Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 76 od 76

Tema: Samoniklo jestivo bilje

  1. #51

    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    1,030

    Početno

    Svaku posebno malo posoli, kapni na nju par kapi maslinovog ulja, dodaj malo majčine dušice ili origana , posloži u tepsiju i peci kratko na 180. Super fino i puno laganije od pohanja. Možeš i tako pripremljene stavit na roštilj ili roštilj tavu. Još bolje.A može i klasika sa jajima u omlet. I mi smo danas donjeli košaru punu vrganja i sunčanica i jedva čekamo sutrašnji ručak.

  2. #52

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Citiraj školica prvotno napisa Vidi poruku
    Svaku posebno malo posoli, kapni na nju par kapi maslinovog ulja, dodaj malo majčine dušice ili origana , posloži u tepsiju i peci kratko na 180. Super fino i puno laganije od pohanja. Možeš i tako pripremljene stavit na roštilj ili roštilj tavu. Još bolje.A može i klasika sa jajima u omlet. I mi smo danas donjeli košaru punu vrganja i sunčanica i jedva čekamo sutrašnji ručak.
    Pekla sam tikvu, pa sam dodala i par sunčanica na način kako si rekla. Stvarno su fine, puno bolje od pohanih!

    Sutra i narednih dana nastavak

  3. #53

    Datum pristupanja
    Jul 2009
    Postovi
    1,030

    Početno

    Drago mi je da ti se sviđa, navalite!

  4. #54

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Trebam ideju za quiche sa samoniklim jestivim biljem koje se trenutno (ili kroz naredna 2-3 tjedna) može naći u kontinentalnoj Hrvatskoj. Sve što mi pada napamet je već prošlo (kopriva, medvjeđi luk) tj prošla je sezona.
    Ima li tko kakav prijedlog?

  5. #55
    Zuska avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2012
    Lokacija
    terra magica
    Postovi
    4,092

    Početno

    Pogledaj si tu, na jednom od postova imaš kalendar branja pa vidi što je sad aktualno. Samoniklo-jestivo-bilje

  6. #56

  7. #57

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Imam tu enciklopediju

    Mislila sam ako netko ima kakvu "iskustvenu" preporuku za podijeliti.

  8. #58
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    Pa, iskustveno ja koprivu kad je starija isto berem, samo je propasiram nakon kraćeg kuhanja.

  9. #59
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    Imam tu enciklopediju

    Mislila sam ako netko ima kakvu "iskustvenu" preporuku za podijeliti.
    Istina je - većina biljaka koje valjaju sad su već ohoho prošle. Koprive mi nisu fine sada (moja djeca imaju bolju riječ: fuj, žufko...)

    Jedino što mi pada na pamet je tušt (portulak). Baš sam u petak vidjela solidan grmić ispred knjižnice. Jest da ga ne bih baš tamo ubrala (pesje pišalište) ali podsjetilo me da mu je sezona:https://www.coolinarika.com/tag/portulak/

  10. #60

  11. #61
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    sjetila sam se još i lobode, ona bi mogla uskoro krenuti, premda je još nisam primjetila
    ili divlji koromač, njega već ima dosta

  12. #62
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    ja sam neki dan jela taj divlji koromač, skuhan s blitvom - nije mi to valjalo. prejaki miris mi ima. ali o ukusima se ne raspravlja

  13. #63
    pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Postovi
    8,507

    Početno

    Meni bude dobar u raznim varivima, ali istina, s mjerom
    nekad sam ga znala i narezati sirovog (listiće, korjen nisam nikad vadila) preko raznih mješanih salata
    u quiche bi i mogao pasati, ali također više kao začin, naravno ovisit će i o ukusima

    ali baš sad gledam, pitanje je bilo za kontinentalne krajeve, a nisam sigurna ima li ga tamo

    pala mi je na pamet i rikola ali vrijedi isto, ne znam ima li je na kontinentu

    trputac bi se možda mogao iskoristiti

  14. #64

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Kaže Enciklopedija da komorač raste u Primorju i u sredozemnom pojasu općenito. I da su ga stari Rimljani spremali kao zimnicu (u octu, ali i u slanoj vodi).

    Tu kod mene (obronci Medvednice) ima divlje rikole, ali mi se ona čini prilično aromatična i intenzivna pa bi došla u obzir kao začin (a kako imam "domaću" u vrtu nekako nisam baš brala divlju)....

    Znam da ima i lobode, vidjela sam uz put, no nisam nikad probala. Nekako mi djeluje zeljasto u smislu da bi išla na lešo, a možda i odgovarala u kombinaciji sa sirom (poput špinata ili blitve).

    Tušt obožavam! On mi ide na lešo, na salatu (kao u ovim peterlininim receptima), ovdje još nije počeo, ali zna mi rasti "samoniklo" po vrtu.

  15. #65
    Optimist avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010
    Postovi
    4,284

    Početno

    Divlja rikula je odlična sitno narezana s kuhanim krumpirima (sol, ulje).

  16. #66
    tangerina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Split
    Postovi
    8,759

    Početno

    ja sam divlji komorač jela u varivima tipa raštika ili poriluk, na suhom mesu, i to bi bila samo jedna od biljaka koje baka udrobi unutra. Ni ne osjeti se pretjerano, valjda ga ubiju rebarca i nogice malo

  17. #67
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj tangerina prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam divlji komorač jela u varivima tipa raštika ili poriluk, na suhom mesu, i to bi bila samo jedna od biljaka koje baka udrobi unutra. Ni ne osjeti se pretjerano, valjda ga ubiju rebarca i nogice malo
    Da, valja kao začin, ali ako ga je previše - ufff....

    Jednom sam na placu zamijenila kopar i komorač (jako sam mlada bila, ajooooj - srednja škola ili početak faksa) i to mi je bio šok - ja, kontinentalka, nisam ni znala da to postoji. Probala skuhati kopar sos od divljeg komorča. Užas!

  18. #68

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Imam pitanje ako je netko sušio mrke trubače (u pećnici):

    Koliko vremena na koliko stupnjeva ste ih sušili?

  19. #69
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Znači krenule su

    Mi ih smrzavamo.

  20. #70
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Znači krenule su

    Mi ih smrzavamo.
    ima ih već neko vrijeme - bilo je puno kiše, i sami berači se čude. meni su najdraže

  21. #71
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    Imam pitanje ako je netko sušio mrke trubače (u pećnici):

    Koliko vremena na koliko stupnjeva ste ih sušili?
    Nemam vlastitog iskustva. Kolega s posla suši u sušioniku za voće i kaže da to dosta dugo traje, a njegova žena ih kiseli.

    Evo malo tuđe pameti (ali to si sigurno već našla) tek da pitanje ne ostane bez odgovora:
    http://voce-povrce.dobrahrana.jutarn...ti-crne-trube/

  22. #72
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Mi ih uglavnom smrzavamo.
    Imam jednu "tajnu" lokaciju usred Zagreba na kojoj ih berem, ali nikada ne naberem toliko da ih treba sušiti.

  23. #73
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    svaka čast - trubice u Zagrebu

  24. #74
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Ma ima ti u Zagrebu svega.
    Osim savske obale čak je i vrlo čist. Ako želiš vidjeti ekološku katastrofu, zaputi se od Hrušćice prema Nartu i lijepo krepaj od muke.

  25. #75
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    a ja sam mislila da ćeš mi otkriti nalazište trubica

  26. #76

    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    zgb
    Postovi
    2,384

    Početno

    Citiraj NanoiBeba prvotno napisa Vidi poruku
    a ja sam mislila da ćeš mi otkriti nalazište trubica
    Nekako sumnjam da će Davor otkriti lokaciju svog nalazišta, a imaš trubica po obroncima Medvednice u izobilju.
    Čak nije potrebno predaleko ići...

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •