U zadnje vrijeme je radjeno puno studija o stetnosti mobitela, no zakljucak svih ozbiljnih studija je slijedeci: nema dokaza o stetnosti zracenja mobitela.

Slicne price kao sa mobitelima su postojale i prije, sa radio aparatima (to mi je pricao moj tata), TV-ima, kompjuterima ... sjecate se, na pocetku je postojao i propis da ispred svakog auta mora ici pjesak sa crvenom zastavom koji je upozoravao pjjesake na opasnost .. auti su tad isli 15 km/h.

Ovo sad je potpuno usporedivo - sasvim sigurno nije dobro imati mobitel uz sebe cijeli dan i noc, no malo pricanja sigurno nije problem. Druga stvar, sva ta zracenja su vec odavno oko nas - zracenje TV i radio odasiljaca (neki jaki se nalaze na krovovima zgrada usred grada!), mobitelskih baznih stanica, uredjaja nasih susjeda i ljudi koji su oko nas na poslu, u tramvaju, drugim autima ... zracenju se ne moze pobjeci.

Isto tako, neki gradjevinski materijali zrace, zraci tlo oko nas (negdje vise, negdje manje), zracenje je prirodna pojava i ovo sa mobitelima samo znaci da je u nase zivote uslo jedno drugacije zracenje, no do sada, usprkos svim studijama niej dokazano da je stetnije od ostalih. Mislim da je usporedba sa recimo zdravom hranom dobra - tko jede smedji secer hrani se zdravije od onog tko jede bijeli rafinirani, no isto tako mu nece biti bas nista ako tu i tamo pojede malo bijelog (tj. nazove koji put na mobitel). Zdraviej je ici pjesice, no isto tako ako se povezete koji put autom ili tramvajem necete odmah dozivjeti infarkt.

Ja se osobno drzim one "ceg je previse ni s kruhom niej dobro" pa tako i s mobitelima. Damo klincima da popricaju s bakama ili nekim prijateljem, ali to bude par puta mjesecno. A mobitel ce dobiti kad to bude potrebno (vjerojatno tamo negdje u 3. razredu kad vise ne bude boravka pa bude sam doma), ne zato sto ga svi imaju.