Cure trebam pomoć oko kuhanja u ovom loncu.Već odavno ga imam ali nisam baš u njemu kuhala jer neznam koliko šta treba kuhati-vremenski.
Nisam dobila nikakvu knjižicu za kuhanje.
Kuhate li vi u njemu? :/
Cure trebam pomoć oko kuhanja u ovom loncu.Već odavno ga imam ali nisam baš u njemu kuhala jer neznam koliko šta treba kuhati-vremenski.
Nisam dobila nikakvu knjižicu za kuhanje.
Kuhate li vi u njemu? :/
Rijetko kuham, ali moraš gledati kako ti ventil za paru stoji. Za to ti mora biti uputstvo.
Kuhanje se smanjuje, vremenski, ali ja pustim sve kuhati najmanje sat vremena.
Koja marka je lonac (nisu svi jednako efikasni, ako se ne varam). Ja ti mogu reci za svoj (Silitov) ako te nesto zanima, ali jedemo i ne kuhamo meso.
Htjedoh reci: NE jedemo i Ne kuhamo meso.
ja sam mislila da ne jedete KUHANO meso :shock:![]()
Andrea, kakvih sve stilova u prehrani ima, sigurno bi se nasli i takvi koji ne jedu (samo) kuhano meso, barem sacica njih :>
Ne mogu vjerovati da pišem na "receptima"![]()
Ja to odokativno:
-grah ili razno povrće 30 min.
-juha 1 h (ili više, ako je predpotopna krava)
Ne smiješ ga napuniti vodom više od 2/3, staviš na jaku vatru s uspravljenim "pipcem", a kad počne pištati - spustiš ga i smanjiš vatru. Vrijeme kuhanja se računa od tog trenutka.
Ja kuham porvrće 10-15 minuta (vrijeme od kad propišti pa smanjim temperaturu), meso 30 min - kuham teletinu, a ako sam ga prije zdinstala na male komadiće (npr. junetinu, piletinu) onda 10-15 min. (Lagostina)
U našoj kući se nikad nije koristio pa tako imam blagu averziju prema njemu, a pogotovo nakon što mi je kolegica skoro poginula od njega kad je eksplodirao. Dobro, bio je već star, ali ipak
zakaj?hrana u expres loncu je zdravija jer je brže skuhana pa ostane više hranjivih vrijednostibranka1 prvotno napisa
![]()
ja ga koristim jer je brz, tko bi kad dodjes u 16 h s posla cekao jos da se juha ili sto vec skuha u obicnom loncu....
ili ako stavljam kuhatu rucak navacer, isto mi je bitna brzina, da ne zaspim dok se ne skuha....
eh, da , mozda nije zdravo, recimo energija chi i slicno, nemam pojma, ponekad se pitam zelim li ikad saznati![]()
Obzirom da i makrobiotičari kuhaju u ekspres loncu mislim da možeš biti mirna što se chi-a tiče![]()
ja sve sto se dulje kuha kuham u express loncu. zitarice, mahunarke.... uz njega je dosla knjizica s popisom hrane/minutaze ali to sam valjda odmah bacila![]()
sve kuham oko pola sata osim bakalara i slanutka, to potraje
ove sam upute dobila za zepterov expres lonac,al mislim da vrijedi za sve
grah(namočem) 15-20min
grašak 15-20min
leća (namočena) 15-20
goveđa juha 35-40
kokošja juha 25-35
gulaš 15-20
riblja juha 16 min
riba na pari s krumpirom 6-8
karfiol (cijeli) 6-8
mahune,zelene 5-7
krumpir narezan 7
kesteni 5-8
mrkva narezana 4-6
punjene paprike 6-8
prokulice 4-6
kupus,kelj 5-7
kiselo zelje 8-10
celer 15-25
šparoga 7-8
ima još dosta toga pa ak nešto konkretno zanima,pitaj
Hvala puno,to mi upravo treba.Moj lonac nije zepterov ali mislim da je otprilike to-to.
Hvala još jednom. :D
Imam onu ružicu od rupičastog lima za kuhanje na pari. Koliko vode treba staviti u express za to, i da li je netko koristio?
Dolega, isključivo radi straha od takvih nesreća. Već sam više puta čula kako su eksplodirali, ali, eto, valjda je to samo rizik kakav postoji svugdje. I taman kad sam razmišljala o kupnji dogodi se ovo onoj ženi s posla. Taman je išla pogledati je li kuhano i sekundu prije nego što bi bila točno iznad lonca sve se rasprsne. Imaju rupe po plafonu
a ako se ipak predomislim, koji bi mi preporučili? Nije najbitnija cijena, bitnija je kvaliteta i sigurnost
Mamazika, mi smo kupili posudu za kuhanje na pari koja bas ide uz lonac, a ako bih kupila ruzu sa strane, stavila bih kolicinu koja je minimum za generiranje pare (za moj lonac pise negdje u knjizici, mislim 3,75dl ali nisam sigurna napamet), da ne bi bilo da se kuha u vodi.
Za ove druge ne znam, ali koliko sam vidjela imali su po jedan siguronosni ventil, a Lagostina ima 3 siguronosna sistema. Pa ako se ja ne bojim...![]()
i moj ima tri ventila, nemam pojma koja je marka, to sam dobila od svog nona![]()
ja imam neki no name
dobila od staraca
ima jedan ili dva ventila
mislim
skorz mi je ok
moji dok su radili, uvijek su koristili express, sad kad su u penziji ne koriste ga vise....ne zuri im se![]()
Ovaj moj se uopće ne može otvoriti dok god ima tlaka u njemu jer se podigne nekakav "pipak" koji onda blokira ručicu.
U slučaju da se u loncu nešto poremeti ima poseban ventil kroz koji onda izlazi para i pišti - što bi bio znak za uzbunu, gašenje špahera i zamjena lonca (ima garanciju na 25 godina).
U slučaju da i to zakaže, ima neku gumu okolo koja se onda počinje topiti i to je onda krajnje upozorenje, pred BUM :shock: .
moj je isti takav, a ipak ga je mm uspio otvoriti pod tlakom :shock:Arijana prvotno napisa
on inace ne priznaje upute za koristenjesprzio je cijelu ruku
Ja imam Lagostinin, ima tri sigurnosna ventila, i iako je moja mama imala loših iskustava s expressom, ja kuham u njemu i nema šanse da govedina bude tak ukusna kad se kuha u normalnom loncu, ko kad se kuha u expressu, pa i ostalo, meni je stvarno express super.
Većina onih koji su imali nezgode s expressom nisu pravilno rukovali s njima.
I moj je uspjela otvoriti teta čuvalica. Polomila je onaj crveni pipac, ali srećom postoje rezervni dijelovi. Radilo se o Lagostini.ivarica prvotno napisa
To opet govori o "pameti" pojedinaca, a ne o sigurnosti expres lonca, drugi put kad bude kuhala nek pripali direktno gumu od boce plinamamazika prvotno napisa
![]()
ja ga imam godinama (čak je u orginalnoj kutiji) a nikako da ga počnem koristiti.
malo me frka
ak nećeš raditi bedastoće ko teta čuvalica mamazike,nema te kaj biti frkaMirta30 prvotno napisa
![]()
Radnim danom obavezno kuham u expres loncima . Prije sam koristila neke mađarske - istovremeno u upotrebi 2 kom. Nikad nisam imala nepodopština i dušu sam im izraubovala. Sada koristim cepterov, ima više sigurnosnih ventila, ali nema frke u radu sa njima ako se radi ispravno .![]()
Vrijeme kuhanja je otprilike kao što navodi dolega, meso kuham oko 20 min. , grah kratko vrijeme namočen 40 min.