Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Rodiljna briga i roditeljska briga

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno Rodiljna briga i roditeljska briga

Malo sam se pogubila u linkovima, zakonima i tumačenjima, pa bi bilo dobro da me malo uputite

Moje dileme:

1. Rodiljna/roditeljska briga odnosi se na roditelje van sustava rada; ako dobro tumačim to pravo može koristiti bilo koji roditelj koji nije prijavljen na HZZ? Kolika je naknada u tom slučaju do 3. godine 3. djeteta?

2. Mogu li zaposlena majka i nezaposleni otac naizmjenično koristiti roditeljski dopust/roditeljsku brigu? Ako da, koji su uvjeti (koliko vremena jedan, koliko drugi?)

3. Ako se otac dok je na roditeljskoj brizi zaposli pa ponovno ostane bez posla ima li pravo bit neko vrijeme na HZZ-u (radi naknade), pa onda nastavit koristiti roditeljsku brigu?

4. Jesam fulala ceo fudbal?

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

1.od prvog dijela znam samo da je naknada od 1.-.3. rođendana djeteta svima ista (i zaposlenima i nezaposlenima)- 1663,00 kn

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Naknada je 1663 sve tri godine

nezaposleni otac ne moze koristiti roditeljski ako je majka zaposlena, a moze ako je nezaposlena.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

rodiljna i roditeljska briga je vrsta potpore koja obuhvaća:
    - učenike i studente
    - umirovljenike
    - osobe na profesionalnoj rehabilitaciji
    - osobe koje su prema propisima iz socijalne skrbi nesposobne za rad
    - majke kućanice
    - svaki drugi korisnik koji ispunjava uvjete za roditelja izvan sustava rada, a pravo ne može ostvariti po drugoj osnovi.

Naknada iznosi 1663 kn mjesečno za rodiljnu i roditeljsku brigu (tako i za slučaj 3. djeteta - do 3. godine života).

Općenito se ovo pravo prvenstveno odnosi na majke izvan sustava rada koje mogu prekinuti korištenje ove potpore radi zaposlenja ili samozaposlenja te u tom slučaju prenesti ovo pravo na oca djeteta koji ga nastavlja koristiti sukladno svojem radnopravnom statusu.
    Mogućnost prekida te prijenosa prava u ovoj potpori zakonski je obrađena za majke.
    Koliko sam shvatila zakonske odredbe, majka može nastaviti koristiti svoju potporu kao zaposleni roditelj ako je na radu provela minimalno 9 mjeseci, a ako nije (ili je ponovo nezaposlena), nastavlja korištenje ovog prava kao roditelj izvan sustava rada.

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Onda sam ja to stvarno krivo shvatila

Ali malo mi je bezveze, ispada da majka i otac nemaju jednaka prava. Možda postoji opravdani razlog ali ja ga ne vidim

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •