pa ne bih baš rekla.
jer ima djece koja jednostavno nisu jedači.
a ovdje o njima ne govorimo.
već o onima kojima roditelji trebaju ograničavati.
ali, to su sve moje odluke i moje pretpostavke i sve moje.
nigdje to ne piše niti išta (osim što sam na jednoj radionici sa eminentnim predavačicama pitaja jesam li ja normalna što to radim, pa sam dobila odgovor da je prehrana djece u ranoj dobi odgovornost roditelja)
Dodatak: ok, možda je "problem" što moje dijete oduvijek polako jede, pa ima vremena da mu dođe informacija "iz riti u glavu".![]()
pa uvijek se sa svime možeš neslagati.
tko ti brani?
Što se tiče toga da bi trebala ograničavati količine zbog toga jer bebe same ne mogu kontrolirati količine koje su im dovoljne, tu se baš ne bi složila... Ranije je spomenuto da bebe(kao i odrasli) imaju osjećaj sitosti ali kao i odrasli, treba neko određeno vrijeme da im ta informacija stigne do mozga... Ja sam mišljenja da jednostavno treba djecu načiti polako jesti i u tome je cijela filozofija... Ni jedno dijete se neće prežderati ako polako jede... Mi smo te koje možemo kontrolirati brzinu unosa hrane, a količine bi ipak prepustila na izbor djeci...
Nisam klon od apricot niti je potpisujem samo zato što mi se sviđa njeno mišljenje, žena piše ono što ja radim i što mi svaki drugi dan prijateljica - nutricionistica ponavlja.
Uvijek polazimo od jedne osnovne rečenice, a to je da smo odgovorni za prehranu naše djece.
Vjerujem da nisu baš česti prizori gdje djeca u sebe trpaju salatu od cikle, ali pizza, čokolade, smokije, neograničavanje bi vam vrlo brzo rezultiralo povećavanjem težine na vagama i možda za neku djecu pretilosti u budućnosti.
Ono što vole to će trpati bez osjećaja za sitost, trpat će dokle god mogu, ali to je normalno za djecu, zato i jesu djeca, a zato smo mi roditelji da na to pazimo.
Jesam li ja mama-roga što NEDAM djetetu paštete i sl. ne znam, možda jesam, možda ne...ali jedina sam odgovorna za prehranu svoje djece (i mm samo on uvijek radi pa nikad nije tu).
pepita, ja se slažem s tobom :klon:
nisu djeca ta koja u parkove nose budalaštine - nego roditelji.
i nisu djeca ta koja kupuju te iste budalaštine i buksaju ih u ladice u ostavama - nego roditelji.
djeca ne pripremaju ručkove, niti kupuju namirnice.
da ne nabrajam...
odgovornost je samo i isključivo naša, barem do neke dobi.
kako odabir namirnica, tako i količine.
S ovim se slažem i slažem se da treba ograničavati količine, ali djeci koja pokazuju bilo kakvu tendenciju prema debljanju.
Mada, meni je cijela ova tema s količinama toliko apstraktna da mi je uopće bezveze i pisati, jer si ne mogu zamisliti da moje dijete (ovo, za drugo ne garantiram) pojede toliku količinu koju bi eventualno trebalo ograničiti.
Činjenica je da želudac odraslog čovjeka tek 15-ak min nakon što je sito (puno) "obavještava" mozak o tome, što znači da i sami trebamo prestat jest malo prije nego što smo u potpunosti siti iliti pretrpani. Pretpostavka je da je tako i kod djece,a budući da ne mogu sami o tome odlučivati na nama je da doziramo. To ne znači da ćemo dijete izgladnjivati,nego naći neku sredinu koja nije ni previše ni premalo. Kasnije se vidi da li je dijete još uvijek gladno ili mu je samo bilo fino (a najčešće se ispostavi da mu je bilo samo fino a ne potrebno).
Moj Žir nije neki jelac, cak i ono kaj voli pojede uz moje ganjanje po stanu. Ali da je, definitvno bi mu ogranicavala kolicine. Zakaj? Zato sto JA znam da ce ga poslije boliti trbuh i biti mu lose, a on to ne zna. Simple as that![]()
Mislim da je vec sad stvarno svasta spomenuto, od staklenki proizvodjaca hrane, preko majki koje sopaju djecu do cuvanja djeteta od bolova u trbuhu jer ono samo ne zna da ce ga boliti trbuh.
Ja sam mojoj uvijek skuhala neku kolicinu za koju sam iskustvom smatrala da je vjerojatno dosta - pa ako je nakon sto je pojela htjela jos samo bi joj pokazala praznu zdjelicu i rekla "nema vise". Ako bi i dalje cvilila za hranom ponudila bih neko voce, pa bi pojela to. Ne vidim nista posebno nezdravo u toj praksi.
A sto se tice toga da ih treba postedjeti bolova u trbuhu jer to oni ne kuze - to mi je kao kad ih roditelji zele postedjeti bolova prilikom padova pa im ne daju da se penju/trce/skacu. Dok sami ne padnu nece shvatiti sto to znaci "bolit ce te". Isto i s prejedanjem - dok sami ne probaju nece znati.
ja se ne bojim trbobolje.
bojim se loših navika.
ne znam, moji nikada nisu cviljeli za još.
i to mi je bila potvrda da zapravo nisu gladni nego jedu iz dosade/zabave/navike/nečega.
čim im ponudiš nešto atraktivnije, odmah se okrenu na drugu stranu.
jer ja ne dopuštam hranjenje bez stola i stolca.
...kad joj je nešto jako ukusno ima običaj tražiti još, ali to još nije jer je gladna već joj je samo ukusno.
Nakon onoga što pojede ne da ne može biti gladna...
Recimo to u vrtiću, ponekad dupla ručak, ja sam to zabranila ako su obroci prije toga bili ok, znači da je pojela doručak, voće...a ako nije pojela doručak i voće onda ajde, ali opet razumno, a ne porciju plus.
Ja sam s L. falila i pustila je da jede gdje hoće i to mi je kasnije bio veliki problem, posebno otkad sam rodila, a sama sam s njih dvije.
S drugom to neću dozvoliti.
Ma naj se jedit,pa salila sam seeeee!
Ali ti kao sto je Jainina rekla pises o starijem djetetu,logicno mi je da se ne daju repete gotovih vrtickih obroka koji imaju i masnoca itd...i da neces davat pastetu i ostali junk food,pa to necu ni ja ali ovdje pricamo o kolicinama namirnica za bebe! A uvijek je problem i prica se o odbijacima dohrane,manje se razmislja i zabrinjava s onima koji zele jesti!
sto si konkretno pitala,za dohranu dojencadi ispod 12mj ili kasnije? ako nigdje ne pise vjerojatno mislis na sami pocetak....npr. vrticke porcije,po nekom se valjda mjerilu serviraju djeci? netko je nesto propisao ili je to ostavljeno na procjenu teta koje im kuhaju? a i pretpostavljam budget vrtica kojeg imaju za hranu....
Sto mislis pod ovim? Da ti jede svugdje po stanu pa sporkava ili ne zelis da npr. jede i gleda TV na kaucu nego za stolom samo koncentrirana na obrok (po mogucnosti uz odrasle)?
Da se vratim na kolicine za pocetak dohrane,ja ipak zelim davati vece kolicine krute hrane na ustrb mlijeka jer je moja na AD-u koje definitivno deblja vise nego MM! Davam joj manje AD-a nego sto je propisano ( i u vise manjih obroka) ali ne ispod preporucenih 500ml dnevno!
A da bi se pobrinula da pije sto sporije ostavila sam joj dudu za 2mj,pa i pored tako malog otvora ona uspije strusit bocu za ispod 10min....da joj kojim slucajom davam one s vecim otvorom ubacila bi ju u sebe za 3min i onda plakala za jos....
Moja stvarno nikad ne bljuca i po tome bi ispalo i da ne jede previse pa nema viska ali mislim da se nemoze bas po tome procjenjivati,ima onih s refluksom,gutaca zraka....nije da se bljuca samo radi viskova...
Pa neću valjda ja sada na dugo i široko što meni znači "da jede gdje hoće" to nije tema i neću na to odgovarati!
Evo pronašla sam tvoj post, pa da pokušam bolje pojasniti što sam mislila.
Dudu može imati s manjom rupom, ako djetetu odgovara, iliti ako staviš veču, a beba onda ne može gutati, nego joj sve curi po licu, ali ako joj odgovara veča, onda bolje veča.
Ne znam što si mislila pod više krute hrane. Koliko više?
Nemoj pretjerivati s krutom hranom, nego vodi računa o tablici dohrane i vremenu uvođenja drugog, trečeg obroka.
Možda je i ovo tvoje samo čudno zazvučalo, možda u praksi izgleda sasvim ok.
Ako ti se da, napiši jedan dnevni raspored obroka.
Ja mojoj jos drzim dudu sa vrhom br. 2 (za bebu od 2mj) jer jako brzo jede,tako da bi ona vecu bez problema savladala (bez tog curenja po licu) ali bi prebrzo pojela i sigurno trazila jos....iako se smatra da bebe neznaju kad im je dosta,ako pojede 150ml za 5 ili 10min nije mi isto...bolje da to polakse curi,zar ne?
Vjeruj mi ja se skolski drzim tablice dohrane, po 1 nova namirnica svako 5dn,sa 6mj pocela 1vi obrok- dorucak a sa 8mj sam joj uvela i rucak.
Dorucak je voce + zitarice a rucak ili samo povrce ili sa ribom ili mesom.
U startu nije islo,a kad je krenulo bas mi ju je gust hranit...hranu ne miksam nego sitno sjeckam,opet s ciljem da sto dulje/polakse jede i zvace a ne samo utrpa glatku kasicu u sebe. Hranjenje traje sigurno 15-20min....
AD umjesto u preporucena 3 obroka kod mene ide u 4x(spava do 8h ujutro pa ne stignem u vise,ide lec u 20h00,sad ipak kako je dan duzi malo kasnije), po kutiji kazu dati ukupno dnevno 630ml a ja dam cca 500ml do 540ml,prilagodjavam ovisno koliko mi se cini da je pojela dohrane....jer nekad pojede sve sto joj napravim a nekad ostane,ima stvari koje vise voli...a neki dan npr. nije htjela nego 2 zlicice blitve i ribe koju je dan prije sve pojela...E sad vjerojatno ta kolicina koju joj napravim je veca nego sto bi netko drugi napravio...neznam....
Mene je oduvijek vise brinuo potencijalni visak AD-a od kojeg moze bujat nego jabuke ili blitve....jer nije isto piti MM ili AD!Drugi je kaloricniji,zasitniji i teze probavljiv!
Kad ju vidis u licu rekao bi da je mali bumbar ali sad ce 9mj a nosi dosta robice za 6mj....cinjenica je da je velika flegma i mirna,nije da se bas trosi kao neke hiperaktivne bebe koje su stalno u pokretu i nemaju mira....
Idu vrucine,sigurno ce jesti manje a vise piti,evo jucer je popila cak 50ml vode,nikad nije htjela toliko,ocito vise zedja....
Sad i ne zvuci tako lose,ha?
Meni je baš čudno sve to o čemu pričate, ja nisam nikad ni razmišljala o tome ni razbijala glavu s količinama i štojazna s čim sve ne. Napravim koliko napravim, dam im jesti, ako jedu super, ako neće probam opet, ako baš neće onda je gotovo i to je to. Kad se sve pojede, obrok je gotov. Nema cviljenja, plakanja, to mi se nije još nikad dogodilo a imam djecu koja vole papati. Ili ja to ne čujem, ne doživljavam, moguće je. Dok su ovako malešni onda dam cicu iza, kad su mrvicu veći dam vode i to je to. I sad sam se sjetila da sam zaboravila maloj dati piti, odnosno ponuditi vodu , ustvari da bi to dijete uopće trebalo uzeti tekućinu a jučer smo lagano počeli s dohranom.
Otišle ste u potpuno krivom smjeru. Pitanje je usmjereno na početak dohrane, dakle na male bebe koje ne konzumiraju "lošu" hranu kao što su smokiji, čokolade, bomboni i slično... Cijela priča je o voću i povrću, dakle zdravoj hrani za koju smatram da bi se trebala davati u onoj količini koja je djetetu potrebna... Ja osobno nemam nikakvu namjeru davati svojoj curi ni sokiće ni čajiće jer mislim da će joj samo voda biti dostatna za utaživanje žeđi a kasnije kada poraste znam da doma neće dobivati smokije i ine grickalice... Nitko ne priča o dopuštanju klincima da se tove do iznemoglosti u slatkišima...
A dobro,sumnjala sam vec kod ostrog odgovora gore ali sad mi je posve jasno da te uvrijedio moj komentar/sala o citiranju.....ispricavam se jos jednom!
A jest zahebana ova forumska komunikacija...Nije mi bila namjera provocirati te sa pitanjem nego me stvarno zanima na sto si konkretno mislila kad kazes da si pogrijesila sa prvom!
Pa skoro se na svakoj temi malo skrene pa nikom nije problem odgovoriti....a evo,i ova se zove koliko popapati na pocetku....
Apri,neznam jesi skuzila gore,na tom pretpostavljam nekom nutricionistickom predavanju,jesi li pitala konkretno za pocetak dohrane ili prehranu starije djece?
Jer me bas zanima na koji se nacin kroje vrticke porcije i prehrana generalno....
Ja sam inace slaba s procjenama i zato bi bas volila da imaju neke preporuke i upute o gramazi/kalorijama za orjentir, eto krivo sam mislila da ce bebe stati kad im je dosta,ja zadnje sto zelim je N. razvalit zeludac (pa makar to bilo i zdravom hranom) pa da radi toga i kasnije postane veci apetitlija....mada ako je zeludac misic,moze se kao sto se prosirio i vratit,zar ne?
Znam kad bi ljudi nakon npr. stresnih situacija prestali jesti (izgubili apetit),kad bi im se vratio,mogli bi pojesti manju kolicinu hrane nego prije pa se to tumaci kao ˝stisno mi se zeludac˝...
e,ali opet ovisi kolika je jabuka!![]()
ne, to su bile psihološke radionice o djeci i pitanje i odgovor su bili generalni.
ne znam zašto mislite da se na početku dohrane ne bi trebalo ograničavati, a kasnije, eventualno, da.
pa na početku dohrane je mlijeko još uvijek glavna namirnica, sve kalorijske i nutricionističke potrebe dijete iz njega namiruje, doji se na zahtjev... o kakvom uskraćivanju djetetu u razvoju može itko govoriti?
ali, mislim da si ti malo zabrijala u grame i količine.
pa ne možemo propisivati različitim ljudima istu stvar.
ni ti i ja ne trebamo jednako, pa nam tako ni djeca ne trebaju jednako.
možda je mojima dovoljna kriška, na početku, a tvojem djetetu više.
pojma nemam.
gledaš dijete, živiš s njime, poznaješ ga bolje no itko.
meni se čini puno opasnijim ovo tvoje što napišeš da mu ne daješ koičine AD koje su preporučene za njegov uzrast/težinu.
Da vjerojatno jesam, kad s jedne strane hranis mlijekom po nekoj zadanoj mjeri i mililitrima onda sve mislis da ce i za druge stvari negdje nesto biti propisano....
Ali,ti si misljenja i da su industrijske staklenke za dohranu prevelike,da ju nije potreba isprazniti,zasto onda ne bi vazilo isto i za mjere AD-a?
Ovdje se ne razglaba o AD-u pa sam informacije o prehrani s njim trazila drugdje....malo koja majka dava onoliko koliko pise na kutiji jer je preporuceno manje velikih obroka (a i te su smjernice kazu okvirne te se dodatno savjetuje sa pedijatrom)...a ja to lomim u vise manjih obroka,ne utrpavam joj 210ml odjednom koliko pise,ona toliko nemoze pojest! U biti mozda bi i mogla ali joj ne zelim dat! I kad sve zbrojim na kraju dana ispadne da popije bice 90ml manje nego sto su napisali....meni je i pedijatrica rekla da se od AD-a buja puno vise nego od MM ( s tim se svi valjda slazu,kao i da je puno zasitnije) i da treba bit oprezan s doziranjem jer nekima stvarno treba manje! Cak je na zadnjem pregledu u sali rekla da bi ju sad pak trebalo stavit na dijetu jer nakon 3mj slabijeg prirasta odjednom bio bum po 1kg mjesecno sto je atipicno za kasnije mjesece....
Glupo mi je sto sad ja koja davam AD moram isticat da je to losija opcija od MM-a,no u ovoj mi je situaciji dohrana bitnija. Da dojim bila bi druga prica...
Ispravite me ako je drugacija preporuka,smatra se da je min potreba 500ml mlijeka? Ona toliko dobiva,i vise!
Ja bi još samo dodala da je i svako dijete drugačije. Po meni najvažnije je prvo upratiti razvoj djeteta.
Ja ne mogu od moje Nike koja jedva da doji očekivati da će i sa godinu dana pojesti cijelu jabuku.
U startu joj se moram prilagoditi na način da će možda po meni nešto što je "manje" njoj biti sasvim dovoljno.
Zato smo tu, mi roditelji, da pazimo na naša čeda!
P.S. Eto reći ću, curica od sestre mm, ljudi moji, pojede u obroku koliko ja u danu. Ogromna je, ništa joj se ne brani![]()
Ja ne pričam o malom, velikom, odraslom djetetu već pričam o djetetu koje nije u stanju još uvijek brinuti za svoju prehranu.
Govorim o svemu što ide u usta, od večere, ručka, čokolade i svega ostalog.
Sve je pod mojim nadzorom!
zasad skulirana što se tiče tvog razmišljanja o mliječnim obrocima i ostalom, tvoje mišljenje i tvoj stav, radiš kako najbolje znaš!
Ja radim onako kako ja najbolje znam, sve do navršenih godinu dana meni je mlijeko prvo, bilo ovo ili ono mlijeko...
Svi se hvatate nekih primjera djece koja su kao bebe puno papala, i sada puno papaju i debela su... Imam dvije necakinje, jedna je kao beba bila bumbar i do 6. godine je jela kao terminator, nitko je nije ogranicavao u konzumiranju normalne prehrane(slatkisi i grickalice su uvijek pod nadzorom) nikada nije bila pretila i danas ima 8 godina, nema vise takav apetit i vitka je kao breza... Druga je bila sitnija beba, isto jede kao terminator i nije pretila... Sto djece, sto razlicitih primjera... Sli stvarno ne vidim smisla ogranicavati dijete koje se razvija u unosu namirnica koje su mu potrebne za razvoj... I zasto imate misljenje da ako se bebama daje npr. Jabuke ako zeli to znaci i da ce se kasnije ubijat u slatkisima ili smokijima...
Jainina, zašto onda postavljaš pitanje ako te odgovori ljute?
Imaš tu i odgovora koji su potpuno na tvojoj liniji i drži se toga.
I, da... kad se jednom želudac "razvali"...
Danas je jabuka, a sutra nešto drugo.
Neće dijete cijeli život samo jabuke jesti.
zasad skulirana nije me ništa povrijedilo ni uvrijedilo, meni treba mnogo više da se uvrijedim, a kad se to i desi, ljudi smo, razumni i normalni i to prođe...do iduće teme se ni ne sjećamo
Nekad reagiramo nježnije, nekad grublje, ali bar što se tiče mene, daleko je to od nekih osjećaja i ljutnje.
Samo mi je tvoj post upao baš kao višak, što je bitno što sam ja rekla o hranjenju svoje druge cure, hoće li za stolom ili na podu...to nije uopće tema i imala sam osjećaj kao da me vučeš u raspravu.
Što se tiče mene zaista sve ok, a vidiš da smo se gore ja i apri našalili, ovo s klonom me nasmijalo, sad ću umjesto "potpisujem" pisati "kloniram se", baš mi je simpatično![]()
Da, ja nisam htjela komentirati da ne uvučem ovu temu u raspravu, ali nije pametno!
U redu je što daješ više malih obroka AD - a, ali nije u redu da se trudiš dati više dohrane na štetu količine AD - a.
Drži se nekakvih preporuka o broju obroka dohrane, a ostalo AD.
@ apricot Nema tu ljutnjePostavila sam temu jer me zanimalo da li postoje kakva konkretna ograničenja pri uvođenju dohrane a za koje ne znam, kao na primjer da bebama treba neko određeno vrijeme da se priviknu na probavu krute hrane pa se ne smije davati više od neke određene količine... Nisam imala koga pitati za savjet jer sve bebe u mojoj okolini su u početku htjele pojest žlicu, dvije i više nisu ni htjele, a s obzirom da je moja reagirala drugačije, javila sam se tu da čujem znanja, mišljenja i iskustva drugih mama. S obzirom da vidim da nema nekih pravila, voditi ću se svojom logikom...
Ono što mi nikako ne ide u glavu je ta razlika koju radite u prežderavanju mlijekom i krutom hranom... Stoji da je mlijeko lakše probavljivo i da ga lakše izbace ako ima viška ali isto tako stoji i da se ne izabcuje višak uvijek i da se želučić rasteže i pri prevelikom unosu mlijeka i isti taj želudac ne radi razliku između toga da ga je rastegnulo mlijeko ili jabuka...
Količine mlijeka neće zasigurno utjecati na prehrambene navike djeteta u budućnosti.
Ta namirnica će se polako smanjivati zbog drugih okusa i navika.
A jel postoje bebe koje uopce ne mogu pojest propisanu minimalnu kolicinu mlijeka. Sto s njima? Pa nece valjda zakrzljat. Tako netko vise, a netko manje pojede, svi su razliciti. Naravno da sad necemo dopustit da se prezderavaju, a ako malo jedu nutkat cemo ih cesce. E sad sto je granice izmedju nutkanja, optimuma, prezderavanja - to je tesko procjenit.
Nije teško procijenit, to ti govorim kao mama dvije curice koje su dojile KATASTROFA (druga još doji) i s kojima je dohrana isto tako bila katastrofa. Starija je počela normalno jesti prije godinu dana. Kad kažem normalno onda mislim na to da pojede sve obroke bez nutkanja i sl.
Sad ću ti reć zašto nije teško procijenit, mlađa, već treći dan ima suhe pelene, ni blizu onoga što bi trebala imati, plače, odbija dojku, odbija dohranu, neće niti MM izdojeno, neće ništa, fontanela joj je došla do nosa, štrcam joj naizmjenično vodu i MM u usta. Kad povuče par gutljaja ja sam sretna! Da sanjam o mjesečnom prirastu od 1000 g, 600g ili realno očekujem da ovaj mjesec neće biti pada na težini...
Prošli mjesec jedva 200g...
Što je za moje dijete dovoljno, vjerojatno će biti dovoljna ona kriška jabuke o kojoj smo pričali na početku ove teme, jer cijela jabuka bi za nju bila i previše. To zaključujem prateći svoje dijete, gledajući je, poštivajući i znajući njen kapacitet preko dojenja pa nadalje...uspoređivati u budućnosti njen tanjur i tanjur djeteta koje je imalo dojeći mjesečni prirast od preko 1000g i dohranu prihvatilo bez problema za mene bi bilo krajnje ludo i zapitala bi se gdje mi je majčinski instinkt i gdje mi je poznavanje djeteta.
Sad kad opet čitam napisano možda mi ton pisanja zvuči onako, ružno, ali zaista nije, čisto želim kazati da majka koja "ima" problem s prehranom djeteta koje neće da jede zna što je za nju dovoljno, a mislim da će se svi složiti da je to upravo ona kriška jabuke. Cijela jabuka je nerealno očekivanje.
S druge strane dijete koje voli jesti i jede "puno" ima majku koja će dati cijelu jabuku i dijete će je pojesti bez obzira da li mu je već nakon pola bilo dovoljno, ili će mama ponuditi pola jabuke, misleći da je jedna jabuka previše za dijete od šest mjeseci.
Sve je stvar djeteta, a bome i naših prehrambenih navika. Mi u kući jedemo izuzetno zdravo i jedemo umjereno, kod nas nema prežderavanja sa onim što nam je drago (govorim o sebi i mm). Ne prežderavamo se ni za blagdane tipa Božića i sl. isto tako gledam na svoju djecu i očekujem od njih to. Mislim da i ne mogu biti drugačiji jer drugačije nisu ni vidjeli.
Nutkanje služi da djeca pojedu "nešto", a ne da pojedu sve ono što je ponuđeno.
Kad kažem "nešto" to bi značilo kod malenog djeteta barem dvije-tri žlice...
Optimum bi po meni bio recimo skoro jedna kriška jabuke za dijete od šest mjeseci.
Dakako, ovo je sve moje mišljenje i naravno da ima onih koji se ne slažu. To je normalno jer ne živimo mi svi isto pa se i ne hranimo svi isto.
Pepita ja te skroz kuzim ...
I ja imam malenog koji jede malo hrane, a stalno drugima govorim kako on ima super tek (jer ima) i stalno nesto jede... Ali to sve zajedno je kolicinski dosta malo u odnosu kako jede vecina drugih njegove dobi. I pokusavam se ne zamarat. Onda mi se desilo da smo sa 14 mj hospitalizirani s 8 kila, nije imao snage izborit se sa bolesti, primao infuzije. Grizla se sto mu nisam vise forsirala hranu, uvela AD kad je pao ispod 3.percentile i sl... Nije mogao pojesti veci obrok od 60 ml. Onda sam se sabrala, zakljucila da su me doktori isprepadali ... Da je on takav i gotovo. Sad idemo na kontrole tezine, sve dok ne dode barem na donju granicu... Uzima medicinski nutritivni obrok, no ni to se ne prima.
Da mogu birati - ja bi da drugi bebac bude pero zderood gusta bi mu rekla - hajde bebo - dosta papanja
![]()
a jel ga hoće ( taj nadomjestak), moj takve stvari neće ni u ludilu ( istina njemu taj nadomjestak bi trebal biti umjetno mlijeko) ali on neće i neće, ali i dalje cica. Nije htio ni maltodekstrin, što reć
moj prvi klinac je s 10 mjeseci pil cca litru majčinog+dohrana
Opet sam u dilemi oko kolicine hrane... Na neko vrijeme smo stali sa dohranom jer je lose reagirala na mrkvu(odmah sam se tukla po glavi sto sam uopce kretala ranije sa dohranom....) no danas sam opet pocela sa jabukom jer vec danima cica ko luda, svaka dva do tri sata po noci, po danu i po sat i pol i to fino pojede... Uglavnom popodne sam joj dala jabuke, pojela je oko 3/4 jedne jabuke prosjecne velicine a cinilo mi se da bi mogla jos a nakon pola sata je trazila jos i cice i to je fino popala... Nije mi jasno kako da se postavim prema kolicini koja joj je potrebna? Bas mi se cini ko da je stalno gladna ovih dana... Inace je cura poprilicno velika, ne znam tocne gabarite ali ima preko 8 kg i dosta je duga pa se brinem da joj i treba vise klope a ne bi ju niti htjela tovit... Sve me ovo skupa brine jer je dosta i nervozna zadnjih dana i noci sto joj nije svojstveno a ne vidim drugog razloga do gladi(zubice imamo od 4. mjeseca i prosli su vise manje bez vece strke)
Jainina umjesto da se trudiš nama objasniti (što je teško jer niti vidimo tebe, niti tm niti dijete) pokušaj lijepo sjesti pa malo pratiti dijete, malo gledaj njene prehrambene navike, malo razmišljaj o toj 3/4 jabuke, da li bi se ti zasitila barem malo da pojedeš toliko???
Djeca ne jedu niti trebaju jesti svaki dan isto, nekad će u danu pojesti više, nekad manje, ovisi uvelike o djetetu pa onda o svemu ostalom.
Tko ti uopće može dati odgovor na to pitanje??? Mislim da to jedino ti možeš, zdravim razumom. Nakon 3/4 jabuke misliš li da je zaista bila gladna nakon pola sata? Ako je imala podoj pola sata od jabuke, misliš li da je i nakon njega bila gladna? Ako misliš ti njoj daj još, mislim ti si mama i vjeruj mi da najbolje znaš svoje dijete.
Moja baš ne prihvaća dohranu, ali danas je nekim čudom pojela skoro cijelu malenu zdjelicu palente i mrkvice. To je bilo u dva sata, ja sam znala da će do sedam navečer biti samo "žedna" i tako je i bilo, u pet sati je imala par gutljajeva iz dojke, napila se i to je to. Da li sam nudila, naravno, ali znala sam da neće niti blizu.
Ovako kako ja znam da se moja sa jednim konkretnim obrokom zasiti za idućih pet sati, ti ćeš možda znati da tvojoj curi treba cijela jabuka i to je ok, ali dobro pazi da to "treba joj" ne prijeđe u pretilost. Jer bez obzira da li oni zaista žele puno jesti, mi smo ti koji trebamo znati kada se dijete najelo, a kada ne.
Dijete NIJE ODGOVORNO za problem s debljinom nego je odgovoran roditelj, ne samo za debljinu nego i za zdravlje tog djeteta. Prema tome, nema opravdavanja s rečenicama "ali ona je gladna". Zna se koliko je djetetu dovoljno da bude sito, a ne pretjerano najedeno. Ako ona stalno jede želudac će se širiti sve više, masnih stanica (čelija) će se stvarati sve više i doći će do razine kada će morati pojesti jako puno da se zasiti, a to puno je onda veliki prostor kojeg se ne može riješiti s djetom i onda dijete ima problem za cijeli život.
Po meni, gledaj i prati svoje dijete, ali ako je pojela skoro cijelu jabuku, ako je imala podoj nakon pola sata od jabuke, e nisam sigurna da je onda tako brzo gladna i nisam sigurna da li joj je trebao podoj nakon pola sata. Možda i jest, nisu sva djeca ista. Da li joj nudiš vode??? Od moje prijateljice cura neće tražiti dojku ako joj je dala vode, ako ne nacicavat će se svako malo. Interesantno ali istinito.
Nema tu pravila, treba biti pametan, koristi se trikovima, ako se napije nakon što pojede jabuku želudac će biti puniji, a nema neke nutritivne vrijednosti u vodi.
Budi pametna i nedaj da te "netko savjetuje koliko je dovoljno" to moraš sama...
Nemoj se puno luditi oko toga, nešto više ili nešto manje nije problem, ali pazi da to ne ide do zaista previše hranjenja.
Još nešto, nekima koji isključivo doje se čini oko cca 4-5 mjeseca da su im djeca gladnija. Djeca budu nervoznija, češće se nacicavaju i sl. Majčinski instinkt nas odma upućuje na glad, a često zaboravimo da dojka služi za utjehu, nježnost, ako dijetetu izbija zubić ono može tražiti dojku u nadi da će proći, da će se utješiti, to je mjesto gdje se uvijek osjećalo sigurno...
Jainina zakaj je probas sa nekim žitaricama? One su puno zasitnije.. Evo npr. proso, njega smije.. Mozes joj napraviti sa svojim mlijekom (skuhaj na vodi pa dodaj), na rizinom ili skuhati na vodi sa jabukom.. Jabuka ju bas ni nece zasititi..ona je niskokaloricna, hipoalergena i lako probavljiva..ali nije bas primjer neke zasitne hrane..
Pepita kad bi to sve bilo tako jednostavno, onda ne bi postojala ni jedna tema tu na Rodi, jer bi sve nedoumice riješili gledajući bebu.
Dopusti da žena postavi pitanje i da dobije savjet/odgovor od druge mame na svojem primjeru.
Iz tvojeg posta se samo čita - nisi dobra majka ako ne znaš "pročitati" svoje dijete.
Svo moji ciconje su stalno cicali, nikad nisam gledala na sat i uvijek sam tu cicu nudila, bez obzira na vrijeme. tako da su cicali i brzo nakon dohrane. Baš moje treće dijete bilo je specifično po tome da bi valjda svakih par minuta cicao, on doslovno nikad nije odbijao. Dohranu je prihvaćao savršeno ali nije bio problem pocicati pola sata nakon toga. Nisam nikad oko toga razbijala glavu, njima cica nije samo hrana, uvijek imaj to na umu. I curka mi sad pojede čitavu kašicu i brzo nakon tog cica. nemojte se baš toliko zamarati detaljima
E da, koja je fora s dodavanjem mlijeka u obroke? Jel' to za lakše prihvaćanje hrane ili ima neki drugi razlog?