Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 73 od 73

Tema: Djeca i mobiteli

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj daddycool prvotno napisa
    Citiraj čokolada prvotno napisa
    Par (glupih?) pitanja:
    -zrači li antena mobitela dok je on uključen, ali miruje, tj. nema poziva ni poruka?
    -zrači li uopće (imalo) kad je potpuno isključen?
    zašto bi bila glupa pitanja?

1. zrači ali puno manje
    2. ne, odnosno ne bi trebao
    MM (koji je FERovac, i radi sa mobitelima tj. mrezom) kaze da mobitel najvise zraci u trenutku uspostavljanja poziva i primanja poruke.
    znači najjace zracenje je netom prije nego zazvoni, ili kad otipkate broj i stisnete call - tad pocinje jako zraciti sve dok ne pocne zvoniti na drugoj strani.

i naravno, slaze s s odgovorima daddycool-a

plashljivo_pile avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

eh to se i meni čini logičnim, uglavnom zbog reakcije tv-a na mobitel.... baš prije neg kaj mi zazvoni za poruku il poziv počne krčat ko lud 8)

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kajsa, tm ima pravo. upravo sam isto i sama htjela napisati. a nisam FER-ovac

dam joj mobitel da razgovara, al to bude tako rijetko da nije vrijedno spomena. ipak se nadam da ovi sve noviji modeli zrace manje, a postoje tu i neke smjernice EU i sl kojih bi se trebalo pridrzavati.

od mobitela me vise brine bezicni telefon. i koncentracija kompjutera, televizora i drugih aparata u kuci. nastojim eliminirati elektrosmog sto vise mogu. recimo u spavacoj sobi nemamo tv. koristim ruzicasti kvarc (rosenquarz) pored kompjutera, vele da on upija stetna zracenja.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je bivši šef (tj. jedan od njih ) rekao da je bežični opasan. kako ja na poslu povremeno koristim nešto što zovemo dect - on je to primjetio i upozorio me.

imam dvije varijante: da brojeve prebacim na mobitel, ili na bežični... nijedna nije dobra. treća je da telefon zvoni a da se ja ne javim jer nisam uz njega, što mi ne pada na pamet ni u snu... deformacija

btw, negdje od ljubljanice pa do iza nehajske - imam probleme kad slušam radio sljeme u autu. gubi mi se frekvencija. od raskršća na selskoj, od samog raskršća pa do benzinske - imam isti problem. očito na tom području ima više antena... :/ i ne vjerujem da su bezazlene...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Planiramo kupiti M-u mobitel za kraj drugog razreda. Njemu su najvažnije igrice i video-kamera, a meni da nam se može javiti i mi njemu. Kupit ću mu i te slušalice i mobitel će morati držati samo u školskoj torbi. Razgovarali smo s njim o štetnosti pa se nadam da će prihvatiti neka dogovorena pravila.
    Osim zračenja, najviše me brine dostupnost djeteta za osobe i podatke s kojima ne želimo da dođe u kontakt. Morat ćemo razgovarati i o tajnosti njegovog broja. Zatim da se ne javlja ako pozivatelj ima skriveni broj i drugo.
    Moram pitati u VIP-u kako mogu imati uvid u pozivatelje na taj broj, i to bez da je njegov mobitel kod mene.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi smo klincu kupili mobitel u petom razredu, kad je krenuo na treninge u drugi kvart. U međuvremenu smo se naslušali svega jer je bio jedan od zadnjih u razredu koji je dobio mob. Tako da sam bila čisto sretna kad je nastupio objektivan razlog da mali dobije mob, pa da skinemo tu temu s tapete.
    Sada potroši bon brzo, i onda ostavlja mob doma, tako da moramo izričito napominjati da ga mora uzeti sa sobom i držati upaljenog. Nije puno ta stvarca doprinjela osjećaju sigurnosti i mogućnosti da dopremo do djeteta kad je vani. Da, koristi ga da nas nazove i zatraži produžetak izlaska. :/

Ali kad je bio četvrti razred jedna curica ga je krenula maltretirat preko mobitela (svog) tako da se rasplakao. Ta ga je mala vidjela dok je bila sa svojom rođakom koja ide u razred s našim klincem, i nagovorila rođaku da joj da njegov kućni broj. I kad ga je krenula zvat nije prestajala, zvonilo je i zvonilo, a kad se javio ona je pričaka gluposti ili se cerekala. To je trajalo, zvonilo je cijelo popodne, pa smo se mi javljali da je skuliramo, ali onda je samo poklapala slušalicu. Na kraju smo upisali taj broj u memoriju telefona kao "zabranjeni broj" čiji se pozivi ne primaju.
    Zašto to iznosim ovdje?
    Zato što se nadam da će ta priča potaknuti roditelje sitne dječice da s njima porazgovaraju o mogućnostima zloupotrebe - s obje strane, i kao moguća žrtva i kao mogući telefonski progonitelj. Uvjerena sam da roditelji one male nisu imali pojma što ona radi.
    Nezgodno je što, kad zovu s mobitela, ne možete stupit u kontakt s roditeljima, kao što možete ako zovu i gnjave s kućnog telefona.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mi smo kupili Vikiju broj ( a dali mu stari mobitel ) kad je prošlo ljeto išao na more bez nas. Nosi ga ako ide sam van, da imam neku vezu s njim.
    U njemu ne vidim nikakvo zlo, već korist, a zračenja se ne bojim jer ionako minimalno razgovara. Uglavnom mu bon istekne, ne uspije ga potrošiti.Po mom mišljenju su veća opasnost televizori po svim sobama i ostale elektronske naprave...da sad ne nabrajam.

Mobiteli su postali dio svakodnevice, uostalom kao i štošta što nam je prije 10 godina bilo nezamislivo...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mi smo kupili Vikiju broj ( a dali mu stari mobitel ) kad je prošlo ljeto išao na more bez nas. Nosi ga ako ide sam van, da imam neku vezu s njim.
    U njemu ne vidim nikakvo zlo, već korist, a zračenja se ne bojim jer ionako minimalno razgovara. Uglavnom mu bon istekne, ne uspije ga potrošiti.Po mom mišljenju su veća opasnost televizori po svim sobama i ostale elektronske naprave...da sad ne nabrajam.

Mobiteli su postali dio svakodnevice, uostalom kao i štošta što nam je prije 10 godina bilo nezamislivo...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Uf, kompleksno je pitanje i tema. Mišljenja sam da jednoznačnog odgovora nema. Nedvojbeno je da mobiteli zrače, kakav utjecaj oni izravno imaju najvjerojatnije se zna ali se o tome ne govori, prodaj, samo prodaj.

Kao takvi, mobiteli u životu imaju i mane i prednosti kao i većina stvari, ali ja sam stava da nema nekog pretjeranog smisla manično djetetu branit bilo kakav kontakt sa mobitelom, jer je to u današnjem svijetu u kojem je i sunce štetno, u kojem skoro da nemamo drugog izbora osim GMO/pesticidne hrane, u kojem živimo u kućanstvima u kojem imamo gro tehnikalija koje zrače (monitori, televizori,MIKROVALNE, frižideri, telefoni, računala, nekoliko mobitela....) a koje zrače čak i kad su samo uključeni u struju (znači stand by funkcija), zračenje repetitora i antena za mobitele, žica tramvaja i vlakova...

treba naći granicu, umjerenost je ključ po meni. Ko što neko reče, i sve što nabrojah, koliko gore može biti ako dijete razgovara npr. 2 min tjedno na mobitel? Manično branit mobitele i malte ne ih bacat drugima iz ruku a živjet u suludim uvjetima (zračenja u ovom slučaju) koji ti nameće ovaj svijet (osim ako ko amiš ne odeš u planinu bez struje) meni osobno je pomalo besmisleno.

Kako objasnit djetetu (koje shvaća stvari - o davanju moba bebama je bespredmetno raspravljat) da je to štetno a ti pričaš na njega? To je ko da djetetu objašnjavaš da je štetno pušit sa cigaretom u čvaljama!

Sad da ja postavim jedno pitanje. OK, priča se o zračenju mobitela, a što kažete na to što se događa kada (kako sam stekao dojam) veliki broj mama dnevno sjedi dojeći bebe barem 20-ak min ISPRED MONITORA - na cca 10 cm (nemojte sad fore tipa to zrači manje - 10 cm * dosta minuta!, i još ako je CRT) pišući postove na rodi???

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

imamo LCD-e

on topic, mislim dati mobitel kad bude išla sama u školu

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U zadnje vrijeme je radjeno puno studija o stetnosti mobitela, no zakljucak svih ozbiljnih studija je slijedeci: nema dokaza o stetnosti zracenja mobitela.

Slicne price kao sa mobitelima su postojale i prije, sa radio aparatima (to mi je pricao moj tata), TV-ima, kompjuterima ... sjecate se, na pocetku je postojao i propis da ispred svakog auta mora ici pjesak sa crvenom zastavom koji je upozoravao pjjesake na opasnost .. auti su tad isli 15 km/h.

Ovo sad je potpuno usporedivo - sasvim sigurno nije dobro imati mobitel uz sebe cijeli dan i noc, no malo pricanja sigurno nije problem. Druga stvar, sva ta zracenja su vec odavno oko nas - zracenje TV i radio odasiljaca (neki jaki se nalaze na krovovima zgrada usred grada!), mobitelskih baznih stanica, uredjaja nasih susjeda i ljudi koji su oko nas na poslu, u tramvaju, drugim autima ... zracenju se ne moze pobjeci.

Isto tako, neki gradjevinski materijali zrace, zraci tlo oko nas (negdje vise, negdje manje), zracenje je prirodna pojava i ovo sa mobitelima samo znaci da je u nase zivote uslo jedno drugacije zracenje, no do sada, usprkos svim studijama niej dokazano da je stetnije od ostalih. Mislim da je usporedba sa recimo zdravom hranom dobra - tko jede smedji secer hrani se zdravije od onog tko jede bijeli rafinirani, no isto tako mu nece biti bas nista ako tu i tamo pojede malo bijelog (tj. nazove koji put na mobitel). Zdraviej je ici pjesice, no isto tako ako se povezete koji put autom ili tramvajem necete odmah dozivjeti infarkt.

Ja se osobno drzim one "ceg je previse ni s kruhom niej dobro" pa tako i s mobitelima. Damo klincima da popricaju s bakama ili nekim prijateljem, ali to bude par puta mjesecno. A mobitel ce dobiti kad to bude potrebno (vjerojatno tamo negdje u 3. razredu kad vise ne bude boravka pa bude sam doma), ne zato sto ga svi imaju.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Tatek reko si na koncizan i iscrpan način ono što sam ja pokušo reć (ispalo malo konfuzno..), ista poanta!!
    Potpuno se slažem sa svim što si napisao!

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I ja znam/mislim kao tatek.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Lijepo napisano, tatek

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

evo ja cu utjesit bb na drugi nacin.... sin od ocevih poznanika je nedavno postao otac. on i njegova zena (tj. mislim da vise zena to potencira, al nisam sigurna) su iz kuce izbacili sve sto "zraci": tv, telefone, kompjutere i sl. zive negdje na selu, imaju svoj vrt i sl. kad se kupuje odjeca za malog to mora biti od ekoloskih boja il sto ti ja znam... eto, toliko sam do sada saznala... mozda saznam jos nekoliko pojedinosti (i u nadi da zena ne pise na rodama )

hocu reci, ima gorih frikusha od tebe a, reci iskreno, jesam te utjesila ?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mc - ja se sjećam (ovi mlađi vjerojatno ne ) porodice bistrih potoka... otišli ljudi s djecom živjeti u planinu, negdje uz potoke da imaju vode. tata je lovio hranu, mama je brala bobice... klinci nikad nisu čuli za nešto od tehnike...

Hana_Sara avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ~Dedi Kul~ prvotno napisa

Sad da ja postavim jedno pitanje. OK, priča se o zračenju mobitela, a što kažete na to što se događa kada (kako sam stekao dojam) veliki broj mama dnevno sjedi dojeći bebe barem 20-ak min ISPRED MONITORA - na cca 10 cm (nemojte sad fore tipa to zrači manje - 10 cm * dosta minuta!, i još ako je CRT) pišući postove na rodi???
    bas to mi je nesto najgore, kad dojim i sa djetetom mladim od 3 , 4 godine nikad ne bi ni prisla ekranu. to mi je u biti i pravilo za vlastitu djecu: sa 5 godina imaju pravo pola sata na dan biti na kompjutoru, sa 6 45 minuta itd... nama to super funkcionira. sadrzaji kojima se bave su dakako i edukativni i meni dobro poznati. najstarijem djetetu dam i da ide na internet, ionako mora za skolu (isto pod mojim nadzorom).

mobiteli - nisam bas ljubitelj. bojim se da cu ga uskoro morati kupiti djeci, ali jos se nastojim opredijeliti protiv.. radije bi gradila odnos sa svojim djetetom na povjerenju nego konstantnom provjeravanju. o zracenju ni necu...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Da malo podignem temu - zanimljiv članak je danas osvanuo na Internet Monitoru:

http://www.upci.upmc.edu/pdf/pubs/Th...hone%20Use.pdf

... koji potvrđuje da nije preporučljivo pretjerano korištenje mobitela. Ne odnosi se samo na djecu, nego i na odrasle.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

da. bilo je i na dnevniku danas.
    ak je istina to kaj su rekli onda ćemo svi uskoro pocrkavat od tumora.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad tek vidim kaj je tatek napisao pa me zanima zakaj je bitno da djeca imaju mobitele kad su sami doma? Kaj nema telefona doma?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    mc - ja se sjećam (ovi mlađi vjerojatno ne ) porodice bistrih potoka... otišli ljudi s djecom živjeti u planinu, negdje uz potoke da imaju vode. tata je lovio hranu, mama je brala bobice... klinci nikad nisu čuli za nešto od tehnike...
    i jesu li došli nazad u civilizaciju ?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    meni je bivši šef (tj. jedan od njih ) rekao da je bežični opasan. kako ja na poslu povremeno koristim nešto što zovemo dect - on je to primjetio i upozorio me.

imam dvije varijante: da brojeve prebacim na mobitel, ili na bežični... nijedna nije dobra. treća je da telefon zvoni a da se ja ne javim jer nisam uz njega, što mi ne pada na pamet ni u snu... deformacija

btw, negdje od ljubljanice pa do iza nehajske - imam probleme kad slušam radio sljeme u autu. gubi mi se frekvencija. od raskršća na selskoj, od samog raskršća pa do benzinske - imam isti problem. očito na tom području ima više antena... :/ i ne vjerujem da su bezazlene...
    točno. koliko su mobiteli opasni, isto toliko su opasni i štetni i bežični telefoni.
    najbolje bi bilo imati one nekadašnje telefone na brojčanik....

isti problem imam i sa 101inicom na istom potezu. pomaže kad stavim prst na radio...

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ne vjerujem da je nekaj posebno opasan, a kaj onda sa svima nama forumašicama kad pričamo na forumu i provedemo ne znam koliko vremena na kompu. I to zrači. Ali moj glas za ne, jer dijete nema kaj raditi sa mobitelom i ja ga koristim poslovno zato kaj moram i tako ću joj i objasniti. A to kaj druga djeca u školi imaju mobitel - neka samo imaju, u konačnici i dok sam ja odrastala djeca su imala stvari koje ja nisam, pa mi roditelji nisu kupili određenu stvar zato kaj drugi imaju i mislim da je to dobro za odgoj djeteta. Ja niti danas, niti sam ikad bila dio mainstreama, naučila sam da se ne povodim za drugima i da kupujem ono kaj mi treba, a ne ono kaj svi imaju i kaj se reklamira da navodno moraš imati. I još, ono kaj pamtim je izreka mojih roditelja: "samo ti čuvaj novce, ne traže ti jesti". Novci se lako potroše, i kaj onda.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •