moj bumbo sada ima skoro 4mj...i primjetila sam da puno bolje spava kada je hladnije vrijeme..jer po vrućini ima češća dnevna buđenja...razumljivo jer i nama odraslima vrućina ide na živce dok spavamo...spava cca od 21 ili 22h do nekih 4 ujutro već nekih 2 mjeseca,zatim pojede i nastavi do nekih 9 ili 10 ujutro bez ikakve muke,samo ga položim u krevet i on spava kao da se ništa nije desilo iako zna širom otvoriti oči kao da više neće zaspati tako skoro.ali ja sam ga to naučila,zapravo je sam očito skužio da je vrlo tiho,mračno i da nitko ne obraća pažnju na njega te odmah zaspi,jer u početku je počeo mrmljati i gugutati no to više ne radi..iako bi i nako toga sam se uspavao i brzo zaspao..na noć se ne mogu nikako žaliti osim kad mu se malo začepi nosić pa čujem nemirno vrćenje po kinderbetu,uzmem ga,ukapam malo fiziološke u nosić,on se pročisti i stavim ga kod sebe u krevet te spava skroz do jutra bez da se okrene.uvečer kad treba ići spavati ponekad zaspe bez problema uz malo ljuljkanje ali isključivo u kindiću, a ponekad baš dreči i bori se sa snom...žmiri ali se bori do zadnjeg atoma energije...u početku sam ga nosila ali on sada ima 9kg(velika je beba inače oduvijek i nemrem više ali sam i skužila da nošenje ne želi više,zapravo bude još gore......ja sam skužila nešto drugo...lakše mu je zaspati na boku nego na leđima, a kasnije se on sam prebaci na leđa.dok je bio manji....stavljali smo tzv trokute ili valjke i svaka 4sata bi izmjenjivali stranu te imam filing da je to njemu ostalo i sada voli zaspati na boku a kasnije više nije važno kad zaspi čvršće.podbočim iza leđa valjak,pokrijem ga,voli gole nogice imati bez čarapica..zapravo već zna kad ih mu skinem,nekako se umiri,da mora ići spavati,malo kmeči,ja poljuljkam za nogicu nekih 10seekundi i lagao mu šapućem da spava iako u uvodu moram malo glasnije reći ajmo spavati,onako ozbiljnijim glasom ali ne prstrogim pošto me nečuje od dreke uz dodirivanje bedra, nakon kojeg se instant umiri te nastavim sa nježnim skroz jedva čujnim šaptanjem,ili ga laaagano treskam ili gladim po potiljku ili oboje s obje ruke istovremeno i on zaspi vrlo brzo...ponekad me zovne za 5 minuta opet ali ja se pojavim i samo poljuljkam i šapnem..to je sve..i sada se naučio na to i vidim da mu to odgovara.za sada je super ali kako cure pišu...djeca se mijenjaju kako fizički tako i mentalno tako i svoje potrebe..pa nisam sigurna do kad ce mi to paliti.jedino ne znam kako ga uspavati u košari u javnosti pošto mi je ponekad to nezgodno raditi pred ljudima....probala sam...isto pali ali mislim da ne voli buku,svjetla,puno ljudi...a u isto vrijeme ne voli da ga se porkiva sa maramom da ništa ne vidi pa zato malo duže traje....to još malo moram ispraksirati...umoran je i želi spavati,žmiri ali nemre usnut i bori se...
po danu spava za sada 3 puta po 2 sata...a između je budan cca 1 i pol sata zatim počne trljat oči i ja ga instant polažem u krevetić sa uspavljivanjem od prije....još uvijek mi se ponekad zna desiti da ga nosim na spavanje, on skuži i već kako prilazim sobi počne dreku,a nisam još ni došla do kindića...kao da se još želi igrati a ne može od umora,ali ga ja svejedno fino položžim i on brzo zaspe uz ono ljuljkanje na boku...ponekad ga kažem moram pustiti da se malo isplače ali vrlo vrlo kratko kojih 5-10sekundi i onda zaspi puno brže...jer kažem, imam filing da mu samo idem na živce i da želi biti sam...nekad se on sam igra rukicama...ne plače...ali kao da se malčice muči..ide mu ali duže traje nego kad ja ljuljkam za nogu pa mu malo pomognem(lakše je uz mamu)(to mora biti isključivo bedro jer samo to pali i to sa boka).ponekad ne želi da ga ljuljkam već samo da ga stavim na bok i on sam zaspi...jer počne plakat i točno vidim da se moram maknut jer želi biti sam..i tako malo plače 5 sekundi i onda zaspi....kod mojeg nema baš neke teške ustaljenosti..ovisno i o tome koliko se i zaigra...ako se previše igramo..primjetim da teže zaspi..zato sam u zadnje vrijeme probala maknut sve igračke kad skužim da je sve umorniji tj da su mu kretnje sporije i pažnja slabija ili da odmiče zadnjih 15minuta njegove uobičajene budnosti od 1,5 h između dva dnevna spavanja...onda usporim..malo se mazimo..pričamo...sve polako..zamračim malo prostoriju i stavljam ga u kindić...puno brže zaspi
mene samo zanima kako rješit spavanje u kolicima..kao da mrzi spavat u kolicima..možda zbog uzbuđenosti koju doživi prilikom vožnje....jer mi ta vrsta uspavljivanja ide teže iako u zadnje vrijeme sam izbjegavala šetnje dulje od 1h pa nisam ni uspjela vidit dal ima rezultata....kažem ..moram prvo probat..nadam se da sam pomogla bar malo...