Citiraj apricot prvotno napisa Vidi poruku
jedna kriška jabuke za sami početak dohrane.
to je bilo pitanje, jel tako?

naravno da dijete od npr. 10 mjeseci neće količinski jesti koliko i dijete od 6 (ili, u ovome slučaju - 5) mjeseci.
i, meni je normalno da se nejedačima ne ograničava, jer je roditelj sretan da dijete pojede išta, a punojedačima - ograničava.
ali, to bi bilo u redu ako bismo svi imali istu referentnu točku.
sin moje prijateljice je jeo vjerojatno duplo više nego moja djeca, a ona je hodala okolo i kukala kako njezin mali ništa ne jede, a ja se hvalila kako moji sve jedu.
tako da sve to ovisi o točki gledišta

ima djece koja jedu previše, to moraš priznati.
ako kažu da je veličina želuca cca kao vlastita stisnuta šaka koji se onda rasteže poput čarape... onda otprilike možemo zamisliti kolike su to količine potrebne.
Nekako mislim da se necemo sloziti. Meni je jedna kriska jabuke ok kao ogranicenje prvi dan, zbog alergije, ali ako nema alergije ja bi treci dan dala da jede kolko hoce, pa makar to bila cijela jabuka. Ja uvijek skuham punu zdjelicu, pa jede koliko hoce, ostatak se vec pojede u kuci

Tocka gledista "jede puno" ili "jede malo" mi je u ovom kontekstu irelevantna jer pricamo o ogranicavanju kolicine hrane jer jede "previse" (kolikogod pojedina majka mislila pod time) umjesto da se vjeruje djetetovim (u stvari bebinim) zeljama oko kolicine hrane. Po meni, i to je nesto sto beba treba sama shvatiti, koliko joj je dosta za pojesti, koji je osjecaj sitosti a koji prezderanosti, itd. Kako uopce povezati bol u zelucu od prejedenosti s kolicinom hrane nego iskustvom? Da ne spominjem da mi je kao roditelju s friziderom punom hrane i bebom koja voli jesti bilo jednostavno nepojmljivo da joj ja sad branim jos malo jabuke zato sto je navodno dosta kad beba tako ocito misli da nije dosta.

Slazem se da neka djeca jedu previse, no to mi je nekako kategorija za 4- 5- i vise-godisnjake, za 6-mjesecnu bebu mi nije nikad previse hrane ako voli jest, dokle god je zdrava hrana. I ne pisem to sad napamet, nego nakon sto sam i sama puno o tome razmisljala s obzirom da sam isto razbijala glavu oko toga da ce mi dijete biti debelo jer voli jest itd. Ali evo sve sjeda na mjesto, sad ima 3,5 i zadnjih godinu dana prakticno stagnira s tezinom, i pocela je jesti manje nego prije...