Results 1 to 30 of 30

Thread: expres lonac

  1. #1

    Join Date
    Feb 2006
    Location
    sd-ž
    Posts
    80

    Default expres lonac

    Cure trebam pomoć oko kuhanja u ovom loncu.Već odavno ga imam ali nisam baš u njemu kuhala jer neznam koliko šta treba kuhati-vremenski.
    Nisam dobila nikakvu knjižicu za kuhanje.


    Kuhate li vi u njemu? :/

  2. #2

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    silent hill
    Posts
    1,605

    Default

    Rijetko kuham, ali moraš gledati kako ti ventil za paru stoji. Za to ti mora biti uputstvo.
    Kuhanje se smanjuje, vremenski, ali ja pustim sve kuhati najmanje sat vremena.

  3. #3

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Koja marka je lonac (nisu svi jednako efikasni, ako se ne varam). Ja ti mogu reci za svoj (Silitov) ako te nesto zanima, ali jedemo i ne kuhamo meso.

  4. #4

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Htjedoh reci: NE jedemo i Ne kuhamo meso.

  5. #5
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    ja sam mislila da ne jedete KUHANO meso :shock:

  6. #6

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Andrea, kakvih sve stilova u prehrani ima, sigurno bi se nasli i takvi koji ne jedu (samo) kuhano meso, barem sacica njih :>

  7. #7
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,094

    Default

    Ne mogu vjerovati da pišem na "receptima"
    Ja to odokativno:
    -grah ili razno povrće 30 min.
    -juha 1 h (ili više, ako je predpotopna krava)

    Ne smiješ ga napuniti vodom više od 2/3, staviš na jaku vatru s uspravljenim "pipcem", a kad počne pištati - spustiš ga i smanjiš vatru. Vrijeme kuhanja se računa od tog trenutka.

  8. #8
    Arijana's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,225

    Default

    Ja kuham porvrće 10-15 minuta (vrijeme od kad propišti pa smanjim temperaturu), meso 30 min - kuham teletinu, a ako sam ga prije zdinstala na male komadiće (npr. junetinu, piletinu) onda 10-15 min. (Lagostina)

  9. #9

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    U našoj kući se nikad nije koristio pa tako imam blagu averziju prema njemu, a pogotovo nakon što mi je kolegica skoro poginula od njega kad je eksplodirao. Dobro, bio je već star, ali ipak

  10. #10

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    Quote Originally Posted by branka1
    U našoj kući se nikad nije koristio pa tako imam blagu averziju prema njemu, a pogotovo nakon što mi je kolegica skoro poginula od njega kad je eksplodirao. Dobro, bio je već star, ali ipak
    zakaj?hrana u expres loncu je zdravija jer je brže skuhana pa ostane više hranjivih vrijednosti

  11. #11
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    ja ga koristim jer je brz, tko bi kad dodjes u 16 h s posla cekao jos da se juha ili sto vec skuha u obicnom loncu....

    ili ako stavljam kuhatu rucak navacer, isto mi je bitna brzina, da ne zaspim dok se ne skuha....

    eh, da , mozda nije zdravo, recimo energija chi i slicno, nemam pojma, ponekad se pitam zelim li ikad saznati

  12. #12
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Obzirom da i makrobiotičari kuhaju u ekspres loncu mislim da možeš biti mirna što se chi-a tiče

  13. #13
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ja sve sto se dulje kuha kuham u express loncu. zitarice, mahunarke.... uz njega je dosla knjizica s popisom hrane/minutaze ali to sam valjda odmah bacila
    sve kuham oko pola sata osim bakalara i slanutka, to potraje

  14. #14

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    ove sam upute dobila za zepterov expres lonac,al mislim da vrijedi za sve

    grah(namočem) 15-20min
    grašak 15-20min
    leća (namočena) 15-20
    goveđa juha 35-40
    kokošja juha 25-35
    gulaš 15-20
    riblja juha 16 min
    riba na pari s krumpirom 6-8
    karfiol (cijeli) 6-8
    mahune,zelene 5-7
    krumpir narezan 7
    kesteni 5-8
    mrkva narezana 4-6
    punjene paprike 6-8
    prokulice 4-6
    kupus,kelj 5-7
    kiselo zelje 8-10
    celer 15-25
    šparoga 7-8

    ima još dosta toga pa ak nešto konkretno zanima,pitaj

  15. #15

    Join Date
    Feb 2006
    Location
    sd-ž
    Posts
    80

    Default

    Hvala puno,to mi upravo treba.Moj lonac nije zepterov ali mislim da je otprilike to-to.

    Hvala još jednom. :D

  16. #16

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Imam onu ružicu od rupičastog lima za kuhanje na pari. Koliko vode treba staviti u express za to, i da li je netko koristio?

  17. #17

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    Dolega, isključivo radi straha od takvih nesreća. Već sam više puta čula kako su eksplodirali, ali, eto, valjda je to samo rizik kakav postoji svugdje. I taman kad sam razmišljala o kupnji dogodi se ovo onoj ženi s posla. Taman je išla pogledati je li kuhano i sekundu prije nego što bi bila točno iznad lonca sve se rasprsne. Imaju rupe po plafonu

  18. #18

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    3,187

    Default

    a ako se ipak predomislim, koji bi mi preporučili? Nije najbitnija cijena, bitnija je kvaliteta i sigurnost

  19. #19

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb-Maksimir
    Posts
    482

    Default

    Mamazika, mi smo kupili posudu za kuhanje na pari koja bas ide uz lonac, a ako bih kupila ruzu sa strane, stavila bih kolicinu koja je minimum za generiranje pare (za moj lonac pise negdje u knjizici, mislim 3,75dl ali nisam sigurna napamet), da ne bi bilo da se kuha u vodi.

  20. #20
    Arijana's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,225

    Default

    Za ove druge ne znam, ali koliko sam vidjela imali su po jedan siguronosni ventil, a Lagostina ima 3 siguronosna sistema. Pa ako se ja ne bojim...

  21. #21
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    i moj ima tri ventila, nemam pojma koja je marka, to sam dobila od svog nona

  22. #22
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    ja imam neki no name
    dobila od staraca

    ima jedan ili dva ventila
    mislim

    skorz mi je ok


    moji dok su radili, uvijek su koristili express, sad kad su u penziji ne koriste ga vise....ne zuri im se

  23. #23
    Arijana's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,225

    Default

    Ovaj moj se uopće ne može otvoriti dok god ima tlaka u njemu jer se podigne nekakav "pipak" koji onda blokira ručicu.
    U slučaju da se u loncu nešto poremeti ima poseban ventil kroz koji onda izlazi para i pišti - što bi bio znak za uzbunu, gašenje špahera i zamjena lonca (ima garanciju na 25 godina).
    U slučaju da i to zakaže, ima neku gumu okolo koja se onda počinje topiti i to je onda krajnje upozorenje, pred BUM :shock: .

  24. #24
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    Quote Originally Posted by Arijana
    Ovaj moj se uopće ne može otvoriti dok god ima tlaka u njemu jer se podigne nekakav "pipak" koji onda blokira ručicu.
    U slučaju da se u loncu nešto poremeti ima poseban ventil kroz koji onda izlazi para i pišti - što bi bio znak za uzbunu, gašenje špahera i zamjena lonca (ima garanciju na 25 godina).
    U slučaju da i to zakaže, ima neku gumu okolo koja se onda počinje topiti i to je onda krajnje upozorenje, pred BUM :shock: .
    moj je isti takav, a ipak ga je mm uspio otvoriti pod tlakom :shock:
    on inace ne priznaje upute za koristenje sprzio je cijelu ruku

  25. #25

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Samobor
    Posts
    1,053

    Default

    Ja imam Lagostinin, ima tri sigurnosna ventila, i iako je moja mama imala loših iskustava s expressom, ja kuham u njemu i nema šanse da govedina bude tak ukusna kad se kuha u normalnom loncu, ko kad se kuha u expressu, pa i ostalo, meni je stvarno express super.

    Većina onih koji su imali nezgode s expressom nisu pravilno rukovali s njima.

  26. #26

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica
    Quote Originally Posted by Arijana
    Ovaj moj se uopće ne može otvoriti dok god ima tlaka u njemu jer se podigne nekakav "pipak" koji onda blokira ručicu.
    U slučaju da se u loncu nešto poremeti ima poseban ventil kroz koji onda izlazi para i pišti - što bi bio znak za uzbunu, gašenje špahera i zamjena lonca (ima garanciju na 25 godina).
    U slučaju da i to zakaže, ima neku gumu okolo koja se onda počinje topiti i to je onda krajnje upozorenje, pred BUM :shock: .
    moj je isti takav, a ipak ga je mm uspio otvoriti pod tlakom :shock:
    on inace ne priznaje upute za koristenje sprzio je cijelu ruku
    I moj je uspjela otvoriti teta čuvalica. Polomila je onaj crveni pipac, ali srećom postoje rezervni dijelovi. Radilo se o Lagostini.

  27. #27
    Arijana's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,225

    Default

    Quote Originally Posted by mamazika
    I moj je uspjela otvoriti teta čuvalica. Polomila je onaj crveni pipac,
    To opet govori o "pameti" pojedinaca, a ne o sigurnosti expres lonca, drugi put kad bude kuhala nek pripali direktno gumu od boce plina

  28. #28
    Mirta30's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Zagreb, Centar
    Posts
    1,966

    Default

    ja ga imam godinama (čak je u orginalnoj kutiji) a nikako da ga počnem koristiti.
    malo me frka

  29. #29

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    Quote Originally Posted by Mirta30
    ja ga imam godinama (čak je u orginalnoj kutiji) a nikako da ga počnem koristiti.
    malo me frka
    ak nećeš raditi bedastoće ko teta čuvalica mamazike,nema te kaj biti frka

  30. #30
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Radnim danom obavezno kuham u expres loncima . Prije sam koristila neke mađarske - istovremeno u upotrebi 2 kom. Nikad nisam imala nepodopština i dušu sam im izraubovala. Sada koristim cepterov, ima više sigurnosnih ventila, ali nema frke u radu sa njima ako se radi ispravno .
    Vrijeme kuhanja je otprilike kao što navodi dolega, meso kuham oko 20 min. , grah kratko vrijeme namočen 40 min.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •