Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: kratka folikularna faza

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno kratka folikularna faza

Drage cure,
    istražujući svoj kronkretan problem (koji btw niti jedan od mojih ginića ne vidi kao problem),
    a radi se o kratkoj prvoj fazi ciklusa, odnosno situaciji kad vam u nekoliko folikulometrija kad
    dođete 10 DC, ginić kaže da je O već bila, naišla sam na slijedeći članak:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14664409

Moje je pitanje, je li koja od vas liječila navedeni problem ethinyl estradiolom koji se navodi u
    navedenom članku i koji je dao dobre rezultate, odnosno povećao postotak ostvarenih T
    kod žena koje su rano ovulirale.

p.s. ako ima već ova tema,ili je ovo obrađeno u sklopu neke druge teme,
    ispričavam se jer je nisam našla

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja cijeli život imam prekratku folikularnu fazu, ali ostala sam trudna bez problema.

Isto tako ni kod mene ni jedan ginekolog nije smatrao to problemom.

Moju jedinu kćer sam zanijela za vrijeme menstruacije, odnosno na kraju. Još sam curkala, a već sam ovulirala i ostala trudna.

Koliko je meni poznato, problem bi bio da druga faza ciklusa nije 14 dana već kraća. Kod mene je druga faza ciklusa obavezno 14 dana, a prva varira od 4-9.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

tako je tanči ako je druga faza kraće e onda je problem

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Moze da bude problem i ako je prva faza kraca, kako sam ja razumela bude manje estrogena i verovatno je endometrijum manje spreman na implementaciju.
    Mozda je krojachica zaista u tom nekom procentu...

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

O kratkoj folikularnoj fazi u principu ne znam nista, nazalost. A kratka lutealna je obicno ona ispod 10 dana. Optimalno je vise od 12, ali niti jedno nije nerjesiv problem.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ma ne znam ni ja puno o tome, a izgleda da je i meni onda kratka folik. faza meni je svaki put skoro 11,12 dan punkcija, endometrij mi je uvijek dobar, ali nije u tome kvaka kod mene. Isto nikad dr. nisu tome pridavali pažnju valjda jer mi je endometrij dovoljno zadebljan

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

To je u principu jedino i bitno, barem koliko ja kuzim. A i provjeravaju obicno E2 na pocetku ciklusa (pretpostavljam da moze i kasnije, po potrebi) pa bi se valjda vidjelo da nesto ne valja.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kratka folikularna faza moze biti problem ako endometrij u trenutku ovulacije jos nije dovoljno zadebljan. Kako bi i bio ako npr. krvarenje traje do 6., 7.dc a ovulacija vec na 9.dc.
    To je bio i moj problem za koji se kasnije ispostavilo da je posljedica povisenog FSH (zato folikuli ubrzano rastu), odnosno, smanjena ovarijska rezerva u pozadini.

Nisam cula za ovu metodu lijecenja koju spominje krojachica.

Moja preporuka bi svakako bila izvaditi hormone FSH, LH i estradiol na 2. ili 3.dc, i mozda pratiti ciklus na UZ da se vidi kako stoji endometrij pred ovulaciju i poslije.
    Cisto da znate s cim imate posla...
    Posljednje uređivanje od Charlie : 30.04.2012. at 19:27

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Charlie koliko povišen FSH ti je bio?
    Možda je i meni već menopauza blizu

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Bio mi je u par vadjenja za redom 17, 18, pa 7, pa cak najvisi oko 25 ako se sjecam. Dvije godine prije toga sve savrseno... Ali treba vise toga za dijagnozu, osim FSH, AMH, izgled jajnika na UZ, antralni folikuli, duljina ciklusa, trajanje menstruacije itd. Meni su FSH i AMH stvarno losi ali je UZ slika srecom! bila bolja.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

pod duljinom ciklusa što misliš da je bolje kad su duži ili kraći

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Dr. Radoncic mi je jednom na moje pitanje o kracim ciklusima (tipa 26 dana) odgovorio da je normalno da se iza 30. ciklusi pomalo skracuju. Tako da je ocito to neka prva faza ajmo reci promjena... Meni su ciklusi vec zadnjih par godina oko 25 dana.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A sto je bolje, tko zna...ali s prvom fazom porasta FSH idu kraci ciklusi, koliko sam ja pohvatala, bar kod ajmo reci mladjih zena tj. preuranjenog porasta FSH.

Tanči avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    Dr. Radoncic mi je jednom na moje pitanje o kracim ciklusima (tipa 26 dana) odgovorio da je normalno da se iza 30. ciklusi pomalo skracuju. Tako da je ocito to neka prva faza ajmo reci promjena... Meni su ciklusi vec zadnjih par godina oko 25 dana.
    Isto je ovako i kod mene i isto mi je dr rekao da je to normalno s godinama.
    Hormone sam vadila lani i ok su.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Hvala na odgovoru

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Effect of short follicular phase with follicular maturity on conception outcome.
    Check JH, Liss JR, Shucoski K, Check ML.
    Source
    The University of Medicine and Dentistry of New Jersey, Robert Wood Johnson Medical School at Camden, Cooper Hospital/University Medical Center, Department of Obstetrics and Gynecology, Division of Reproductive Endocrinology & Infertility, Camden, NJ, USA.
    Abstract
    PURPOSE:
    To determine if a short follicular phase despite attaining a mature follicle is associated with a lower pregnancy rate. Furthermore the study would determine if delaying the maturation of the follicle by the use of ethinyl estradiol could improve the pregnancy rate.
    METHODS:
    The clinical and viable pregnancy rates of 32 infertile patients were matched to 32 similar controls who ovulated at or past day 11. After 2-3 cycles of demonstrating ovulation before day 11 some patients were treated with ethinyl E2, 20 mcg daily, from day 2 of the cycle until ovulation.
    RESULTS:
    Clinical and viable pregnancy rates for the normal ovulators (84.4%, 59.3%) were significantly higher than the rates for early ovulators (21.8%, 9.3%). However, the pregnancy rates were 83.3% and 66.7% for the subset of early ovulators who were made to ovulate later by ethinyl E2.
    CONCLUSIONS:
    The short follicular phase per se reduces fecundity.

Pocrtala sam što smatram ključno u članku na kojeg sam gore stavila link.
    A ono što me najviše čudi je da unatoč tome što je dokazano (ovo je zn.članak iz 2003.)
    da kratka folikularna faza znaći umanjenu plodnost, naši ginići to mahom zanemaruju i ne
    propisuju lijek koji je ovdje naveden.
    Nas naime vode pod idiopate, sa svim hormonima u granicama normale itd., a po ovome,
    nakon hrpu vremena saznajem da imati O prije 10 DC baš i nije tako super, i da
    je to nešto što doktori vani lijeće i što se da srediti.
    Možda sam ovo trebala postaviti na potpomognutoj, ali pitat ću ovdje: zna li netko
    koji to lijek sadrži etinyl E2?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Kod nas se za to koristi Estrofem, po sastavu estradiol. Često se daje u prvom dijelu ciklusa, do ovulacije.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

da ako skuže da ti je maternica premalo zadebljana onda se daje estrofem (u IVF postupcima). E2 je jedan od osnovnih spolnih hormona koji se vadi 3 d.c. čim kreneš istraživati neplodnost tako da ne bih baš rekla da ga dr. zanemaruju.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Krojachica ako te ginekolog nakon x mjeseci pokusavanja i neuspjeha u ostvarivanju trudnoce ne posalje na neke pretrage, mozda bi trebala promijeniti lijecnika ili samoinicijativno otici na konzultacije nekom mpo doktoru. Osnovne pretrage na koje ce te poslati bit ce upravo hormoni 3dc medju kojima je i estradiol (i spermiogram za TM). Nisam sigurna daje li se Estrofem u ciljanim odnosima, ali ako se ide u neki postupak i dr procije i da treba, daje se u prvom dijelu ciklusa.
    Posljednje uređivanje od Charlie : 02.05.2012. at 18:15

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

I ovdje se daje u prvom dijelu ciklusa (ne znam ime lijeka, ali je isti hormon), ako je rijec o zenama ciji endometrij nije optimalan, ili barem zadovoljavajuc.

I ja bih savjetovala detaljne pretrage kod MPO strucnjaka.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nisam rekla na početku jer sam mislila da se podrazumijeva,
    dakle radila sam hormone 3dc , 2 put, 21 dc prog. svi u granicama
    normale, njihovi odnosi ok, folikulometrije +
    ciljani nekoliko puta,spermio normo, hsg ok,brisevi ok,
    imunologija vjerojatno nije problem jer već imamo dijete.

O svaki puta dokazana (ali kao što sam rekla prije 10 dc)
    Dakle "sve ok" a u tri godine nema T.
    I onda sam lutajući pronstranstvima interneta naletila na činjenicu da je rana O sama po sebi problem.
    Samo što je meni endomerij bez obzira na ranu O bio dobar pa mi se čini da mi Estrofem nebi trebao jer on djeluje na zadebljanje endometrija

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

btw Charlie, kako si ti taj problem riješila (vidim da si T)
    odnosno pomakla O na kasnije, snizila FSH i ostalo?

MELANIE avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

mozda nisam na pravoj temi,ali imala bih priupitati jedno pitanje..dali se vama javlja spotting pred menstruaciju.Vec nekoliko ciklusa zaredom primjecujem cokoladni vrlo tamni iscjedak prije nego dobijem menstruaciju,a to mi se nikad nije desavalo.Dali imate slicnih iskustava i od cega to moze doci?Hvala

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    Kratka folikularna faza moze biti problem ako endometrij u trenutku ovulacije jos nije dovoljno zadebljan. Kako bi i bio ako npr. krvarenje traje do 6., 7.dc a ovulacija vec na 9.dc.
    To je bio i moj problem za koji se kasnije ispostavilo da je posljedica povisenog FSH (zato folikuli ubrzano rastu), odnosno, smanjena ovarijska rezerva u pozadini.

Nisam cula za ovu metodu lijecenja koju spominje krojachica.

Moja preporuka bi svakako bila izvaditi hormone FSH, LH i estradiol na 2. ili 3.dc, i mozda pratiti ciklus na UZ da se vidi kako stoji endometrij pred ovulaciju i poslije.
    Cisto da znate s cim imate posla...

Podižem jer me ovo goruće zanima pa da vidim imali još tko kakvo mišljenje.
    Dakle da ponovim, izvadila sve hormone i sve ok, bila na nekoliko folikulometrija i O uvijek dokazana ali
    prije 10 dana, endometrij savršene debljine nakon O tog 10 dana.
    Posebno me zanima ako ovo vidi Charlie, kako je riješila svoj problem povisenog FSH?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •