Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 76

Thread: Samoniklo jestivo bilje

  1. #1

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default Samoniklo jestivo bilje

    Osim uobičajenog - šparoge, radič-maslačak, gljive... - berete li i drugo samoniklo bilje? Mene je nešto spopao "zov prirode" , pa planiram sakupljačku akciju bilja koje mi je poznato kao jestivo ovih dana.

    Kako se uglavnom takvo bilje priprema ili "na lešo" ili sirovo na salatu, zainteresirana sam i za druge iskušane načine pripreme ako su vam poznati.

  2. #2
    orlica's Avatar
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Mali Lošinj
    Posts
    227

    Default

    znam da dosta ljudi jede koprive!!! Može se raditi i krem juha! Ili kao špinat ( prokuhati, nasjeskati, baciti na zapršku, dodati malo mlijeka....)

  3. #3

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Da . Neki rade i savijače sa sirom i koprivama, slično valjda kao bučnica ili sir-špinat/blitva kombinacija. Ne znam jedino treba li u toj kombinaciji koprive blanširati ili samo posoliti?

  4. #4
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    pazi samo na samonikli luk. odnosno - mani ga se. susjed je prije par godina umro radi njega, pobrkao ga je s nekom drugom biljkom, a dugogodišnji berač.

  5. #5

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Susjed je vjerojatno zamijenio medvjeđi luk s đurđicama koje su otrovne....

  6. #6

    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    3,461

    Default

    Quote Originally Posted by no@ View Post
    Da . Neki rade i savijače sa sirom i koprivama, slično valjda kao bučnica ili sir-špinat/blitva kombinacija. Ne znam jedino treba li u toj kombinaciji koprive blanširati ili samo posoliti?
    Ja blanširam.

  7. #7

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    btw: Tražim ako netko ima, a ne treba mu Enciklopediju samoniklog jestivog bilja http://forum.roda.hr/threads/72996-K...jestivog-bilja

  8. #8

    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    669

    Default

    Ja sam se iznenadila za trputac:
    http://www.coolinarika.com/recept/rizoto-s-trpucem/
    Pripremila sam po receptu i može se jesti.

  9. #9
    Trina's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    6,874

    Default

    Koromač, žutenica (a to je biće radič)..morat ću svekrvu pitati, ona svako lijepo popodne ide po liadama i pase. Šalim se, bere i kuha na lešo

  10. #10
    meda's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,599

    Default

    ja sam odrasla na koprivama, spravljaju se kao spinat. kad sam prvi put stvarno probala spinat bio mi je totalno bezveze i bljutav, koprive su puno ukusnije

    od kopriva se moze i sok napraviti, kao i od bazge.

    a za enciklopediju mozda da probas na hrelicu ili na britancu nedjeljom

  11. #11
    meda's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,599

    Default

    zna bit tih radionica za skupljanje biljaka, javit cu kad bude

  12. #12

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Ja sam jedne godine jela omlet u kojem je bilo: mladih listova jaglaca, cvjetova tratinčica i ljubičica, mladih listova podbjela, mladih listova i cvjetova plućnjaka, radič listovi i zatvoreni cvjetovi (one glavice), mladi vrhovi čestoslavice (listići i cjetići) i dobričice.

    Uglavnom, ubrane biljčice smo u posudi kuhinjskim škarama izrezali na manje komadiće (ne presitne, a opet ne krupno), na tavi ugrijali malo maslinovog ulja i kratko, uz stalno miješanje, poržili biljčice. Posebno smo izmutili jaja sa malo kukuruznog brašna, posolili i time zalili biljčice. Kad se bilo pečeno s jedne strane, okrenuli smo ko palačincu na drugu. I to je to. Uz to (ko voli) malo parmezana, salata i mljac!

    Napominjem, da sam sudjelovala u branju biljaka i učila od jako stručne osobe. Prije toga se ne bi sama upuštala, a nakon ovoga jesam. Dobro je učiti uz nekog stručnog jer kako je gore već navedeno, pojedine biljke (otrovne ili neotrovne) su slične ili pak i one koje su jestive nisu u svakom stadiju i nisu svi dijelovi. Negdje je to list, negdje i cvijet, negdje samo kad niču, negdje mogu i starije....

    U svakom slučaju, samo naprijed sa upoznavanjem ljekovitog bilja!

  13. #13
    nina32's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    359

    Default

    već kad se spominje kopriva, evo jednog video priloga uz recept. http://http://www.zdravakrava.hr/clanak/660/pita-od-koprive-iz-sumske-kuhinje
    Last edited by nina32; 29.04.2012 at 09:21.

  14. #14

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    meda, nina32 - baš imam u planu danas koprive - krem juhu od kopriva i savijaču sa sirom i koprivama (peku nažalost nemam...).
    meda, goranka - bila sam već na tečajo o branju samoniklog bilja. koliko znam, meda, naredni tečaj je planiran za 5. 5. ali ima toliko zainteresiranih da postoji lista čekanja. ipak ako se voditeljica slaže možeš staviti obavijest - možda i druge zanima.
    goranka - omlet zvuči mljac! prefino! htjedoh doduše napisati da ne znam sve biljke, npr čestoslavicu, ali kad sam uguglala shvatih da ju imam u vrtu

  15. #15

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Pa da, puno toga jestivog i zdravog se zapravo nalazi na dohvat ruke. Ja sam puno naučila i iz onih časopisa "Ljekovite biljke".

  16. #16
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,246

    Default

    Ja danas jela koprivu

  17. #17

    Default

    Quote Originally Posted by no@ View Post
    Susjed je vjerojatno zamijenio medvjeđi luk s đurđicama koje su otrovne....
    sa mrazovcem
    to jako, jako pazite
    čula sam da je jučer jedan čovjek u Rijeci umro od trovanja samoniklim jestivim biljem, vjerovatno mrazovcem

  18. #18

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Ajme, već sam se uspaničila što je mrazovac, kad to šafran! Nije mi u planu brati šafran, iako priznajem kad odcvate lako ga je zamijeniti s drugim biljem.

    Ja sam danas napravila salatu od mišjakinje; mišjakinju sam pomiješala s alfa-alfa klicama i rotkvicama.
    Bila je prefina osim što treba paziti da se kao i kod šparoge bere samo gornji mekani dio izdanka.


    Napravila sam za sutra savijaču sa sirom, koprivama, mišjakinjom, sedmolistom i plućnjakom (otprilike 2/3 koprive i 1/3 sveg ostalog bilja).

    Imam u planu još ovih dana juhu od koprive (imam 2 verzije recepta - krem juha i juha sa zobenima pahuljicama) te tempuru sa cvjetovima maslačka i listovima gaveza (ako ga nađem)

  19. #19
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by no@ View Post
    Ajme, već sam se uspaničila što je mrazovac, kad to šafran! Nije mi u planu brati šafran, iako priznajem kad odcvate lako ga je zamijeniti s drugim biljem.
    Ne znam puno o samoniklom jestivom bilju, ali znam da mrazovac i šafran nije ista biljka (iako su srodni i oba otrovna). Šafran (krokus) cvate u proljeće, a mrazovac u jesen, kad krenu prvi mrazovi. VJerojatno u ovo doba godine ima samo lišće. Nisam sigurna. Ne da mi se sad tražiti po netu latinska imena. Šafran ima uske zelene listiće, a kad mrazovac cvjeta, stabljika mu je sablasno bijela i nisam vidjela nikakve listiće. Mama nas je uvijek tjerala dobro prati ruke kad smo dirali takve biljke (šafran, mrazovac, đurđica i slično).

    Jestiva biljka zove se medvjeđi luk ili srijemuš i može se prepoznati po karakterističnom mirisu (smradu - mješavina luka i češnjaka). Sad upravo cvjeta, ima bijele zvjezdaste cvjetiće.

    Inače, budi oprezna pri konzumiranju gaveza (ja poznajem i crni i bijeli, bijeli je ocvao, crni je upravo sada u punom cvatu) jer sadrži nekakve alkaloide koji mogu oštetiti bubrege. Koristim kremu od gaveza za svoje bolne zglobove (ima i tinktura) ali negdje sam naišla na informaciju da nije baš sasvim bezazlen ako ga pojedeš. Pokušat ću naći kompletnu informaciju (pretražiti knjge i stare novine) pa ako uspijem, napisat ću ovdje.

    Ista ti je stvar i s tisom - volim njene crvene bobice (to bude početkom školske godine) ali ne smiju se jesti koštice jer sadrže velike količine cijanida.

    Od jestivog bilja znali smo raditi "med" tj. sirup od mladica jele. Sad je kasno, ali zna se naći samoniklog uskolisnog matovilca po poljima. Dragoljub je isto jestiv. Od cvijeća - ljubice.

    Kad dođe bagrem i bazga - oboje se može koristiti za sok i za pohanje (cvijet - u pivskom tijestu).

    Od gljiva berem samo ono što poznajem, a to su uglavnom jesenske gljive. Ljeti će biti pečurki po livadama i po vinogradima, ali nisam ih još vidjela. Loša je godina za gljive, kao i prošla - suša je.

    Berem divlje šparoge kad se zateknem u Istri i Primorju u odgovarajuće doba godine (sada ). Netko je spomenuo žutenicu - mislim da to nije radič nego cikorija, iako je to iz iste porodice. To se isto češće koristi u Dalmaciji, iako ima i ovdje - biljka se zove vodopija, ali nikad mi nije palo na pamet da ju uberem.

    Dalje, kolegica Dalmatinka radi salatu od biljke koju zove tucalj ili tušt, a ja mislim da se radi o samoniklom divljem portulaku iliti prkosu (jestive su i cvjetne varijante). Nisam probala, samo znam da je pričala i znam kako izgleda. Evo, našla na coolinarici: http://www.coolinarika.com/recept/tust/

    Evo, nemam više ideja, ali sigurno bi se još toga našlo... samo da spomenem šumske jagode i divlje trešnje, drijenak i šipak. Jagode će stići prve, a onda dalje redom...

  20. #20
    meda's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,599

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Jestiva biljka zove se medvjeđi luk ili srijemuš i može se prepoznati po karakterističnom mirisu (smradu - mješavina luka i češnjaka). ...
    bas i ja htjela ovo napisati

  21. #21
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ili crijemuš, lokalizam. Nije mi fin.

    Spremam se na jug, čujem da se šparoge ubijaju od dosade. Ako ipak ispadne da su obrane (vrlo vjerojatno) onda prelazim na motar. Oni su mi nekako komplementarni - čim jenjaju šparoge, krenu motari. Kasnije kad motari odu u cvat krene tušt. Uvijek ima nešto fino.

  22. #22
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post

    Dalje, kolegica Dalmatinka radi salatu od biljke koju zove tucalj ili tušt, a ja mislim da se radi o samoniklom divljem portulaku iliti prkosu (jestive su i cvjetne varijante). Nisam probala, samo znam da je pričala i znam kako izgleda. Evo, našla na coolinarici: http://www.coolinarika.com/recept/tust/
    ovo mi znamo brat i spremit, raste posvuda, ima mesnato lišće i meni je jako fina za jest. Mi je skuhamo "na lešo", kuhaš malo, ocijediš, posoliš i zaliješ maslinovim uljem.

  23. #23

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Tušt jedem od malena (moji su iz Dalmacije), na način kako je tangerina opisala, mljac
    Peterlin, ti si stvarno primjer sistematičnosti - na svakoj temi ne samo ovdje! (Zamišljam tvoju špajzu i ormare - sve uredno složeno po špagi u kutije/staklenke s odgovarajućim natpisima na etikatama )

    Nabavila sam Enciklopediju samoniklog bilja i odlučila da srijemuš/medvjeđi luk neću tako skoro niti brati niti jesti. Naime postoje čak 3 vrlo otrovne biljke s kojima se može zamijeniti: 1) đurđica 2) čemerika 3) mrazovac. Doduše ove otrovne vrste uopće nemaju miris po luku.....(ali ziher je ziher )

    Peterlin, moja učiteljica, a i gugl kažu da se gavez najnormalnije jede. Evo i Enciklopedija (tj Ljubiša Grlić) to potvrđuje! Jede se uglavnom prokuhan (jer ima dlakavo lišće) i bolje je pripremati mlade biljke. Može se pripremati kao špinat ili stavljati u juhe i različita variva. Zajedno s peteljkama listovi se mogu pržiti na ulju umočeni u tijesto palačinki. Najukusniji su posve mladi, u rano proljeće ubrani izdanci, koji se mogu prirediti s maslacem, kao šparoga. I osušeni listovi i cvjetovi dodaju se juhama i varivima, radi njihovog ljekovitog djelovanja (kaže Grlić)
    Last edited by no@; 30.04.2012 at 15:25.

  24. #24
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by no@ View Post
    Tušt jedem od malena (moji su iz Dalmacije), na način kako je tangerina opisala, mljac
    Peterlin, ti si stvarno primjer sistematičnosti - na svakoj temi ne samo ovdje! (Zamišljam tvoju špajzu i ormare - sve uredno složeno po špagi u kutije/staklenke s odgovarajućim natpisima na etikatama )

    Nabavila sam Enciklopediju samoniklog bilja i odlučila da srijemuš/medvjeđi luk neću tako skoro niti brati niti jesti. Naime postoje čak 3 vrlo otrovne biljke s kojima se može zamijeniti: 1) đurđica 2) čemerika 3) mrazovac. Doduše ove otrovne vrste uopće nemaju miris po luku.....(ali ziher je ziher )

    Peterlin, moja učiteljica, a i gugl kažu da se gavez najnormalnije jede. Evo i Enciklopedija (tj Ljubiša Grlić) to potvrđuje! Jede se uglavnom prokuhan (jer ima dlakavo lišće) i bolje je pripremati mlade biljke. Može se pripremati kao špinat ili stavljati u juhe i različita variva. Zajedno s peteljkama listovi se mogu pržiti na ulju umočeni u tijesto palačinki. Najukusniji su posve mladi, u rano proljeće ubrani izdanci, koji se mogu prirediti s maslacem, kao šparoga. I osušeni listovi i cvjetovi dodaju se juhama i varivima, radi njihovog ljekovitog djelovanja (kaže Grlić)
    Hajd' od repa:

    Za gavez se relativno nedavno ustanovilo da neke supstance oštećuju jetru. Čitala ja to u nekom časopisu o ljekovitom bilju. Prevrnula sam doma skladište ali nema, bit će da sam to bacila ili mi je negdje u vikendici. Ipak, našla link ovdje, a to nije jedini:

    http://koval.hr/blogeky/ljekovite%20biljke/gavez.html

    Dalje, što se tiče sistematičnosti - tja, nisam ti ja baš tak uredna. Trudim se čistiti, ali tu je kraj priče. Ja sam kreativno biće, a to baš ne ide zajedno s urednošću. Trebala bi vidjeti špajzu moje svekrve, izgleda kao iz talijanskih časopisa s dizajnom unutarnjeg uređenja...

    Istina, imam police sa zimnicom (s ceduljama, ali na poklopcima) i police sa ostalim, ali to mi je istovremeno i rumplcimer (usisavač, kolica za plac i sve što nije drugdje...katastrofa). Prestala sam se izgovarati da je nered zato jer nemamo prostora. Moglo bi bolje, ali ne da mi se.

    A sad natrag na jestive biljke - bagrem je u cvatu, po Zagrebu ima i bazge, pa će vjerojatno uskoro biti i na mom brdu. Koprive mlade su taman najbolje. Našla sam i ovaj link na kojem ima zgodnih ideja: http://survival.aforumfree.com/f47-jestivo-bilje

    Ipak, mislim da sve te stvari s jestivim/nejestivim biljkama treba uzeti s rezervom i provjeravati, da ne bude "nismo znali".

  25. #25
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ubijamo se u šparogama i motaru. Šparoge su u odlasku ali se još nađu. Zezamo se na Bourdainovu foru "opet šparoge "
    Bit će fotki...

  26. #26
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,246

    Default

    o gavezu iz moje perspektive:
    koristimo ga ak se porežemo, to me pred ohoho godina naučila jedna mlekarica kod koje sam svaqjkaj radila i često se porezala na srp

  27. #27
    tua's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    910

    Default

    a kiselice?

  28. #28
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Da, da, kiselice... Mladice su fine kisele, a od njih se može kuhati i juha (čula, ne i probala).

    Osim kiselice mi smo tak znali žvakati i vitice loze (to radim i dan danas kad me djeca ne gledaju).

    Inače, danas sam razgledavala mamin cvjetnjak i našla mladu lobodu. To se isto jede (priprema se kao špinat).

  29. #29
    tua's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    910

    Default

    Mi smo zvakali i to od loze i kiselicu, ali onako-prozvaces i pljunes. a moj mali to sve pojede
    Loboda je zapravo korov, zar ne? Zna rasti i medu kukuruzom ako me sjecanje sluzi.

  30. #30
    winnerica's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,034

    Default

    Quote Originally Posted by sss View Post
    Ja sam se iznenadila za trputac:
    http://www.coolinarika.com/recept/rizoto-s-trpucem/
    Pripremila sam po receptu i može se jesti.
    Ma daj! Baš iznenađenje! Ja samo obloge od njega svježeg radim!!!

  31. #31
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    Sto radite sa koprivama, osim dodati ih za vrijeme kuhanja spinatu ili blitvi?
    Juhu? Onako sa vrhnjem?

    Da li je netko probao samo lagano zdinstati na našli ovom ulju? Da li je to čemu?

  32. #32
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,246

    Default

    ja samo skuham i prelijem s maslinovim ko za salatu

  33. #33
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    ja samo skuham i prelijem s maslinovim ko za salatu
    I mi isto, ali obično radim manju količinu kao dresing za valjuške od krumpirovog tijesta. Djeca više vole špinat i blitvu, pa ih ne silim, a u maloj količini pojedu.

    Tako se može napraviti i umak od stolisnika, iako ova godina nije baš idealna za to (suša je, pa su biljke gorke). Evo tu ima načelna uputa, iako je sve to više manje isto:
    http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=61894

  34. #34
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by seni View Post
    Sto radite sa koprivama, osim dodati ih za vrijeme kuhanja spinatu ili blitvi?
    Moja teta je znala raditi pite od njih, kao što bi radila od špinata. Jako fine.

  35. #35
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    koprive najčešće dodajem u guste juhe, od graška ili šparoga
    dodati pred kraj i nakon toga proći sa štapnim mikserom

    ili skuhati kao špinat, na pari pa smiksati i začiniti češnjakom i maslinovim uljem pa dodati malo krumpira na lešo

    ako nađem, miješam i s lobodom i koromačem

  36. #36

  37. #37
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    nevalja,prevelika,odrvenilo ti je to vec.....

    ali stvarno,ja sam ih tolikih nalazila i kad bi doma cistila bas je stabljika bila drvenasta....

    kuke (bljust) su isto vec pomalo procvjetale ali nadje se.....najvece su medju trstikama....
    mi smo blansirali i zamrznuli 15ak vrecica....

  38. #38
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by zasad skulirana View Post
    nevalja,prevelika,odrvenilo ti je to vec.....
    Kad si pohlepna pa ju čupaš zajedno s korijenom trgni samo pedalj od vrha koji sam pukne pa ništa neće biti drvenasto. Znat ćeš da si trgnula na pravom mjestu kad ti špricne voda dok puca. Ove koje su kompletno drvene obično su na vrhu jako skvrčene i njih ne berem. Ovako kad trgneš samo vrh, šparoga doduše ostane bez provodnice (grane koja raste u daljinu) ali zato normalno raste u širinu i cvate i sve 5. Zapravo samo na tržnici moraš imati šparoge koje su sve odreda lakat dugačke, a kupci neka sami uklone drvene dijelove.

    Ovu sam slikao jer se baš lijepo ispružila u krasnom ambijentu. Vrh smo kasnije pojeli. Dalje od dijela koji je super za pojesti ne berem.

  39. #39
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    Dalje od dijela koji je super za pojesti ne berem.
    Ovako i ja - drveni dijelovi su dobri jedino ako ću kuhati juhu od šparoga, onda se kuha sve zajedno, izmiksa štapnim mikserom i propasira. Inače ostavljam drvene dijelove, i da imam manje posla pri čišćenju, a i zato što ako je drveni dio dosta dug može baciti izboje i nastaviti rasti i nakon što se otkine vrh.

  40. #40
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    ... a ni ti izboji nisu loši za papat, jedino što ne narastu posebno dugački ni debeli. Bitno je da su mekani.

  41. #41

    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Velika Gorica
    Posts
    485

    Default

    Quote Originally Posted by seni View Post
    Sto radite sa koprivama, osim dodati ih za vrijeme kuhanja spinatu ili blitvi?
    Štrudla sa tofuom ili sirom i koprivama.
    Njoke od kopriva - radi se na isti način kao i klastične njoke, samo sa krumpirom skuham i koprive
    Tjestenina od kopriva - klasika: brašno, jaja, sol i blanširane nasjeckane koprive

  42. #42
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by goranka View Post
    Štrudla sa tofuom ili sirom i koprivama.
    Njoke od kopriva - radi se na isti način kao i klastične njoke, samo sa krumpirom skuham i koprive
    Tjestenina od kopriva - klasika: brašno, jaja, sol i blanširane nasjeckane koprive
    sad sam se sjetila, jednom sam probala palentu s koprivom (u palentu dok se kuha umiješati blanširanu i usitnjenu koprivu, servirati s malo kiselog vrhnja) i bilo je super

  43. #43
    cvijeta73's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    11,735

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    sad sam se sjetila, jednom sam probala palentu s koprivom (u palentu dok se kuha umiješati blanširanu i usitnjenu koprivu, servirati s malo kiselog vrhnja) i bilo je super
    mmm, ovo fino zvuči. ja tako znam napraviti polentu s rigom.
    nego, jel ima neka fora u branju kopriva - kako se ta kopriva bere? mlada? kako znam da je mlada? u svibnju je mlada?

  44. #44
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    najbolje je brati mladu, i to samo vrhove.
    kasnije bude previše vlaknasta, ali ja znam i kasnije brati one listove s vrha. Možda se može i propasirati.

  45. #45
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    Quote Originally Posted by Davor View Post
    Kad si pohlepna pa ju čupaš zajedno s korijenom trgni samo pedalj od vrha koji sam pukne pa ništa neće biti drvenasto. Znat ćeš da si trgnula na pravom mjestu kad ti špricne voda dok puca. Ove koje su kompletno drvene obično su na vrhu jako skvrčene i njih ne berem. Ovako kad trgneš samo vrh, šparoga doduše ostane bez provodnice (grane koja raste u daljinu) ali zato normalno raste u širinu i cvate i sve 5. Zapravo samo na tržnici moraš imati šparoge koje su sve odreda lakat dugačke, a kupci neka sami uklone drvene dijelove.

    Ovu sam slikao jer se baš lijepo ispružila u krasnom ambijentu. Vrh smo kasnije pojeli. Dalje od dijela koji je super za pojesti ne berem.
    E pa najbolje da to neznam....ovdje blizu kuce gdje berem su 90% zastupljene kuke i njih berem samo vrh,zasto bi cinila dupli poso i doma opet cistila?
    Pokoju sparogu koju nadjem odma pojedem na licu mjesta onako sirovu.....ako idemo dalje s autom gdje ima vise sparoga beremo sto ih duze ako ih necemo jesti odma taj dan pa ih onako duge stavimo u vodu da mogu izdrzat do sutra,preksutra...

    A grehota bacat i drvenasti dio kad se moze posusit pa samljet i koristit za po pasti....bilo je nedavno na televiziji,tako rade u Istri...eno se meni suse u spajzi stabljike pa cemo vidit....

  46. #46
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by zasad skulirana View Post
    A grehota bacat i drvenasti dio kad se moze posusit pa samljet i koristit za po pasti....bilo je nedavno na televiziji,tako rade u Istri...eno se meni suse u spajzi stabljike pa cemo vidit....
    Evo ja prvi put čujem kako se to suši, koliko dugo, i kako usitniš - u mikseru? Kasnije se samo posipa ili se treba termički obraditi?

    Nešto drugo mi je palo na pamet - sad cvjetaju bagremi, probajte kolač od bagrema. Napravite jednostavan biskvit kao ovaj na početku teme http://forum.roda.hr/threads/23044-J...zi+kola%C4%8Di i umješajte dosta cvjetova bagrema, koliko god možete ugurati u tijesto. I ispecite kao inače. Okus je malo neobičan ali jako fin.

  47. #47
    tua's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    910

    Default

    Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post
    mmm, ovo fino zvuči. ja tako znam napraviti polentu s rigom.
    nego, jel ima neka fora u branju kopriva - kako se ta kopriva bere? mlada? kako znam da je mlada? u svibnju je mlada?
    ja uvijek berem samo vrh, neka 4 prva lista. mozes ju i osusiti pa imas za caj, ili ju tako suhu razmrvis i posipas po nekom jelu, ja sam ju u rizoto stavljala.

  48. #48
    zasad skulirana's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    na jugu
    Posts
    3,403

    Default

    Quote Originally Posted by pomikaki View Post
    Evo ja prvi put čujem kako se to suši, koliko dugo, i kako usitniš - u mikseru? Kasnije se samo posipa ili se treba termički obraditi?

    .
    osusila i sad cu samljet u sjeckalici....mislim da netreba termicki obradjivat kad ih ionako mozes jesti sirove....samo cu posipat nakraju po pasti....

  49. #49
    lucifer's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Zagreb
    Posts
    43

    Default

    Ja sam ove godine probala sušit šparoge. Onaj gornji mekši dio šparoge pripremim normalno, a onaj tvrđi dio sam stavila sušit. Poslije ću samljet u prah! Svekrva mi kaže da koristi taj prah za umake na tjesteninu.

  50. #50

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    zgb
    Posts
    2,384

    Default

    Osim pohanja na koje još način/e pripremate sunčanice?

    Nabrala sam ih danas, a dojadilo nam pohanje....

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •