Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: expres lonac

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno expres lonac

Cure trebam pomoć oko kuhanja u ovom loncu.Već odavno ga imam ali nisam baš u njemu kuhala jer neznam koliko šta treba kuhati-vremenski.
    Nisam dobila nikakvu knjižicu za kuhanje.

Kuhate li vi u njemu? :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Rijetko kuham, ali moraš gledati kako ti ventil za paru stoji. Za to ti mora biti uputstvo.
    Kuhanje se smanjuje, vremenski, ali ja pustim sve kuhati najmanje sat vremena.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koja marka je lonac (nisu svi jednako efikasni, ako se ne varam). Ja ti mogu reci za svoj (Silitov) ako te nesto zanima, ali jedemo i ne kuhamo meso.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Htjedoh reci: NE jedemo i Ne kuhamo meso.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja sam mislila da ne jedete KUHANO meso :shock:

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Andrea, kakvih sve stilova u prehrani ima, sigurno bi se nasli i takvi koji ne jedu (samo) kuhano meso, barem sacica njih :>

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ne mogu vjerovati da pišem na "receptima"
    Ja to odokativno:
    -grah ili razno povrće 30 min.
    -juha 1 h (ili više, ako je predpotopna krava)

Ne smiješ ga napuniti vodom više od 2/3, staviš na jaku vatru s uspravljenim "pipcem", a kad počne pištati - spustiš ga i smanjiš vatru. Vrijeme kuhanja se računa od tog trenutka.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja kuham porvrće 10-15 minuta (vrijeme od kad propišti pa smanjim temperaturu), meso 30 min - kuham teletinu, a ako sam ga prije zdinstala na male komadiće (npr. junetinu, piletinu) onda 10-15 min. (Lagostina)

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

U našoj kući se nikad nije koristio pa tako imam blagu averziju prema njemu, a pogotovo nakon što mi je kolegica skoro poginula od njega kad je eksplodirao. Dobro, bio je već star, ali ipak

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj branka1 prvotno napisa
    U našoj kući se nikad nije koristio pa tako imam blagu averziju prema njemu, a pogotovo nakon što mi je kolegica skoro poginula od njega kad je eksplodirao. Dobro, bio je već star, ali ipak
    zakaj?hrana u expres loncu je zdravija jer je brže skuhana pa ostane više hranjivih vrijednosti

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ga koristim jer je brz, tko bi kad dodjes u 16 h s posla cekao jos da se juha ili sto vec skuha u obicnom loncu....

ili ako stavljam kuhatu rucak navacer, isto mi je bitna brzina, da ne zaspim dok se ne skuha....

eh, da , mozda nije zdravo, recimo energija chi i slicno, nemam pojma, ponekad se pitam zelim li ikad saznati

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Obzirom da i makrobiotičari kuhaju u ekspres loncu mislim da možeš biti mirna što se chi-a tiče

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sve sto se dulje kuha kuham u express loncu. zitarice, mahunarke.... uz njega je dosla knjizica s popisom hrane/minutaze ali to sam valjda odmah bacila
    sve kuham oko pola sata osim bakalara i slanutka, to potraje

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

ove sam upute dobila za zepterov expres lonac,al mislim da vrijedi za sve

grah(namočem) 15-20min
    grašak 15-20min
    leća (namočena) 15-20
    goveđa juha 35-40
    kokošja juha 25-35
    gulaš 15-20
    riblja juha 16 min
    riba na pari s krumpirom 6-8
    karfiol (cijeli) 6-8
    mahune,zelene 5-7
    krumpir narezan 7
    kesteni 5-8
    mrkva narezana 4-6
    punjene paprike 6-8
    prokulice 4-6
    kupus,kelj 5-7
    kiselo zelje 8-10
    celer 15-25
    šparoga 7-8

ima još dosta toga pa ak nešto konkretno zanima,pitaj

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hvala puno,to mi upravo treba.Moj lonac nije zepterov ali mislim da je otprilike to-to.

Hvala još jednom. :D

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Imam onu ružicu od rupičastog lima za kuhanje na pari. Koliko vode treba staviti u express za to, i da li je netko koristio?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Dolega, isključivo radi straha od takvih nesreća. Već sam više puta čula kako su eksplodirali, ali, eto, valjda je to samo rizik kakav postoji svugdje. I taman kad sam razmišljala o kupnji dogodi se ovo onoj ženi s posla. Taman je išla pogledati je li kuhano i sekundu prije nego što bi bila točno iznad lonca sve se rasprsne. Imaju rupe po plafonu

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a ako se ipak predomislim, koji bi mi preporučili? Nije najbitnija cijena, bitnija je kvaliteta i sigurnost

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mamazika, mi smo kupili posudu za kuhanje na pari koja bas ide uz lonac, a ako bih kupila ruzu sa strane, stavila bih kolicinu koja je minimum za generiranje pare (za moj lonac pise negdje u knjizici, mislim 3,75dl ali nisam sigurna napamet), da ne bi bilo da se kuha u vodi.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Za ove druge ne znam, ali koliko sam vidjela imali su po jedan siguronosni ventil, a Lagostina ima 3 siguronosna sistema. Pa ako se ja ne bojim...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i moj ima tri ventila, nemam pojma koja je marka, to sam dobila od svog nona

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja imam neki no name
    dobila od staraca

ima jedan ili dva ventila
    mislim

skorz mi je ok

moji dok su radili, uvijek su koristili express, sad kad su u penziji ne koriste ga vise....ne zuri im se

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ovaj moj se uopće ne može otvoriti dok god ima tlaka u njemu jer se podigne nekakav "pipak" koji onda blokira ručicu.
    U slučaju da se u loncu nešto poremeti ima poseban ventil kroz koji onda izlazi para i pišti - što bi bio znak za uzbunu, gašenje špahera i zamjena lonca (ima garanciju na 25 godina).
    U slučaju da i to zakaže, ima neku gumu okolo koja se onda počinje topiti i to je onda krajnje upozorenje, pred BUM :shock: .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    Ovaj moj se uopće ne može otvoriti dok god ima tlaka u njemu jer se podigne nekakav "pipak" koji onda blokira ručicu.
    U slučaju da se u loncu nešto poremeti ima poseban ventil kroz koji onda izlazi para i pišti - što bi bio znak za uzbunu, gašenje špahera i zamjena lonca (ima garanciju na 25 godina).
    U slučaju da i to zakaže, ima neku gumu okolo koja se onda počinje topiti i to je onda krajnje upozorenje, pred BUM :shock: .
    moj je isti takav, a ipak ga je mm uspio otvoriti pod tlakom :shock:
    on inace ne priznaje upute za koristenje sprzio je cijelu ruku

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja imam Lagostinin, ima tri sigurnosna ventila, i iako je moja mama imala loših iskustava s expressom, ja kuham u njemu i nema šanse da govedina bude tak ukusna kad se kuha u normalnom loncu, ko kad se kuha u expressu, pa i ostalo, meni je stvarno express super.

Većina onih koji su imali nezgode s expressom nisu pravilno rukovali s njima.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    Citiraj Arijana prvotno napisa
    moj je isti takav, a ipak ga je mm uspio otvoriti pod tlakom :shock:
    on inace ne priznaje upute za koristenje sprzio je cijelu ruku
    I moj je uspjela otvoriti teta čuvalica. Polomila je onaj crveni pipac, ali srećom postoje rezervni dijelovi. Radilo se o Lagostini.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    I moj je uspjela otvoriti teta čuvalica. Polomila je onaj crveni pipac,
    To opet govori o "pameti" pojedinaca, a ne o sigurnosti expres lonca, drugi put kad bude kuhala nek pripali direktno gumu od boce plina

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

ja ga imam godinama (čak je u orginalnoj kutiji) a nikako da ga počnem koristiti.
    malo me frka

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Mirta30 prvotno napisa
    ja ga imam godinama (čak je u orginalnoj kutiji) a nikako da ga počnem koristiti.
    malo me frka
    ak nećeš raditi bedastoće ko teta čuvalica mamazike,nema te kaj biti frka

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Radnim danom obavezno kuham u expres loncima . Prije sam koristila neke mađarske - istovremeno u upotrebi 2 kom. Nikad nisam imala nepodopština i dušu sam im izraubovala. Sada koristim cepterov, ima više sigurnosnih ventila, ali nema frke u radu sa njima ako se radi ispravno .
    Vrijeme kuhanja je otprilike kao što navodi dolega, meso kuham oko 20 min. , grah kratko vrijeme namočen 40 min.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •