Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Da li djeca smiju beta-karoten?

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Da li djeca smiju beta-karoten?

Naime, imam svijetlu put i svake godine otprilike u ovo doba (cim se pocne vise boraviti vani na suncu) pocnem koristiti Das Gesunde Plus - Carotin kapsule iz dm-a, kao neku vrstu preventive i priremu koze na sunce.

Primijetila sam da (uz normalnu ostalu zastitu) ne pocrvenim na suncu i da duze budem preplanula ujesen.
    Takodjer stite vid, eto kuc-kuc-kuc vec mi se dugo dioptrija nije mijenjala, pa ako ima kakve uzrocno-posljedicne veze, super.
    Ne koristim ih dugo - godisnje jedno pakovanje, jedna kapsula na dan (pise da se preporucuje i za vrijeme suncanja, no obicno kad potrosim jedno pakovanje ne nastavljam).

Uglavnom, zanima me da li se to smije dati i djeci?
    E. je mrvicu tamnije puti nego ja, ali s obzirom na to da bude situacija kada je vani na suncu a ja nisam u situaciji adekvatno ju zastititi (tjelesni, odmori u dvoristu, skolski izleti.... mislim, pripremimo se mazanjem prije odlaska u skolu)... Plus toga, sve vise cita, a beta-karoten stiti vid, a i primijetila sam u zadnje vrijeme nekoliko novih madeza kod nje...

Uglavnom, da li postoji kakva prepreka da 8,5-godisnje dijete uzima ove kapsule?
    I ako konkretno ove nisu pogodne, koje se sa tim sastojkom preporucuju za djecu?

Datum pristupanja
    Jun 2011

Početno

to je provitamin A i koliko sam upoznata (jer sam ga i ja koristila ) treba sa njim oprezno i kod odraslih a kamoli kod djece jer nije topljiv u vodi , taloži se u jetri. Mislim da bi se trebala savjetovati sa pedijatrom ili biokemičarom kako ga davati djetetu određene dobi i ako da u kojim količinama nije rizičan za dijete.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Kapsule za odrasle nisu prikladne za djecu zbog doze. Beta karotena ima u nekim multivitaminskim proizvodima za djecu, ono što sad vidim: Plivit kids i Nature plus animal parade tbl. za žvakanje.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa Vidi poruku
    Plivit kids i Nature plus animal parade tbl. za žvakanje.
    Hvala!

mala-vila avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

ja svojoj napravim sok od jedne mrkve svaki dan u sokovniku (uz jos voća naravno jer ne bi gospođica samo mrkvu pila)

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

i ja bih preporučila sok od mrkve, sva ta sintetika nikako ne može bit dobra za dijete...

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mala-vila prvotno napisa Vidi poruku
    ja svojoj napravim sok od jedne mrkve svaki dan u sokovniku (uz jos voća naravno jer ne bi gospođica samo mrkvu pila)
    E. jede mrkvu onako, normalno (cesto ju stavim i u sk. marendu, umjesto voca). Hocu reci, voli mrkvu sirovu, pa ju ne moram ju "pretvarati" u sok, kasice i slicno.
    Ali ne znam da li je to dovoljno.
    Posljednje uređivanje od Elly : 15.01.2013. at 14:16

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

http://prirodnilek.com/beta-karoteni
    Istraživanja pokazuju da ljudi koji konzumiraju 4 i više porcija voća i povrća bogatog beta-karotenima imaju manji rizik za razvoj srčanih i kancerogenih oboljenja. Ipak, ovakvo dejstvo nije potvrđeno pri uzimanju suplemenata beta-karotena, čak su neke studije ustanovile povećan rizik za neka kancerogena oboljenja.
    jednom sam gledala emisiju u kojoj su istraživali utjecaj vitaminskih preparata na ljude koji su ih dugotrajno uzimali, ispalo je da neki sintetski dobiveni vitamini čak povećavaju mogućnost kancerogenih oboljenja ako se dugo uzimaju. Beta karoten je bio jedan od tih vitamina koji su korisni ako se unose putem hrane, ali štetni (dugoročno) ako se unose kao tabletice.
    Ja bih radije davala djetetu više mrkve i ostalog povrća koje sadrži taj vitamin. Premda, naravno, možemo potegnuti i raspravu ukoliko se ne radi o organski uzgojenom povrću, da li se treba isto toliko bojati pesticida kojim je to povrće tretirano.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Beta karoten je bio jedan od tih vitamina koji su korisni ako se unose putem hrane, ali štetni (dugoročno) ako se unose kao tabletice.
    Koliko vremena znaci "dugorocno"?

Npr., moja (za mene, ne dajem ih E.) doza je 30 tableta, jedna dnevno, znaci ukupno mjesec dana, pocnem ih piti tamo negdje od ozujka.
    Posljednje uređivanje od Elly : 15.01.2013. at 15:07

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ispravak, 40 tableta je u kutiji, znaci uzimam ih 40 dana sveukupno u jednoj godini.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko vremena znaci "dugorocno"?

Npr., moja (za mene, ne dajem ih E.) doza je 30 tableta, jedna dnevno, znaci ukupno mjesec dana, pocnem ih piti tamo negdje od ozujka.
    ne sjećam se brojki baš za beta-karoten, jer se istraživalo razne vitaminske pripravke i komentirali su rezultate za svaki vitamin pojedinačno, ali mislim da su se loše statistike javljale nakon više godina uzastopnog uzimanja vitamina. Recimo 3 do 10 godina. Koji je postotak oboljelih u odnosu na kontrolne grupe ne sjećam se. Tako da te nikako ne želim baciti u paniku. Statistike su zeznute i mogu se prikazivati tako da problem zvuči puno gori nego što jest, ali emisija je bila rađena kvalitetno i svidjela mi se. Ukratko, mislim da ne piješ tako velike doze, ali ja mislim da je pokoja mrkva i rajčica svaki dan bolja opcija.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

moja je curka uspjela pojesti previše mrkve ko mala i pedica nam je zabranila narančasto na neko vrijeme. Tako da čak se i prirodno može pretjerati. Recimo da je imala fazu obožavanja mrkve s jedno dvije godine i onda je to pedica skužila na pregledu više se ne sjećam po čemu. Uglavnom A vitamin je jedan od rijetkih s kojim se relativno lako možeš predozirati.
    Posljednje uređivanje od pikula : 15.01.2013. at 16:13

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo još nešto što sam na brzinu potražila preko gugla

http://www.jutarnji.hr/-vitaminski-preparati-vise-su-stetni-nego-korisni-/214885/
    ovdje se spominje beta karoten
    http://www.tportal.hr/lifestyle/zdra...l#.UPVsmyeNuZ4 o vitaminima općenito
    http://www.tportal.hr/scitech/znanos...l#.UPVtMSeNuZ4 još j edan članak gdje sam našla link na studiju o kojoj je najvjerojatnije bila riječ u toj emisiji
    http://summaries.cochrane.org/CD0071...rious-diseases link na Cochrane studiju - engleski, prouči ako želiš
    http://ipac.kacst.edu.sa/eDoc/eBook/2485.pdf ovdje su i neke tablice, citirat ću ti dio o beta karotenu (ističe se da je posebno štetan za pušače)
    Beta carotene. Beta carotene was associated with aslight increase in cancer incidence (RR, 1.06; 95% CI, 1.00-1.12; P, 0%; P=.O3). This became more apparent when stratified by smoking status. Beta carotene was found to be associated with an increased incidence of cancer among smokers (RR, 1.10; 95% CI, 1.03-1.18; P, 0%; P=.O1) but not among nonsmokers (RR, 1.00; 95% CI, 0.92-1.10; 7^,0%; P=.94), as illustrated in Eigure 3. Results of the test of interaction assessing the effect of beta carotene among smokers and nonsmokers on cancer incidence were significant (P=.O1). Eor other antioxidants (vitamin E, selenium), no such interaction with cancer incidence was observed. We also conducted a formal test of interaction between beta carotene and vitamin E on cancer incidence, which was found to be nonsignificant.
    Einally, beta carotene supplementation showed a trend toward increased cancer mortality (RR, 1.10; 95% CI, 0.94- 1.29; P, 13.1%; P=.24); however, 1 trial assessed a combintion of beta carotene, selenium, and vitamin E.^ Excluding this trial (as selenium could have a chemopreventive effect; see next paragraph), beta carotene showed a trend toward increased cancer mortality (RR, 1.16; 95% CI, 0.98-1.37; P, 71.6%), and this was marginally significant (P=.O8) (Figure 3). However, the latter result had substantial heterogeneity, possibly because of differences in the study populations.
    particularly by smoking status. In fact, a higher RR was observed in the 2 trials that comprised smokers and former smokers*' (Eigure 3). This adds further weight to the observation that beta carotene might be more harmful among smokers, but unfortunately, we could not confirm this because mortality results were not stratified by smoking status (as the trials did not report the relevant data).
    ako baš želiš čitati o tome evo svašta što mi je gugl izbacio

itd, itd...

ne razumijem se zapravo previše u to, možda bi bilo zgodno da to prokomentira netko medicinske struke, meni je bilo dovoljno da potvrdim svoje predrasude prema svemu što dolazi u obliku tabletica.
    Premda naravno ima i izvora koji će tvrditi suprotno, npr
    http://www.tportal.hr/lifestyle/zdra...l#.UPVv4ieNuZ4
    ali paranoik u meni odmah pomisli kako je vjerojatnije da će netko sponzorirati ovo istraživanje, nego ona prethodna.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    moja je curka uspjela pojesti previše mrkve ko mala i pedica nam je zabranila narančasto na neko vrijeme. Tako da čak se i prirodno može pretjerati. Recimo da je imala fazu obožavanja mrkve s jedno dvije godine i onda je to pedica skužila na pregledu više se ne sjećam po čemu. Uglavnom A vitamin je jedan od rijetkih s kojim se relativno lako možeš predozirati.
    naravno, i prirodni vitamini mogu naštetiti, premda sam tijekom ovog malog gugl istraživanja zaključila da se predoziranje beta karotenom u prirodnom obliku manifestira tako da koža poprimi žućkastu ili narančastu boju, ali kad se unos smanji to prođe bez posljedica. Nešto o tome ovdje http://www.neseser.hr/njega-i-ljepot...a-karoten.html
    Sve je to za moj mali mozak prekomplicirano, pa se općenito držim toga da bi bilo najbolje jesti voće i povrće a tabletice samo u iznimnim slučajevima.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala pomikaki, procitat cu sve.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •