Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Tiskanje i priča s portala

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Tiskanje i priča s portala

Jeste pročitali tekst s portala?
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=177&Show=1961
    a kako smo mi tiskaleee :shock:

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako procitas price s porodjaja Laure Shanley primijetit ces da ona nigdje ne spominje tiskanje. ali nikad niti nije radjala lezecki.
    sila teza je cini mi se nesto sto nasi opstetricari ne priznaju da postoji... a kamoli da pomaze.
    u ovom trecem porodjaju (u vodi) ja sam imala malu potrebu za tiskanjem. znaci nije bilo onog jakog osjecaja da moram, moram, moram tiskati. ne znam da li je to zbog vode ili zbog polozaja (uglavnom sam bila u nekon polucucnju).

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam u ovom zadnjem porodu morala čak tiskati bez trudova :shock: :shock: :shock: znači nisam ni nagon imala za tiskanje... huuu

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj cekana prvotno napisa
    ja sam u ovom zadnjem porodu morala čak tiskati bez trudova :shock: :shock: :shock: znači nisam ni nagon imala za tiskanje... huuu
    Frendica mi je spomenula da je i ona tiskala bez trudova, nitko joj nije objasnio zašto, beba navodno nije bila ugrožena pa me zanima čemu onda to?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To ti je da brze zavrsis jer tako osoblju pase. Nema nikakvog smislenog razloga.
    A kad ti njih 4-5 urla uglas TISKAJ, TISKAJ onda se tesko tome oduprijeti. Meni su isto inzistirali da tiskam izmedju trudova na drugom porodu, al sam odbila. Nije nuzno da beba izadje u 2 uzastopna truda u kojima tiskas iz sve snage pa zaradis od epiziotomije do hemeroida...

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Hvala Marta, tako sam si nekako i mislila ali joj nisam imala srca reći, cura je imala "svog" doka koji joj je "vodio trudnoću i porod" (biće da mu je dosadilo pa je na kraju malo požurio) :/!

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Nije tako. Meni su objasnili! Glavica je već bila na pola vani i nije se mogao čekati trud! Ali bilo je, uhhhh!

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni je taj izgon bas dugo trajao, i imala sam osecaj da stalno treba da gurnem "po malo". Kad je vec sve bilo skroro gotovo rekli su mi da se suzdrzim od tiskanja da bi doktorka stigla da prihvati bebu (i recne me :{),
    i nije mi bio problem da iskuliram taj trud. Odkud znam, bas to "tiskanje" nisam bas osetila kako nesto drasticno.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ako je beba dobro, zašto bi MORALE tiskati između trudova?

ja sam rekla da ne mogu. bilo mi je bezveze tiskati uprazno. doduše, nisam osjetila da je guza već vani - a bitno je da glavica ide brzo za njom. ali doc me nije silio, pričekala sam trud i andrejček je bio vani.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ja sam nedavno završila tečaj i fizioterapeutkinja nam je lijepo pričala o tiskanju. Sad kad sam ovo pročitala više mi ništa nije jasno. Kako je moja beba zadak idem li na porod zatkom rekli su mi da sve treba ići prirodno bez forsiranja, bez dripa, valjda i bez nepotrebnog tiskanja.

la11 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

i ja sam tiskala bez truda,trud došao i prošao a babica viče tiskajte,tiskajte :/

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    u ovom trecem porodjaju (u vodi) ja sam imala malu potrebu za tiskanjem. znaci nije bilo onog jakog osjecaja da moram, moram, moram tiskati. ne znam da li je to zbog vode ili zbog polozaja (uglavnom sam bila u nekon polucucnju).
    ja uopće nisam imala neku potrebu za tiskanjem. možda zbilja zbog vode, ili zbog položaja. kad su rekli da tiskam, tiskala sam, kad su rekli da "prodišem" trud, prodisala...

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cekana prvotno napisa
    Nije tako. Meni su objasnili! Glavica je već bila na pola vani i nije se mogao čekati trud! Ali bilo je, uhhhh!
    ne kuzim sta su time objasnili. pa meni, tj. Vidu je glavica cijelo vrijeme malo virila, a kad bi tiskala, izasla bi i vise. :?

ZJENA, za zadak se preporuca upravo to sto su ti rekli. I pokusaj se sto vise toga drzati, ideja kod zatka je u biti "ne upplasiti bebu". I pokusaj se izboriti za sto okomitiji polozaj. Mozda ce ti trudovi biti nekako "bezvezni" nece imati neki ustaljeni red i snagu ali to je kod zatka cesto i nije indikacija za drip ako je ostalo u redu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

“Poticanjem žene na jače i duže tiskanje, zapravo se može pogoršati stanje jer su bebina glava i pupčana vrpca stisnuti pri majčinom žestokom naporu, što dovodi do smanjivanja (otkucaja srca) i fetalne hipoksije (gubitka kisika). ”

pa sad mi je napokon jasno kako mi je mala uspjela zaraditi hipoksiju unatoc kratkom i urednom porodu...

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

meni nesto nije jasno; neka mi objasne one koje su bile na tecaju za disanje:
    - da li oni na tim tecajevima objasne kako se dise kako treba (dakle, kao ovaj tekst na portalu od Tatje-Broussard) ili
    - oni imaju neke svoje druge nacine (ili sestre na porodu imaju opet nesto trece?)

mislim ako na tecaju ucite pravilno kako treba, a sestre na porodu opet drugacije rade, onda one nisu nist koristi, jel?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moje je misljenje da su vjezbe disanja opcenito bezveze. ja sam na svakom porodu drugacije disala.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moje je misljenje da su vjezbe disanja opcenito bezveze. ja sam na svakom porodu drugacije disala.
    moram reći da sam nekad mislila drugačije, ali sad nakon dva poroda i iščitavanja raznih mišljenja i iskustava se skroz mogu složiti.

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

pa dobro, ako je tako, ali gdje onda nauciti pravilno disati? ima neka knjiga? ili mislite da ne treba uopce znati disati, nego kako nam dodje na samom porodu?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bah, kad se zurim pa onda napisem post koji tako glupo zvuci...

vjezbe disanja bilo kakve su same po sebi u redu. medjutim meni osobno ti obrasci nisu na porodjajima nista znacili jer mi se svaki put disalo drugacije.

i jos nesto kad se tiska imaju obicaj reci stavite bradu na prsa pa onda tiskajte. meni je to sad zadnji put bilo ko da mi je rekla "stavite nogu zavrat pa tiskajte", hocu reci apsolutno neupotrebljivo...

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    vjezbe disanja bilo kakve su same po sebi u redu. medjutim meni osobno ti obrasci nisu na porodjajima nista znacili jer mi se svaki put disalo drugacije.
    hoces reci, nekomemogu biti korisne, nekome ne? pa kako si ti onda disala?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prvi put me trudovi osim porodjajnih nisu bolili pa sam disala isto ko sto sad disem. drugi put sam disala duboko do dripa, a na dripu pojma nemam kako sam disala. treci put mi je ono kratko dahtanje koje babice preporucaju bas dobro leglo.

dobro je znati neke vjezbe disanja, cisto radi veceg izbora.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam ucila vjezbe disanja i sve je islo dobro dok se nije promijenila babica pa me jos tamo napala kako ja to disem, jesam li normalna

sad izgleda da su i babice naucene kako bi trebalo disati, pa se ne bune...

iako, ono sto ja mislim, ne treba podilaziti nikakvim semama unaprijed oredjenim
    kao sto ti nitko ne moze reci kakav je polozaj za radjanje najbolji tako ti ni ne moze reci kako ti je najlakse disati...odnosno, u datiom trenutku ako osjecaj da ti pase radjati cuceci, i ako mozes cucnuti, ti to napravi a tako i sa disanjem, ako osjecas da ti pase bas duboko trbusno disati, ti disi tako
    ako vidis da ti to prestane pasati, ti promijeni disanje...

nekako mi se to cini logicno....

treba znati tehnike i primjenjivati ih kako ti pase...

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ima li nacina (neka knjiga, mozda na netu) da se nauce jos negdje "te neke" druge vjezbe osim na tecaju?

aqua avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

kad sam čitala ovaj tekst mi je došo flashback (a tog se prije nisam sjećala) kako je u nekom trenu nevi izasla vecina glave i ja sam prestala tiskati i samo gledala dolje u nju (kada). mislim da mi je neko rekao da nek tiskam, al sam skužila da ide tak i tak, a i nije mi bilo do tiskanja. samo sam ju u miru gledala kako polako izlazi. nevjerojatno! (mozda degutantno, ali slicno i kod stolice, kad vec krene, ak se opustis, sve samo od sebe lagano isklizne van..) wow! :?

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

To s disanjem je stvarno triki. Moja prija koja je prošla tečaj i disala kratko u trećem porođajnom dobu (baš kako su nam rekli) izazvala je čuđenje i pitanje docova i babica na porodu, pa kako to dišete!!! Složila bih se sa Zrinkom, disati kako ti paše ili kako ti u tom trenutku dođe, previše razmišljanja možda dovede do suprotnog efekta. Kako inače prekticiram yogu znam neke vježbe disanja za opuštanje. Koliko će koristiti ili još bolje koliko ću ih ja uspjeti primjeniti tko zna?

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    “Poticanjem žene na jače i duže tiskanje, zapravo se može pogoršati stanje jer su bebina glava i pupčana vrpca stisnuti pri majčinom žestokom naporu, što dovodi do smanjivanja (otkucaja srca) i fetalne hipoksije (gubitka kisika). ”

pa sad mi je napokon jasno kako mi je mala uspjela zaraditi hipoksiju unatoc kratkom i urednom porodu...
    znaš da sam i ja ovo pomislila

al ipak mi se više čini kako je svaki trudom smanjen dotok kisika da je to uslijed trudova isforsiranih dripom.

ne znam da li je istina al većina hematoma na glavici djeteta je uzrokovana nepravilnim tiskanjem, odnosno naprezanjem majke prije izgona (naučila na tečaju) a mene su SVE prije koje su rodile učile da se naprežem cijelo vrijeme , i to baš one čije su bebe po porodu zaradile ogromne otekline na glavi ??????

cekana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Evo, kopiram s moje priče s poroda: "Ne dišeš dobro, veli mi i objašnjava kako trebam disati, a ja se bunim, ipak isprobavam u slijedećem trudu kao što mi je objasnila disati plitko i sve brže kako se bol pojačava. Kad je prošao trud, ja kažem ne želim! Neću takvim disanjem ignorirati trudove! Mojih 7-8 dubokih udisaja je dovoljno za cijeli trud, osjećam ga punim intenzitetom i mirno mogu u to vrijeme misliti na svoje dijetešce." Tako stvarno imaš vlast nad trudom, ali mi je ono dahtanje jako pomoglo u drugom porodu kad su mi rekli da ne tiskam i da prodišem trud

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni se od dahtanja vrtilo i bilo zlo, nikako nisam mogla uhvatiti dovoljno zraka

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja bas isto ne kuzim previse o tom disanju ali pred sam izgon u fazi tranzicije ja sam stajala nagnuta nad lavabo i toliko su rasturali trudovi (vjerovatno od dripa) da sam pocela spontano onak jako duboko i glasno disati, ne znam tocno kako bih to objasnila i onda je dosla sestra i pokazala mi da moram onako kratko dahtati i moram priznati da mi je to bio spas, mislim da bi inace ishiperventilirala...

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja sam tiskala uz trudove i to zato sto sama i sama imala taj poriv.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Nigdje nisam učila kako disati, sestra Erika nam je samo na tečaju ukratko objasnila kako bi to trebalo izgledati.
    Ja se nisam opterećivala time, mislila sam budem vidjela kako će mi odgovarati tako ću disati. Kada su me primili malo jači trudovi, nekako sam sama od sebe ulovila taj ritam kratko disanja koji mi je baš odgovarao. Ispalo je da je to bilo to disanje; nekako je išlo hu, hu, hu, si, si, si, hu, hu, hu, siiiiiiiii - pa opet. Ako me sjećanje ne vara.

ruby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Moj porod je bio čudan-spavala sam malo preduboko, čini mi se, između svakog truda. Voda je bila potpuno smeđa i odmah su me priključili na drip i dali mi neku injekciju. Imala sam jake trudove, mislim, od ponoć do dva.
    Rodila sam Filipa u 4 truda u 2 i 25. Toliko me bolilo od ponoć do dva da kad su mi rekli da mogu tiskat ( a nisam imala nagon), ko da mi je sunce zasjalo. Filip je bio jako visoko, ja otvorena do kraja, on se ne spušta ni milimetra. Nećete mi vjerovat, ali molila sam da mi se naslone na stomak da on krene vani! I to mi je bilo takvo olakšanje!
    Tako da mogu oni pisati što hoće, ali mislim da ja ne bi izdržala ni minute više. I još su mi govorili da stanem, da tiskam prejako. A i bilo me strah za Filipa, jer kad sam vidila kakva je voda....

bobaibeba avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj ruby prvotno napisa
    Toliko me bolilo od ponoć do dva da kad su mi rekli da mogu tiskat ( a nisam imala nagon), ko da mi je sunce zasjalo.
    Tako da mogu oni pisati što hoće, ali mislim da ja ne bi izdržala ni minute više. I još su mi govorili da stanem, da tiskam prejako. A i bilo me strah za Filipa, jer kad sam vidila kakva j voda....
    Kod mog poroda je bilo jako slično,samo je meni u pol 2 iscurila plodna voda i bila je zelena.U pol 3 sam bila na stolu,na dripu,bolilo je vraški od početka na 14 kapi(na samom kraju su stavili na 20)jer nisam imala svoje trudove i nisam bila otvorena a bebač ostao skroz bez plodne vode.U pol 6 sam krenula tiskat i to sam skupila svu snagu za koju nisam ni znala da ju imam i tiskala jer sam se bojala za malog.A uopće nisam imala potrebu tiskat,ustvari nisam mogla točno ni utvrdit kaj osjećam i gdje me boli.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj ruby prvotno napisa
    Moj porod je bio čudan-spavala sam malo preduboko, čini mi se, između svakog truda. ....
    ništa čudno za spavanje, mene nisu mogli razbudit za tiskanje
    pa nije vrag da misliš da ti se samoj od sebe toliko "spavalo"

ja još nisam skužnila šta nam daju da ne vrištimo po boxevima
    al je droga samo takva

zna netko što je to točno, ja zaboravila????

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Koliko znam daje se Apaurin i Dolantin. Apaurin koliko znam nije nešto, pogotovo ne protiv bolova, pa se mislim niti ne spava od njega (barem ja nisam), ali Dolantin je prava droga. Mislim da mi je primalja rekla, kada mi je diktirala posljedice i nuspojave, i tražila izričiti ponovljeni pristanak (bravo za mene, vidite što znači izboriti se za uvažavanje rodilje) - da je na bazi morfija. Tražila je izričiti pristanak jer nisam potpisala našu dragu bianco Izjavicu, nego sam tražila da me se za svaki zahvat posebno informira i da ću onda dati pristanak.
    Ja sam znala da prolazi korz posteljicu i na dijete, ali mislim tek nakon 2 sata, a ja sam se prije ta 2 sata porodila. Ako prođe više od toga do poroda, djeca mogu biti grogi, pospana i slično.
    No kako meni niti lokalna anestezija ne djeluje kao noramlnim ljudima, ja niti od toga Dolantina nisam imala nikakve nuspojave, pa ne znam niti koliko mi je djelovao; valjda nekaj je.
    Znam da mi je kolegica dobila napad smijanja, umirala je od bolova i istovremeno lupetala šale na račun dužine svojih nogu i kratokoće stola.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koliko znam, simptomi koje opisujete a posebno ovo duboko spavanje izmedju trudova, su tipicni simptomi dolantina. da, to je droga na bazi morfija

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam spavala izmedju trudova ko klada. Dok sam jos bila doma, znaci ni bolnice ni morfija ni vidjela ni mirisala...
    Zapravo je i to jedna normalna stvar. Osim ako te drogiraju, onda ne znas jel spavas od drozge ili bi spavala i pod normalno.

ruby avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Pa da, dali su mi neku injekciju-to je valjda to. Bila sam tako uzbuđena zbog poroda da sumnjam da bi sama tako spavala!! Pola toga se ne sjećam!! Znam da kad sam pitala MM-a koliko je sati i on je rekao 2, šokirala sam se kako je tako puno vremena prošlo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Da, to je injekcija. Mene razbjesni kako mogu ženama tako olako davati drogu u pravom smislu te riječi, bez informiranog pristanka i obajšnjavanja svih mogućih posljedica. Na stranu spavanje, mislim na posljedice za bebu. Samo na roditeljima je da odluče da li će ili neće prihvaiti tako nešto.
    Ja bih najvjeroajtnije na drugom porodu sasvim normalno proživjela sve i bez toga, ali na prvom porodu kada sam molila da mi daju nešto, nisam znala što točno mogu tražiti i što sve postoji - NISU MI DALI, uopće se nisu obazirali na moje preklinjanje i vrištanje. Na kraju je primlja rekla da nije znala da mi je to bio prvi porod. Malo su me valjda prenafilali dripom, kao drugorotka pa idemo to čim prije završiti, a kaj sam se ja skoro onesvijestila ...uf, kad se sjetim. Ali kao nije to ništa, pa trajalo je samo!!! 6h.

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ma sad sam opet ljuta
    kako mogu s tim nakljukat nekog kome nije vrime za rodit
    čije je dite nezrelo za porod

pa stvarno, meni su maloj otkucaji srca pali na 70!!!
    nije ni plakala
    imala je cijanozu lica
    subkonjuktivalna krvarenja
    nedostatak kisika

recite mi da to sve ne može i nije samo od poroda
    jer mi šta smo više po doktorima s njom
    i strepim svaki put hoće li me pogodit s nekom dijagnozom
    ja sam sve više ljuta jer ne znam zbog čega sve to :?

a trudnoća mi je bila potpuno normalna

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •