Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: Strano tijelo u nosu - hitna ili ne?

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno Strano tijelo u nosu - hitna ili ne?

Curka (2,5G) se prije otprilike sat i pol igrala s bratovim legićima koji imaju i sitnijih dijelova, u jednom trenutku je zaplakala i pokazala prema ustima i rekla "izvadi ga, buba". Odmah smo pregledali i usta i nos baterijom, ali ništa se nije vidjelo.

Brzo se umirila i nakon toga nema nikakvih simptoma, osim što je par puta kihnula. Ne primjećujem ni curenje ni otežano disanje, ali sam svejedno u panici da ipak nešto nije gurnula u nosić što je odmah otišlo dublje. Nos ju ne boli na pritisak, pritiskala sam obje nosice od očiju prema niže.

Panično se boji liječnika i svaki odlazak je prilična trauma pa ju ne bih htjela nepotrebno izlagati torturi...ipak ne mogu biti mirna i stalno se klackam ići ili ne!?

Imate li kakvih iskustava sa stranim tijelom u nosu? Može li tako duboko ugurati strano tijelo bez ikakvih simptoma?

Gdje otići na hitnu, po mjestu pripadanja ili na Šalatu?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim da ti na Šalati više nema ORL pa provjeri. Najbolje bi bilo da nazoveš neku dječju bolnicu sa ORL-om , i tražiš hitnu, pa im ispričaš sve ovo što si nama. Oni sigurno bolje znaju na što točno obratiti pažnju i da li odmah ići do njih.

winnerica avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Odlična hitna ORL ima u Vinogradskoj!

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ORL sa Šalate je sada na rebru..

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Zvali smo Rebro, ali su nas nakon 16 prespajanja kratko otpilili "ako je nešto u nosu počet će se gnojiti kroz par dana".

Prošla sam priču s tatom koji ju je čuvao tad jedno 20x; ni u jednom trenutku se nije požalila na nos, ni tada kad je zaplakala, a ni poslije...pa mi se čini da je naša prva reakcija ustvari panična projekcija što se moglo dogoditi.

Još uvijek nema apsolutno nikakvih simptoma, nije se ni jednom čak ni počešala...odlučili smo vidjeti kako će se situacija dalje razvijati.

Ima li tko iskustva kako izgleda pregled, tj. na koji način ustanove postoji li strano tijelo i koji je postupak vađenja. Koje su moguće posljedice ako je strano tijeo zbilja u nosu; čitala sam na par mjesta da ostaje u nosu (ne putuje dalje) i najgore što može uzrokovati infekcije, ali na jednom mjestu spominju opasnost od gušenja, ako padne u dušnik!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja bih otišla dr. Bolje je biti miran i siguran- Sitni djelovi su jedna od glavnih uzroka gušenja kod tako male djece i mislim da nisi preoprezna ako odeš dr.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Zaspala je, diše punim plućima, udah-izdah kroz obje nosnice, zatvarala sam jednu i drugu nosnicu naizmjence. Mislim da ne bi mogla nesmetano disati s legićem u nosu.

Odvela bih ju na hitnu da postoji ijedan simptom da je nešto u nosiću, ali već ima traumatičnih iskustava od "nasilnih" pregleda...odlučila sam pričekati sutra.

@pikula, znaš li možda da li su sitni predmeti kao uzrok gušenja isključivo progutani ili se djeca guše i od stranog tijela u nosu?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

obično se pregledaju nosnice instrumentom te se pokuša izvaditi pincetom strano tijelo; kod tako malog dijete moguće je da ekstrakcija završi i u općoj anesteziji

strano tijelo nosa može "skliznuti " i u dušnik što se onda pretvara u puno težu situaciju

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Moje dijete je taman u toj dobi udahnuo u nos jedan maleni cvijet od plastike. Išli smo odmah kod dr. i teškom mukom ga je izvadio pincetom, inače bi nas poslao u bolnicu.

Strano tijelo iz nosa treba izvaditi.

Možda je progutala legić?

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ako vec nisi, svakako odi u Vinogradsku ORL. Jednom sam čekala u čekaonici kod njih pola sata i u tih pola sata je došlo troje dječice koje je naguralo nešto u nos. Sve su uspješno izvadili. Bolje je da pogledaju i da nema nista nego obrnuto.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Jeste išli? Mi smo išli par puta s našom djecom iako nismo bili sigurni jeli nešto gurnuto ili nije. Pa nije bilo ali mi je srce bilo na mjestu. Kod takvih stvari najbolje je provjeriti, nema veze za traume, strahove i štojaznam, to su preopasne stvari.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Nismo otišli. Ničim ne pokazuje da je bilo što drugačije nego inače; nema šmrcanja ni curenja nosa, normalno diše na obje nosnice, ne pokazuje nikakvu neugodu ni svrab. Promatram je stalno i ako se pojavi bilo kakav simptom odmah ćemo otići...ovako nisam spremna izlagati je invazivnom pregledu na temelju moje panične percepcije, a bez ijednog stvarnog pokazatelja da je nešto u nosiću.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ne tjeram vas na hitnu, samo želim reči da sam ja kao dijete zagurala zrno kukuruza u nos i imala ga u nosu cca 3 mjeseca ili dulje.
    Nikakvih znakova nije bilo, osim nakon nekog vremena konstantne upale uha, jedna za drugoom. Nikad ne budem zaboravila te bolove noću. Katastrofa.
    Filali bi me antibioticima i sve je bilo super dok sam ga pila, a čim bi prestala, odmah temperatura i upala uha.
    Na kraju se mi željeli izvaditi mandule, koje su izgledale ok.
    Jedan stari pedijatar na prijemu u bolnicu za operaciju mandula je odlučio slikati glavu, jer mu je bilo glupo vaditi zdrave mandule, a kad tamo strano tijelo u nosu.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Anemona, hvala ti. Ići ćemo kod pedijatra sutra radi potvrde za vrtić pa ću ga zamoliti da pogleda u nosić.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

i kak su to nakon 3.mjeseca izvadi van?

moj je buraz kad je bil cca 5 godina star, nafilal isto nos s kuruzom, mama nije išla na hitnu, ali je brzo došal mladi svećenik iz naše župe i klincu izvadil to van, posle smo ga zvali doktor.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    i kak su to nakon 3.mjeseca izvadi van?
    S pincetom, ali jako teško i komplicirao, jer je več i proklijao.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kise li jos ili pretjerano slini?

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Kise li jos ili pretjerano slini?
    Ne kiše više, jučer je kihnula 3 puta i to je sve, ne slini uopće, nos joj nije curio, osim onda kad se rasplakala (ali tad uvijek i nosić procuri). Jako je lijepo i mirno spavala bez smetnji u disanju.

Naravno, čim pomislim da bi moglo biti nešto ozbiljno, pomislim da nisam normalna i da odmah odemo na hitnu...a onda opet, ne samo da nema simptoma (znam da ih ne mora biti) nego nema ni pravog povoda (osim naše panične mašte) za vjerovati da je nešto gurnula u nos. U biti bih ju mogla barem jednom tjedno voditi na hitnu sa sličnim sumnjama, ako pustim mašti da divlja :S

Jednom smo jurili doktoru jer se ogrebala na žicu, zbog straha od tetanusa...kad smo došli dr. me gledao kao da sam pala s marsa; ogrebotina je bila samo površinska i duga 1,5 cm, ogreban gornji sloj kože, nije prošlo do kapilara. Sve sam ja to znala, ali nisam imala mira sa crnim scenarijima koji su mi se motali po glavi.

Bojim se da zbog svog nerazumnog straha ne izlažem nju invazivnim pregledima...ovo s ogrebotinom je ipak bio običan pregled, bez obuzdavanja i instrumenata...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •