Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 63

Tema: problem s letećom bubom u dvorištu

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno problem s letećom bubom u dvorištu

trebam pomoć! neki dan su nam ponovo izašle, treću godinu za redom, neke VELIKE, al stvarno velike bube. mislim da obitavaju u panju breze, baš pod terasom. trenutno 4 komada tih kapitalaca leti po terasi. ja imam fobiju od insekata, raznih vrsta. mačka nema fobiju, ali vidim da je uznemirena ovim "bajama".
    sad mene zanima što je to. jesu li potencijalno opasne, je li bodu... dugačke su oko 5cm, široke oko 1,5cm do 2cm, rekla bih. imaju žute pruge kao ose, ali crvenkasta krila.
    ja se bojim ići uživati na terasi, vješati veš... a ako pak nisu opasne, ne bi ih ubijala, ipak sam ljubitelj životinja, a tu nekako svrstavam i kukce, veće.
    kako god okrenete, neću ih sigurno ići ja ubijati (zbog straha, jelte), ali ako bi neko znao koji je to vrag i da nije bezazleno, naložila bi mužu da pošprica taj panj nečim.
    baš me živciraju što su se razletile tu...

ovako izgledaju: http://public.fotki.com/manal79/svata/adaja1.html#media

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Stvarno na slici ne vidim bube.

Prema opisu pretpostavljam da nije ništa opasno.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj manal prvotno napisa Vidi poruku
    Meni to izgleda kao neka strizibuba. Da li ima dugačka ticala?

Nije da se baš nešto razumijem, ali ima njih raznih - neke jedu druge kukce, druge su biljojedi. Ne bih rekla da je opasno za ljude, iako ni ja baš ne volim da mi zuje oko glave pa sam mm-a natjerala da neki dan eliminira dvije koje su nam ušle u sobu.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

umirem na naslov slika, aždaja 1 i aždaja 2
    stršljeni nisu, ose nisu
    dakle nema straha
    ja bih se više bojala pesticida.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nije hrušt oni izlaze svake (valjda) treće godine. Probaj poslikati bez vrišteće podloge i prije postavljanja na web kropaj samu bubu - ovako se skoro ništa ne vidi.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pitaj ovu ekipu studenata biologije: http://www.bius.hr/index.php?option=...&id=6&Itemid=9

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Meni malo liči na stršljena, ipak ima dvije jako žute crte na zadku, ali ne vidim dobro krila ni ticala. Pogledaj malo slike po netu, možda je neka podvrsta.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ju, još i podvrste! lijepo društvo. da liči malo na stršljena. puno puta sam ju bolje vidjela nego mogla slikati (bez vrišteće pozadine, vrištat ću ja, I'm afraid )
    moj tata koji u šumi često viđa stršljene je rekao da nije, a ovo je stvarno veće. ima samo dvije žute crte na tijelu i za razliku od stršljena crnu glavu. a kad sklopi krila, leđa mu se crvene, ni ne vide se te žute crte. pokušat ću staviti bolju fotku.
    i hvala na linku! svakako ću ih pitati!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Malo sam iščašio oko i našao beštiju na slici. Rekao bih da se radi o bumbaru. Piknut će te samo ako ga baš uloviš u ruku.
    Vidi: http://www.gimnazijaso.edu.rs/gornje...kti/bumbar.php

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Gledam u svoju podlakticu na kojoj se i nakon mjesec dana vidi ožiljak gdje me bumbar uboo. A bol je bila vrrrlooo intenzivna. Vrisak se čuo do mora...
    Odmah sam stavila vrelu vodu, ali oteklo je bilo i vlažilo i svašta, a nisam alergična.

Uglavnom ubuduće se i bumbara bojim. A ovaj na manalinoj slici mi je pretanak da bi bio bumbar. Ovaj moj je bio i velik i poprilično debeljuškast...

SarahB avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Naježila sam se samo od pogleda na onu sliku.
    I ja imam problem s bubama. Letećim. Zujavim. Svih vrsta.
    Bile one stvarno opasne ili bezazlene, ne volim ih sresti.
    Kud zuje, i još k tome lete takvom nepredvidljivom putanjom i brzinom, da ne znam na koju stranu bi zbrisala.
    Leptirice su mi noćna mora. I još kad vidim da me gleda onim crnim okicama, brrrrr.

Kad smo uređivali kuću - mrežice na prozorima su mi bile prioritet.
    Neću dati petama vjetra jedino pri bliskom susretu s muhom, komarcem i bubamarom. Sve ostalo - nestajem s mjesta događaja u trenu.

Tako da razumijem. Suosjećam. I pratim da vidim o kojoj se beštijici radi.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Gledam u svoju podlakticu na kojoj se i nakon mjesec dana vidi ožiljak gdje me bumbar uboo.
    e da mi je znat što si mu radila!?! I to još laktom. Nisi valjda raskopala gnijezdo?

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Probaj ovo. imaš na dnu stranice:
    http://www.pcelinjak.com/ose.htm

Može i jednostavnije - stavi na staklenku celofan (uz pomoć gumice), unutra stavi slatki sok, a i unutarnju stranu rupice u celofanu na vrhu (mala rupica od recimo pol cm u promjeru) namaži medom ili pekmezom i stavi podalje od stola. U to se bube love kao lude.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    e da mi je znat što si mu radila!?! I to još laktom. Nisi valjda raskopala gnijezdo?
    Ništa, malena i ja smo sjedile na škalama i gledale cvijeće. A on je samo došao i uboo...valjda sam mu ličila na cvijet .Srećom je mene ulovio a ne nju. U obranu bumbaru moram reći da imam cvjetnu prašumu koja privlači sve vrste buba i ostalih životinja...Bit će da ih mirisi omame.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Prečudno.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

meni je kod te priče s bumbarom jedino čudnije što si na oteklinu stavila vrelu vodu, zar nije trebalo stavljati hladne obloge?
    moram priznati da se i ja klonim bumbara kad ih vidim
    ono, nije da bježim, ali kad vidim da leti oko cvijeta ili svoje rupe u zemlji, malo se maknem, pustim ga na miru, jelte
    a ove bube..., a ne znam, kužim da je fobija, ali meni smiješno
    daj uživaj, meni su kukci prekrasni sa svim tim svojim minijaturnim ticalima, okicama, krilcima, dlačicama... i još na onom prekrasnom cvijeću... ukras na ukrasu

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Koliko vidim na slici, mislim da je to ljiljak, koliko vidim na googleu, obicna golupka. Zanima je samo tvoje cvijece

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Kod mene bi bio veliki problem da mi smetaju bube. Kukci, insekti, bube svih vrsta, sve to leti po cijele dane i ulijeće u kuću. Jednostavno smo navikli.

Nije mi svejedno kad uleti stršljen, a ima ih dosta, ali nekako ga izbacimo van.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj SarahB prvotno napisa Vidi poruku
    Naježila sam se samo od pogleda na onu sliku.
    I ja imam problem s bubama. Letećim. Zujavim. Svih vrsta.
    Bile one stvarno opasne ili bezazlene, ne volim ih sresti.
    Kud zuje, i još k tome lete takvom nepredvidljivom putanjom i brzinom, da ne znam na koju stranu bi zbrisala.
    Leptirice su mi noćna mora. I još kad vidim da me gleda onim crnim okicama, brrrrr.

Kad smo uređivali kuću - mrežice na prozorima su mi bile prioritet.
    Neću dati petama vjetra jedino pri bliskom susretu s muhom, komarcem i bubamarom. Sve ostalo - nestajem s mjesta događaja u trenu.

Tako da razumijem. Suosjećam. I pratim da vidim o kojoj se beštijici radi.
    Hvala! Opisala si mene u slovo! Još sam se nekako vremenom malo skulirala, a i dalje je loše. Ma najviše bih voljela da ne osjećam taj strah, tu paniku, pa nek lete, ali što ću, iracionalno je, znam...

Hvala vam svima puno na idejama i savjetima. Nije bumbar, njih imam dolje u dvorištu na šljivi. I njih se čak ne bojim toliko. Ova je buba tanja i duža i nije dlakava. Bumbar mi čak nekako simpatičan takav dlakav.

Nije golupka, koliko vidim sa googla, tu bubu ja zovem kolibri i isto mi je simpa (al ne bi bila sretna da mi leprša okolo).

Imam bolju sliku od lani samo je sad ne znam smanjiti, pa ću poslije staviti. Na njoj se baš lijepo vidi.

Kad je Beti jučer rekla da je možda podvrsta stršljena, odmah sam se više bojala.

Datum pristupanja
    Jan 2012

Početno

Nije golupka, koliko vidim sa googla, tu bubu ja zovem kolibri i isto mi je simpa (al ne bi bila sretna da mi leprša okolo).
    da, skuzila sam i ja kad sam otvorila fotku na kompu, a ne na mobu. ja ne da ga zovem kolibri, ja sam kao "mala" mislila da je to kolibri
    sretno s istrazivanjem, zao mi je sto kao biolog ne mogu pomoc (idem gurnut glavu u pijesak).

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Citiraj bubekica prvotno napisa Vidi poruku
    da, skuzila sam i ja kad sam otvorila fotku na kompu, a ne na mobu. ja ne da ga zovem kolibri, ja sam kao "mala" mislila da je to kolibri
    sretno s istrazivanjem, zao mi je sto kao biolog ne mogu pomoc (idem gurnut glavu u pijesak).
    pa onda mora da je u rodu s kolibrima!

nemoj gurati glavu u pijesak, znam da su mi slike malo jače... ovogodišnji primjerci se baš ne daju uslikati, jako su aktivni. lanjski je često gmizao po zemlji i između kamenja, pa sam ga mogla fino slikati. ova četiri sada stalno lete, jedino ak sjednu, onda na cvijet. čim mm ustane, stavljam bolju fotku.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ti si ih i pobrojala! Jos ako ima das i imena, mozda se sprijateljite.
    Nastranu šala, kuzim da te muce bube. Da mene nesto tako uznemirava, ja bih to riješila kak god. Mi inace cijelo vrijeme imamo guštera u kuci. Zivi s nama u stanu otkad smo i mi ovdje. Povremeno se stresem kad usred noci vidim povećanu sjenu kako klizne iza radijatora ili ormara, al zapravo smo si dobri.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Nemam pojma koje je to stvorenje, niti ih se bojim ali moram reći da sami ja zvala tu neku leteću veliku - kolibri!

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Marta, to ti je prije macaklin, nego gušter.
    I meni su brrr
    Posljednje uređivanje od Jurana : 09.05.2012. at 11:36

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma da Jurana, to je kucni macaklin, ovakav: http://www.reptilesofaz.com/Graphics.../HEMTUR-05.jpg
    I macaklini su gušteri, zar ne?

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ma da Jurana, to je kucni macaklin, ovakav: http://www.reptilesofaz.com/Graphics.../HEMTUR-05.jpg
    I macaklini su gušteri, zar ne?
    Ma ne znam
    Znam samo da mi se gušter ne gade, a macaklini (ni krivi ni dužni) gade.
    Bila sam jednom u tropskoj zemlji di ih je bilo ko u priči i još se glasaju. Sve sam prozore držala zatvorene od muke, umjesto da uživam u noćnom povjetarcu

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Marta, to ti je prije macaklin, nego gušter.
    I meni su brrr
    Macaklini su kućne životinje, ja sam ih imala doma, i u viksi ih imamo. Njih ljudi vole jer jedu komarce, a nisu štetni ni napasni za ljude.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ifi, sve ja to znam, ali ne mogu si pomoći

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mi imamo guštere oko kuće, još nisu ušli.
    Imamo čudo živina oko kuće: ježeve, puno ptica, kukce, bube, te guštere,...
    Ne sviđa mi se što ima i krpelja i pokoja zmija.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nemoj gurati glavu u pijesak, znam da su mi slike malo jače... ovogodišnji primjerci se baš ne daju uslikati, jako su aktivni. lanjski je često gmizao po zemlji i između kamenja, pa sam ga mogla fino slikati. ova četiri sada stalno lete, jedino ak sjednu, onda na cvijet. čim mm ustane, stavljam bolju fotku.
    pokušaj tu sliku koju imaš kropati - izreži sve osim bube. Ova koju imaš na kompu mora biti veće od ovoga što se otvara na fotki.com. Kad izrežeš te perunike i ostane samo buba, opet uploadaj.

I samo da ne bi netko nešto ružno pričao o macaklinima, to su prekrasne životinjice

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa Vidi poruku
    Probaj ovo. imaš na dnu stranice:
    http://www.pcelinjak.com/ose.htm

Može i jednostavnije - stavi na staklenku celofan (uz pomoć gumice), unutra stavi slatki sok, a i unutarnju stranu rupice u celofanu na vrhu (mala rupica od recimo pol cm u promjeru) namaži medom ili pekmezom i stavi podalje od stola. U to se bube love kao lude.
    možda pčelari nisu najsretniji s osama, ali ako imaš malo vrta, možda ne bi bilo loše pustiti ose da žive. Hrane se kukcima koji će ti, ako se previše namnože, raditi štetu u vrtu.
    http://www.forum.hr/archive/index.php/t-473380.html

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    možda pčelari nisu najsretniji s osama, ali ako imaš malo vrta, možda ne bi bilo loše pustiti ose da žive. Hrane se kukcima koji će ti, ako se previše namnože, raditi štetu u vrtu.
    http://www.forum.hr/archive/index.php/t-473380.html
    Ja bube ne lovim, ne smetaju mi, ove fore sa zamkama za ose su s mora, iz vikse, tamo nema vrta, ali ose napadaju kao lude, pa smo ih se rješavali. Ovdje, u Zg, nikakve bube me ne muče... valjda ima više vode nego na moru, pa nisu bijesne...

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

evo dvije bolje slike lanjske beštije, ove što mi danas lepršaju su joj valjda potomci.

http://public.fotki.com/manal79/svat...346.html#media

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

evo dvije bolje slike lanjske beštije, ove što mi danas lepršaju su joj valjda potomci.

Osa kopačica ili drvarica?

Nešto od toga je... Ima ih na mom gruntu i više me smeta kad mi se drvarice nasele u prozor spremišta i glođu drvo. Ne bih rekla da bode...

Imaš ovdje nešto od toga: http://forum.krstarica.com/showthrea...-INSEKTI/page2

Sjetih se još nečega - ima leptira koji izgledom dobro oponašaju ose, da ih ptice ne jedu. Moglo bi biti nešto takvo, ako "napada" tvoje perunike.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 09.05.2012. at 14:47

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

http://hrast.sumfak.hr/~forbug/hymenopteroidea.htm za osjetljivije - samo opisi, bez slika

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

brrr... kakva šok terapija. gledam vaše linkove i onda kucam nazive u google, pa gledam slike, ali ne nalazim istu bubu. znači mogla bi biti neka vrsta ose, iako sam ih sad puno pogledala, pa ne nalazim baš tu. zbunjuje me što za stršljena piše da su najveće ose, ali ovo je baš ono huge, veće od stršljena.

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

brrrrrrrr, naježila sam se
    i nalazim se u opisu SarahB
    jedina fobija koju imam je od letećih buba i kukaca

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

da idem na forumsku trampu: mijenjam bube za macaklina (oni su mi pak tako slatki, ali bojim se da bi ga mačka sredila...)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislim da sam našao tvoju bubu: Scolia nobilitata
    Ima ih po cijelom svijetu i nevjerojatno su korisne jer tamane ličinke kojekakvih napasti. Pogledaj ovdje: http://www.whatsthatbug.com/2009/07/...sp-from-italy/

Rekao bih da te neće izbosti - vole cvijeće.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Bravo, Davore, pun pogodak.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Na slici dolje, pri dnu stranice, izgleda jos slicnije ovoj iz manalinog vrta: http://www.whatsthatbug.com/2007/08/...n-digger-wasp/

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Svaka čast Davore! Bit će da je to to. Čitam opis koji si linkao i drago mi je da nisam pretjerala, rekla sam da je te veličine, veća od stršljena. Zanimljivo, izgleda da su moji svi muški, nisam primjetila žutu glavu, doduše, možda sam uvijek zoomirala samo muškog, ima ih bar 4, a možda i više. I ovaj opis kako se ponaša, da je često gmizala po tlu, tako je bilo s prošlom, što mi je bilo milije, ove kao da neprestano lete. Unatoč svemu - sad sam im malo "prijateljskije" nastrojena - ne usudim se izaći objesiti veš.

I Peterlin je rekla osa kopačica što bi bila ta digger wasp, ali kad sam kucala taj naziv u google, drugačije su izgledale.
    Hvala svima! Sad mi treba psihoterapeut da se oslobodim fobije
    Posljednje uređivanje od manal : 10.05.2012. at 09:55

SarahB avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Još sam se nekako vremenom malo skulirala, a i dalje je loše. Ma najviše bih voljela da ne osjećam taj strah, tu paniku, pa nek lete, ali što ću, iracionalno je, znam...
    I ja sam se malo, mrvicu, ohrabrila kako sam postala mama. Pa u slučaju "opasnosti" saberem se onih 5-6 sekundi koliko mi treba da pokupim dijete sa sobom i odem na sigurnije mjesto.
    Pokušavam se kontrolirati koliko god mogu jer znam da me ona gleda i bilo bi mi jako žao da joj prenesem takvo ponašanje... Ali jače je od mene. I meni treba terapija.

Mislim da bi mi bilo lakše da svaka ta leteća bubica imaj onaj "mute" gumbić, da ju utišam i ne čujem zujanje jer je reakcija na taj zvuk najjača. Svaka dlaka mi se nakostriješi. Bit će da mi ne odgovara frekvencija.

I drago mi je pročitati da je tvoja "aždaja" identificirana i da ustvari nije opasna niti malo, čak ju je i dobro imati u vrtu.
    Ali moja luda glava tu informaciju ne procesuira na ispravan način. I moj bi veš ostao neobješen.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

SarahB, govoriš mi iz duše! Smrdljivi martini npr. imaju tu strašnu frekvenciju, nema tu spašavanja djeteta, vrištim i bježim glavom bez obzira
    mm je objesio veš dok su mu beštije letjele oko glave. al ništa ne rade, pa je to valjda dobro. ove ni ne zuje, jedino ak ti baš pored uha proleti. lete brže od osa. kad - naspram nje - mala osa leti pored prozora, ona se čuje, a ova ne. ali su fakat ogromne i nonstop lete. povuku se u svoj panj kad u dvorištu zađe sunce, što je sad oko pol 6.
    moj sin već zna da se ja bojim, nisam se uspjela skulirati pred njim. nekad se i on boji, nekad ne. kaže da se ovih ne boji, tata mu priča da su dobre bube.

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Joj, ljudi, osa je svaki dan sve više. Prilično sam očajna. Još malo pa ću iz kuće i u kuću morati kroz prozor koji gleda na uličnu stranu.
    Što biste vi napravili? Nekako ih ne mogu otrovati, žao mi je, iako mi je žao i mene i toga što su mi zauzele dvorište. Ja bi ih nekako pohvatala i deložirala u šumu. Smišljam neku zamku... Ideje? Sva sam napeta i sve me boli kad pogledam kroz prozor i ugledam u međuvremenu desetak omanjih ćevapa kako leprša direkt pred vratima...

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

predlažem da iskopaš/zatrpaš panj koji si pomenula u prvom postu; u trulom drvetu sigurno ima ličinki drugih buba u koje polažu jaja
    one će vjerovatno brzo naći drugi truli panj podalje od tvoje kuće

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hvala na prijedlogu! Znači misliš da bi se odselile da im nema kuće...? Mm je mislio da ga zapali, isto tako dok su one vani, pa da odsele. Da su bar negdje dolje u dvorištu, nego baš tu tik pred nosom. Strah me da ako nemaju "kuće" ne postanu lude i agresivne... Kad bi bila sigurna da će to upaliti, to bi bilo sjajno rješenje!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

volim rode zbog ovih naslova
    uništi truli panj kako god, izvor života koji ti ne treba tako blizu kuće,kad se skupi vode bit će i uzgajalište komaraca i tak to ide

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

omanjih ćevapa kako leprša direkt pred vratima...

nemoj se ljutiti, ali ovo mi je strašno smiješno
    i sjajno mi je od tebe to što ti ih je žao ubiti bez obzira na sve
    predlažem da im makneš taj panj, kako god
    naći će one drugi

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

Hvala vam na moralnoj potpori. svi drugi mi govore da sam luda i da ih potamanim, al ne mogu. danas ne lete, kiša pada. malo odmora od pogleda na njih, al nije da ću uživati na terasi, niti vješati veš na tom vremenu i hladnoći. ok, nekako ćemo maknuti panj, najlakše bi ga bilo zatrpati, mislim... mm predlaže zapaliti?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •