimo o Bogu, koji je došao, jer je imao posla i rekao, pokazao, jasno i glasno što ćemo i kako ćemo, ostavio Peri da vodi njegovu butigu i svakih parsto godina imamo nove privatne objave, gdje sveci krše ruke i lome i mole da se uozbiljimo - jer ne bu dobro, zvali se Katolici ili Šmatolici, ako se ne pozabavimo sobom i svojom vjerom na ozbiljnoj razini.

Katolička crkva je bojim se u nas svedena na dekoraciju, i nažalost ljudi uopće ne znaju u što bi trebali vjerovati, nisu pročitali ni Katekizam (kao da voziš auto, a ne znaš prometne znakove), i igraju se eto malo mise, s drugima.

Poslušnost nauku je temelj svakog duhovnog rasta. I nema ti tu - hoćeš nećeš. Dogme su dogme, tko ih krši ili propovijeda drugačije - ide na rečeni sud i može ga se izbaciti. Nema ništa hoćeš - nećeš. Nigdje u nauci Crkve ne stoji da se možemo razmimoilaziti oko pitanja nauka i dogme.

Postoje nedefinirane stvari, i tu svatko može misliti što želi i hoće.

Moj je odabir, informirani, nisam odgojena kao Katolik, niti kao vjernik, bit Katolik i odučila sam se za ozbač, i dio toga je pokoravanje nauku, tj. poslušnost Crkvi. Nisam glupa, neobrazovana, zatucana, niti zadojena, to je moj informirani izbor i pokazuje se kao dobar

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Povezanost je ista kao i Mo-pa-ru i autizma.
    jel'?
    Onda dobro.

Ali još uvijek tvrdim da homoseksualni parovi ama baš nikad neće zatrudnjeti i imati vlastito dijete.
    Posljednje uređivanje od mujica : 01.05.2012. at 20:08

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

jel'?
    Onda dobro.

Ali još uvijek tvrdim da homoseksualni parovi ama baš nikad neće zatrudnjeti i imati vlastito dijete.
    Točno tako.
    Ali kad počneš analitički misliti - dođeš do tih nekih uvida koji vode do drugih uvida i onda je gotovo sa liberalizmom i duginim bojama...

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Poslušnost nauku je temelj svakog duhovnog rasta. I nema ti tu - hoćeš nećeš. Dogme su dogme, tko ih krši ili propovijeda drugačije - ide na rečeni sud i može ga se izbaciti. Nema ništa hoćeš - nećeš. Nigdje u nauci Crkve ne stoji da se možemo razmimoilaziti oko pitanja nauka i dogme.
    X
    Tek kad sam ovo do kraja shvatila i prihvatila, pozdravila sam se sa KC.
    Ne mislim ovo sa sudom već sa neslaganjem i konstantnom potrebom da i dalje budem član iste.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

po tome što pišeš, Ifi, Crkva nisu svi katoici, već samo oni koji poštuju nauk i oni koji ga čuvaju u Vatikanu.
    Mene su drukčije učili.
    Pa sam mislio da sam i ja katolik , jer su mi tako neki manje strogi u Crkvi rekli.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Točno tako.
    Ali kad počneš analitički misliti - dođeš do tih nekih uvida koji vode do drugih uvida i onda je gotovo sa liberalizmom i duginim bojama...
    lijepo rečeno, najveći i prekruti katoliče. (ovo nisam napisao ironično)
    Posljednje uređivanje od mujica : 01.05.2012. at 20:14

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

dok ja nađem klamidiju-odoste vi dalje, al mujica, pa šta si zaboravio feminizaciju visokoobrazovanog kadra (samo pikam, nemoj molim te opet u objašnjenja)

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

po tome što pišeš, Ifi, Crkva nisu svi katoici, već samo oni koji poštuju nauk i oni koji ga čuvaju u Vatikanu.
    Mene su drukčije učili.
    Pa sam mislio da sam i ja katolik , jer su mi tako neki manje strogi u Crkvi rekli.
    Da se prebraja tko što razumije, drži ili može, ostalo bi dvoje, Marija i ne znam, možda sv. Ivan
    Pa se onda pušta ljudima da budu, i da dorastemo. Da se molimo, jedni za druge, pa možda nekad od nas nešto bude.
    Samo, dok ne znaš, ne ubraja ti se u grijeh. Ali kad ti se kaže, onda znaš... pa su i drugi kriteriji.
    Ima Katolička Crkva svoje ogranke i škole za ajmo reći ljude koji bi željeli živjeti vjeru ozbiljnije, s uvidom u filozofske, teološke i sve ostale nivoe, i ako te zanima, poslat ću ti konakt, pa idi, pitaj vidi ne grizu,

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

X
    Tek kad sam ovo do kraja shvatila i prihvatila, pozdravila sam se sa KC.
    Ne mislim ovo sa sudom već sa neslaganjem i konstantnom potrebom da i dalje budem član iste.
    Razumijem... nadam se ipak da ćeš se vratiti.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    p.s.

postoji nesto sto se zove privatnost. a postoji i ljudi koji nemaju osjecaj (ili ih boli briga) za pravo na privatnost. kuzim da je vrijeme big brothera i blogova i da dio ljudi trazi paznju po svaku cijenu ali djeca trebaju biti zasticena od smetlarenja po njihovoj privatnosti

ne mogu se nazgrazati

pismeniji i spretniji.... to se zove rovanje po tudjim zivotima

fuj
    Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne vidim pak u stray-inom postu nikakvu negativnu reakciju na post isvetice, već komentar na općenito stanje...

Trebam li ovo komentirati?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

lijepo rečeno, najveći i prekruti katoliče. (ovo nisam napisao ironično)
    Hvala. I idi vrit.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne kužim, mare41, zar žena od 30 godina koja ima doktorat ima manje šanse da zatrudni od 30-godišnje NKV žene?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

vi'š, Cubana, ja se nisam pozdravio s KC zbog neslaganja sa nečim što dolazi iz Crkvenih vrhova.
    Ja sam uvjeren da sam jednako vrijedan katolik kao i oni u Vatikanu.

(kad bi u Crkvi ostali samo oni koji ne sumnjaju u dogme, mala bi bila ta Crkva......)
    Posljednje uređivanje od mujica : 01.05.2012. at 20:29

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

mujica, zaboravio si da si branio tu izjavu (i dobro da si zaboravio), asocirala me tvoja izjava o spolnim bolestima kao jednim od uzročnika neplodnosti, i dalje vladaju predrasude

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Pitam se koje su to dogme koje vas odbijaju?
    Osobno ne mogu naći ništa problematično, čitala sam puno, informirala se, razgovarala, i kad mi drugi Katolici kažu da im je čudno ovo ili ono, da se ne slažu - ja stvarno ne razumijem. Ozbiljno, uopće ne provociram!
    Pogotovo kad si daš truda, pa uzmeš temu natenane, proces donošenja nekog mišljenja, stava, dokumente, filozofske, znanstvene, teološke - ja ne nalazim rupe, meni sve to drži vodu.
    Ne možda za mene kako bih ja htjela provesti subotu ili što bih ja smatrala da je meni zgodno idući mjesec, ali globalno, dobro, za Svijet - apsolutno!
    Da živimo po nauku, dakle po Isusovim riječima, ovaj svijet bi bio sve što želimo (ljubav, sreća, radost).
    Naravno da smo slabi, al ne niječemo da je neka slika lijepa jer je pregorjela žarulja u muzeju, pa je mi trenutno ne vidimo? ILi?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mare41...
    Predrasude?
    Hoćeš reći da spolne bolesti nemaju utjecaja na plodnost?
    Ne znam, tako su me učili u školi. Možda se medicinsko znanje promijenilo?

Ja sigurno nisam nikada rekao da žena ima manju šansu da zatrudni ako više zna.
    Možda sam rekao da ima manju šansu da zatrudni ako je starija.
    To još uvijek vjerujem, jer su me tako učili u školi
    Posljednje uređivanje od mujica : 01.05.2012. at 20:35

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ifi, s tobom se jednostavno ne usudim polemizirati o vjeri.
    Ali još uvijek smatram da i takav jesam katolik, jer kad bi katolici bili samo oni koji žive kao ti, ne bi ih bilo ni 1% u Hrvatskoj. (a pogleč koliko ih se izjasnilo na popisu stanovništva)

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Da, SPB imaju veze s neplodnošću... ali su mnoge spolno prenosive bolesti ujedno i socijalno prenosive... hpv je nađen u vrtićke djece, primjerice.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

znam.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ifi, s tobom se jednostavno ne usudim polemizirati o vjeri.
    Ali još uvijek smatram da i takav jesam katolik, jer kad bi katolici bili samo oni koji žive kao ti, ne bi ih bilo ni 1% u Hrvatskoj. (a pogleč koliko ih se izjasnilo na popisu stanovništva)
    Oprosti ako sam te uvrijedila! Ja nisam Crkveni sud, pa nisam ovlaštena, jelte, da dajem procjene, nisam ni inkvizicija, i žao mi kad ispadne da progranjam ljude. POpravit ću se!
    Trudim se objasniti što Crkva kaže i zašto, ali mi ne uspijeva, ali dobro. Ima pametnih ljudi koji to rade, ja ionako samo griješim dušu ovdje gubljenjem vremena...

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Znam da ti znaš ali mnogi to zaborave kad "prozivaju" mpo pacijente. Nije zgorega napomenuti, nek se toga sjete drugi put kad budu zborili o povezanosti promiskuitetnosti i neplodosti.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

vi'š, Cubana, ja se nisam pozdravio s KC zbog neslaganja sa nečim što dolazi iz Crkvenih vrhova.
    Ja sam uvjeren da sam jednako vrijedan katolik kao i oni u Vatikanu.

(kad bi u Crkvi ostali samo oni koji ne sumnjaju u dogme, mala bi bila ta Crkva......)
    Možda bi i trebala biti takva.
    Uvjerenja sam da ako se ne slažeš s programom neke stranke, da ne možeš ni biti njen član.

Stranica 9 od 22 PrviPrvi ... 789101119 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •