Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
Tušt jedem od malena (moji su iz Dalmacije), na način kako je tangerina opisala, mljac
Peterlin, ti si stvarno primjer sistematičnosti - na svakoj temi ne samo ovdje! (Zamišljam tvoju špajzu i ormare - sve uredno složeno po špagi u kutije/staklenke s odgovarajućim natpisima na etikatama )

Nabavila sam Enciklopediju samoniklog bilja i odlučila da srijemuš/medvjeđi luk neću tako skoro niti brati niti jesti. Naime postoje čak 3 vrlo otrovne biljke s kojima se može zamijeniti: 1) đurđica 2) čemerika 3) mrazovac. Doduše ove otrovne vrste uopće nemaju miris po luku.....(ali ziher je ziher )

Peterlin, moja učiteljica, a i gugl kažu da se gavez najnormalnije jede. Evo i Enciklopedija (tj Ljubiša Grlić) to potvrđuje! Jede se uglavnom prokuhan (jer ima dlakavo lišće) i bolje je pripremati mlade biljke. Može se pripremati kao špinat ili stavljati u juhe i različita variva. Zajedno s peteljkama listovi se mogu pržiti na ulju umočeni u tijesto palačinki. Najukusniji su posve mladi, u rano proljeće ubrani izdanci, koji se mogu prirediti s maslacem, kao šparoga. I osušeni listovi i cvjetovi dodaju se juhama i varivima, radi njihovog ljekovitog djelovanja (kaže Grlić)
Hajd' od repa:

Za gavez se relativno nedavno ustanovilo da neke supstance oštećuju jetru. Čitala ja to u nekom časopisu o ljekovitom bilju. Prevrnula sam doma skladište ali nema, bit će da sam to bacila ili mi je negdje u vikendici. Ipak, našla link ovdje, a to nije jedini:

http://koval.hr/blogeky/ljekovite%20biljke/gavez.html

Dalje, što se tiče sistematičnosti - tja, nisam ti ja baš tak uredna. Trudim se čistiti, ali tu je kraj priče. Ja sam kreativno biće, a to baš ne ide zajedno s urednošću. Trebala bi vidjeti špajzu moje svekrve, izgleda kao iz talijanskih časopisa s dizajnom unutarnjeg uređenja...

Istina, imam police sa zimnicom (s ceduljama, ali na poklopcima) i police sa ostalim, ali to mi je istovremeno i rumplcimer (usisavač, kolica za plac i sve što nije drugdje...katastrofa). Prestala sam se izgovarati da je nered zato jer nemamo prostora. Moglo bi bolje, ali ne da mi se.

A sad natrag na jestive biljke - bagrem je u cvatu, po Zagrebu ima i bazge, pa će vjerojatno uskoro biti i na mom brdu. Koprive mlade su taman najbolje. Našla sam i ovaj link na kojem ima zgodnih ideja: http://survival.aforumfree.com/f47-jestivo-bilje

Ipak, mislim da sve te stvari s jestivim/nejestivim biljkama treba uzeti s rezervom i provjeravati, da ne bude "nismo znali".