Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 98 od 98

Tema: mo pa ru??

crnkica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moj sin je kao posljedicu cjepljenja mo-pa-ru cjepivom dobio ospice u kako oni kažu blagom obliku

gabrijela7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

jeli ti ona mlađi sin primio moparu??
    mi smo imali reakciju na bcg,

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa Vidi poruku

@mujica

ja te stvarno ne razumijem
    Trudim se prisiliti moj mozak da shvati neke tvoje postove ali neide.
    Hvaljenje nuspojavama?
    Boze oprosti, ali ta recenica ne zvuci normalno.
    Radi se o govornoj figuri.
    Mogao sam napisati i "kad se već iznose informacije o doživljenim nuspojavama...."
    Posve nebitno.
    Poanta je da te nuspojave i vrlo mali rizik za nastanak tih nuspojava ni u kom slučaju ne nadmšuju korist postignutu tim cijepljenjem.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Aha sada razumijem, znaci djeca koja imaju nuspojave (koje su nekada i sa smrtnom posljedicom) su prihvatljivi gubitak zbog dobrobiti covjecanstva.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj gabrijela7 prvotno napisa Vidi poruku
    jeli ti ona mlađi sin primio moparu??
    mi smo imali reakciju na bcg,
    Je, jednu dozu koju sam odgadjala ali morao se cjepiti zbog upisa u vrtic.
    Primio je cjepivo s 18mj, sa 19 su se pojavili prvi simptomi autizma, sa 24mj je vec imao dijagnozu.

Napominjem da je to nase iskustvo i ne treba znaciti da ce tako i drugima biti

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Aha sada razumijem, znaci djeca koja imaju nuspojave (koje su nekada i sa smrtnom posljedicom) su prihvatljivi gubitak zbog dobrobiti covjecanstva.
    Nema mujice, ali u njegovoj rečenici se ne govori o čovječanstvu.
    Govori se o tom djetetu koje će imati više koristi od cjepiva i neće oboljeti od bolesti protiv koje se cijepila, nego što je imala problema sa seroznim meningitisom.
    Tako sam ja pročitala taj post.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bobaibeba avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Da li predškolce cijepe sa Priorixom ili nekim drugim cjepivom protiv "mo pa ru"?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

s onim koje imaju. nekad jedno, nekad drugo
    Posljednje uređivanje od mujica : 04.05.2012. at 19:45

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj mujica prvotno napisa Vidi poruku
    U oba su virus mumpsa i ospica uzgojeni na pilećim embrijima, a virus rubele na humanim staničnim kulturama..
    hajde da pitam samo onak ovlaš, da se pripremim za koji mjesec ili godinu unapred.

Da li je možda bezveze sad u nadgledno vrijeme malca cijepit s rubeolom, a kad se test na jaja smanji ili možda i nestane(? što bi kod nas trajalo godinama vjerovatno), cijepit odjednom još i Mo-pa-ru, ili cijepit samo zaostatke?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nije bezveze.
    Može se sada cijepiti i protiv ospica i protiv rubele, jer domaće cjepivo protiv ospica je također uzgojeno na humanim staničnim kulturama.
    A jednog dana, ako prođe alergija, može se cijepiti s Priorixom ili M-M-RVaxom.
    Neće biti moguće naknadno cijepiti samo dati mumps, jer monovakcina protiv mumpsa nije dostupna više i pitanje je hoće li ikada biti.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ček, hoćeš reč da pojedinačno ospice i rubeola su ipak bez jaja, a da mumsa više nema.
    Prije si tvrdio da su dva na pilekima.
    E još jedno pitanje da li pedijatri koji cijepe imaju baš to naše humano cijepivo ili neko drugo , tj. kak ja mogu znat jel domaće ili ne?
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 14.05.2012. at 14:36

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    ček, hoćeš reč da pojedinačno ospice i rubeola su ipak bez jaja, a da mumsa više nema.
    Prije si tvrdio da su dva na pilekima.
    E još jedno pitanje da li pedijatri koji cijepe imaju baš to naše humano cijepivo ili neko drugo , tj. kak ja mogu znat jel domaće ili ne?
    Pročitaj malo pažljivije post broj 29.
    A tvrdnja da su ospice i mumps na pilekima (moj odgovor u postu broj 23) se podnostio na cjepiva Priorix i M-M-RVAX iz tvog pitanja (post broj 20).

Još jednom. Kombinirana cjepiva koja pedijatri imaju su Priorix i M-M-RVAX, koja su strana.
    Monovalentna cjepiva koja pedijatri imaju, ako su dovoljno zainteresirani da ih zatraže, su domaće ospice i domaća rubela.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ok, razumem

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

MoPaRu samo znači ospice, mumps, rubela, a nije ime određenog cjepiva.
    Nekad se u žargonu govorilo MoPaRu za domaće cjepivo protiv ospica, mumpsa i rubele, a ostala su se nazivala po tvorničkim imenima.
    Domaćeg cjepiva nema već godinu dana.
    Sad su dostupna cjepiva Priorix i M-M-RVAXPRO i oba su besplatna za djecu.
    Koje su razlike izmedju ta dva cjepiva, odnosno ako je dijete prvi put cijepljeno s priorixom jel docijepljenje treba opet biti s istim cjepivom?

I, jos me zanima u kojem sluzbenom dokumentu (narodne novine ili neke strucne medicinske) pise da je priorix besplatan
    Posljednje uređivanje od anjica : 15.05.2012. at 20:40

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne znam na koji aspekt cjepiva misliš kad pitaš koja je razlika, pa ti stavljam ovdje linkove na sažetke opisa svojstaa lijeka za oba cjepiva, iz kojih možeš vidjeti podudarnosti i razlike:
    http://www.almp.hr/upl/lijekovi/SPC/...-11-02-310.pdf
    http://www.almp.hr/upl/lijekovi/SPC/...-10-01-382.pdf
    To da je cjepivo protiv ospica, mumpsa i rubele besplatno piše u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, pratećim pravilnicima i programu cijepljenja.
    S obzirom da je ove godine kupljen samo Priorix i M-M-RVAX za provedbu spomenutih zakona, pravilnika i programa, znači da su besplatni za korisnike.
    Ne znam piše li u nekom službenom dokumentu da su upravo ta dva cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubele besplatna. Vjerojatno u nekim dokumentima koje objavljuje HZZO, a koji govori o tome na što je potrošio novac u ovoj godini.
    A zašto ti treba dokument, kad su to jedina cjepiva koja pedijatar uopće može besplatno dobiti za provedbu programa cijepljenja?

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hvala,
    zato sto lijecnica ne zeli cijepiti s priorixom, a smatram da imam pravo traziti to cjepivo

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A s čim bi ona cijepila?

Jedina alternativa je M-M-RVAXPRO. Možda doktorica samo to ima pa ne može birati?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

hajde da te pitam vidm tu da neki pišu cjepljenje u proljeće ili jesen, pa da samo pitam kaj se više ne cijepi u ljeto, znam da je doktorica pričala nekaj u svezi goodišnjih , ali mislim da to nije priča.

Svog prvog klinca sam cijepila u ljeto pred 10gdoina 2 dana pred 1. rođendan s Hiberixom i nekim ostatkom od cjepljena, klinku cijepila s Mo-Paru u kolovozu.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hajde da te pitam vidm tu da neki pišu cjepljenje u proljeće ili jesen, pa da samo pitam kaj se više ne cijepi u ljeto, znam da je doktorica pričala nekaj u svezi goodišnjih , ali mislim da to nije priča.

Svog prvog klinca sam cijepila u ljeto pred 10gdoina 2 dana pred 1. rođendan s Hiberixom i nekim ostatkom od cjepljena, klinku cijepila s Mo-Paru u kolovozu.
    Cijepi se cijelu godinu.
    Nema nikakvog razloga ne cijepiti ljeti.
    U uputi domaćeg MoPaRu cjepiva je prije par godina odjednom svanula preporuka da se ne cijepi ljeti. Razlog je bio taj da se eventualni enterovirusni meningitisi, koji su češći ljeti, ne pripišu cijepljenju ako se prije toga dijete cijepilo. Jer su mislili da se razni virusni, a ponajviše enterovirusni, meningitisi pripisuju cjepivu. To je bila totalno besmislena preporuka bez ikakvog stručnog i znanstvenog temelja.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A s čim bi ona cijepila?

Jedina alternativa je M-M-RVAXPRO. Možda doktorica samo to ima pa ne može birati?
    Zasto ne moze birati?
    zato sam pitala za dokument u kojem pise da je priorix besplatan
    Posljednje uređivanje od anjica : 16.05.2012. at 19:56

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nema to veze s dokumentima.
    Cijepe s onime što imaju. Što je HZZO kupio i što je trenutno dostupno. Ni jedan dokument ne kaže da pedijatri i školski doktori moraju imati oba cjepiva na raspolaganju.
    Prema dokumentima treba biti dostupno jedno i drugo. Priorix je prvenstveno namijenjen za jednogodišnju djecu, a M-M-RVAXPRO za upis u školu. Ali kako stalno kasne ugovori, pa kasne dobavljači s isporukama, događa se to da imamo jedno vrijeme jedno cjepivo i za manju i veću djecu, pa poslije drugo cjepivo za jedne i druge.

a zašto bi doktorica uopće htjela birati? Kad su oba cjepiva jednako dobra. Izgleda da bi roditelji birali, iz tko zna kojih razloga.
    Posljednje uređivanje od mujica : 16.05.2012. at 20:19

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Hvala na detaljnom objasnjenju

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Cijepi se cijelu godinu.
    Nema nikakvog razloga ne cijepiti ljeti
    a za Di-te-Per tj. ono cijepivo koje bi trebalo ić s 1.5 godinu
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 17.05.2012. at 13:18

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

anjica koji ima mali problem radi tog cijepiva?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a za Di-te-Per tj. ono cijepivo koje bi trebalo ić s 1.5 godinu
    isto

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

anjica koji ima mali problem radi tog cijepiva?
    Nema problem

Just Me avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Pitanje ako mi tko može pomoć .....
    Curka se cijepila sa 5u1 prošli četvrtak, znači prije 8 dana. Jučer nas zove teta iz jaslica da kaže kako je troje djece poslano doma jer imaju kozice.
    Sad me uhvatila panika, šta ak dobije kozice ... kako to cijepivo koje je primila utječe na kozice i obrnuto?? Ajme šta sam ga zakomplicirala, uglavnom pitanje je dal se šta može zakomplicirati ako dobije kozice a cijepljena je prije 8 dana sa 5u1?
    Hvala

pozz

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Just Me prvotno napisa Vidi poruku
    Pitanje ako mi tko može pomoć .....
    Curka se cijepila sa 5u1 prošli četvrtak, znači prije 8 dana. Jučer nas zove teta iz jaslica da kaže kako je troje djece poslano doma jer imaju kozice.
    Sad me uhvatila panika, šta ak dobije kozice ... kako to cijepivo koje je primila utječe na kozice i obrnuto?? Ajme šta sam ga zakomplicirala, uglavnom pitanje je dal se šta može zakomplicirati ako dobije kozice a cijepljena je prije 8 dana sa 5u1?
    Hvala

pozz
    Cijepljenje neće imati nikakvog utjecaja na vodene kozice,
    a (eventualne) vodene kozice neće imati praktički nikakvog utjecaja na rezultat cijepljenja (teoretski bi mogao biti malo slabiji imunološki odgovor na cjepivo, ali s obzirom da je već prošlo 8 dana od cijepljenja, neće biti nikakvog utjecaja ili će biti zanemariv).

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

da li se cijepivo za tetanus kupuje ili sam ja nesto krivo shvatila?

Just Me avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Cijepljenje neće imati nikakvog utjecaja na vodene kozice,
    a (eventualne) vodene kozice neće imati praktički nikakvog utjecaja na rezultat cijepljenja (teoretski bi mogao biti malo slabiji imunološki odgovor na cjepivo, ali s obzirom da je već prošlo 8 dana od cijepljenja, neće biti nikakvog utjecaja ili će biti zanemariv).
    Puno hvala na odgovoru .... sad sam malo mirnija

A koliko inače treba tom cjepivu da "odradi" svoje ... da se razviju ta protitjela šta već....

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nakon onih doza u primarnom cijepljenju ( u prvoj godini života) treba nekih dva do tri tjedna da svaka od te tri doze odradi što se od njih očekuje. A kod docjepljivanja (u drugoj godini života), oko tjedan dana.

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mala-vila prvotno napisa Vidi poruku
    da li se cijepivo za tetanus kupuje ili sam ja nesto krivo shvatila?
    Kupuje ga HZZO za rutinsko cijepljenje i postekspozicijsku zaštitu.
    Posljednje uređivanje od mujica : 18.05.2012. at 14:47

Just Me avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Nakon onih doza u primarnom cijepljenju ( u prvoj godini života) treba nekih dva do tri tjedna da svaka od te tri doze odradi što se od njih očekuje. A kod docjepljivanja (u drugoj godini života), oko tjedan dana.
    Hvala na odgovoru, a naravno da imam još pitanja (ne bi ja bila ja)

Znaći mala se cijepila sve redovno u prvoj godini života a onda smo igrom slučaja (duga priča) oduljili sa daljnjim cijepivima
    Znači sada sa 3i pol godine se prvi puta docijepila sa 5u1.
    Za sljedeće cijepljenje smo naručeni za dvije godine.
    Ono šta mene zanima je sa čim je tad misle cijepiti?? Ako sam dobro shvatila pedijatricu opet je docjepljivanje sa 5u1, al ono šta me buni je da sam čitala da se tim cijepivom cijepi do 5-te godine, a ona će tada imati 5i pol tak da mi sad ništ nije jasno

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Just Me prvotno napisa Vidi poruku
    Hvala na odgovoru, a naravno da imam još pitanja (ne bi ja bila ja)

Znaći mala se cijepila sve redovno u prvoj godini života a onda smo igrom slučaja (duga priča) oduljili sa daljnjim cijepivima
    Znači sada sa 3i pol godine se prvi puta docijepila sa 5u1.
    Za sljedeće cijepljenje smo naručeni za dvije godine.
    Ono šta mene zanima je sa čim je tad misle cijepiti?? Ako sam dobro shvatila pedijatricu opet je docjepljivanje sa 5u1, al ono šta me buni je da sam čitala da se tim cijepivom cijepi do 5-te godine, a ona će tada imati 5i pol tak da mi sad ništ nije jasno
    Za dvije godine bi trebala dobiti samo DiTePer. Jer u toj se dobi više ne treba davati Hib i polio, koji su sastojci "5u1". (Kasnije će se tokom škole još docjepljivati protiv difteije, tetanusa i polija)

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Monovalentna cjepiva koja pedijatri imaju, ako su dovoljno zainteresirani da ih zatraže, su domaće ospice i domaća rubela.
    tko to treba tražit pedijatrica,? kolko se dugo to čeka, kad sam velikog klinca cijepila pojedinačno ništa nismo čekali došli kad smoi se dogovorili i cjepili klinca, imala sam preporuku neuropedijatra, sad ću tražit gastričku da mi napiše da ide pojedinačno.

Just Me avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Za dvije godine bi trebala dobiti samo DiTePer. Jer u toj se dobi više ne treba davati Hib i polio, koji su sastojci "5u1". (Kasnije će se tokom škole još docjepljivati protiv difteije, tetanusa i polija)
    Super, hvala ti

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Kupuje ga HZZO za rutinsko cijepljenje i postekspozicijsku zaštitu.
    nije mi sad nis jasno, pedica nam je napisala recept da ga narucimo u apoteci i KUPIMO i onda dodemo na cjepljenje
    mi se jos nismo cijepili pa ne znam sistem, jel se onda refundira novac roditeljima?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da se tko cijepi protiv tetanusa?
    1. Stvarno ne znam zašto bi se dijete cijepilo samo protiv tetanusa.
    2. A ako i bi zbog nečega, ne znam zašto bi platilo?
    3. Jesi li sigurna da se radi o cjepivu protiv tetanusa?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

hajde ponovo ja, ljuta jer ne možeš doktoricu krstit

Digla sam danas testove alergija i jaje je 28.5 tj. 4 razred (to je rast koji se vadi iz krvi), e sad pošto skoro idem k gastrički koju mislim da mi napiše da se dete cijepi pojedinačno na Mo-Pa-ru.
    Pitanje slijedi, kolka je koncentracija jajeta u Mumsu kad je pojedinačni, a koja je kod M-M-RVAx ili prioriksa, duplo veća jednaka nemjerljiva ili neka četvrta solucija.
    I veli mi doktorica ta ono s ćime će se cijepit ovisi o cjepitelju , a ne o željama i detetu, što mislim da nije ok.
    Također sm joj rekla da se može naručit pojedinačno cijepivo, ali ona samo maše glavom, očito želi ono kaj ona želi,

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sva navedena cjepiva (Priorix, M-M-RVaxPro i monovalentni mumps od Imunološkog imaju proteine jaja/pilećeg emrija u tragovima.
    Baš me zanima kako će teta pedijatrica iz toga doznati u kojem cjepivu je tih "tragova" više ili manje. Teoretski se može doznati točne analitičke vrijednosti, ali ne znam koliko su bitne u odluci o odabiru cjepiva.
    U biti, odluka se puno češće donosi na temelju osobina djeteta - reagira li burno na jaja ili piletinu ili ne reagira, nego na temelju točne količine ovalbumina u cjepivu.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ma zanima me ja bi zaprav htjela da djete malo kasnije primi to cjepivo, pomogućnosti kad u i samo moglo jesti jaja ( koja sad ne konzumira nikako), a od piletine se više manje osipa, imam li pravo na to. Ili imaš neku drugu ideju.
    znam jednog dečka sad ima 11 godina, koji je isto bil tak alergičan ko koj klinac, i svako cjepivo je moral uzimat u bolnici zbog osipa, šoka i sl. s time da je u bolnici ostajal i više dana, ja to ne bi nikak za bembu, jedva smo i ovo malo kože uspjeli očistit , pa mi se čini da bi to svakak bio veći minus, nego plus za njega, imaš li različitije mišljenje od mene.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 29.05.2012. at 17:25

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ako ti se dijete osipa na piletinu, mora primiti cjepivo u bolnici, neovisno o količini ovalbumina u tragovima. Samo cjepiva koja ga ne sadrže može primiti uobičajeno ambulantno.
    O čekanju da dijete prestane biti alergično se dogovori s pedijatricom. Mora procijeniti koliko bi se to moralo čekati i je li odgađanje veći problem od cijepljenja u bolnici (to podrazumijeva provesti cijeli dan u dnevnoj bolnici s djetetom).
    Danas odgađanje cijepljenja do sutra nije problem , jer nema trenutno morbila i rubele u Hrvatskoj. Ima samo mumpsa tu i tamo. Kako će biti preksutra, nemam pojma.
    Posljednje uređivanje od mujica : 29.05.2012. at 17:35

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Je, jednu dozu koju sam odgadjala ali morao se cjepiti zbog upisa u vrtic.
    Primio je cjepivo s 18mj, sa 19 su se pojavili prvi simptomi autizma, sa 24mj je vec imao dijagnozu.

Napominjem da je to nase iskustvo i ne treba znaciti da ce tako i drugima biti

pa naravno, kako je sad tek 1 na 90 klinaca u autizmu (cijepljene i oralna upotreba antibiotika se uglavnom navode kao okidaci) nema razloga za strah. mozda kad dodjemo do brojke 50/50 ljudi skuze da je imunizacija cjepivima promasaj

http://www.naturalnews.com/035871_va...#ixzz1uxDVQKWg

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

po ovome kak to njemu pada mislim da prije 5-6 godine ništ od jajeta, ( bar imajući u vidu kak je njegovoj sestri padala alergija)

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da li je ta alergija moguća kontraindikacija, ja mislim da je

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

stavio sam ti tamo
    http://forum.roda.hr/threads/68971-j...epljeno-dijete
    par linkova na kontraindikacije cijepljenja.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •