Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: dojenje i netolerancija na laktozu?

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno dojenje i netolerancija na laktozu?

ja imam netoleranciju na laktozu, uocenu kad sam imala 3 mjeseca (nakon cega je moja mama prekinula dojenje) i cijeli zivot ne konzumiram mlijecne proizvode osim u formi tvrdog sira i ponekad malo jogurta u nekom kolacu.
    moje dijete, iskljucivo dojeno, sada ima 7 tjedana i od svog 10 dana zivota ima nenormalne grceve po cijele dane i noci - on je stalno napuhan, stalno se muci prditi, kaka vodenasto i po 7 puta na dan i opcenito se cijelo vrijeme grci, stenje ili vristi od bolova. Ja u ovih 7 tjedana svoje dijete nisam vidjela u komadu pola sata mirno i zadovoljno, a kamoli da mogu s njim negdje ici ili malo uzivati u njemu, nego place on, placem ja.

procitala sam sve moguce teme o grcevima, kolikama, pustam ga da dugo cica svaku cicu prije prelaska na drugu, masiram mu trbuh, nosam ga po cijele dane, grijem termofor, probala sub simplex i bio gaia - nista, moje dijete i dalje place i svija se od bolova gotovo 20 sati na dan. Zbog tih bolova ne moze ni spavati, umoran je do beskraja, zaspi i za 5-10 minuta, najvise 20 (po noci sat i pol) on se budi vristajuci i svijajuci noge i ruke od grceva. Sto god ja probala jesti/ne jesti rezultat je isti, njemu grcevi nisu nista manji. U prvih mjesec dana je dobio 1000 grama od porodjajne tezine. Njega grci i dok cica, mozda jedan od 5 puta on jede mirno, a svaki ostali podoj on se grci i presavija cijelo vrijeme sisanja.

to je razlog zbog kojeg sam pocela sumnjati da ima netoleranciju na laktozu (imamo je i moja mama i ja) i ono sto me zanima je gdje se to moze klinicki provjeriti i ima li netko slicna iskustva sa svojom bebom? Citala sam i strana istrazivanja o prestanku dojenja i netoleranciji laktoze i dok jedni zastupaju prestanak, drugi kazu da treba samo promjenit majcinu prehranu i vuci do masnijeg mlijeka (sto ja radim od pocetka pa nema efekta).
    Ja sam trenutno spremna napraviti bilo sta, samo da ova agonija prestane.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Što ti je rekla pedijatrica?
    Beba može plakati zbog mnogo razloga, to ne mora biti ovo što ti misliš.

Vjerujem da si rekla pedijatrici koliko plače i da će ti ona dati najbolji savjet.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

da neka djeca ne spavaju, a neka placu. toliko o pedijatrici (trenutno trazim privatnog pedijatra)

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ajoj, tako nešto reći zabrinutoj mami jednomjesečnog djeteta.

Srećom ti beba lijepo napreduje, ali naravno da nisi mirna ako toliko plače.

Nekim bebama treba duže vremena da im se razvije probavni sustav i nadam se da će tvoj sinčić jednostavno narasti i početi manje plakati. Imala sam i ja takvog. I isto ne podnašam mlijeko, ne mogu ga piti, nikako. A dojila sam nešto duže od godine. Nakon tri mjeseca i plač je prestao.

Valjda će ti novi pedijatar reći sve što treba, jer treba biti siguran da je sve u redu.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sam isto netolerantna na mlijeko i sve mliječno i bila sam oprezna oko svega s djecom i hranom.
    Malenom ništa nije smetalo, a malena se je napuhavala i plakala kad sam jela tikvice i krastavce. Dan danas ih ne voli... eto... Može bit da im nešto smeta, al ne mora bit mlijeko.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Moj je satima plakao kad sam jela krumpir.
    Zao mi je sto se mucite

Osoblje foruma Mimah avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ne znam ništa netoleranciji na laktozu i žao mi je što se mučite.

Čini mi se da sam u knjizi Najsretnija beba u kvartu čitala nešto o čvrstom povijanju u dekicu (cijelog tijela) i još nekoliko koraka kao način na koji se pomaže bebama s grčevima. Navodno djeci nedostaje još 3 mjeseca u majčinoj utrobi i zato su neka tako osjetljiva u vanjskom svijetu. Ti koraci (povijanje, proizvodnja glasa 'šššššššš' i još nešto) simuliraju život u maternici. Nisam probala pa ne znam ako djeluje, ali možda da pokušaš...

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

znam da sam vec dosadna s istom pricom ali za djecu koju muce plinovi je super bespelenastvo, konkretno stavljanje u pozu da se isprazne i od zraka i od kakice (bolje djeluje od masiranja trbuha a i sama poza potice praznjenje crijeva). mozes pokusati. ako iz prve nije zadovoljan pozom (iako mislim da se to bas ne dogada) mozes mu prvo dati da sisa pa onda u pozu. imas ih raznih, mozes se sjesti na kauc, kanticu medu noge i bebu nad kanticu, leda su poduprta tvojim trbuhom. ne brini da je beba premala, nije, moje dve curke su od rodenja. i za kraj, pretpostavljam da znas o cemu se radi ali ako ne znas potrazi nas na starom mjestu (koji podforum nize)

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj pujica prvotno napisa Vidi poruku
    da neka djeca ne spavaju, a neka placu. toliko o pedijatrici (trenutno trazim privatnog pedijatra)
    ako zaista stalno tako bolno place,i obzirom da imate intoleranciju laktoze u obitelji/mislim da bih ja dijete odvela ped-gastroenterologu,sto god bilo treba otkriti zasto je trbuscic tako osjetljiv.
    i mozda da odnesete urin i labos,uroinfekti kod malih bebica nemaju simptoma a sigurno ih boli.obzirom da je novorodencad imunoloski nezrela,ne mora imati temperaturu.nije problem nalijepiti vrecicu i odnijeti urin na pregled.
    ako je ok-gastroenterolog svakako.jer po ovom sto pisete,place gotovo stalno-mucite se oboje /i mrvicu ipak nesto smeta.i ne mora biti nis opasno ali bitno je otkriti uzrok tako jakih kolika. sretno od srca
    Posljednje uređivanje od ann-zgb : 29.04.2012. at 00:06 Razlog: nadopuna teksta

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

inace ,zaboravila reci,uz prirast tt od 1000 g uroinfekt je malo vjerojatan,ali nije nemoguc.i ako vas tjesi,to je znak uspjesnog dojenja

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pretpostavljam da si net cijeli iscitala, sve ozbiljne izvore?
    Za svaki slucaj, stavljam ovo: http://kellymom.com/health/baby-heal...d-sensitivity/ (prema ovome, velika je sansa da jest netolerantan na nesto u tvojoj prehrani)
    Prvo, ja bih izbacila aposlutno sve u cemu ima i tragova mlijeka. Mojoj starijoj su nedavno dijagnosticirali alergiju na kravlje mlijeko i lijecnica je rekla da ne smije nista, ni jogurt, ni sir, nista od kravljeg mlijeka i da gledamo i kupovne proizvode da nemaju u sastavu mlijeko u bilo kojem obliku. Trebalo je 10ak dana da se iscisti i normalizira stanje.

Procitaj dio "Lactose overload" na ovom linku: https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/lactose.html
    Malo mi je glupo savjetovati kad pretpostavljam da si u kontaktu s apricot i da si sigurno isprobala sve zivo sto se mogla sjetiti.
    Je si probala dulji block feeding? Da mu unutar 2-3 sata, a ako ne pomogne u par dana, unutar i do 4 sata, uvijek prvo nudis istu dojku pa ako na kraju podoja nije zadovoljan, onda mu ponudis i drugu? U medjuvremenu, ako osjetis u dojci koju ne koristite prenapunjenost, samo je malo izdoji ili mu daj da povuce par puta, cisto da se oslobodis pritiska.
    Mozes li se sjetiti sto jos jedes redovito? Ima li neka namirnica koju imas na jelovniku stalno/cesto?
    Mozda reagira na nesto drugo.

I zadnje, ne znam radi li jos uvijek dr. Zima u Poliklinici Helena. Njega hvale apsolutno sve mame koje su ga srele, jako je prodojeci i vjerujem da ce ozbiljno pristupiti problemu i pomoci vam rijesiti.
    Kad imate dijagnozu (ako je ima) ili se eliminira sumnja na neka stanja/bolesti, u oba slucaja mozete probati i homeopatiju. Sigurno cure znaju nekog dobrog u Zg.
    I drste se! Strasno je tako gledati i slusati dijete kako se muci, a nista sto radis ne izgleda kao da pomaze.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

zima radi u Helenu, u četvrtak je bil tam kad smo bili u slanoj kapsuli.

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

unatoč dobrom dobivanju na težini, ni gastro refluks nije isključen (čak i ako nema bljuckanja, jer postoji i "tihi refluks"). s obzirom da sam i sama prošla agoniju, znam kako ti je i želim da vam što prije prođe i da možeš uživati u svojoj bebici! moja pedijatrica isto nije vjerovala da s bebom nešto nije u redu, ali ja sam inzistirala na specijalističkom pregledu. sretno!

Mojca avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Mimah prvotno napisa Vidi poruku
    Ne znam ništa netoleranciji na laktozu i žao mi je što se mučite.

Čini mi se da sam u knjizi Najsretnija beba u kvartu čitala nešto o čvrstom povijanju u dekicu (cijelog tijela) i još nekoliko koraka kao način na koji se pomaže bebama s grčevima. Navodno djeci nedostaje još 3 mjeseca u majčinoj utrobi i zato su neka tako osjetljiva u vanjskom svijetu. Ti koraci (povijanje, proizvodnja glasa 'šššššššš' i još nešto) simuliraju život u maternici. Nisam probala pa ne znam ako djeluje, ali možda da pokušaš...
    Nas je ovo spasilo!!!!
    Pujica, ako te zanima javi mi se na pp, pa ti dam broj telefona, sve objasnim u detalje, ne stignem pisati.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

gledala sam taj dokumentarac, cak smo nabavili i posebne dekice za povijanje iz engleske, na cicak, palili fen, ali nije pomagalo - mozda da zaspi na 20 minuta i onda opet ispocetka.. kod nas je ocito u pitanju zesca netolerancija, bili smo kod dva pedijatra i uz dojenje zavrsili na dohrani bez laktoze - reakcija je super - decko spava, smije se kad je budan, nema vise proljeva ni grcenja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

drago mi je da je bolje!! i nadam se da će se netolerancija smanjit ili čak nestat!!

berlinka avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

super!

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

a koje reko da je to intolerancija, možda je alergija?
    djeca ak ih kaj smeta jako su nemirni, moji se svrbe,jer im od alergije izađe atopisjki

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni se isto cini da je nekako prelako zakljuceno da je intolerancija.
    Kako god, drago mi je da je malcu bolje, ugodnije, da se smirio.
    Nadam se da dodavanje dohrane nece utjecati na dojenje, bilo bi stvarno steta jer vam je odlicno krenulo.
    Ako ti budu trebali savjeti o kombiniranju, samo se javi.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pujica, tvoje dete cica, kaj ne , a laktoze u Mm, ima više nego u krave ( nažalost proučavala sam radsi mojih klinaca i alergija).

Bysy mislim da je kod vas alergija ili intolerancija na općenito kravlje mliojeko, tj.proteine,jer laktoze u jogurtu i siru, gotovo da nema. Radi toga Japanci mogu jest fermentiorane proizvode, a čisto mlijeko ne.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 05.05.2012. at 14:42

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jelena, ako si mislila na mene, nemamo mi intoleranciju (moj sisavac), samo iskustvo kombiniranja s dohranom zbog nedobivanja na tezini.
    Starija ima alergiju na kravlje mlijeko, dokazanu, ali ona ima 11 god.
    Posljednje uređivanje od BusyBee : 05.05.2012. at 16:08

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ok i o tebi sam pričala, mislila sam da si ti pričala o laktozi, a zapravo pričala si o mlijeku, se to kaj smanjuje.
    Moja vklinka sad je 6 godina ima od rođenja alergiju na mlijeko, a tek sad je počela jest jogurte i sireve, od čistog mlijeka još uvijek dobiva osip

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eliminirali smo mlijeko, zamijenili kozjim koje joj pase.
    Nema vise jutarnje zacepljenosti (nosa) i kasljanja (od slijevanja katara) i nema svrbljive osipe po nogama koje je cesto znala raskrvariti.
    Tu i tamo pojede jogurt ili sir, ali ocito oni nisu toliki problem koliko bas mlijeko. Ili ih jede u bitno manjoj kolicini.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pujice, sad ovo vidim i uzasno mi je zao sto prolazite sve to

zelim vam puno snage i mira :hug:

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    znam da sam vec dosadna s istom pricom ali za djecu koju muce plinovi je super bespelenastvo, konkretno stavljanje u pozu da se isprazne i od zraka i od kakice (bolje djeluje od masiranja trbuha a i sama poza potice praznjenje crijeva). mozes pokusati. ako iz prve nije zadovoljan pozom (iako mislim da se to bas ne dogada) mozes mu prvo dati da sisa pa onda u pozu. imas ih raznih, mozes se sjesti na kauc, kanticu medu noge i bebu nad kanticu, leda su poduprta tvojim trbuhom. ne brini da je beba premala, nije, moje dve curke su od rodenja. i za kraj, pretpostavljam da znas o cemu se radi ali ako ne znas potrazi nas na starom mjestu (koji podforum nize)
    posto nas muci ista stvar, a zadnjih par dana to je sve izrazenije, no jos uvijek uspjeva odspavati po noci do 5 ujutro bez grcenja, nisam pomisljala ne netoleranciju vec na hlapljivost, prepunjenost, jak LD i guglajuci naisla na neki mikkin stari post i popodne ga isprobala.
    izasrala se u grcu, totalno vodenasto, isprdila i od tada spava spokojno 2 i pol sata. zadnja 3 dana u ovo doba bi urlikala i stenjala.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 05.05.2012. at 20:32

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

nemamo mi nis na kozi, ne mislim da je alegija nego bas netolerancija sa simptomima jakih grceva i proljeva (jednake simptome imam ja ak pojedem nesto u cemu ima sirovog (nefermentianog) mlijeka a da to nisam znala (npr. ak mi negdje podvale spinat kuhan na mlijeku). on je jednaku reakciju imao na obican AD sa 7 posto laktoze kao i majcino mijeko, tek je prestalo kod dodavanja AD sa smanjenom i modificiranom laktozom. On se i dalje grci dok cica, ali nakon toga jos dobije malo dohrane pa to valjda ipak nekak sve skupa neutralizira i onda je bas onak miran i zadovoljan. Trebalo je dva mjeseca ludila, istrazivanja i eksperimentiranja da ja svoje dijete dozivim takvo. I ja sretna.

i ja sam isprobavala mikkin savjet, nekad je sljakalo nekad nije (al je on imao proljev po 8 puta na dan pa vise nisam znala ni di sam od kakice). sad se pokaka jednom fino obilno ujutro i to je to.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ne mora se pokazat na koži da bi bilo alergija, ali je lakše dijagnosticirati da je to to.

Moja klinka je prestala imat atopijski s 3.5 godine, kad smo bacili Pregomin ( zamjenu za mlijeko), jer je i na to bila alergična, koža ko sunce, a ostala alergična na mlijeko do sad ( s 6 god)

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moj najstariji je imao 10 proliva dnevno do dohrane, a onda 4-6. Nikad nije imao drugaciju stolicu osim tecne. Plakao je mnogo prva 3 meseca, ali i dobijao lepo na tezini. Njemu su izrasli zubi s tacno 4 meseca, a alergije, netolerancije i reflukse nije imao.
    A sto se bespelenasenja tice, ja Novija NIKAD nisam uspela staviti u pozu, apsolutno je nije podnosio. Izi je hteo tek s nekih 9 meseci, ali devojcica... ma potpuno druga prica! Od prvog dana bez problema. Znaci definitivno ima dece kojima ne prija ta poza.

E sad kod vas pujice, zbog tog naslednog faktora, potpuno je druga prica...

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

pujica, meni je drago da je malac bolje, ali ne bih rekla da je onda u pitanju netolerancija na laktozu. I majčino mlijeko sadrži laktozu, oko 7% ako se ne varam, i u slučaju netol. na laktozu djetetu bude bolje tek ako se majčino mlijeko potpuno ukine (ili eventualno jako smanji, na račun formule bez laktoze) . Kod vas, koliko razumijem, ipak prevladava dojenje.

Totto avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    potpisujem, moju malenu je spasilo postavljanje u ec položaj jer je bila i ostala puna zraka, ne može sve podrignuti i sama isprduckati i od njezina 4 mj života SVAkodnevno pri gotovo svakom presvlačenju što je svaka 2, 3 sata ona u ec položaju kaka, prducka i smije se nakon toga čak i zaspe u tom položaju! samostalno kaka možda dva puta u 24 sata, ali sa puuuuno naprezanja..

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    u slučaju netol. na laktozu djetetu bude bolje tek ako se majčino mlijeko potpuno ukine (ili eventualno jako smanji, na račun formule bez laktoze) . Kod vas, koliko razumijem, ipak prevladava dojenje.
    nazalost ne, prevladava adaptirano bez laktoze, cica je ostala kao mazilica i desert malo

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Bitno da je dijetetu bolje..šta sad, trudila si se dojit, djetetu smeta laktoza i ni prvo ni zadnje koje je na adpatiranom, bitno da je miran,sretan,zdrav i da napreduje..
    Ipak da sam ja bila na tvom mjestu dok je bebač onako plakao ja bih mu napravila sve pretrage od krvi,urina, išla kod dr.Zime da se eliminira refluks itd...no ako je malac sad miran onda je to ipak bila netolerancija na laktozu.....pišem diplomski na temu dojenja, pa ću baš i ovu netoleranciju na laktozu navesti kao primjer...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •