Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: ma kako samo sise znaju?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno ma kako samo sise znaju?

fascinantno mi je (a zanima me ima li netko i znanstveno objasnjenje) kako sise znaju kada je "vrijeme" dojenja.

razumijem kada dijete pocne plakati da mlijeko refleksno curi, ali kako curi i kad dijete spava, pola minute prije no sto se probudi?
    ili pak ako sam u drugoj sobi i krene mi curiti mlijeko, dovoljno je samo doci i pitati muza koji je tad s njom jel se to ona probudila (ako spava) ili jel hoce sisati (ako je budna)- razlikujemo ponasanje kad joj se sisa, kaka, muce ju vjetrovi...

sa starijom je bila ista stvar, no s njom bi mi reagirale sise na prvo meskoljenje ili kme. znam da je curilo na sve strane, da bi po podu uredno bilo fleki, a ona bi bila zalivena, no sada mi je cijeli stan u mlijeku. kauc, krevet, mijenjam 7 majica dnevno, hodam sa gazama (jastucici meni nisu dovoljni, jel kad krene, onda padaju brane :D) i razmisljam, osim intuicije, neke nedokazive povezanosti majke i djeteta, kako to sise znaju? kako?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nedokazivom vezom majke i djeteta, izvan dosega znanosti i razuma.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Osim ovog sto si navela, mozda jos jedino da cujes dijete nesvjesno, tj. ne osvijestis si da si je cula, a tijelo je registriralo.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ma sise su zakon.

Krivi smajlić, treba onaj koji se lijepo smije, ne ovaj beljeći gad.
    Posljednje uređivanje od Anemona : 10.05.2012. at 11:02

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

pametne sise

Na LD utječu i mogu ga potaknuti emocije, mirisi, misli..... jel ti prođe kroz glavu "jel još spava" "hoće li se probuditi skoro" ili bilo što vezano za nju?
    Meni se događalo da pomislim kako će se brzo probuditi ili je vrijeme za buđenje i da mi krene curiti a za doslovno pola minute čujem njega u sobi..

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ok, post je naopako. Prvo mi je upao ovaj beljeći gad, jer dok sam ga stavljala nije se beljio, onda sam ga zamijenila sa ovim koji se ugodno smješka.
    Sad kad sam se zapetljala, stvarno mislim da su zakon.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Osim ovog sto si navela, mozda jos jedino da cujes dijete nesvjesno, tj. ne osvijestis si da si je cula, a tijelo je registriralo.
    ne znam...jucer sam bila na masazi, lu ju je cuvala par prostorija dalje, da sam superheroj, ne bi ju mogla cuti. i kad sam zavrsila i pocela se oblaciti, krenulo je mlijeko i dok sam ja brisala sise tetrom, ulazi lu s njom i veli: upravo se probudila. ja njoj: znam :D

i uz sve to si razmisljam, kako netko moze posumnjati da mm nije najbolje za bebu :/ (tu ne racunam rijetke i specificne situacije poput netolerancije na laktozu, lijekovi bez kojih se ne moze, a nisu kompatibilni s dojenjem...)

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Nemam odgovor, ali mi je strašno fascinantno ovo što pišeš.

S druge strane imam protupitanje, zašto sise ponekad "ne znaju"? Koji je mehanizam koji ih "omete"?
    Ispada da ako nema nikakvog uplitanja i intervencija u dojenje, da bi svako dojenje moralo biti tako lijepo i ići kao po špagi.

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ja sam došla samo pozavidjeti na tako dobroj prijateljici i masaži

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Leonica, divno! Znam o čemu pričaš! Ja sam imala nalet mlijeka i kad bih vidjela bebu na filmu ili na plakatu... a posebno čudo mi je bilo kad sam u rodilištu imala tvrdu dojku i užasno me boljelo, a moja tada dva dana stara beba je vukla i vukla i vukla i vukla - dok nije izvukla iz dojke nekakve grumenčiće (bijele), čim ih je izvukla, mlijeko je krenulo, dojka splasnula, a ona se smirila.
    Od tad je gledam kao čudo. Spasila me...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ne znaju sise, zna mozak. meni je to skroz logično. meni je znalo mlijeko početi curiti kad bih samo pomislila na J/M. a o plakanju da ne govorimo, sad sam prizvala u sjećanje onaj osjećaj ugodnih trnaca u bradavicama
    .

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

betty

istina je da ima i tih vanjskih utjecaja, i da je to do mozga. sad me ne peru bebe na tvu ili na ulici, al zato starija kci. neki dan je plakala, a meni potok.
    ili kad smo se mladja, muz i ja dosetali do igraonice u kojoj je bila na rodjendanu i kad smo ju pokupili, to je bilo prvi put da sam ju taj dan vidjela i zagrlila, a meni vibriraju sise (ne samo bradavice, cijele sise ni malo ugodno :D) i mislim si, ne sada, ne pred svim vrtickim roditeljima, ne mokra majica...srecom da sam imala u torbi vestu :D

isto tako, ovo o cemu pise Anemona, blokada. kad dojim i nesto me uzruja (sto ovih dana nije tesko) i LD samo stane. ko da sise odjednom presuse, a pune su. ne izlazi nista. tako da kuzim da je sve u glavi, al pitam se zar toliko nesvjesno pomislim na bebu i zar toliko dobro mogu tempirati?
    s tim da ja vjerujem u intuiciju. zanimalo me, za one koji ne vjeruju, ima li znanstvenog objasnjenja "filinga" na daljinu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam sigurna da postoje neraskidive, nevidljive veze izmedju majki i djece.
    Ako je uz to osoba malo intuitivnija...

Meni se dogadja da znam/osjecam da ce Ema doci iz skole s bujicom suza i drame jer se nesto dogodilo.
    Odem u sobu provjeriti malca jer to taj tren osjecam da moram to napraviti (a inace ni mrtva ne bih ugrozavala trenutke kad spava u sobi, a ja imam noc za sebe), a on u snu stoji na nogama na krevetu, na rubu ili gori u temperaturi.

Zasto ponekad sise ne znaju (voljela bih znati tocan odgovor) ... mi smo postali toliko komplicirana bica da mnoge od nas ne znaju iskljuciti mozak i ne misliti/brinuti previse, ne dozvoliti si da okolina utjece na nas, s druge strane, zbog nacina na koji zivimo i kako se hranimo, hormonalnih disbalansa ima posvuda. Medjutim, vjerujem da se najcesce dogodi neka sasvim prevladiva sitnica ili kombinacija nekoliko cimbenika koji otezaju ili naoko onemoguce dojenje, a u nasoj okolini je premalo zena koje imaju iskustvo dojenja, nesto znanja i vjeru u dojenje i vrijednost majcinog mlijeka. I onda te zene, koje su se nasle pred naoko nesavladivom preprekom, prelako odustanu, jer nemaju ni podrsku ni informaciju kako. Ili odustanu nakon teske muke i truda, pod pritiskom okoline zasto se toliko muce, da bi dojenje trebala biti uzivancija. Ako je to uopce bilo pitanje...

A prijateljica ti je
    Jako bih voljela da joj imas priliku vratiti istom mjerom.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

i ja isto. da znas samo kako ju nagovaram

uf da, tko ju je iskusio, zna koliko je (majcina) intuicija jaka. ponekad za splasit se.

Sanja :) avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Jooj blago vama koje mjenjate 7majca dnevno i hodate sa jastucicima!!! Da bar i ja to mogu reci!! Dojimo, lijepo dobija na kilazi (1mj 1220g, 2mj 1100g)! Al uvijek ono pitanje hocu li imati danas mlijeka, i navecer u glavnom bude nacikavanje od cca 1,5h! I onda zaspi do jutra! Iii ja bih mlijeko u pootocima !

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

meni je samo dva puta prokapalo mlijeko, i to po noći dok sam ležala na prepunoj sisi..

al zna mi se dogoditi da osjetim trnce u grudima...taman prije nego se probudi al s obzirom da zna odvalit i po 3 sata u komadu mislila sam da je to zbog toga....

a svi su mi prognozirali da neću dugo dojit....ccc

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Dok je Ela imala koji mjesec, 2 čini mi se, ne znam sad točno, na fejsu sam gledala slikicu kuminog malca koji je koji dan stariji od Ele kako plače i krenulo mi je curiti mlijeko.
    Meni je to baš bilo fascinantno....

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Nedokazivom vezom majke i djeteta, izvan dosega znanosti i razuma.
    X

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I meni mlijeko krene čim pomislim na malu.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    I meni mlijeko krene čim pomislim na malu.
    To je objašnjivo.
    Neobjašnjivo je to sda smo na 30-40 minuta odvojeni od djeteta. Ništa ne curi.
    I počne kad se dijete probudi i hće jesti.
    A nije nam u dosegu vida,uha, i ni na koji drugi način nismo mogli znati da se baš onda probudilo.

Meni se isto događalo.
    Bez objašnjenja.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa Vidi poruku
    ne znam...jucer sam bila na masazi, lu ju je cuvala par prostorija dalje, da sam superheroj, ne bi ju mogla cuti. i kad sam zavrsila i pocela se oblaciti, krenulo je mlijeko i dok sam ja brisala sise tetrom, ulazi lu s njom i veli: upravo se probudila. ja njoj: znam :D

i uz sve to si razmisljam, kako netko moze posumnjati da mm nije najbolje za bebu :/ (tu ne racunam rijetke i specificne situacije poput netolerancije na laktozu, lijekovi bez kojih se ne moze, a nisu kompatibilni s dojenjem...)
    Totalno offtopic, ali moram: oprezno s masažom.
    Išla sam na masažu kad mi je bebač imao 3 mjeseca i sutra sam (valjda od ležanja na trbuhu) imala zakav zastoj mlijeka da sam proplakala dok mi muž mije uspio masažom razbiti grudice - ja sama sebe nisam mogla tako jako stiskati. Cijeli dan je to trajalo i već mi je počela rasti temperatura, ali na kraju je sve dobro prošlo.

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku

S druge strane imam protupitanje, zašto sise ponekad "ne znaju"? Koji je mehanizam koji ih "omete"?
    Ispada da ako nema nikakvog uplitanja i intervencija u dojenje, da bi svako dojenje moralo biti tako lijepo i ići kao po špagi.
    ponekad naš (pod)svjesni strah da mi to ne možemo
    nepovjerenje prema vlastitom tijelu (pričam iz iskustva, između ostaloga)
    često slušamo rečenice poput: "sad ti je mlijeko već slabo", "on je velika beba, nije mu to dosta", ...
    često smo već u startu negativno programirani

meni je isto mlijeko curilo kad bih pomislila na bebu
    ili kad bih čula bilo koje dijete da plače
    fascinantno

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Sanja :) prvotno napisa Vidi poruku
    Jooj blago vama koje mjenjate 7majca dnevno i hodate sa jastucicima!!! Da bar i ja to mogu reci!! Dojimo, lijepo dobija na kilazi (1mj 1220g, 2mj 1100g)! Al uvijek ono pitanje hocu li imati danas mlijeka, i navecer u glavnom bude nacikavanje od cca 1,5h! I onda zaspi do jutra! Iii ja bih mlijeko u pootocima !
    ja kažem blago tebi jer ti beba krasno dobiva na kilaži (iznadprosječno!), a ne mučiš se s mokrom odjećom. to samo znači da se kod vas sjajno ustalila ponuda i potražnja.

nek vam samo i dalje ide super!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Jurana prvotno napisa Vidi poruku
    Totalno offtopic, ali moram: oprezno s masažom.
    Išla sam na masažu kad mi je bebač imao 3 mjeseca i sutra sam (valjda od ležanja na trbuhu) imala zakav zastoj mlijeka da sam proplakala dok mi muž mije uspio masažom razbiti grudice - ja sama sebe nisam mogla tako jako stiskati. Cijeli dan je to trajalo i već mi je počela rasti temperatura, ali na kraju je sve dobro prošlo.
    ma koje lezanje

sanjam kad cu vise lezat na trbuhu. za razliku od trudnoce, sad ne mogu ni na boku.
    masaza sjedecki

a mastitis sam odvalila prosli tjedan

al super za post, vjerujem da o tome ne razmisljaju mnogu, jer im ne pada na pamet, ne znaju.

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

O meni je LD potpuna nepoznanica... Dojimo vec punu godinu i nikad nije ni kapi kanulo, niti sam kad osjetila da mlijeko nadolazi... Nikad nisam uspjela izdojiti vise od 15 ml iz obje dojke zajedno i da mi maleni nije dobio 2 kg prvi mjesec uspjeli bi me uvjeriti da nemam mlijeka

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

I bas me zanima kako to da nemam taj let down? A dojenje savrseno od prvog dana...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

o imas ga, imas, samo ga netko osjeti netko ne.

kad ti malac krene ritmicki gutati, e tad pije s pipe

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Moje su se zblesirale. Prestala sam dojiti prije 4 mjeseca a još uvijek mlijeka ima ?

Dijete još uvijek svaki dan pita.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam imala i vise od godinu dana nakon prestanka.
    normalna stvar :D

ivananeda avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ali ponekad i ne znaju sasvim, meni je mleko kretalo i kad prilazi starije dete

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

meni je skroz navalilo kad sam u kinu ugledala Reneesme u zadnjem nastavku Sumraka!!!!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Joj i meni je sve to misterija bila. Jednom u pedijatrijskoj čekaonici, moja N je imala već godinu dana, nije tako spontano curilo, bili roditelji sa novorođenčetom na prvoj kontroli. Beba plače u korpi a tata ne da mami da je podigne jer "navićiće se na ruke", i kako beba sve više plače meni najednom mokra majica. A prvi put ih vidim!

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Majčinstvo kroz dojenje čini život lakšim

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Leo (i ostale ofkors), pogledaj dokumentarac I am.
    Izmedju ostalog u tom divnom dokumentarcu, jedna skupina znanstvenika je izmjerila mjernim instrumentom da ljudi znaju da ce se nesto dogoditi, u prosjeku 3-6 sekundi prije nego se dogodi, cak i kad se radi o kompjuterski randomiziranom dogadjaju. I to srce "zna" (vidi se na ekg-u).
    Dodaj tome majcinsku povezanost i intuiciju i eto ti.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nesto kao u ovoj novoj seriji Touch?

tnx, idem ga izguglati

edit...jel ovo http://www.imdb.com/title/tt1741225/ ?
    Posljednje uređivanje od leonisa : 11.05.2012. at 12:01

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je, topla preporuka

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

vec ga imam. sad jos da nadjem vremena kad cu ga pogledat

Totto avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

oh, cice znaju, i te ako znaju i meni krene strujica niz grudi čim nečije dijete zaplače, čim raširi ustašca, kad se razniježim, kad me MM pomiluje jer dojenje je razmjena nježnosti i ljubavi, zar ne?

A moje su i podešene na satnicu malena ih ne navikla na svaka dva, dva i pol sata i jučer kad je kod mojih ona blaženo ninala u mom naručju 3 i pol sata, a to je 4 sata nakon podoja, meni su se nakon dva sata počeli potoci slijevati niz majicu KROZ jastučiće, a moj me tata gleda i pravi se da ne vidi i viče nemoj ju buditi, kako slatko spava

zato sam ja bdjela i izdajala se u lavabo pola noći jer se ciklus dojenja sa jednom duljim spavanjem skroz poremetio i cice su mi skoro eksplodirale

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

ovo mi je tak simpatično, ali sam se i nasmijala na sve opisano i te pametne sise, i ja često pomislim "šta sad sisa misli?"
    ali mi je curenje mlijeka posvuda i hodanje okolo s jastučićima tlaka

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ne znaju sise, zna mozak. meni je to skroz logično. meni je znalo mlijeko početi curiti kad bih samo pomislila na J/M. a o plakanju da ne govorimo, sad sam prizvala u sjećanje onaj osjećaj ugodnih trnaca u bradavicama
    .
    xx

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

A kod nas cice još uvjek osjećaju bivšeg ciconju koji će sad 4god
    Naime, godinu dana nakon prestanka on se još uvjek uspavljuje (i spava) čuvanjem cica, a najviše ima jedan položaj i
    na kraju mijenjajući (da i sad još mijenja cice!) završi čuvanjem jedne te iste svaki dan i usput
    nam podijeli sto pusa

Uglavnom već jedno vrijeme osjećam nešto u jednoj cici, nisu trnci, nisu bolovi, ali neki osjećaj koji
    se ne razradi do kraja. Kao da on čuvanjem svakodnevno šalje neke signale toj cici i sigurna sam da mali krene cicati
    da bi se ponovno stvorilio mlijeko, jednostavno tako osjećam.
    Nevjerovatno!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja sam vise od godinu dana nakon prestanka dojenja mogla isjediti koju kapljicu. mozda bi i vise, al sam stala na jednoj, cisto iz znatizelje.

i moji trnci nisu ugodni. jos uvijek je ld prejak. to se cijela sisa zgrci, postane tvrda ko kamen, "podigne se" i vizualno izgleda savrseno, ko iz casopisa i onda krene mlijekoskok koji frca i do deset centimetara, a jaurcam i drzim dlanove ispod, skupljam mlijeko i trazim nekog da mi podmetne kakvu krpu

svima oko mene je sipmaticno, meni nije.

al najbolje mi je bilo kad sam zgibala u selo na kavu i krenu sise i ja zovem mma i pitam jel mozda mala budna, a on veli ne. i koju minutu nakon toga zove i kaze da trazi sisu...eto, a nisam mislila na nju. pobjegla sam od svega s krizaljkom na kavu

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

leonisa, tvoje su sise tvoje šesto čulo!
    ja sam se nekako osjećala ko da imam neke ekstra snage dok sam dojila prvog sina... weird, znam...

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Anemona prvotno napisa Vidi poruku

X

Ovo se i ja pitam...zašto ponekad ne znaju Nije do truda, nije do upornosti, nije da ga nema...jednostavno neće ide.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •