Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 64 od 64

Tema: Iskustvo- iznos rodiljne naknade u slučaju jedne trudnoće za drugom

nine avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa Vidi poruku
    dakle napravila ono što mi je nine i još vas par savjetovala
    jučer se prilično namučila, ali uspjela sve odradit na poslu, dobiti suglasnost za prekid roditeljskog i predala ju skupa sa zahtjevom u hzzo-u (od 9.6 sam na go-u)
    sad se samo nadam da se nisam nigdje zeznula u računici

hvala vam još jednom svima na pomoći
    btw. jučer sam x puta zvala hzzo i isto ili mi se nitko ne javlja ili me sele sa broja na broj
    molim te samo još jednom provjeri, da ti ne zeznem taj 1 dan, mislim da moraš termin očekivanog poroda pomakniti za jedan dan ranije jer mojih 45 dana prije dana očekivanog poroda se ne poklapa s njihovim računanjem, po meni je porod 46. dan, a oni računaju kao 45. dan, kužiš, male nedoumice Hrv. jezika

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

kad ti piše doznaku nek piše od 6.8. i to je to.

sammy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Bucka - dobila sam punu plaću.
    Lutonjica - ovi u HZZOu u Os su mi rekli da je obvezni porodilji 28 dana do termina i da oni tako gledaju, a samo u iznimnim slučajevima je do 45 dana kao tako je po Zakonu, e sad ja nisam provjeravala Zakon jer sam se uklopila u onih 28 dana.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Pa to je obaveznih 28 dana prije. Ne bi se to zvalo obavezno da ovih 45 nije dobrovoljno

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

poslala sam upit maillom kako bi se računala naknada u slučaju da između 8.7 (završetak starog go-a) i 8.8 (početak novog go-a) koristim novi go iz 2012. godine i dobila ovaj odgovor

Poštovana,

u povodu Vašeg upita obavještavamo Vas da se osnovica za naknadu plaće za vrijeme korištenja prava iz Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama („Narodne novine“ broj: 85/08., 110/08. i 34/11.) utvrđuje prema propisima obveznog zdravstvenog osiguranja kao prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće. Pod plaćom na osnovi koje se utvrđuje osnovica za naknadu plaće podrazumijeva se redovita mjesečna plaća, te naknada plaće isplaćena za vrijeme odsutnosti s rada (godišnji odmor, plaćeni dopust i bolovanje) koja se isplaćuje na teret poslodavca.
    Obzirom na to da u Vašem konkretnom slučaju korištenje obveznog rodiljnog dopusta nastupate nakon završetka roditeljskog dopusta za starije dijete, utvrdit će se nova osnovica za naknadu plaće tijekom korištenja rodiljnog dopusta , a kako do mjeseca koji prethodi mjesecu otvaranja rodiljnog dopusta (znači: do kraja srpnja o.g.) nećete ostvariti niti jednu plaću, osnovica za naknadu plaće je plaća isplaćena do dana nastanka slučaja, odnosno pripadajuća plaća po ugovoru o radu, ali tako određena osnovica, (kad se naknada plaće isplaćuje na teret sredstava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje), ne može biti veća od najniže osnovice koja služi za obračun doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje važeće za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem je nastupio osigurani slučaj (u ovoj godini to je iznos od 2.714,60 kuna mjesečno).
    Konkretno to znači da ćete za sve vrijeme korištenja prava na rodiljni dopust koji će predvidivo početi oko 8. kolovoza primati iznos od cca 2.100,00 kuna neto mjesečno.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

drugu varijantu (ovo što sam zapravo napravila- prekid roditeljskog, go od 30 kalendarskih dana, nastavak roditeljskog i novi porodiljni) sam poslala pismeno i dobila isto odgovor, ali kasnije ću napisati koji (nemam skener)

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Nadam se da ce taj drugi odgovor biti povoljniji

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

" ...Članak 83.
    (1) Osnovicu za utvrđivanje naknade plaće čini prosječni iznos plaće koja je osiguraniku isplaćena u posljednjih šest mjeseci prije mjeseca u kojem je nastupio slučaj na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, neovisno na čiji teret se isplaćuje ako posebnim zakonom nije drukčije propisano.
    (2) Pod prosječnim iznosom plaće iz stavka 1. ovog članka podrazumijeva se iznos dobiven na način da se zbroj isplaćenih plaća podijeli s brojem sati rada za koje je isplaćena.
    (3) Iznimno od stavka 1. ovog članka ako osiguraniku nije isplaćena niti jedna plaća, odnosno ako je isplaćena samo jedna plaća u propisanom šestomjesečnom razdoblju, kao osnovica za naknadu plaće uzima se plaća isplaćena do dana nastanka osiguranog slučaja na osnovi kojeg se stječe pravo na naknadu plaće, odnosno plaća pripadajuća prema ugovoru o radu, drugom ugovoru ili pojedinačnom aktu. Tako utvrđena osnovica za naknadu plaće, kada se naknada plaće isplaćuje na teret sredstava Zavoda, ne može biti viša od propisane najniže osnovice osiguranja koja služi za obračunavanje i plaćanje doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje važeće za mjesec koji prethodi mjesecu u kojem je nastupio osigurani slučaj, umanjene za doprinose iz osnovice, porez i prirez (odnosno 2714,60kn umanjena za doprinose iz osnovice , porez i prirez).

Pod isplaćenom plaćom iz stavka 1. ovog članka na osnovi koje se utvrđuje osnovica za naknadu plaće podrazumijeva se u smislu članka 41. Zakona redovna mjesečna plaća osiguranika isplaćena u skladu s odredbama propisa o radu i drugih propisa o određivanju plaće, te naknada plaće isplaćena za vrijeme odsutnosti s rada (godišnji odmor, plaćeni dopust i bolovanje) koju isplaćuje pravna ili fizička osoba kod koje je osiguranik zaposlen (plaća isplaćena u tekućem mjesecu za taj mjesec, odnosno u tekućem mjesecu za prethodni mjesec).

Iz navedenog proizlazi da ako stupite u korištenje prava na rodiljni dopust nastavno nakon iskorištenog prava na roditeljski dopust, u tom bi vam slučaju naknada plaće iznosila 2714 kn umanjena za doprinose iz osnovice , porez i prirez.

Međutim u slučaju da prekinete korištenje prava na roditeljski dopust za drugo dijete te prije mjeseca u kojem bi počeli koristiti pravo na obvezni rodiljni dopust imate najmanje 2 isplaćene plaće, tada ćete imati pravo na naknadu plače u iznosu 100 % od osnovice za naknadu za vrijeme korištenja rodiljnog dopusta kada nije ograničena limitom, s time da se pod isplaćenom plaćom na osnovi koje se utvrđuje osnovica za naknadu plaće podrazumijeva i plaća koju isplaćuje poslodavac za vrijeme go-a.

Dakle, u slučaju da prekinete korištenje roditeljskog dopusta u svibnju i vratite se na posao, do otvaranja obveznog rodiljnog dopusta sredinom kolovoza imali bi 2 isplaćene plaće, u koje bi se računala i plaća isplaćena za vrijeme go-a."

ja ću imati isplaćenu plaću za vrijeme go-a koji mi je od 9.6-8.7!
    znači to bi bio samo dio plaće za lipanj i mali dio za srpanj
    nakon toga nastavak roditeljskog u srpnju i dio kolovoza i onda novi porodiljni
    Posljednje uređivanje od mamma san : 24.05.2012. at 15:02 Razlog: nedopušteni smajlići

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Bucka, mm je koristio roditeljski za jedno dijete pa nastavno roditeljski za drugo dijete. Na drugom roditeljskom je dobio naknadu u punom iznosu (2660,80 kn). Nakon što je roditeljski bio gotov, na kućnu adresu mu je stiglo rješenje da ima pravo na 1663 kn (minimum) jer nije imao isplate plaće bla bla bla.
    Nismo se žalili na rješenje jer je stiglo nakon pune isplate pa nije imalo smisla.

Žene koje rade na obračunu ti znaju više o pravima i isplatama, nego ovi u pravnoj službi.
    Ja sam išla bar 5 puta po savijet u pravnu službu. Aime i kuku. Jedna mi nije mogla dati odgovor jer je namazala ruke kremom pa nije mogla tipkati po kompu. Tip nije mogao razumjeti pitanje. Ja šumom, on drumom. (Pitala sam ga da li za stanku za dojenje na blagdan plaća hzzo ili dobijem lovu od poslodavca za punih 8 h - nakon podužeg objašnjavanja odustala).
    Meni trebaju tablete za smirenje samo da prođem pokraj hzzo-a.

Samo polako. Pusti ih da napišu rješenje pa se žali.

I nemoj uzeti 30 kalendarskih dana go, već 29. Iako se u onoj priči o prekidu spominje duže od 30 dana, nikad ne znaš tko će to i kako tumačiti.
    Ja sam prekinula roditeljski i nakon nekog vremena je mm koristio. Odobrili su mu dan kraće. Ne znam zašto. To je onaj roditeljski za koji mu je rješenje kasnilo pa smo tek tad vidjeli da su nas zeznuli za dan.
    Posljednje uređivanje od mamma san : 24.05.2012. at 15:02 Razlog: nedopušteni smajlići

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ali ja se nadala nakon ovih silnih peripetija (kojima još ne nazirem kraj) da će mi naknada u punom iznosu iznositi kao i za prvih 6mj ovog porodiljnog (oko 6000kn)

mislim tako su mi, između ostalog, rekle i 2 "poznate" tete iz hzzo-a

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nekad prije su imali stalnu postavu pravnika savjetnika. Sad se rotiraju. Tko zna tko je to pisao i da li će taj rješavati tvoj slučaj.

Kod prekida kraćeg do 30 dana se ne predaje novi obračun. Kod prelaska s roditeljskog na rodiljni se uzima u obzir stari obračun. Tako su do sad radili. Još se nitko nije javio da su ih bacili na minimalac.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

SIGURNO je, da ako je prekid između 2 bolovanja (uključujući i rodiljni dopust) KRAĆI od 30 KALENDARSKIH dana, ne radi se novi obračun.
    I to sam ti Bucka, rekla i napisala. Sve što je preko, ide novi obračun.
    Posljednje uređivanje od mamma san : 24.05.2012. at 15:03

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa Vidi poruku
    poslala sam upit maillom kako bi se računala naknada u slučaju da između 8.7 (završetak starog go-a) i 8.8 (početak novog go-a) koristim novi go iz 2012. godine i dobila ovaj odgovor
    krivo sam napisala
    8.7 je kraj starog roditeljskog, a 8.8 početak novog rodiljnog
    Posljednje uređivanje od bucka : 24.05.2012. at 15:43

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

evo, dan D se opasno približava
    datum poroda je 20. 09
    45 dana prije toga, dakle 6.8 dr će mi otvoriti obvezni porodiljni
    od 9.6-8.7 sam bila na go-u (prekunula roditeljski dopust)
    od 8.7-6.8 nastavljam korištenje roditeljskog dopusta

dakle, bit će mi isplaćena plaća za veći dio lipnja i manji dio srpnja
    ali bojim se da sam se zeznula jer imam pravo na naknadu plaće u iznosu od 100 % samo ako bih imala "najmanje 2 isplaćene plaće prije mjeseca u kojem bi počela koristiti pravo na obvezni rodiljni dopust"
    mjesec prije otvaranja obveznog rodiljnog je srpanj
    znači da sam trebala imati isplaćenu plaću za svibanj i lipanj, a ne kako ja imam za lipanj i srpanj
    šmrc

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •