Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 73

Tema: Djeca i mobiteli

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Djeca i mobiteli

Dvoumila sam se da li da stavim ovo na zdravlje djece ili ovdje pa eto...

Kratko i jasno - dozvoljavate li djeci da pricaju na mobitel (i sasvim maloj) ili ne?
    Razmisljate li o stetnosti mobitela na male glave ili vam to nije ni palo na pamet ili vas nije ni briga ako su stetni?

Ja, naime, ne dozvoljavam da moje 5-godisnje dijete razgovara na mob i redovito ispadam frikusa zbog toga (oduvijek). Jednostavno, pokusavam nauciti ljude da, ako zele s njom razgovarati, nazovu na fiksni, ali imamo par njenih frendova koji, jer im roditelji pustaju, zovu nju na moj mob (imamo brojeve radi dogovora oko vanvrtickih druzenja) pa na kraju ja razgovaram s njima jer ne dozvoljavam da ona razgovara na mob. I moram toj djeci objasnjavati zasto E ne moze na mob.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemoj se sad naljutiti na mene, ali kako to da braniš djetetu mobitel jer je jako štetan, a ti ga koristiš?
    da li kažeš djetetu da ne smije razgovarati na mobitel jer je to opasno, a onda ti pred njim razgovaraš?
    meni bi ova priča imala smisla kad bi cijela obitelj izbacila mobitele iz života.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi koristimo mobitele minimalno i vecinom samo za posao (osim dva broja besplatna - jedan iz tima i jedan fejvorit, pa s njima pricam preko mobitela jer mi je besplatno).

U odredjivanju tko ce i kada razgovarati na mobitel, vodim se istrazivanjima koja do danas nisu decidirano utvrdila nestetnost mobitela na male glave (jos uvijek je na snazi cvrsta preporuka da djeca do 8 godina ne bi smjela uopce biti blizu funkcionirajuceg mobitela) i tako sam to objasnila djetetu.

Dakle, ona zna da je mobitel stetan za djecje glave, puno stetniji nego za odrasle i da ga iz tog razloga ne smije koristiti. Prihvatila je to kao potpuno normalnu stvar, kao nesto cime se sluze odrasli i uopce ne kuzim zasto bi to bio problem ili licemjerje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I, ofkors, ne ljutim se.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod naseg otorinica stoji napisano da je kritican za djecu do 16 godina. I kasnije za odrasle naravno, ali ova dob je podvucena kao donja dobna granica koristenja.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Slažem se, djeci treba zabraniti mobitele.
    Hm, iako lako ti je sada, no kada krenu u školu, vidjet ćeš da će sva djeca u razredu imati mob, pa ćeš tek onda ispasti prava frikuša.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

moja je kci dobila mobitel sa 13 godina kako bi me obavijestila kad ostane u skoli duze ili ide u grad pa se dogovorimo da doemo po nju autom i sl.Ma sto govorili o tome cinjenica je da mi je tako postalo lakse,manjesam zabrinuta jer svaki cas mogu stupiti u kontakt s njom.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zorana, eto vidis. :/

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imate li one male slušalice koje se stave u uho??? to može proći kao "prva pomoć" .

ja vrlo često koristim tu slušalicu, jer iako imam kvalitetan mob - osjetim da mi se nakon par minuta uho žari.

Početno

Dam mu da priča jer nas bake i deda nikad ni ne zovu na fiksni, a ja njih ne zovem uopće.

No to bude eventualno jednom u par dana, inače nema pristupa.

I dobit će mobitel vjerojatno kad krene u školu, da mogu bit u kontaktu s njim, jer ne mogu zamislit kako je mojima bilo ok da sam po cijele dane vani i da me moraju tražit navečer po kvartu jer sam bog zna gdje u dvorištu, a ne u onom od svoje zgrade.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

L. prica na mobitel ( ne na svoj- naravno- nego na moj , mm-ov i sl ) kad ju zovu baka ili dida ili kad je kod njih pa mi nju zovemo

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi nemamo fiksni, pa ona na mobitel priča s bakom i dedom. Inače ne.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure s manjom djecom - znaci li to da ne vjerujete u stetnost mobitela (prva info koju sam ikad procitala o utjecaju mobitela na djecu je bila da upaljeni mobitel, u vezi, svojim zracenjem i zagrijavanjem koje slijedi iz toga, znacajno umanjuje/koci rad djecjeg mozga u sljedecih sat vremena) ili niste o tome razmisljale?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Šta mislite, jel pomažu išta one zaštitne mrežice koje se prodaju kao eliminatori zračenja?
    Mislim inače, za odrasle.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene isto zanima jer ja kad visim duze na mobitelu (zbog posla), dobijem glavobolju.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    Cure s manjom djecom - znaci li to da ne vjerujete u stetnost mobitela (prva info koju sam ikad procitala o utjecaju mobitela na djecu je bila da upaljeni mobitel, u vezi, svojim zracenjem i zagrijavanjem koje slijedi iz toga, znacajno umanjuje/koci rad djecjeg mozga u sljedecih sat vremena) ili niste o tome razmisljale?
    Mislim da joj, uz sve televizore, kompjutore, frižidere, miksere itd (da, da, svaki kućanski aparat zrači) neće biti ništa od dvije-tri minute tjedno na mobitelu. A neopisivo ju veseli (mi živimo jako daleko od bake i dede).

Pa ne priča ona svaki dan po pola sata!

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    Šta mislite, jel pomažu išta one zaštitne mrežice koje se prodaju kao eliminatori zračenja?
    Kad sam svojevremeno tražila informacije po netu, naišla sam na sasvim proturječne podatke.

Zadnje što sam čitala je da ne pomažu.

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

Ja im uopće ne vjerujem i mislim ga se riješiti,a djeci ne bi dala mob. samo ne znam do koje god. ...možda kad si sama zarade za njega,kad se osamostale,odsele... al ozbiljno,ne bi im dala ni da pričaju.
    U početku su prvo jako pričali da su štetni, pa par god kasnije kad se tržište jaaako raširilo svi tvrde da nema štetnosti. Kad se sjetim priča o cigaretama meni je sve jasnije i zato ne vjerujem da ne štete.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa
    Mislim da joj, uz sve televizore, kompjutore, frižidere, miksere itd (da, da, svaki kućanski aparat zrači) neće biti ništa od dvije-tri minute tjedno na mobitelu. A neopisivo ju veseli (mi živimo jako daleko od bake i dede).

evo- ovako ( s tim da njoj baka i dida ne zive tak daleko )

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja svom djetetu neću nikad kupiti mobitel.
    Kupit će si ga sama od prve plaće koju zaradi.
    To je moj stav.

Škola nam je blizu i nema potrebe zvati me na mob. da dodjem po nju ili javljati mi da je duže u školi jer ću i ja tada biti na poslu s kojeg nemrem mrdnuti.

Imam priču (dogodilo se prije par dana kolegici iz engleskog).

Sat engleskog. Učeniku zvoni mobitel. Svi pogled u njega, on se javi.
    Učenik: "Ne mogu sad pričati, u školi sam, na satu!"
    Nastavnica izbezumljena, ne može vjerovati svojim očima, gleda u učenika par sekundi bez riječi.
    Učenik: "Dobro, tata, nazovem te kasnije!"
    Nastavnica konačno dođe k sebi i sad slijedi razgovor o tome da to što ima mobitel na satu da to nije u redu i oduzima mu mob. Tata mora doći po njega.

Slijedi odmor, nastavnica (koja je ujedno i razrednica tog učenika) sjedi u zbornici, odjednom zvoni oduzeti mob. Ona se javi, s druge strane tata, treba sina. Odmah je dobio poziv da dođe i po sina i po mob.
    Trebao ga je bez veze, onak. Pa ga zove usred sata.

:sad mi treba onaj smajlić koji si puca u glavu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma ne zelim ulaziti u neku totalnu polemiku oko ovoga, ali cinjenica jest da racunala i ostali el. kucanski aparati (osim mikrovalke) NE ZRACE ni priblizno isto kao mobiteli.
    Nisam nikad naisla na info, pa bar neprovjerenu, da minuta izlaganja TVu ili mikseru (a ni jedno bas ne prislanjas uz glavu kad koristis) toliko zagrijava mozak da mu se funkcioniranje mijenja/usporava u narednih x minuta. Nemam pojma.. ima previse "dima" oko njih pa smo se mi usmjerili ka izbjegavanju mobitela sto duze bude moguce (bar sada dok se jos uvijek ne moram gombati s njenim zahtjevima za vlastitim mobitelom).

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ajme! Priznajem da nisam razmišljala o tome. Mislim da sam par puta i drzala mob. uz L. glavu da čuje tatu. Ajme glupače!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Matilda, mislim jednako kao i ti. Da ce ga kupiti od svoje love.
    Mozda je to zaista sindrom manjeg mjesta jer i mi smo u malom, nema potrebe za mobitelom.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Najčešće ne dopuštamo, ali nekada popustimo. Rijetko, ali ipak...

Međutim, iako bih rado potpisala BB i Matildu, mislim da neće moći čekati do trenutka kada si ga sama kupi: kolikogod sam protivnik onoga "kako svi...", mislim da nije dobro da jedina odskače od ostalih (a sigurno bi bila jedina) - mislim da bi te frustracije stvorile veće posljedice od onih što bi joj ih učinio mobitel.
    jer, kada govorite o samostalnom zarađivanju, ja tu ne vidim dijete mlađe od 16 godina - svako ranije zarađivanje je protuzakonito.
    (ako pritom mislite na poklone od baka i teta... onda su već sada vjerojatno dovoljno likvidne da kupe neki aparatić).

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mobiteli su postali nužno zlo
    pošto se jako teško boriti protiv toga, možemo pokušati minimalizirati štetu
    korištenjem hands free slušalica

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

slažem se sa aprikot; nastojat ću vrijme bez mobitela prolongirati što duže, ali kada dođe u situaciju da se zbog ne posjedovanja mob. osjeća izopćen i sl, kupit ću mu ga

zapravo nemam pojma kada klinci masovno imaju mobitele, treći, četvrti, peti razred ?!

a, koliko čujem, oni relativno malo pričaju na mobitel, više šalju porukice i igraju igrice

ili griješim ? :?

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

zaboravih; kako stvari stoje sa bežičnim telefonima ? :?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prema ovome sto sam ja citala (vrlo malo sam istrazivala po netu), bezicni telefoni su isto losi.

A sto se tice "imaju svi" sindroma i "izopcenosti", toplo se nadam da cu ustrajati u zivljenju prema nasim osobnim, obiteljskim vrijednostima, kao i sada kada se gotovo svakodnevno (za sada uspjesno) borimo protiv konzumerizma i sindroma kupovanja svake trendy igracke koja se pojavi (vecina djece u vrticu ima po primjerak svake igracke koja izadje na trziste, barem onu iz McD-a).

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja se nadam istome što i BB i mislim da je znati "biti unikat", kak veli Pervan, jedna od najvažnijih stvari koje bi trebali naučiti svoju djecu.

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

a ja se nadam da će roditelji više utjecati na sve loše stvari koje se dešavaju u školama (pod tim mislim i na onu glupu ideju s aparatima sa slatkišima u školama :shock: ) i da će umesto pritiska vršnjaka djeca imati zdravije djetinjstvo

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

BusyBee u istoj smo grupi "frikuša". Ja svojoj djeci ne dam ni blizu mobitela, popustila sam samo kad je Dino bio na moru s bakom i to nam je osim govornice bila jedina veza s njim i to samo bok, bok da mu čujem glas i on meni i onda bi se dogovrili kad će nazvati s fiksnog.
    Najgore mi je vidjeti kad djeci daju pravi mobitel umjesto igračke pa onda oni kao fol telefoniraju.
    Ja sam dosta čitala o tome, a još se više bojim tih nedovoljno istraženih stvari jer će se njihovo djelovanje vidjeti tek na slijedećim generacijama, dovoljno mi je upozorenje da djeca do 8 god.ne bi trebala koristiti mobitele, mislim si bolje je biti oprezniji nego se kasnije kajati pogotovo što mislim da to nije nešto što im je neophodno za život.
    Ova opravdanja da svi imaju i da se djecu ne može zaštititi od svega mi ne stoje, ja pokušavam sa svoje strane učiniti sve što mogu i znam da ću se odupirati kupnji mobitela koliko god duže budem mogla.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi zivimo u jos manjem mjestu ali mislim da nije nemoguce da ida dobije mobitel kad krene u skolu.

ne tvrdim da sigurno hoce, ali je moguce.

skola nam nije u istom mjestu, udaljena je nekih 6-7km, u drugom selu i jedina veza je autobus i telefon. autobusna stanica i kuca udaljene su jos nekih dobrih desetak minuta nizbrdo pjeske.

ako krenem radit ja cu bit u gradu koji je opet udaljen nekih 6-7km od skole, al u suprotnom pravcu. tata kad radi nikad ne znas gdje je. i nama ce biti jako bitno da svaki cas znamo da mozemo stupiti u kontakt.

ono sto mene vise "vuce" na mobitel nego na telefonsku govornicu i karticu jest cinjenica da ako mi se ne javi samoinicijativno nakon nastave, ja ne mogu do nje.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zaboravih dodati - izbjegavamo da djeca pricaju na telefon i ida je do sada pricala mozda u zivotu desetak puta. noa puno manje. leo nula bodova

inace, ja ne pricam puno na mobitel (skupo mi), osim s mm-om, al to su kratki dogovori.

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa

Evo isto ovako...

Ne dam mu da luduje i jurca okolo s mobitelom, ali da se na par minuta čuje s bakom koja ga nije vidjela dva mjeseca i neće još barem dva, neće mu ništa bit...

Ali istina je i da ne razmišljam o tome pretjerano, jer ako ću razbijat glavu sa svakom potencijalno štetnom stvari, mogu se komotno preselit u špilju negdje u džungli - a i onda ne mogu bit sigurna da mu nešto neće naštetiti :/

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

da nejdem sad previše u detalje o tome na kojem to sve skupa principu radi, ukratko:
    kod korištenja mobilnog aparata najveći je problem što ga se drži jako blizu mozgu i neupitno je da dolazi do zagrijavanja stanica koje onda može uzrokovati i njihov kraći životni vijek i odumiranje.
    nije čak svejedno niti kako držite mobilni uređaj, tj. preporučljivo je antenu ili vrh mobilnog uređaja usmjeriti od lubanje a ne prema njoj jer usmjereni snop zračenja koji izlazi iz antene na taj način ne prolazi kroz mozak (snop nije uzak te dio zračenja uvijek prolazi ali u ovom slučaju manji).

e sad da li se djeci može zabraniti korištenje "mobitela" to je već odgojno pitanje ali i civilizacijsko te se bojim da Apricot ima pravo.

imajte na umu da mobilni uređaj najviše zrači kad ga uključujete te kada razgovarate, tj. dok nema razgovora snaga koju zrači uređaj je puno manja. isto tako već mali odmak od glave znatno smanjuje energiju koju prima mozak.

s druge strane jedan moj rođak ima mogućnosti pa je i testirao zračenje nekoliko mobilnih uređaja i ustvrdio je da su sva zračenja debelo ispod propisanih normi po čemu bi ispalo da nema štetnosti, no pitanje je kakve su te norme i da li je dovoljno vremena proteklo da se mogu sagledati sve posljedice.

anyhow, moj savjet je: probajte što je više moguće odgoditi upotrebu i za boga miloga ne dajte im da stavljaju antene u usta

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sva sreća to B ne voli razgovarati na tel.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naišla sam na vrlo zanimljiv članak
    http://www.ritelefax.hr/stalnerubrike.asp?ib=529&sr=23
    Mozak u kliještima mobitela
    Život bez mobitela teško je više zamisliv. Rekao bih da su mobilni telefoni suviše zarazni. Naravno, to ne znači da je njihovo korištenje sigurno za čovjeka. Prije bi se mogli zapitati: ZAŠTO JE U ŠIROKOJ UPOTREBI TOLIKO OPASAN UREĐAJ?

Kao što se i može očekivati, na pitanje o štetnosti mobitela mogu se dobiti dijametralno suprotni odgovori. Proizvođači se zaklinju u apsolutnu sigurnost. (Sve drugo bi loše zvučalo. Uostalom, TKO BI PRIZNAO DA NJEGOVI PROIZVODI UGROŽAVAJU ZDRAVLJE NAJŠIRE POPULACIJE?) Po svemu sudeći, u pitanju je čista manipulacija. Tek nekoliko studija, koje su napravljene na tom području, nije ukazalo na štetnost za korisnike. Zapravo, zabrinutost je više nego opravdana. Ljudski mozak je prilično dobro zaštićen, ali izgleda da mobilni telefoni lako probijaju zaštitu.

Rak se ne razvija preko noći. Radijacija iz mobitela, iako ispod dozvoljenih vrijednosti, DOKAZANO OŠTEĆUJE DNA. Mogućnost obnove DNA u živčanim stanicama bitno je smanjena (u odnosu na ostale stanice), tako da se šteta AKUMULIRA. Poznato je da ovakva akumulacija vremenom dovodi do raka. Ako se to i ne desi, doći će do umiranja stanica. Odnosno, kumulativna šteta možda neće izazvati rak, ali hoće neku drugu tešku degenerativnu bolest, npr. Alzheimerovu ili Parkinsonovu bolest. Migrene ili progresivni gubitak pamćenja. IZLOŽENOST MOBILNOM ZRAČENJU RAZARA MOŽDANU ZAŠTITU, ČIME MOŽDANE STANICE DOLAZE NA VJETROMETINU RAZNOLIKIH TOKSIČNIH UTJECAJA. To sve proizvođači mobitela znaju, ali guraju glavu u pijesak. Kao da se to njih ne tiče. A trebalo bi ih se ticati. Sudovi su već nekoliko puta dosudili milijunske odštete u korist teško oboljelih korisnika mobilnih uređaja. Očito ne bez razloga. I to je tek početak priče…

Pokazalo se da negativno djelovanje mobitela djeluje na izlučivanje hormona melatonina. A melatonin nije vezan samo uz kvalitetu sna, nego djeluje i na prevenciju razvoja tumora. Općenito, zračenje iz mobilnih uređaja dovodi tijelo u stanje stresa, U STANJE SPREMNOSTI ZA OBRANU. Nije dobro da se ovakve situacije ponavljaju iz dana u dan. Ne zaboravimo, to je samo dodatak na sav ostali stres.

Dobro, netko će možda reći da su tumori na mozgu RELATIVNO rijetki, pa i određeno povećanje incidencije neće djelovati katastrofalno. Ovisi što je za nekoga malo, a što puno. Rak na mozgu doista čini "samo" 1,3% svih malignih oboljenja. I 3% svih smrtnih slučaja od malignih bolesti (što znači da je smrtnost veća nego kod drugih oblika raka). Naravno, male brojke neće oboljelima pružiti nikakvu utjehu. Istraživači iz Švedske su dokazali da su TUMORI MOZGA DVA PUTA ČEŠĆI NA ONOJ STRANI GLAVE, GDJE SE KORISTI MOBILNI TELEFON. Dovoljno dokaza?

Iako je očigledno da je upotreba mobitela štetna za zdravlje, ne znači da pomoći nema. Neke mjere možete poduzeti i sami. Kao prvo, svedite upotrebu takvih telefona na neophodni minimum. Teško, ali izvedivo. Ipak, najvažnija mjera je DRŽANJE ANTENE, KAO IZVORA RADIJACIJE, ŠTO DALJE OD GLAVE. Odnosno, izbjegavanje telefoniranja, pri kojem se antena nalazi na SVEGA NEKOLIKO CENTIMETARA OD MOZGA. Posebno je opasno takvo telefoniranje u autu, jer automobilski metal još pojačava radijaciju. Hands-free opcija je razumno rješenje, iako se, na žalost, rijetko koristi. Mogu se nabaviti i neutralizatori zračenja, koji se, jednostavno, pričvrste za uređaj. Neutralizatore shvatite kao DRUGI izbor. Njima naprosto morate vjerovati i nadati se da djeluju.

Mobilna telefonija napreduje doslovno iz dana u dan. Ono što je nekada bila fantazija, sada je realnost. Granice mogućnosti očito su još jako daleko. Zašto su sigurnosne mjere uvijek na repu napretka?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne. Mislim ne pricaju na mobitel nikad. Zasto bi pricali? Kad budu jedno izmedju 16-18 godina dobit ce svako po jedan ali to cisto radi mog mira jer ipak zivim u Canadi i u ogromnom gradu.

Ja ga isto koristim za nuzdu ako basmoram nekog nazvati iako ja imam recimo nekih 2000 min besplatnih mjesecno ali ne iskoristim ni 100 min.

Djecu inace ne ucim na telefoniranja za sada osim 911 i par brojeva u slucaju da se meni nesto desi kad smo sami(to mi je najveca nocna mora).

Na telefon fiksni jedino pricaju s muzem kad je u NL.

Iako moram reci da s Annabel u razred idu dvije curice koje uveloko nosaju mobitele i stalno zivkaju Annabe doma ali uvjek se ja javim i nesto smuljam.

Cuj meni je nenormalno da djete od 6 godina sat vremena provede na bilo kakvom telefonu.

Ali jako mi sze svidja ideja telefona sa GPS sistemom i samo sa dvije tipke gdje se mogu unjeti samo dva broja tj roditelj isprogramira kucni i moj mobitel u slucaju da djeci treba.

S obzirom gdje zivim i da ima kradje djece i takvih stvari to bi mozda i uzela :/

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

bb ti bi se dobro slozila sa mojim mm-om.
    on je naprosto alergican ako vidi inu da razgovara na mobitel.
    i ja paziom, ali joj ponekad dam ako hoce cuti mm-a, a vani smo.
    doduse ovo sa 16 godina, sto je napisala zorana, me malo baca u bed.
    jer tesko da cemo do 16 godina moci cekati, s obzirom da zivimo u velikom gradu.
    ali ja se tjesim, da ce tehnologija ubrzo napredovati.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Par (glupih?) pitanja:
    -zrači li antena mobitela dok je on uključen, ali miruje, tj. nema poziva ni poruka?
    -zrači li uopće (imalo) kad je potpuno isključen?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

koliko je tekst u kome se govori o antenama star?
    jer ovi novi mobiteli, ni nemaju tih antena?
    barem ih ja ne vidim, a nisam neki strucnjak na tom podrucju.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam čula da je štetno maloj dijeci stavljati na uho mob, pa kad mu bake i dede hoće nekaj pričati na telefon, to onda bude fiksni.
    A kaj se tiče toga da mobitel ima kad krene u školu. Ma ja sam nekako protiv toga. Mada kako je rekla Apricot, bit će jedini ako ga neće imati, a i ja sam jako protiv toga stava, ako ima netko-mogu i ja! Mislim da dijetetu u školi, bar osnovnoj uopće ne treba mobitel, ali eto tak je kak je. Mi smo svi preživjeli puno godina bez mobitela, da ne govorim da smo neko vrijeme bili i bez fiksnog telefona, prije 90-ih, kako ko naravno.
    A i općenito mi se ne sviđa što je ljudima praksa sto puta promjeniti dogovor samo zato kaj imaju mobač i mogu nazvati kad god hoće. Kužite me kaj govorim? Nemam ja niš protiv mobača. Ima situacija kad dobro dođe, ali opet kao što sam rekla i prije smo u takvim situacijama preživjeli

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

baš nedavno sam naišla na članak,mislim da je bilo na VIP-ovom portalu o tome kako je konačno napravljena studija koja POTVRĐUJE da su štetni i da mala djeca ,mislim da je pisalo do 16 god. starosti, ne bi uopće smjela dolaziti u kontakt s mobitelima.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tekst je iz listopada 2002.

Administrator foruma daddycool avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj čokolada prvotno napisa
    Par (glupih?) pitanja:
    -zrači li antena mobitela dok je on uključen, ali miruje, tj. nema poziva ni poruka?
    -zrači li uopće (imalo) kad je potpuno isključen?
    zašto bi bila glupa pitanja?

1. zrači ali puno manje
    2. ne, odnosno ne bi trebao

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nisam uopće o tome razmišljala i sad mi je beeeeeed! :/

Na kolikoj udaljenosti je to zračenje opasno?

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Trenutno je moj sin (cini mi se) jedini u prvom razredu koji nema playstation-a. Jos malo pa ce biti jedini bez mobitela, stvarno je tesko boriti se protiv pritiska vecine.

Ako se mobitel ne preporuca djeci zbog zracenja (a vjerujem da je stetno) sto onda reci trudnicama koje nose mobitele oko vrata il u torbi koja se nosi oko ramena pa "visi" blizu trbuha? Ne bih htjela siriti paniku, al znam da je to pitanje mene mucilo dok sam bila trudnica.

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

zanima me koja je konkretno razlika u sluzenju djeteta (ispod 8 godina) mobitelom i odrasle osobe? nisam bas strucnjak u podrucju, ali da li ima neke veze sa okostavanjem mozga ? thanks cure

anima avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Fakat sam jedno vrijeme razmišljala o tome i onda se za..... kao i u mnogočemu. Kad je bila ful mala dali smo joj ponekad da ju zabavlja mobitel, dam joj i danas ali samo kad moram. Zaključila sam da se neću puno opterečivati sa svim tim zračenjima jer ne mogu tako živjeti! Kupit ću joj mobitel kad vidim da i večina djece njene dobi ima mob. Ja sam takva mama, ne želim da se sramoti što ga ona nema, gotovo uvijek idem linijom manjeg otpora kad se radi o njoj. A štetno je sve, kad bi počela nabrajati

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Cure, ako netko zna dobre linkove o djeci i mobitelima, pliiiiz....

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •