Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
Upitnik, nisam jos dobila zakljucak iskusnijih (citaj: razrednica s edukacije), ali evo mog misljenja.
Informiranog, ali laickog.

Probiotici su dobre bakterije koje pomazu probavnom sustavu da se kolonizira tim dobrim bakterijama, a da bi crijevna flora bila zdrava i lakse se odupirala losim bakterijama i ostalim mikroorganizmima koji mogu uzrokovati probleme i bolesti. Priroda se pobrinula da takvo sto osigura majcino mlijeko i djeca koja od rodjenja sisu majcino mlijeko, imaju probavni sustav koloniziran korisnim bakterijama (crijevna mikroflora).

Kod nedonoscadi, najcesce se dogadja da su djecica dijelom ili u potpunosti hranjena adpatiranim. Ili su hranjena na sondu ili u nekim kombinacijama koje ionako nezreli probavni sustav (jos osjetljiviji kod nedonoscadi) izlaze potecijalno losim mikroorganizmima.
Majcino mlijeko je krcato probioticima i prebioticima (i ostalim zastitnim aktivnim tvarima, izmedju ostalog) u obliku optimalnom za dijete. Kada nije moguce dojiti ili samo dojiti, mogu razumjeti i vidjeti opravdanost koristenja ovih kapi.
U slucaju lijecenja antibioticima isto vidim opravdanost. Naime, kod lijecenja antibioticima, cesto stradaju i dobre bakterije probavnog sustava, jer antibiotik ne zna razluciti koju bakteriju treba nautralizirati/ubiti, a koju ne. Zato se svim pacijentima u bilo kojoj dobi preporucuje da uzimaju probiotike uz lijecenje antibioticima, da se nadoknadi unistenje crijevne mikroflore.

U tvom sadasnjem slucaju, kada imas dijete koje iskljucivo dojis - dijete dobiva najbolju kombinaciju svih potrebnih nutrijenata i zastitnih tvari iz tvog mlijeka i dobiva je u dovoljnoj kolicini (to smo utvrdile), mislim da te kapi nisu (vise) potrebne.
sve gore napisano je tocno i nije laicki napisano.zapravo se slazemo u misljenju/rodine edukacije nisu nimalo lake za odraditi,ja to znam.
napisala sam o biogai ono sto znam/i nisam sklona ignorirati pedijatre medutim znam da djetetu ne moze naskoditi ukidanje sad kad dojenje funkcionira.ako ponovo dobije kolike,naprosto ih majka moze ponovo dati.
bitno je da ne prijede dozu od 5 kapi dnevno.preparat je dobar jer stvara crijevnu floru kakvu imaju dojene bebe,ali je i prilicno popularan.kroz neko vrijeme ce farmaceuti izbaciti opet nesto *najbolje* i neskodljivo.dugo sam u tome,radim s bebama puno god i nisam ljubitelj savj preko foruma.ali ovdje nadem puno toga sto mi treba da budem u toku