Pokazuje rezultate 1 do 48 od 48

Tema: Boravak, tko određuje koliko dugo?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Boravak, tko određuje koliko dugo?

moja V završava 2. razred OŠ
    ide u boravak
    u našoj školi je boravak samo prva 2 razreda
    u mnogim školama u Zagrebu je i 3. razred
    u nekim školama u Hrvatskoj je i 4. razred

o čemu to ovisi?
    tko određuje koliko dugo će biti boravak?
    ravnatelj?
    gradske vlasti?
    županijske?
    ministarstvo?

meni boravak puno znači
    ne samo radi samog boravka, iako mi se već sad plače kada se sjetim da se opraštamo od naše učiteljice Ane
    nego što sada krećemo u smjene

znam da je sada kasno (htjela sam ja prije, ali su me ubjedili da to nema nikakvog smisla, i da nema teorije da bi dobili i 3. razred boravka)
    ali zna li tko ima li ikakve šanse i koji je postupak za dobivanje boravka u 3. razredu?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

O tome odlučuje županija odnosno u našem slučaju to je grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport.
    Ovisi naravno i o ravnatelju, odnosno o prostornim uvjetima u školi. Meni se čini da je nedostatak prostora u vašoj školi upravo razlog zbog kojeg nemate boravak...
    Potupak je da lobirate za boravak preko Vijeća roditelja, a može i direktno ravnatelju.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tebe sam čekala

ravnatelj je rekao jasno i glasno da nema šanse
    tako da je to to?

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Naši su se cijelo prošlo ljeto borili da nam ostane boravak u trećem razredu (ravnateljica, učiteljice, vijeće roditelja), i jedino što su uspjeli je da je miješani boravak. Ali i to je nešto.
    Tako da ako nemate potporu ravnatelja mislim da malo možete postići.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ako bi nam to osiguralo još jednu godinu u samo jutarnjoj smjeni ja bi (a vjerujem i drugi roditelji) pristala i na miješani boravak

zmajica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Moja starija je isto boravak, također bih htjela da ide i nakon 2. razreda, jer muž i ja radimo dugo, nju nitko nema odvoditi i dovoditi u i iz škole, treba preći veliko raskrižje, a ona je handrasta i zaigrana...također sam čula da ovisi o ravnatelju, ali i o gradu.
    Lani su se roditelji bunili, molili, pisali peticije, ali je odlučeno da nema uvijeta za boravak nakon drugog razreda.
    Želudac mi se frće kad pomislim kak bude za godinu dana morala sama...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    tebe sam čekala

ravnatelj je rekao jasno i glasno da nema šanse
    tako da je to to?
    pa jel to ikako argumentirao?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nema mjesta
    zapravo sada nije nitko od tome razgovarao
    ali još prije 2 godine, kada nas je došao posjetiti u vrtić, rekao je da je boravak samo 2 godine, i da nema mogućnosti za duže od toga
    a tada mi se činio tako dalek kraj 2. razreda
    a prošle godine smo imali problem jer su napravili dva prva i samo jedan drugi boravak, a 2. drugi razred rasporedili učenike po ova 3 boravka
    pa je pisana peticija, jedva smo se izborili za 4 boravka, 2 prva i 2 druga

što misliš, ima li ikakvog smisla sada potegnuti nekakvu peticiju, zahtjev?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

znači da ima mjesta za 4. boravka?
    mislim da ima smisla potezati peticiju, ali morate biti jako žustri. za otprilike 2 tjedna je termin kada škole šalju svoje anticipacije broja razrednih odjela i broja razreda s PB u gradski ured.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ove godine je (mislim) 5 boravaka
    2 u 2. razredima i 3 su prva razreda
    nisam sigurna imaju li oni 2 ili 3 boravka
    pitat ću

kome mi predajemo peticiju?
    ravnatelju?
    ili je upućujemo direktno na gradski ured?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mislim da je najbolje na obje adrese; premda će gradski ured odgovoriti kako ravnatelj mora procjeniti je li moguće organizirati PB za trećaše i predložiti eventualno uvođenje još jedne skupine.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Kod nas je samo 1. razred!!!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas su prva 3 razreda u zajedničkom boravku, svi su zajedno, i imaju nastavu u smjenama.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mi smo pisali i petiiciji, ali je rečeno da naprosto nemaju gdi stvit decu. Ako i bi onda bi praktički oni bili smjeski u boravku, tj, nastava bi bila u smjenama, a deca bi u suprotnoj smjeni bila u boravku, ko u davna vremena kad su neki iz mojeg razreda bili u boravku ( inače u prva 2. razreda tada se moralo "putovati" iz jedne udaljene "učionice" koja je bila zajedničaka za 2(!) škole do naše ili njihove škole skoro 500m.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

U Zagrebu nije dozvoljen boravak u smjenama. Gradski ured ne dozvoljava.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Kod nas su četiri škole u samom centru grada i od toga dvije imaju boravak, a dvije nemaju. Boravak imaju škole koje imaju uvjete za boravak, a to je prvenstveno opremljena kuhinja i blagovaona gdje se mogu spremiti obroci za učenike boravka. Zbog sve većeg zahtjeva za boravkom, kod nas je situacija takva da dvije škole imaju minimalni broj učenika, razredi su oko 16 učenika u razredu, a u druge dvije škole gdje je boravak tamo je do 26 djece u razredu i po jedan razred više učenika. Prvenstveno mislim da do kada će trajati boravak ( do kojeg razreda) sve ovisi o kapacitetu škole, tako da je prvenstveno sve na ravnatelju, a onda na gradskim uredima ili županijskim, sve ovisi gdje je škola. Kod nas u VG grad iz proračuna osigurava plaću za učitelje koji rade u boravku, a roditelji plaćaju hranu. Moje dijete je zadnja godina boravka i kako će biti od jeseni vidjet ćemo. Mi se često našalimo i kažemo da za nas škola tek počinje. Do sada su najveći dio učenja odradili u boravku, kako će biti od jeseni vidjet ćemo.
    Što se tiče nastave u jednoj smjeni kod nas je od prošle godine uveden boravak po principu da je nastava u dva turnusa, a boravak je jedan tjedan ujutro, a jedan popodne, tako da djeca iz škole (kada je nastava popodne) ne izlaze prije pet, pet i trideset. Ta kombinacije je meni grozna, ali kad nemaš izbora ...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

uf, baš nezgodno. kod nas je cjelodnevni do 4. razreda pa mi se i to čini malo, najviše radi ručka

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U našoj školi je boravak isto prva dva razreda.
    Moje dijete ne ide u boravak, i odmah, od prvog razreda, im je nastava u smjenama.
    Rekla bih da je sve do prostora (i naravno da je nepravedno da su uvjeti u različitim školama toliko različiti) - npr. razred mog djeteta, iako su prvašići, ima nastavu na katu jer navodno nema druge slobodne učionice.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kod nas u Rudešu je isto boravak samo prve 2 god. Kad je moj sin trebao u 3. razred i ravnateljica je sama predlagala da je bolje tako, roditelji su ustrajali i na kraju su nam preko volje ponudili da djecu rascjepkaju (njih 22) u tri boravkaška prva razreda, e tu sam ja odustala jer sam mislila da 9. godišnjacima ipak nije mjesto među prvašićima (po meni je to zaglupljivanje djeteta koje kad tad treba postati samostalno) i mogu vam reći da sam napravila pravu stvar! Za tri mjeseca, kad je škola opet počela, nitko više nije ni mislio o boravku, djeca su porasla, u školi su počeli problemi s predpubertetom i sl. Tak da smo se zapravo pitali kaj bi takve cure koje su se počele šminkati već radile među prvašićima?!
    Kako ide ono u Smogovcima? Oni su veliki ali su još mali...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

u rijeci kasnije ulaze u pubertet nego u zagrebu, valjda

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

A sta poduzeti? Kod mene su drugi roditelji dosta inertni po tom pitanju, ono u stilu da se ne moze protiv sustava.
    A opet, mislim, boravak samo prvi razred je stvarno premalo.
    Opet, nas kvart ima najveci porast i udio djece, a broj skola je isti kao prije 35g, a broj djece valjda 10x veci.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas u Rudešu je isto boravak samo prve 2 god. Kad je moj sin trebao u 3. razred i ravnateljica je sama predlagala da je bolje tako, roditelji su ustrajali i na kraju su nam preko volje ponudili da djecu rascjepkaju (njih 22) u tri boravkaška prva razreda, e tu sam ja odustala jer sam mislila da 9. godišnjacima ipak nije mjesto među prvašićima (po meni je to zaglupljivanje djeteta koje kad tad treba postati samostalno) i mogu vam reći da sam napravila pravu stvar! Za tri mjeseca, kad je škola opet počela, nitko više nije ni mislio o boravku, djeca su porasla, u školi su počeli problemi s predpubertetom i sl. Tak da smo se zapravo pitali kaj bi takve cure koje su se počele šminkati već radile među prvašićima?!
    Moja kći je 4.razred i ide u boravak. Nemaju svoju učiteljicu pa su raspoređeni u boravke trećaša i drugaša. Ona je u boravku s drugašima, a u taj boravak ide mi i mlađi sin. Zaglupljivanje djeteta? Pa po tome se onda moja kći nema što družiti sa svojim mlađim bratom jer će zaglupit.
    Ona uredno na boravku napiše svoju zadaću, kojiput joj učiteljica da neku aktivnost njoj primjerenu, kojiput ona radi nešto svoje (čita, crta,...), često sudjeljue u kreativnim aktivnostima s drugašićima... Ako mi je alternativa da mi gluvari po kući ili ulici ili internetu, jede hranu iz frižidera, a ja još kad dođem kući moram provjeravati je li se sjetila napisati zadaću, ja glasam za 'zaglupljujući' boravak.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isteklo mi vrijeme za dopuniti poruku, pa ću još dodati da ona ide na aktivnosti na koje, da nije u boravku, bi se morala vraćati od kuće u školu (strani jezik, ritmika, TKD...). Meni još jedan razlog 'za'.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    U Zagrebu nije dozvoljen boravak u smjenama. Gradski ured ne dozvoljava.
    ma daj nemoj zezat, U Davorinu trstenjaku ima boravak ak trebaš i u 4 razredu, i u smjenama je

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Znači da se u Trstenjaku oglušuju na propise Gradskog ureda. Bit će oduševljeni u Gradu ako čuju

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    uf, baš nezgodno. kod nas je cjelodnevni do 4. razreda pa mi se i to čini malo, najviše radi ručka
    je, u rijeci ima i produženi boravak i cjelodnevni boravak

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj winnerica prvotno napisa Vidi poruku
    totalno mi je ovo bezveze
    a što sa mješovitim vrtićkim grupama?
    bit će da tamo mali kopiraju velike, a veliki se zaglupljuju uz male.

nije boravak zamišljen zato što se nekome ne da baviti sa djecom, nego zato što djeca nemaju gdje biti dok su roditelji na poslu.
    pa je određena ta neka granica za koju se pretpostavlja da bi mogli početi ostajati sami doma; negdje je to sa 9, negdje sa 10 godina.
    i svakako ovisi o kapacitetima škole.

i ne znam koje su to cure koje se šminkaju z trećem razredu?!
    tu nešto opako nije u redu.
    što je sljedeće: seks u četvrtom?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da se javim kad sam već pokrenula temu
    nismo uspjeli napraviti ništa
    bili kod ravnatelja, bili u gradskom uredu
    nema prostora i gotovo
    u školi nedostaje učionica
    a škola nam je kakti spomenik kulture i ne može se nadograđivati
    spomenik sa ispucalim zidovima

probali jesmo
    napravili nismo ništa

sad nam predstoji rastanak od naše dobre boravkaške učiteljice

mirjana avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da se javim kad sam već pokrenula temu
    nismo uspjeli napraviti ništa
    bili kod ravnatelja, bili u gradskom uredu
    nema prostora i gotovo
    u školi nedostaje učionica
    a škola nam je kakti spomenik kulture i ne može se nadograđivati
    spomenik sa ispucalim zidovima

probali jesmo
    napravili nismo ništa

sad nam predstoji rastanak od naše dobre boravkaške učiteljice
    i mi smo u istoj situaciji (jedino naša škola nije spomenik kulture)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i kod nas je boravak samo prva dva razreda zbog nedostatka učionica.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ni ja nisam imala nikakvog uspjeha. Roditelji inertni i nezaintersirani, ravnateljica se isprčava nedostatkom prostora (činjenica)..i tako, od 2. razreda !!!! smo bez boravka!!!
    Posljednje uređivanje od Deaedi : 06.06.2012. at 10:17

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sad ću ja prizemno da prizemnije ne može
    ali koliko bi se moglo učionica sagraditi i učiteljica zaposliti za lovu potrošenu na bandićeve veceje i dinamov stadion
    znam totalno glup komentar
    ali ljuta sam

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja ne kužim-di oni misle da ćete s djecom u 2.r.OŠ bez boravka. Meni je to STRAŠNO.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

krumpi ko kaze da oni uopce na to misle

In love avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Kod nas je boravak od 1-4 - miješani. Ali smo mala škola pa jih je sve zajedno 20-ak. I moja prvašica je zajedno sa četvrtašima. Meni se tako jako svidja jer upozna još i drugo djecu ne samo onu s kojom ide u razred. I svi se slažu i nema nikakvog zaglupljivanja radi toga što su svi zajedno . Bude čak i pozitivno jer mogu stariji uvijek uskočiti ako malima zatreba neka pomoć i sl. I tako uče solidarnosti.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj In love prvotno napisa Vidi poruku
    Kod nas je boravak od 1-4 - miješani. Ali smo mala škola pa jih je sve zajedno 20-ak. I moja prvašica je zajedno sa četvrtašima. Meni se tako jako svidja jer upozna još i drugo djecu ne samo onu s kojom ide u razred. I svi se slažu i nema nikakvog zaglupljivanja radi toga što su svi zajedno . Bude čak i pozitivno jer mogu stariji uvijek uskočiti ako malima zatreba neka pomoć i sl. I tako uče solidarnosti.
    ovako je bilo i u školi u kojoj radim dok nismo prešli na cjelodnevnu nastavu.

no, mi smo mala škola u centru grada, pa prostora ima.

meni je ideja o tome da su svi skupa super, jer osim što se uče solidarnosti, imamo puno braće i sestara, pa su djeca zajedno.

zaboga, kakvo zaglupljivanje!?? onda bismo valjda svu djecu s posebnim potrebama trebali izbaciti iz škola
    Posljednje uređivanje od maggie34 : 06.06.2012. at 16:01

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    ja ne kužim-di oni misle da ćete s djecom u 2.r.OŠ bez boravka. Meni je to STRAŠNO.

e baš ti je komentar ... a di su naša djeca bila od prvog razreda dok su roditelji na poslu?!?! barem 50% ih je bilo samo kod kuće (škola je u smjenama, jedino pozitivno je što su sada dvije smjene do prije koji godinu su bile tri)

kod nas u školi (u ZG) uopće nije bilo niti jedan razred boravka, tek prošle godine uveden jedan prvi, a škola je novija - ove godine slavi 20. godišnjicu izgradnje i početka nastave ...
    prošle godine bili prisiljeni jer im je dosta djece odlazilo u druga naselja, smanjio se ukupan broj djece pa učiteljice dobile otkaze kao višak ...
    sada se još ne zna hoće li ove godine otvoriti boravak iako ima dovoljno djece prijavljene ...

tužno kakve su razlike po jednome gradu, kako djeca nemaju jednake uvjete osnovnoškolskog obrazovanja, a kakve su tek ako idemo uspoređivati cijelu državu ...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

e baš je tebi komentar na razini krepala meni krava, pa što ne bi susjedova
    pa normalno da to nije normalno, danas, kad roditelji nemaju na koga se osloniti u velikom gradu u 80 posto situacija.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    e baš je tebi komentar na razini krepala meni krava, pa što ne bi susjedova

baš ako želiš moje mišljenje - djelomično bi to bilo u redu

zašto se na razini grada ili države ne može uvesti jedinstveni program?! primjerice zašto se ne može odrediti da sve škole moraju imati boravak 1. i 2. razred pa nek se onda kadar prelijeva iz škole u školu gdje je potreban
    manjak prostora, neopremljenost kuhinja je najčešći razlog zašto - onda se treba raditi na tome da sve škole imaju kuhinje, da se pri upisu djeca raspoređuju da škole imaju ujednačen broj djece, da se nadograde škole, da se grade nove - pa i ja ću spomenuti stadion i veceje ...

sada mnoge škole ovise o sposobnosti ili dobroj volji ravnatelja - koji ruku na srce i nemaju baš svi potrebne "menadžerske" sposobnosti za vođenje škole
    kako to da kod nas nije moglo biti boravka, a sada kad je zagustilo i došla voda do grla (tj. do pozicije) onda se može organizirati?! (u istom prostoru, s istom kuhinjom i sl.)

kažu manje je djece ... ok, jest, manje ih je, ali ih je prije po cijeli jedan razred odlazio u okolna naselja, a i sada odlaze njihova braća ili sestre jer su roditelji zadovoljni školama i zato jer im je lakše da djeca idu u istu školu ...

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja sam jedan od onih roditelja koje nisam niti namjeravala sina upisati u boravak u 2. razredu, ali ipak ćemo to napraviti jer bi bio jedini koji ne ide a to ne želim.

Preživjet ćemo još godinu dana!

p.s. one već sad ide sam u školu.

ambrosia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Da li postoji negdje u nekom zakonu možda propisano kada se dijete smije ostaviti samo kod kuće? Jer odlazak u školu bez dnevnog boravka do četvrtog razreda povlači upravo to - ostanak djece kod kuće bez nadzora odraslih!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Obiteljski zakon. I to samo za predškolarce. Propisano je da oni ne smiju ostati sami bez nadzora odraslih.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

postoje preporuke psihologa, dječjih psihijatara, dječje pravobraniteljice, da dijete do 10 godina ne bi smjelo ostajati samo
    ali nažalost to su samo preporuke kojih se nitko ne drži

razgovarala sam jučer s mamom prijateljice moje kćeri
    žive u Rijeci
    i došlo mi je da plačem od muke
    oni imaju cjelodnevnu nastavu do 4. razreda
    2 jednakopravne učiteljice, jedna za društvene, jedna za prirodne predmete
    do 16 h oni sve naprave i svu zadaću, nauče
    doma pišu samo lektiru
    mama super zadovoljna
    u 16h pokupi dijete i nema brige sa školom

jedna država, a djeca nam imaju tako različite uvjete
    jedni imaju boravak sva 4. razreda
    i rad samo u jutarnjoj smjeni
    drugi idu u školu u 3 turnusa
    bez boravka i u 1. razredu
    barem bi u OŠ, koja je obavezna, trebali uvjeti biti jednaki za svu djecu

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Moja je krenula u prvi razred i ostaje sama po sat, dva. Ne zato sto mi zelimo vec sto nemamo drugih mogucnosti, a u gradu niti u jednoj skoli nema produzenog boravka, i jos citam na drugom topicu o plivanju- o tome mozemo samo sanjati :/

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    kod nas je nepisano pravilo da i starija djeca, ukoliko roditelji žele, mogu ručati u školi...jedino je malo zeznuto uskladiti s nastavom, ali funkcionira.

da priupitaš?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

postoje preporuke psihologa, dječjih psihijatara, dječje pravobraniteljice, da dijete do 10 godina ne bi smjelo ostajati samo
    ali nažalost to su samo preporuke kojih se nitko ne drži

razgovarala sam jučer s mamom prijateljice moje kćeri
    žive u Rijeci
    i došlo mi je da plačem od muke
    oni imaju cjelodnevnu nastavu do 4. razreda
    2 jednakopravne učiteljice, jedna za društvene, jedna za prirodne predmete
    do 16 h oni sve naprave i svu zadaću, nauče
    doma pišu samo lektiru
    mama super zadovoljna
    u 16h pokupi dijete i nema brige sa školom

jedna država, a djeca nam imaju tako različite uvjete
    jedni imaju boravak sva 4. razreda
    i rad samo u jutarnjoj smjeni
    drugi idu u školu u 3 turnusa
    bez boravka i u 1. razredu
    barem bi u OŠ, koja je obavezna, trebali uvjeti biti jednaki za svu djecu
    Ovakav način rada financira grad i to, ako se ne varam, već 25 godina.
    Moram priznati da su, osim očito roditelja, oduševljena i djeca i učiteljice.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

U našoj školi uopće nema boravka i da MM i ja nemamo radno vrijeme kakvo imamo ne znam kako bi ostajao sam po cijele dane i s kim bi pisao zadaće

ambrosia avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

Uf - dolazi mi napad ljubomore na Riječku varijantu boravka...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •