Pokazuje rezultate 1 do 50 od 76

Tema: Samoniklo jestivo bilje

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ajme, već sam se uspaničila što je mrazovac, kad to šafran! Nije mi u planu brati šafran, iako priznajem kad odcvate lako ga je zamijeniti s drugim biljem.

Ja sam danas napravila salatu od mišjakinje; mišjakinju sam pomiješala s alfa-alfa klicama i rotkvicama.
    Bila je prefina osim što treba paziti da se kao i kod šparoge bere samo gornji mekani dio izdanka.

Napravila sam za sutra savijaču sa sirom, koprivama, mišjakinjom, sedmolistom i plućnjakom (otprilike 2/3 koprive i 1/3 sveg ostalog bilja).

Imam u planu još ovih dana juhu od koprive (imam 2 verzije recepta - krem juha i juha sa zobenima pahuljicama) te tempuru sa cvjetovima maslačka i listovima gaveza (ako ga nađem)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    Ajme, već sam se uspaničila što je mrazovac, kad to šafran! Nije mi u planu brati šafran, iako priznajem kad odcvate lako ga je zamijeniti s drugim biljem.
    Ne znam puno o samoniklom jestivom bilju, ali znam da mrazovac i šafran nije ista biljka (iako su srodni i oba otrovna). Šafran (krokus) cvate u proljeće, a mrazovac u jesen, kad krenu prvi mrazovi. VJerojatno u ovo doba godine ima samo lišće. Nisam sigurna. Ne da mi se sad tražiti po netu latinska imena. Šafran ima uske zelene listiće, a kad mrazovac cvjeta, stabljika mu je sablasno bijela i nisam vidjela nikakve listiće. Mama nas je uvijek tjerala dobro prati ruke kad smo dirali takve biljke (šafran, mrazovac, đurđica i slično).

Jestiva biljka zove se medvjeđi luk ili srijemuš i može se prepoznati po karakterističnom mirisu (smradu - mješavina luka i češnjaka). Sad upravo cvjeta, ima bijele zvjezdaste cvjetiće.

Inače, budi oprezna pri konzumiranju gaveza (ja poznajem i crni i bijeli, bijeli je ocvao, crni je upravo sada u punom cvatu) jer sadrži nekakve alkaloide koji mogu oštetiti bubrege. Koristim kremu od gaveza za svoje bolne zglobove (ima i tinktura) ali negdje sam naišla na informaciju da nije baš sasvim bezazlen ako ga pojedeš. Pokušat ću naći kompletnu informaciju (pretražiti knjge i stare novine) pa ako uspijem, napisat ću ovdje.

Ista ti je stvar i s tisom - volim njene crvene bobice (to bude početkom školske godine) ali ne smiju se jesti koštice jer sadrže velike količine cijanida.

Od jestivog bilja znali smo raditi "med" tj. sirup od mladica jele. Sad je kasno, ali zna se naći samoniklog uskolisnog matovilca po poljima. Dragoljub je isto jestiv. Od cvijeća - ljubice.

Kad dođe bagrem i bazga - oboje se može koristiti za sok i za pohanje (cvijet - u pivskom tijestu).

Od gljiva berem samo ono što poznajem, a to su uglavnom jesenske gljive. Ljeti će biti pečurki po livadama i po vinogradima, ali nisam ih još vidjela. Loša je godina za gljive, kao i prošla - suša je.

Berem divlje šparoge kad se zateknem u Istri i Primorju u odgovarajuće doba godine (sada ). Netko je spomenuo žutenicu - mislim da to nije radič nego cikorija, iako je to iz iste porodice. To se isto češće koristi u Dalmaciji, iako ima i ovdje - biljka se zove vodopija, ali nikad mi nije palo na pamet da ju uberem.

Dalje, kolegica Dalmatinka radi salatu od biljke koju zove tucalj ili tušt, a ja mislim da se radi o samoniklom divljem portulaku iliti prkosu (jestive su i cvjetne varijante). Nisam probala, samo znam da je pričala i znam kako izgleda. Evo, našla na coolinarici: http://www.coolinarika.com/recept/tust/

Evo, nemam više ideja, ali sigurno bi se još toga našlo... samo da spomenem šumske jagode i divlje trešnje, drijenak i šipak. Jagode će stići prve, a onda dalje redom...

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Jestiva biljka zove se medvjeđi luk ili srijemuš i može se prepoznati po karakterističnom mirisu (smradu - mješavina luka i češnjaka). ...
    bas i ja htjela ovo napisati

tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku

Dalje, kolegica Dalmatinka radi salatu od biljke koju zove tucalj ili tušt, a ja mislim da se radi o samoniklom divljem portulaku iliti prkosu (jestive su i cvjetne varijante). Nisam probala, samo znam da je pričala i znam kako izgleda. Evo, našla na coolinarici: http://www.coolinarika.com/recept/tust/
    ovo mi znamo brat i spremit, raste posvuda, ima mesnato lišće i meni je jako fina za jest. Mi je skuhamo "na lešo", kuhaš malo, ocijediš, posoliš i zaliješ maslinovim uljem.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •