-
Vise puta se na na ovom topiku spominje liberalni svjetonazor (sto god to trebalo znaciti), te “dogme” liberalnog svjetonazora. Pa mi se cini da je doslo vrijeme da to stavimo malo pod lupu. Liberalni svjetonazor nije zasnovan na dogmi kao bazi. Preciznije receno dogme se mogu tu i tamo pojaviti, kao i u svakoj disciplini, bila ona filozofija, znanost, umjetnost, zanat ili nesto trece. No tu je, dogma ako se pojavi, nusprodukt, ne baza i osnovno polaziste. Pa tako na newtnovu mehaniku dolazi kvantna fizike, te se ne treba cekati 300 godina da bi se potvrdilo „ipak se krece“. No pretpostavljate da mi nije cilj razglabati o liberalizmu. Nije.
Nije mi ni cilj razglabati o sebi, ali posto sam ja pretpostavljam svrstana u tu grupu „liberali“ (sto god to trebalo znaciti) vazno mi je reci:
Ja sam seni. I kao seni stojim iza svega sto pisem i mislim. Ne trebaju mi nikakvi izmi za to, a pogotove ne takvi koji ce mi posluziti kao dues ex machina, kada postane gusto. Moje vrijednosti su humanisticke i demokratske vrijednosti, duboko ukorijenjene u etiku koja je imanentna ljuskom rodu i evolucijski su se razvijala paralelno.
To je takode vazno za reci, jer duboko sumnjam u te latentno ponavljajuce teze, kako se tu zapravo radi o larpulatizmu, koji se iscrpljuje u intelektualiziranom brbljetanju, koje je odvojeno od zivota ljudi i njihovih problema, te relativizira vrijednosti i etiku.
Ne samo da u to duboku sumnjam, sigurna sam da to uopce nije tocno.
Druga vazna tocka je to stalno ponavljanje “idealog” u odnosu na ljubav, pravdu, obitelj, dijete, ovo, ono. Sto je idealna predozba necega?
Da li je to okov ili okvir? Pretpostavljam da nam je svima potpuno jasna razlika izmedu okova i okvira.
Okovi su staticni. Okovi guse. Okovi ne razvijaju. Okovi nisu zivotni. Okovi okovljavaju. Cak i onda kada su od dijamanata, zlata, ili ljubavi.
Okviri su dinamicni. Okviri ohrabruju. Okviri tjeraju na razvoj. Okviri su zivotni. Cak i kad su satkani od trnja. Okviri uokviruju, preklapaju se, mijenjaju geometriju, oblik. Okviri daju. I korjenje. I krila.
Mi smo na roditeljskom forumu, pa pretpostavljam da razumijete sto zelim reci. Mi podizemo djecu okvirima, ne okovima.
Ako bi ovako uopceno rekli sto je “idealna” obitelj? Mama, tata, dijete. Naravno povijesno gledano, u smislu zajednickog zivljenja, ovisno o vremenu i mjestu, tu su i baka, dida, teta, stric, ujak, necaci…
Pa posto mi ljudi zivimo u tom preklapanju opceg i pojedinacnog, sto to konkretno znaci?
Da li je taj recimo „ideal“ maksimum maksimuma, jedino cega sm
Posljednje uređivanje od seni : 04.05.2012. at 11:22
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma