Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 102

Tema: Koliko popati u početku dohrane?

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno Koliko popati u početku dohrane?

Moja cura ima 5 mjeseci i do jučer sam bila sigurna kako ćemo krenuti sa dohranom tek od navršenih 6 mjeseci... No, unatrag nekoliko dana nikako nije zadovoljna nakon klope, nervoznija je nego inače i činila nam se dosta usredotočenom na klopu koju mi jedemo Pa smo odlučili joj ponuditi kašicu od jabuke - iz kućne radinosti... Uglavnom, cura je toliko oduševljena da se čini da bi pojela kašetu jabuka... Naravno, kako joj je to prva klopa osim mljekeca, nisam joj davala previše... Inače je do sada isključivo dojena i poprilično velika cura... Ono što mene zanima je da li da joj dajem koliko želi ili da joj ipak za početak dajem po malo? Vidim da ima dosta beba kojima se baš i ne sviđa kruta hrana i treba im dugo da ju prihvate, voljela bi čuti iskustva onih koji su prihvatili od prvog zalogaja

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ja bih kad dajem namirnicu prvi put dala manju kolicinu, i postepeno povecavala sljedeci dan. Ne bi bilo bas fino da beba ima alergiju na nesto a da toga pojede kasetu
    Znaci polako i bez zurbe. Iako bebe pokuzuju veliku zainteresiranost- roditelji su ti koji odlucuju sto, kada i koliko ce bebe jesti.

tomita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Je, i probavni sustav treba neko vrijeme prilagodbe. Ja bi rekla jednu -dvije žličice, drugi dan poduplati, pa onda treći dan opet dodati koju žličicu više, i nakon par tjedana to će se moći zvati obrokom. Definitivno ne treba žuriti, osobito zato što je tijekom cijele prve godine mlijeko osnovna prehrambena namirnica, ostalo sve je DOhrana.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Pa na početku uvijek malo, zbog rizika od reakcija i alergija...poslije opet doziraj, ako dijete želi pojesti kašetu jabuka (slikovito rečeno) naravno da joj toliko nećeš dati.
    Djeci se do treće godine stvaraju te "čelije" i ako ih se stvori previše uvijek će imat problema s prehranom, jer je "čelija" previše.
    Treba paziti kako na raznolikost, tako i na umjerenost!
    No, mislim da je tvoje pitanje više bilo da li prvi puta mogu jesti veće količine, ja bi pazila kad uvodim nove namirnice nekoliko dana, poslije je ok!

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja sam imala takvu bebu, od prvog zalogaja odusevljena, da smo joj dali pojela bi odmah valjda pun obrok.
    Prvih mjesec-dva sam pazila da prilikom prvog davanja bude malo manja kolicina nove namirnice (par zlicica). Ako nije bilo reakcije iduci dan sam joj vec dala vise, a treci da jede koliko hoce. Nakon uvodjenja 2-3 namirnice, sam uvela da novu namirnicu dajem u kombinaciji s nekom starom koju sigurno moze jesti (kod nas su to bili zganci) i nakon toga vise nisam ogranicavala kolicine po obroku, smatrala sam da dobar apetit pokazuje zdrav nagon za prezivljavanjem

Inace, moja nije pokazivala nikakve naznake alergija ili netolerancije na bilo koju hranu koju smo joj nudili, niti imamo alergije na hranu u obitelji, pa sam bila dosta opustena oko svega toga...

Čoksa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Imam jako sličan slučaj! Taman sam i ja mislila ovih dana stavit nešto tipa ove teme.
    Evo moj bebuli ima 5 i pol mjeseci i isto tako blejka dok mi jedemo i plazi jezičak (što radi samo dok jedemo,inače ne),ali eto moje mljekare su dosta posesivne (hoće ga zadržat samo za sebe ) pa još nismo počeli s dohranom. Ali samo što nismo..par kašica od jabuke je već u pripremi.
    E sad i mene zanima kak to funkcionira,kolko se daje,što s onim što ostane u staklenčici,da li frižider,kolko se dugo može otvorena kašica čuvat i davat....jel bolje možda jabuka iz "kućne radinosti" ili ove kupovne kašice...?
    Btw mislim da neće imat problema jer mu nekad,kad jedem jabuku,dam da cucla sok iz nje.

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ako mu dajes da cucla jabuku, onda ste vec poceli sa dohranom

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Ako ces davati kupovne, na svakoj ti pise koliko dugo mogu stajati otvorene..
    Ali ja glasam za pravu jabuku jer pocinjete sa dohranom u najljepse doba godine!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Joj blago vam se, lijepo je to kad dijete hoće jesti.
    Moja druga cura je jako zainteresirana kad gleda dok mi jedemo, međutim, nije oduševljena papanjem.

Čoksa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

A kako se to kombinira s mlijekom? Da li su obroci kašice i mlijeka odvojeni ili se daju jedno s drugim? Svašta čujem pa da sad saznam i nešto konkretno.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa Vidi poruku
    Djeci se do treće godine stvaraju te "čelije" i ako ih se stvori previše uvijek će imat problema s prehranom, jer je "čelija" previše.
    Treba paziti kako na raznolikost, tako i na umjerenost!
    !
    Pepita daj malo pojasni sta mislis pod tim te "ćelije"
    Posljednje uređivanje od spajalica : 30.04.2012. at 11:34

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma masne stanice

Jainina, ti si ta koja određuje količine, kao što si ti ta koja određuje kada će se početi s dohranom.
    To što je dijete pokazalo interes za hranu, apsolutno nije pokazatelj prema kojemu bi trebalo početi dohranu.
    Već nekoliko mjeseci pokazuje interes i za igračke i za cipele i za televizor, pa tako i za hranu.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj Čoksa prvotno napisa Vidi poruku
    A kako se to kombinira s mlijekom? Da li su obroci kašice i mlijeka odvojeni ili se daju jedno s drugim? Svašta čujem pa da sad saznam i nešto konkretno.
    Pod mlijekom se misli na majčino mlijeko, na dojenje.
    Ja sam svojima nakon svakog obroka nudila cicu i oni su još tjednima i prihvaćali.
    A ostala dojenja u danu i dalje kao prije, na zahtjev.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
    ma masne stanice
    Ok ako je mislila na masne stanice onda bi napisala da se one forimraju jos prije naseg rodjenja, dakle razvojem u majcinoj utrobi, ali se djele do kraja puberteta, a ksanije ostaju konstantne.
    tako da se ja ne bi slozila s onih njenih 3 godine.

Čoksa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

[QUOTE=Jurana;2130466]Pod mlijekom se misli na majčino mlijeko, na dojenje.
    Ma da,da,na to sam i mislila

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    Ok ako je mislila na masne stanice onda bi napisala da se one forimraju jos prije naseg rodjenja, dakle razvojem u majcinoj utrobi, ali se djele do kraja puberteta, a ksanije ostaju konstantne.
    tako da se ja ne bi slozila s onih njenih 3 godine.
    stalno se piše o te tri godine
    što se stvori do treće - stvori se

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a cuj pise se stalno da cemo izaci iz kriza pa smo vec u njoj ne znam koliko, a bome ne zna se jos koliko

evo jedan link koji se nadam da svi mogu otovriti da sad ne keljim pubmedove linkove
    http://www.nature.com/news/2008/0505....2008.800.html

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj spajalica prvotno napisa Vidi poruku
    a cuj pise se stalno da cemo izaci iz kriza pa smo vec u njoj ne znam koliko, a bome ne zna se jos koliko
    nisam mislila "piše se" na tom nivou.
    vrlo često sam to slušala od dječjih nutricionista i gastroenterologa.
    a mislim da sam čitala i na stranicama Pediatrice.

ipak me to ne sprječava da i tebi vjerujem

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

koliko se ja sirim mozda se jos dijeli i u 40-tim samo jos se niko nije ohrabrio istraziti

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Jainina, ti si ta koja određuje količine, kao što si ti ta koja određuje kada će se početi s dohranom.
    Koliko razumijem pitala je da li ogranicvati kolicinu ili ne. Naravno da ona pri tom odlucuje, bilo da odluci ne dati djetetu koliko zeli jesti bilo da mu da da jede koliko zeli.

Osobno ne vidim logiku u s jedne strane preporuci da damo djetetu da doji koliko god zeli (i naravno unosi kalorije i kreira famozne masne stanice - moji su bogme oboje buhtlasti od dojenja, sve slauf na slaufu) a s druge strane ogranicavati jabuku (koja je koliko se sjecam upola kaloricna kao mlijeko) da se dijete ne zdeblja? Druga je stvar ogranicavati prvo kusanje hrane zbog moguce alergijske reakcije, da ako bi doslo do iste da ne bude prejaka zbog velike kolicine alergena, to razumijem kao princip. Ali ako dijete hoce jest jabuku i nije alergicno - pa nek jede kolko hoce, to je bar moj princip, nek uziva...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

majčino mlčijeko je najlakše probavljiva hrana, u tome je razlika.
    i naravno da neću dati djetetu da pojede koliko želi.
    ne dam im ni sada.

mala djeca nemaju razvijen osjećaj za sitost i trpaju koliko god im je fino (doduše, i mi često trpamo u sebe još dugo nakon što osjetimo sitost, ali to je druga priča).
    tako da mi određujemo količine.
    za tako malo dijete, ja bih rekla da je jedna kriška jabuke sasvim dovoljna; što će im više?
    staklenke koje se proizvode su velike samo zbog zarade, a ne zbog realne potrebe djece.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ne dam im ni sada.
    ajmeeee ovo mi je ružno zazvučalo
    a ja svoju sad sa godinu i po skoro, pitam i pitam svaki obrok i uvijek mi se čini da nije dovoljno pojela (a napravim ja toga ko za sebe )
    nije neki izjedač pa valjda zato, uvijek moram nekako gurati!!!

ali u principu se slažem sa apri
    (moja glava je valjda nepopravljiva stvar )

Čoksa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

E takve stvari mene zanimaju,koliko točno dajete bebama da jedu,1,2,3 kriške,konkretne količine, po čemu se to uopće određuje? I ne daje se valjda jabuka stalno? Kada,kako se i koje voće (hrana) dalje uvodi? Znači, vaša iskustva sažeta u "vodiču za plavuše" za prehranu bebe u prvim mjesecima od uvođenja krute hrane.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

majčino mlčijeko je najlakše probavljiva hrana, u tome je razlika.
    ne dam im ni sada.

mala djeca nemaju razvijen osjećaj za sitost i trpaju koliko god im je fino (doduše, i mi često trpamo u sebe još dugo nakon što osjetimo sitost, ali to je druga priča).
    tako da mi određujemo količine.
    za tako malo dijete, ja bih rekla da je jedna kriška jabuke sasvim dovoljna; što će im više?
    staklenke koje se proizvode su velike samo zbog zarade, a ne zbog realne potrebe djece.
    Ali... i za mlijeko onda nemaju osjecaj sitosti pa trpaju koliko god im je fino. I to je hrana. I onda bljuckaju. Pa opet traze cicu. Pa se objektivno prezderu i zato na kraju i tako brzo rastu (evo moj je poduplao porodjajnu s 6 mjeseci - ima preko 8kg)
    Zasto se kod djece koja ne vole jesti stalno govori "mi odredjujemo sto a oni koliko" a s druge strane kad dijete zeli jesti odjednom "mi odredjujemo sto i koliko ce jesti". Cemu to? Nije li prirodjnija zelja djeteta za jelom (i samoodrzanjem) nego za ne-jelom (i potencijalno izgladnjivanjem)?

Evo, moj se neki dan odusevio kuhanom tikvom, pa sam mu dala da pojede cetvrt male tikve (nemam pojma koliko je to - rekla bih oko 100g, u svakom slucaju puno vise od jedne kriske jabuke). Mene veseli kad mi dijete jede s apetitom, kad vidim ona mala usta kako marljivo zvacu komadic hrane, kako se veseli svim svojim tijelom i hoce jos. Ne vidim u tome nista samo po sebi lose, drugo je ako beba ima probleme zbog toga. Meni bi npr. znak prejedanja bio da beba povrati hranu nakon objeda, a to nisam nikad dozivjela.

O staklenkama ne bih s obzirom da mojima kuham pa nemam orjentaciju je li to vise ili manje od staklenke (evo, kupovala sam starijoj mrkvu da posluzi kao umak uz tjesteninu dok nisam uvela paradajz, to je otprilike moj domet koristenja gotove hrane).

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

jedna kriška jabuke za sami početak dohrane.
    to je bilo pitanje, jel tako?

naravno da dijete od npr. 10 mjeseci neće količinski jesti koliko i dijete od 6 (ili, u ovome slučaju - 5) mjeseci.
    i, meni je normalno da se nejedačima ne ograničava, jer je roditelj sretan da dijete pojede išta, a punojedačima - ograničava.
    ali, to bi bilo u redu ako bismo svi imali istu referentnu točku.
    sin moje prijateljice je jeo vjerojatno duplo više nego moja djeca, a ona je hodala okolo i kukala kako njezin mali ništa ne jede, a ja se hvalila kako moji sve jedu.
    tako da sve to ovisi o točki gledišta

ima djece koja jedu previše, to moraš priznati.
    ako kažu da je veličina želuca cca kao vlastita stisnuta šaka koji se onda rasteže poput čarape... onda otprilike možemo zamisliti kolike su to količine potrebne.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

jedna kriška jabuke za sami početak dohrane.
    to je bilo pitanje, jel tako?

naravno da dijete od npr. 10 mjeseci neće količinski jesti koliko i dijete od 6 (ili, u ovome slučaju - 5) mjeseci.
    i, meni je normalno da se nejedačima ne ograničava, jer je roditelj sretan da dijete pojede išta, a punojedačima - ograničava.
    ali, to bi bilo u redu ako bismo svi imali istu referentnu točku.
    sin moje prijateljice je jeo vjerojatno duplo više nego moja djeca, a ona je hodala okolo i kukala kako njezin mali ništa ne jede, a ja se hvalila kako moji sve jedu.
    tako da sve to ovisi o točki gledišta

ima djece koja jedu previše, to moraš priznati.
    ako kažu da je veličina želuca cca kao vlastita stisnuta šaka koji se onda rasteže poput čarape... onda otprilike možemo zamisliti kolike su to količine potrebne.
    Nekako mislim da se necemo sloziti. Meni je jedna kriska jabuke ok kao ogranicenje prvi dan, zbog alergije, ali ako nema alergije ja bi treci dan dala da jede kolko hoce, pa makar to bila cijela jabuka. Ja uvijek skuham punu zdjelicu, pa jede koliko hoce, ostatak se vec pojede u kuci

Tocka gledista "jede puno" ili "jede malo" mi je u ovom kontekstu irelevantna jer pricamo o ogranicavanju kolicine hrane jer jede "previse" (kolikogod pojedina majka mislila pod time) umjesto da se vjeruje djetetovim (u stvari bebinim) zeljama oko kolicine hrane. Po meni, i to je nesto sto beba treba sama shvatiti, koliko joj je dosta za pojesti, koji je osjecaj sitosti a koji prezderanosti, itd. Kako uopce povezati bol u zelucu od prejedenosti s kolicinom hrane nego iskustvom? Da ne spominjem da mi je kao roditelju s friziderom punom hrane i bebom koja voli jesti bilo jednostavno nepojmljivo da joj ja sad branim jos malo jabuke zato sto je navodno dosta kad beba tako ocito misli da nije dosta.

Slazem se da neka djeca jedu previse, no to mi je nekako kategorija za 4- 5- i vise-godisnjake, za 6-mjesecnu bebu mi nije nikad previse hrane ako voli jest, dokle god je zdrava hrana. I ne pisem to sad napamet, nego nakon sto sam i sama puno o tome razmisljala s obzirom da sam isto razbijala glavu oko toga da ce mi dijete biti debelo jer voli jest itd. Ali evo sve sjeda na mjesto, sad ima 3,5 i zadnjih godinu dana prakticno stagnira s tezinom, i pocela je jesti manje nego prije...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kako si i rekla, nećemo se složiti
    u ovom slučaju ja ne vjerujem u dječju kompetenciju.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Potpis na apricot.Imala sam prilike vidjeti kako ponekad zavrsi djecje doziranje hrane.Ja sam za ogranicavanje i odredivanje jelovnika.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ne dam im ni sada.
    Debeli potpis!
    U vrtiću mi je teta kazala kako L. često traži još jedan tanjur onoga što je za ručak.
    Rekla sam da bi voljela vidjeti kolike su im porcije (uopće nisam imala predodžbu, ali ajde...).
    Nakon što sam vidjela da je to itekako pristojna porcija za dijete od tri i pol godine rekla sam isključivo NE!
    Ako joj je malo za sat i pol će ići kući i jesti voće, ali da se trpa s toliko hrane za ručak, nema smisla.

Moja jedna od najboljih prijateljica je nutricionistica i zaista je za posramiti se koliko djeci zaista treba, a koliko neki roditelji misle da treba (pod ovo neki ne mislim na nikoga određenog, nego općenito, recimo u mom okruženju i sl.).

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Moja curica je veoma rano pocela sa dohranom...i strasno mi je zao sto sam je ogranicavala sa kolicinom hrane. meni je mjerna jedinica za taj uzrast bila mala teglica,ali sa domacom hapicom. moja rodica je davala uvijek koliko dijete moze pojesti a ne neku mjernu jedinicu....pa joj je curica i danas sa super apetitom. naravno da joj neces dati nezdrave hrane u neogranicenim kolicinama,ali jabuka i ono sto je zdravo-ne stedi.ako sad ne nauci da je zdravo ukusno i lijepo za popapat vjeruj poslije je puno teze. moja je znala sa 6-7mjeseci pojesti dvije srednje jabuke i to joj je i dan danas super, ali sam davala manje kolicine mrkve i sl.tako da nije ljubitelj toga ni sada...sto se tice kupovnih kasica-za njih znas da su pod kontrolom-ja sam davala (kršitelj koda), ali ako imas iz svog vrta vocku-a jos ako nije spricana-obavezno je iskoristi. zadnjih dana pisu da je RH xabranila uvoz pojedinog voca radi opasnih pesticida,zato sam ja uvijek kupovala hapice koje su provjerene , ali samo kad nemam domace voce. izaberi sta je bolje...svaka od nas ima svoje savjete-slusaj svoj instikt a mi smo tu da pomognemo...
    Posljednje uređivanje od apricot : 01.05.2012. at 06:39 Razlog: apricot editirala ime kršitelja

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ne kuzim kako kolicina onoga sto si davala bebi utjece na to sto voli kasnije, no dobro.

Ne znam sto reci na tematiku jer moj jede mini porcije. A vidjeh porcije od frendicinog malog- ni ja toliko ne bi mogla pojesti (moj sin bi to jeo 7 dana). A ona kaze da ako mu napravi manje da place da bi jos i da ga ne moze ostavit gladnog... Ne znam kako to zeludac naraste - nekom mali nekom veliki. Jel moguce da se zeludac neprirodno prosiri velikim obrocima u najranijoj dobi dok jos roditelj kontrolira kolicinu?

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Hmmmm....sad ste me zabrinule....ja sam vagala koliko N pojede i to bude cca 200gr...naravno,bitno je cega,zitarice i voce su zasitniji od same blitve npr....
    Racunala sam da je OK da jede kolicinu koja je u onim kupovnim kasicama (to mi je bilo mjerilo)....sad ispada da je to previse....

Npr. nagratam joj cijelu manju jabuku + saku prosa....i ode to sve....ima stvari koje vise voli naravno,od nekih joj ostane skoro pola zdjelice...

Istina,kad beba voli jest mama je sretna sto je tako i dava da jede koliko zeli,ni na kraj pameti nije ogranicavanje kolicine!
    A zna se da velika vecina ljudi jede prevelike porcije,dakle nije da su nam mjerila i percepcija o potrebnoj kolicini hrane ispravni!

No,stvarno je tesko malim apetitlijama odredit koliko im je dosta....

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj lamy prvotno napisa Vidi poruku
    Moja curica je veoma rano pocela sa dohranom...i strasno mi je zao sto sam je ogranicavala sa kolicinom hrane. meni je mjerna jedinica za taj uzrast bila mala teglica,ali sa domacom hapicom. moja rodica je davala uvijek koliko dijete moze pojesti a ne neku mjernu jedinicu....pa joj je curica i danas sa super apetitom. naravno da joj neces dati nezdrave hrane u neogranicenim kolicinama,ali jabuka i ono sto je zdravo-ne stedi.ako sad ne nauci da je zdravo ukusno i lijepo za popapat vjeruj poslije je puno teze. moja je znala sa 6-7mjeseci pojesti dvije srednje jabuke i to joj je i dan danas super, ali sam davala manje kolicine mrkve i sl.tako da nije ljubitelj toga ni sada...sto se tice kupovnih kasica-za njih znas da su pod kontrolom-ja sam davala (kršitelj koda), ali ako imas iz svog vrta vocku-a jos ako nije spricana-obavezno je iskoristi. zadnjih dana pisu da je RH xabranila uvoz pojedinog voca radi opasnih pesticida,zato sam ja uvijek kupovala hapice koje su provjerene , ali samo kad nemam domace voce. izaberi sta je bolje...svaka od nas ima svoje savjete-slusaj svoj instikt a mi smo tu da pomognemo...
    znaš što ću ti reći...
    ipak odabirem prskanu jabuku, nego staklenku.
    koja je isto napravljena od prskanog voća, ma što gospodin H. na reklami pričao.
    vjerujem mu koliko i našim političarima.
    da je tako unosam posao uzgajati voće i povrće bez štetnih pesticida, svi bi to radili.
    a on opskrbljuje cijeli svijet.
    ne bi taj imao računicu, da je to baš tako.

a da ne kažem šta sve stavlja u staklenke: šećer, vrhnje, ovo i ono... a sve potpuno neprilagođeno djeci i uzrastu.

i mislim da se jako varaš ako misliš da količina hrane (imam osjećaj kako ti misliš da neki izgladnjuju svoju djecu) utječe na kasniji apetit.
    to što se dogodilo tvojoj rođakinji je samo jedan primjer koji ja odmah mogu pobiti svojim: moji jedu SVE. i najčešće onoliko koliko žele. ali ako vidim da je dupla porcija "karta" da bi se duže ostalo budnim ili da bi se iza leđa gledala televizija... e neš, majku ti!
    nema nekontroliranog ubacivanja hrane.
    osim toga, valjda kao roditelji imamo uvid što je dijete taj dan pojelo, pa znamo je li mu to dosta ili nije.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Ja bih se samo malo pozalila da mi jos uvijek nitko nije dao neku ideju zasto je prejedanje majcinim mlijekom super (isto rasteze zeludac i generira masne stanice) a jabukom lose.
    uz to je mlijeko jako probavljiva tekucina je beba nakon sat i pol mozda opet gladna, a nakon jabuke teoretski nije - ali znamo da cesto je - ocito, tu su jos neki mehanizmi u pitanju a ne samo kolicina.

Odrasli trebaju samo hranu za odrzavanje metabolizma, djeca i za rast a bebe za eksplozivni rast. Odatle je mislim jasno tko treba relativno najvece/najcesce obroke.

Ja ne vjerujem u tu poveznicu izmedju 6-mjesecne bebe i odraslog covjeka u toj mjeri, puno previse faktora je jos izmedju. Ali isto tako osobno zagovaram da se bebama daje da zvacu hranu cim prije jer je to puno bolje za probavljivost hrane i pravi osjecaj kolicine hrane (nije isto ako obrok jedemo 10 minuta ili sve zmiksano proguta u minuti). Ali opet - i to treba nauciti iskustvom.

@zasad skulirana - nemoj gledati tezinu nego volumen jer je volumen taj koji je obicno bitan za sitost

@pepita - ja sam bila sretna kad su tete u vrticu govorile kako moja dobro jede - kad je vec ostavljam uplakanu bar da je najedena... i da, ona je u pocetku uvijek jela i repete, sad vise nece. A nitko je nije plasio debljinom ili joj ogranicavao hranu. Samo smo stavili neku branu da nakon ca 21h navecer joj dajemo samo voce ako jos hoce jest

Jainina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Meni osobno nije baš prirodno ograničavati bebu u količini hrane koju pojede jer ona raste i razvija se nevjerojatnomk brzinom i ne vjerujem da zbog neograničavanja količine pojedene hrane (a u njihovo doba se ne radi o hamburgerima ili špeku već o mlijeku i voću i povrću) mogu imati posljedice u obliku pretilosti u kasnijoj dobi... Mislim da ni mi odrasli ne bi mogli imati problema s težinom da se prejedamo jabukama, rižom, mrkvom i sličnim namirnicama, možemo eventualno imati trbobolju... Konkretno pitanje koje mene ustvari muči je to da se možda prevelikom količinom unosa kašice smanji unos mlijeka, a znam da je bebama mljekeco glavna prehrambena namirnica do negdje 10-12 mjeseci... Iako je moja i nakon standardnog mliječnog obroka zdušno popapala i jabučicu

@sillyme I mene jako zanima odgovor na tvoje pitanje jer ni ja ne vidim razliku između pretrpavanja mlijekom i voćem ili povrćem...
    Posljednje uređivanje od Jainina : 01.05.2012. at 11:51

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Imam par primjera mama koje su djeci, dok su bile bebe, davale velike porcije hrane i ta djeca su danas pretila. Onako, baš jako. E sad, ima li to veze s tim ili nema, pojma nemam ali baš eto, ispalo da su ih tovili dok su bili bebe. Ja bi svojima napravila nekakvu količinu za koju bi ocijenila odokativno jeli ok ili nije i to je recimo bio nekakav maksimum. Davala bi dok bi htjeli, dok bi tražili, i dok bi vidila da im treba a kad počnu zujati okolo, okretetai glavu od žlice, onda je gotovo hranjenje, nema aviončića, ptičica, njinji njonji da zinu. A preko te porcije nije išlo. Nikad s nikim nisam imala problema s prehranom, svi su dobro jeli i svi su sad zgodni, ni mršavi ni debeli, taman. I jedu sve. Bolji su od matere

Danas je moja curka prvi put probala malo banane. Ženska oduševljena

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I jako je važno uvesti nekakav red kod prehrane djece, rutinu..znači da imaju svoje mjesto, da jede npr u hranilici (ili bilo gdje što će biti njihovo), za stolom, da bude lijepa atmosfera, da, kasnije kad dohrana postane već stara priča, obroci budu bar otprilike u isto vrijeme...

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

znaš što ću ti reći...
    ipak odabirem prskanu jabuku, nego staklenku.
    koja je isto napravljena od prskanog voća, ma što gospodin H. na reklami pričao.
    vjerujem mu koliko i našim političarima.
    da je tako unosam posao uzgajati voće i povrće bez štetnih pesticida, svi bi to radili.
    a on opskrbljuje cijeli svijet.
    ne bi taj imao računicu, da je to baš tako.

a da ne kažem šta sve stavlja u staklenke: šećer, vrhnje, ovo i ono... a sve potpuno neprilagođeno djeci i uzrastu.

i mislim da se jako varaš ako misliš da količina hrane (imam osjećaj kako ti misliš da neki izgladnjuju svoju djecu) utječe na kasniji apetit.
    to što se dogodilo tvojoj rođakinji je samo jedan primjer koji ja odmah mogu pobiti svojim: moji jedu SVE. i najčešće onoliko koliko žele. ali ako vidim da je dupla porcija "karta" da bi se duže ostalo budnim ili da bi se iza leđa gledala televizija... e neš, majku ti!
    nema nekontroliranog ubacivanja hrane.
    osim toga, valjda kao roditelji imamo uvid što je dijete taj dan pojelo, pa znamo je li mu to dosta ili nije.
    Ma debeli potpis, kao da sebe čitam i to je to!!!

Da se razumijemo, meni je L. bila dijete koje je loše jelo, loše je i dojila kamoli sve ostalo.
    Danas sa 3,5 godine jede APSOLUTNO SVE bez biranja, jede koliko ja smatram da joj je dovoljno, a to je dovoljno da se najede i da se ne prežderava hranom.
    Danas smo povodom praznika rada bili u gostima, djeca su prije ručka trpala u sebe smokije, čokolade i svašta nešto i to NEKONTROLIRANO trpala, moja je uzela par smokoja i malo čokolade i kada sam joj pogledom kazala da je dosta, ona je prestala. Nekome to može biti "treniranje", nebitno kako će to netko nazvati.
    Moja je curica danas pojela normalan ručak, juhicu, meso i sl. A NAKON TOGA dobila još čokolade, jer neću dijete maltretirati na takvim skupovima, ostala djeca nisu ručala, odbijala su jesti jer su se najela svega od slatkiša i smokija pa su onda "brižni" roditelji što urlali što udarali po djeci...ma bezveze!

Ja osim dojenja nedam nikakve obroke prije spavanja i kad je L. najmanje jela i nije puno napredovala na težini nije se jelo prije spavanja, ali to je neka druga tema. Kad su djeca od malena naučena na red i umjerenost u hrani onda to poslije ne predstavlja problem. Da recimo moja L. nije naučena vjerojatno bi i ona danas trpala u sebe sve živo i ne bi prestala nakon mog upozorenja, a pošto zna kad kažem da je dosta da mora biti dosta, onda ja jedina danas nisam imala problema s hranom. Netko će reći, pa što, mogla sam pustiti jedan takav dan. Nije stvar dana, stvar je pravila!

Isto više volim ove masne i prskane jabuke, nego trošiti pare na "pričanje priče" o zdravoj prehrani...svaka čast gospodinu H. ali daleko od mene!!!
    Najviše volim priče "ako mi zatreba da se nađe u torbi", ja u torbi "ako mi zatreba" imam jabuku, bananu, krušku, itd...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

uopće nije teško objasniti zašto se preporuča dojenje na zahtjev, odnosno bez ograničavanja.
    zato što dojka nema mjerač i mi pojma nemamo koliko dijete pojede. koji bi to trenutak trebao biti u kojem bismo dijete skinuli sa sise?
    dojka nije samo hrana, nego i piće. a mi opet ne znamo je li dijete gladno ili žedno, jede li ili pije, zadovoljava li potrebu za maženjem ili mu je dosadno.
    ako pojede previše, sfinkter propusti višak i gotovo.
    krutu hranu baš i neće tako lagano izbaciti.
    nadalje, probavljivost. majčino mlijeko se vrlo kratko zadržava u probavnom traktu i ne opterećuje želudac.
    onda, sastav majčina mlijeka. prilagođen je upravo tom djetetu, tom godišnjem dobu i tom dobu dana. znači, mijenja se i unutar jednoga dana, a kamoli godišnjeg doba.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Pepita, koliko si sigurna da je sve ovo tvoj utjecaj, a da nije "do djeteta"?
    Pitam iz razloga jer si rekla da tvoje dijete oduvije slabo jede.

Baš sam jučer razgovarala s mužem na tu temu.
    Bili smo isto na nekoj fešti i gledali kako djeca piju Colu tako dugo dok flaša nije prazna i tamane slatkiše, slatkiše i opet slatkiše.
    Muž je doma komentirao koliko je nama lakše što mali ne pije Colu i ne jede slatkiše, jer je naš kraj toga prolazio kao da je nevidljivo i tražio vodu, a večina roditelja nije više znala kako zaustaviti svoju djecu nakon 4. čaše Cole.

Mi smo oduvijek kao i ti nudili samo vodu i dijete pije samo vodu, bombone i slično ne voli. Voli samo mliječnu čokoladu, sladoled, čokoladnu tortu, jednu vrstu keksa.
    Ne želi ni kušati sok, ni bilo koji slatkiš osim nabrojanog, a i u nabrojanom će stati čim kažem da je dosta.
    Dakle, vrlo slično ovome što si ti opisala.

ALI, moje dijete kao i tvoje nikad nije bio veliki jelac, nikad nije bio lud za slatkim, čak što više ne valja mu (osim nabrojanog) i diže mu se želudan na slatko.

Ja jesam pravilno usmjeravala, ali ipak mislim da je tu moja zasluga cca 40%, a da je 60% sigurno do djeteta i njegovih preferencijama prema okusima.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Što se tiče dojenja, ima razloga zašto se ne ograničava, a evo, koliko bebica koje puno napreduju prve mjesece poslije stagniraju. Mislim da se za to priroda pobrinula.

Anemona ja svoje dijete znam u dušu pa tako i njene prehrambene navike, jer sam se trudila upoznati ih. Vjeruj mi, pojela bi ona kilogram čokolade da je pustim, nekada je bila kao što opisuješ svoje dijete, no nakon treće godine otvorio joj se apetit za čokolade i junk food.
    Ja nisam od onih mama "jest će koliko joj je potrebno" kod mene se jede, mora se jesti koliko je potrebno za funkcioniranje tako malenog organizma, ostalo se dozira. Ja sam odgovorna za njeno zdravlje i to mi je sasvim dovoljno da upravljam time dokle god je ovako malena.
    Ona je nekada bila dijete koje je bilo strašno zahtjevno, uvijek je jela sve, hvala Bogu, ali nekada je za jednu jabuku trebalo izdvojiti vremena i motivirati je. Sada jede bez problema, nije sklona prežderavanju, možda jer ja pazim, a možda i nije takva.

Uglavnom, da ne idem previše daleko...doziram obroke, nadgledam, paštete i sl. još uvijek nedam! Kad su rođendani i sl. popustim, ali i tu postoji jedna razumna granica. U vrtiću prehranu ne mogu kontrolirati, ali potrudila sam se bar iznijeti svoj stav, da li ga poštuju ili ne ja ne mogu tvrditi.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    I jako je važno uvesti nekakav red kod prehrane djece, rutinu..znači da imaju svoje mjesto, da jede npr u hranilici (ili bilo gdje što će biti njihovo), za stolom, da bude lijepa atmosfera, da, kasnije kad dohrana postane već stara priča, obroci budu bar otprilike u isto vrijeme...
    e,ovo sam i ja primjetila...dosad kad god nije jela u svojoj hranilici,iz iste zdjelice nije islo...danas kod mojih nije htjela jesti blitvu koju je jucer smazala...bila je velika gungula i puno ljudi pa joj je to ocito bilo bitnije od hrane....meni je inace rutina u svakom pogledu bitna....

Ma debeli potpis, kao da sebe čitam i to je to!!!
    A da ti nisi njen klon? Sorry,vec u par postova vidim da to kazes pa mi doslo.....

...a mi opet ne znamo je li dijete gladno ili žedno, jede li ili pije, zadovoljava li potrebu za maženjem ili mu je dosadno.
    onda, sastav majčina mlijeka. prilagođen je upravo tom djetetu, tom godišnjem dobu i tom dobu dana. znači, mijenja se i unutar jednoga dana, a kamoli godišnjeg doba.
    ali ako kazes da samo popisa visak,onda ispada da je MM (majcino mlijeko,ne moj muz ) kao voda ali nije,u njemu ima i masnoca i svega ostalog... pa ima prilicno bucmastih iskljucivo dojenih bebica!
    ili to prilagodjavanje djetetu znaci ako se dulje nacicava da se mlijeko razvodni pa eto nece debljat?
    ako samo zadovoljava potrebu za mazenjem,ili mu je dosadno i treba uspavljivanje onda ce se to brzo pokazat i bit ocito jer nece vuc i papat/pit nego brljat i igrat se odnosno zaspat....

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Anemona ja svoje dijete znam u dušu pa tako i njene prehrambene navike, jer sam se trudila upoznati ih. Vjeruj mi, pojela bi ona kilogram čokolade da je pustim, nekada je bila kao što opisuješ svoje dijete, no nakon treće godine otvorio joj se apetit za čokolade i junk food.
    Ja nisam od onih mama "jest će koliko joj je potrebno" kod mene se jede, mora se jesti koliko je potrebno za funkcioniranje tako malenog organizma, ostalo se dozira. Ja sam odgovorna za njeno zdravlje i to mi je sasvim dovoljno da upravljam time dokle god je ovako malena.
    Ona je nekada bila dijete koje je bilo strašno zahtjevno, uvijek je jela sve, hvala Bogu, ali nekada je za jednu jabuku trebalo izdvojiti vremena i motivirati je. Sada jede bez problema, nije sklona prežderavanju, možda jer ja pazim, a možda i nije takva.

Uglavnom, da ne idem previše daleko...doziram obroke, nadgledam, paštete i sl. još uvijek nedam! Kad su rođendani i sl. popustim, ali i tu postoji jedna razumna granica. U vrtiću prehranu ne mogu kontrolirati, ali potrudila sam se bar iznijeti svoj stav, da li ga poštuju ili ne ja ne mogu tvrditi.
    Pepita, ja tebe i dalje mogu u večem dijelu ovog posta potpisati, ali i dalje se ne usudim reči da je to 100% moja zasluga, nego opet 40:60 u "korist" djeteta.

Moje dijete će uskoro imati 5 godina.
    Kad će mi i drugo dijete imati 5 godina (pod pretpostavkom da nisu potpuno indentičnog karaktera i ukusa) s mojim jednakim usmjeravanjem u prehrambenim navikama, ako i s drugim doživim jednaki prehrambeni "uspjeh", onda ću moči reči da je više do mene, a manje do djetata.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj zasad skulirana prvotno napisa Vidi poruku
    ali ako kazes da samo popisa visak,onda ispada da je MM (majcino mlijeko,ne moj muz ) kao voda ali nije,u njemu ima i masnoca i svega ostalog... pa ima prilicno bucmastih iskljucivo dojenih bebica!
    ili to prilagodjavanje djetetu znaci ako se dulje nacicava da se mlijeko razvodni pa eto nece debljat?
    ako samo zadovoljava potrebu za mazenjem,ili mu je dosadno i treba uspavljivanje onda ce se to brzo pokazat i bit ocito jer nece vuc i papat/pit nego brljat i igrat se odnosno zaspat....
    ne popiša, izbljuje.

ima jako bucmaste djece koja su isključivo na majčinu mlijeku.
    koja uvođenjem dohrane postanu - gliste.
    što isto govori u prilog tome kako i zašto majčino mlijeko ne treba ograničavati; to nije nešto od čega se ostaje trajno pretio.

a zadnjom rečeniscom si i sama dosta toga rekla, a ne znam što si htjela reći.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

uopće nije teško objasniti zašto se preporuča dojenje na zahtjev, odnosno bez ograničavanja.
    zato što dojka nema mjerač i mi pojma nemamo koliko dijete pojede. koji bi to trenutak trebao biti u kojem bismo dijete skinuli sa sise?
    dojka nije samo hrana, nego i piće. a mi opet ne znamo je li dijete gladno ili žedno, jede li ili pije, zadovoljava li potrebu za maženjem ili mu je dosadno.
    krutu hranu baš i neće tako lagano izbaciti.

nadalje, probavljivost. majčino mlijeko se vrlo kratko zadržava u probavnom traktu i ne opterećuje želudac.
    Evo ovo za sada jedino priznajem kao argument zasto je prejedanje mlijekom bolje od prejedanja jabukom...
    Sto se (ne)probavljivosti tice, rekla bih da je to argument za jabuku u kontekstu debljanja - ako dulje probavlja jabuku (koja je jos manje kaloricna) onda ce biti manje debelo od te jabuke nego od mlijeka, zar ne?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma nije isto ograničavati količine sa 6 ili sa 16 mjeseci.
    nije dobro držati se ikakvih "pravila" k`o pijan plota, pa to znamo.

ajde, kad smo se već za tu jabuku zakvačile...

jabuka je manje kalorična od mlijeka, to je činjenica.
    i teže probavljiva od mlijeka, i to je činjenica.

kod velikog broja djece nije alergogena, pa se često njome započinje dohrana. (i tu se slažemo).
    budući da nije nešto kalorična, njome se započinje kako bi se dijete počelo navikavati na druge okuse, teksture, temperature... ali od nje ne očekujemo da nam "udeblja" dijete (zato se često čudimo pedijatrima koji, ako dijete dobro ne napreduje, u 4. mjesecu života djeteta, sugeriraju - jabuku. ne`š ti!)
    ali, može "proširiti" želudac.
    znači... ako od djeteta od 6, 8 ili 10 mjeseci očekujemo da tek upoznaje okuse, nema potrebe da mu "razvaljujemo" želudac sa cijelom jabukom, ako je nutricionisti i nama odraslima preporučaju kao nekakav međuobrok. govorim o tome da će količina od jedne jabuke zasititi i odraslog čiji je želudac višestruko veći od dječjega. (idemo sada apstrahirati od toga da mnogi kažu kako im jabuka samo "razbuđuje" apetit).

zato ja mislim kako nema potrebe da maleno dijete pojede količinu koju bi utrpalo u sebe samo zato što mu je nešto fino/novo.
    pogotovo nema potrebe tako malom djetetu dati jabuku, bananu i keks. i reći kako ne jede puno (jer se. valjda, očekuje da dijete pojede tanjurčinu graha).
    u tom smislu stojim iza toga da treba ograničavati obroke.
    jer problem najčešće i nije u djetetu.
    već u majci/baki...

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

...

tako da mi određujemo količine....
    Mene zbunjije ovo s osjećajem sitosti? Bila sam uvjerena da mala djeca imaju osjećaj za sitost, koji onda nestane kasnije, zato jer ga ignoriramo i tjeramo djecu da jedu prema očekivanjima odraslih. Zar ne vrijedi ono pravilo da roditelji određuju vrstu hrane a djeca količinu?

Moja petogodišnjakinja oduvijek jede koliko ona želi i ima savršen osjećaj za sitost, čak i kad jede omiljenu hranu. Ja ga uopće nemam i debljam se kad mi popusti samokontrola.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pa, djeca ne znaju da treba stati i pričekati nekoliko minuta kako bi mozak shvatio da smo - puni.
    mi to znamo, ali najčešće ignoriramo.
    jer smo navikli previše jesti.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

pa, djeca ne znaju da treba stati i pričekati nekoliko minuta kako bi mozak shvatio da smo - puni.
    mi to znamo, ali najčešće ignoriramo.
    jer smo navikli previše jesti.
    Iskreno, ovo me šokira. Ne vjerujem. Po tojlogici bi večina djece bila debela, ako roditelj ne kaže stop.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 02.05.2012. at 09:55

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Dodatak: ok, možda je "problem" što moje dijete oduvijek polako jede, pa ima vremena da mu dođe informacija "iz riti u glavu".

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •