Pokazuje rezultate 1 do 25 od 25

Tema: bolovanje zbog dojenja?

kokolo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno bolovanje zbog dojenja?

Ne znam dal ova tema spada ovdje pa ako ne neka admin prebaci... Zanima me dal se može dobiti bolovanje ili nekakav produženi porodiljni zbog dojenja? Imam dečka (10 mj) koji se uz dohranu koju je super prihvatio ne odvaja od sise... Krajem 8. mjeseca će napuniti godinu dana i ja bih trebala natrag na posao ali nismo dobili mjesto u jaslicama a nemam ga kome ostavit na čuvanje. Plaća mi nije toliko velika da bi mi se isplatilo uzeti tetu čuvalicu pa me zanima dal netko zna za to produžavanje samo zbog dojenja jer sam dobila informaciju od bivše kolegice da je to moguće (njoj su rekli poznanici sa mirovinskog). Koja je procedura s tim ako je to moguće? (zvuči mi predobro da bi bilo istinito)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako swe vratiš prije navršene godine života imaš pravo na 2 sata stanke radi dojenja, ali bolovanje ukoliko je dijete zdravo (dakle nema nekih posebnih zdravstvenih poteškoća s kojima bi mogla produžiti rodteljski dopust) mislim da nije moguće

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Zvuči mi nevjerojatno da bi to bilo moguće.
    Hm...nikad čula, iskreno.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ni ja nikad čula
    da ti dijete ima nekakvih problema sa prehranom možda na neku foru
    ali pišeš da normalno jede, pa ne vidim kako bi ovo bilo moguće

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da, problem s prehranom je razlog za ici na komisiju i traziti produljenje, odnosno dopust radi njege djeteta. za ovo drugo prvi put cujem.
    mozes u dogovoru s poslodavcem uzeti neplacen dopust.

mayato avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Ako se utvrdi da je dijete alergično na kravlje mlijeko postoji mogućnost produženja porodiljnog do 3. godine djetet, to je isto info koji sam čula, ne potvrđeni.

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

možda misliš mirovanje radnog odnosa?

kokolo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Znala sam da je predobro da bi bilo moguće.... Ne,mali nema problema sa prehranom,sve do sad nije bio alergičan na nešto a nije ni odbijao dohranu... Samo mu je sisanje nakon obroka dohrane obavezno... Ponadala sam se da bi mogli nekako odgoditi moj odlazak na posao najviše zbog toga što nismo dobili mjesto u jaslicama a stvarno nemam ničiju pomoć,nemam ga kome ostaviti na čuvanje. Već neko vrijeme čitam po forumu iskustva sa dojenjem nakon polaska u vrtić i znam da bismo mogli ustrajati u dojenju nakon mog dolaska s posla ali.... Problem je mjesto u vrtiću.

Bubilo Bubich avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Sigurno biste ustrajati u dojenju i da krene u vrtić / počneš raditi. Zakače se oni čim te ugledaju, a ostatak nadoknade po noći .
    Žao mi je zbog vrtića. Možete li si priuštiti privatni vrtić, to je jeftinije od tete čuvalice. Je li opcija da ostaneš na neplaćenom? To imaš pravo do 3. godine.
    Je li vrtić baš izgubljen, možeš li se žaliti, tražiti mjesto u drugom vrtiću?

Što se tiče produljenja porodiljnog, možda je to neka "polu-informacija", za dojenje, tj. da je netko uz neke druge tegobe ostao doma jer je još morao i dojiti umjesto drugih mlijeka i sl. Ja sam čula za jedan-dva primjera da se produžuje porodiljni bez "stvarnog razloga" (medicinskog), ali to su bile neke dobre veze, i dobro smišljene "dijagnoze". Nemojte me pitati za detalje, i kako je to prošlo... dve frendice pričale za svoje kolegice s posla, ja ništa ne znam .

kokolo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Sigurno biste ustrajati u dojenju i da krene u vrtić / počneš raditi. Zakače se oni čim te ugledaju, a ostatak nadoknade po noći .
    Curicu sam dojila dvije godine,sama je odustala,što kažu ja sam to doživjela traumatičnije nego ona tako da mi je pod normalno da ga dojim dok on god bude želio. radila-ne radila.
    U mom gradu se i na privatni vrtić čeka,prijavili smo se ali smo na listi čekanja i tamo i u državnom. Žalila sam se,ali ne znam koliko će to pomoći. Glavni kriterij za upis je da su oba roditelja zaposlena-mm i ja jesmo,on po terenu a ja u trgovini....ali što kad znam da ih je nekoliko koji su upali "fiktivno" zaposleno kao kućne pomoćnice a u biti muževi plaćaju staž i doprinose da bi one mogle po kavama??? Imaju dva vrtića sa jaslicama....nažalost,i u oba fale bar još dvije sobe koliko ima prijavljene djece.
    A produljeni porodiljni....
    Za koliko tu tek znam slučajeva koji su bez ikakve medicinske opravdanosti bez ikakvih problema "vukli" i do 7 god. Tako da mi te detalje ne treba pričati jer sam bila upoznata s tim što veze rade... Ali ja ne bih na takav način čak i da imam vezu koju nemam. Zato i pitam ovdje,gdje nema veza i vezica...

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Bubilo Bubich prvotno napisa Vidi poruku
    Što se tiče produljenja porodiljnog, možda je to neka "polu-informacija", za dojenje, tj. da je netko uz neke druge tegobe ostao doma jer je još morao i dojiti umjesto drugih mlijeka i sl. Ja sam čula za jedan-dva primjera da se produžuje porodiljni bez "stvarnog razloga" (medicinskog), ali to su bile neke dobre veze, i dobro smišljene "dijagnoze". .
    vidiš a ja uz baš jako ozbiljnu dijagnozu ne mrem dobiti njegu

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj kokolo prvotno napisa Vidi poruku
    Znala sam da je predobro da bi bilo moguće.... Ne,mali nema problema sa prehranom,sve do sad nije bio alergičan na nešto a nije ni odbijao dohranu... Samo mu je sisanje nakon obroka dohrane obavezno... Ponadala sam se da bi mogli nekako odgoditi moj odlazak na posao najviše zbog toga što nismo dobili mjesto u jaslicama a stvarno nemam ničiju pomoć,nemam ga kome ostaviti na čuvanje. Već neko vrijeme čitam po forumu iskustva sa dojenjem nakon polaska u vrtić i znam da bismo mogli ustrajati u dojenju nakon mog dolaska s posla ali.... Problem je mjesto u vrtiću.
    možda je bolje da se koncentriraš na traženje mjesta djetetu u vrtiću.
    doista ne vidim kako bi dojenje, i po jednoj osnovi - spadalo u bolovanje.
    niti je dojenje bolest, niti je dojeno/nedojeno dijete bolesno pa da traži posebnu skrb.

imaš zdravo i napredno dijete, koje doji.
    imat će više od godinu dana kada kreneš na posao, dakle, nije mu mlijeko osnovna hrana. posebno što je dohranu odlično prihvatio.

kako si zamislila da bi dojenje imalo veze s bolovanjem?

i, iskreno, ako to spomeneš ikome u HZZO ili poslodavcu... bojim se da će dojenje biti još više kompromitirano.
    dojenje djeteta od godinu dana i odlazak na posao, nemaju nikakve veze u tom smislu u kojem ih ti povezuješ.
    Posljednje uređivanje od apricot : 15.06.2012. at 08:02

kokolo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kako si zamislila da bi dojenje imalo veze s bolovanjem?

i, iskreno, ako to spomeneš ikome u HZZO ili poslodavcu... bojim se da će dojenje biti još više kompromitirano.
    dojenje djeteta od godinu dana i odlazak na posao, nemaju nikakve veze u tom smislu u kojem ih ti povezuješ.
    Napisala sam da sam takvu informaciju čula,istina ne iz službenog izvora već rekla-kazala pa sam pomislila da mi i tu soluciju valja istražiti. Nije mi namjera "kompromitirati" dojenje niti mi iz mojih postova išta vuče na to pa ne znam zašto ovakav komentar. Lijepo sam napisala da ne zelim ništa što nije moguće i da mi je ta informacija bila prečudna i zbog toga sam ovdje potražila savjet.
    možda je bolje da se koncentriraš na traženje mjesta djetetu u vrtiću.
    Obzirom da sam i za ovo napisala da sam poduzela sve što sam mogla,znači prijavila se i u drugi vrtić koji postoji u mom gradu i pisala žalbu što smo na listi čekanja ne vidim kako bi mi koncentracija još mogla pomoći,ako imaš konkretan savjet ja bih ga rado poslušala.
    imat će više od godinu dana kada kreneš na posao,
    Ne,neće imati više od godinu dana već tjedan dana manje... cjepidlačim ali samo zato što me tvoj cijeli odgovor uvrijedio,nisam došla ovdje nikog omalovažavati a kamoli dojenje svrstavati u rang bolesti,tko je pročitao moje postove u cijelosti to je mogao shvatiti a tko nije... ima nas svakakvih.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

itekako sam pročitala postove, moderatorica sam i moram to raditi.

moguće da sam nešto i pogrešno shvatila, ali ti i dalje nisi objasnila koja bi bila poveznica između dojenja i bolovanja, pa sve da si čula i iz provjerenijih izvora no što je "rekla - kazala".
    žao mi je ako si ovo shvatila osobno, ali mene doista zanima zašto bi majka imala pravo na bolovanje samo zato što joj dijete doji?

kokolo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pa lijepo sam napisala
    Koja je procedura s tim ako je to moguće? (zvuči mi predobro da bi bilo istinito)
    Osobno ne vidim nikakvu vezu sa bolovanjem i dojenjem niti sam igdje to dala naslutiti....
    produžavanje samo zbog dojenja
    I ovdje lijepo piše SAMO upravo zato što mi je dojenje najprirodnija stvar na svijetu... Očito ti mene nisi skužila onako kako sam ja htjela da to bude postavljeno... Trebao mi je savjet u vezi dileme dal je takvo nešto uopće moguće u ovoj našoj krasnoj državi gdje jedna mama može dobiti 7 god produženi porodiljni za njegu djeteta kojem nije ništa i cijeli grad to zna dok drugi kojima jest nešto ne mogu od nikog dobit čak ni informaciju o tome na što imaju pravo.... Veze i vezice....
    Žao mi je ako me netko krivo shvatio.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

(i ja volim tjerati mak na konac)

ja razumijem što ti kažeš.
    ali... ti si načula da je to moguće.
    i učinilo ti se zgodnim i poželjela si to iskoristiti.
    bez obzira što ni sama ne vidiš vezu između dojenja i bolovanja.
    ali ti smetaju mame koje mogu "dobiti 7 god produženi porodiljni za njegu djeteta kojem nije ništa i cijeli grad to zna dok drugi kojima jest nešto ne mogu od nikog dobit čak ni informaciju o tome na što imaju pravo"...

to mi je malo u kontradikciji.
    pogotovo što sam ja onda jedina koja ne zna koje su to mame, iako cijeli grad - zna.

zasad skulirana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

dok ti se ne oslobodi mjesto u nekom od vrtica/jaslica mozes uzet par mjeseci mirovanje radnog odnosa do 3ce god starosti djeteta.... (to se moze do 3ce godine starosti ali ti uzimas koliko ti treba-mjesec,dva ili 3!)
    a sto ti je sa godisnjim od 2012,mozes prvo i njega iskoristiti pa onda na mirovanje....

kokolo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

učinilo ti se zgodnim i poželjela si to iskoristiti.
    Naravno da mi se učinilo zgodnim i dapače poželjnim kad sam došla u situaciju da ne znam gdje ću sa djetetom od 6 ujutro do 3 popodne! I naravno da mi smetaju takve mame kad iste ne rade i većina ih ima djedove i bake-servis... a ja nemam. Da,kad se toga sjetim naravno da osjećam zavist. Možda čak više zbog tih d. i b. servisa ali to nije bitno. A ovo je savjet koji mi nešto vrijedi
    dok ti se ne oslobodi mjesto u nekom od vrtica/jaslica mozes uzet par mjeseci mirovanje radnog odnosa do 3ce god starosti djeteta.... (to se moze do 3ce godine starosti ali ti uzimas koliko ti treba-mjesec,dva ili 3!)
    a sto ti je sa godisnjim od 2012,mozes prvo i njega iskoristiti pa onda na mirovanje....

bebeto avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj mayato prvotno napisa Vidi poruku
    Ako se utvrdi da je dijete alergično na kravlje mlijeko postoji mogućnost produženja porodiljnog do 3. godine djetet, to je isto info koji sam čula, ne potvrđeni.
    Nije baš tako. Moj sin je bio alergičan na kravlje mlijeko do 4 g.života i imao je jaki dermatitis. Pedijatrica mi je rekla da to nije dijagnoza za produljenje porodiljnog pa sam se nakon godine dana morala vratit na posao. Jedino što mi je napisala potvrdu da zbog alergije se preporuča što duže dojenje pa sam kod poslodavca na temelju toga mogla uzeti pauzu za vrijeme radnog vremena za dojenje kad mi je trebalo, ali to je opet bila dobra volja moga poslodavca.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Kada bi se tocno trebala vratiti na posao i jesi li iskoristila proslogodisnji GO?
    Ja sam nakon svog porodiljnog iskoristila oba GO zaredom i tako dobila 2 mj vise s malcem. A razlika djeteta od 10,12 i 14 mj je velika. I puno se toga promjeni, od cicanja do motorickih vjestina. Ne znam kakva je procedura s vrticima u gradu iz kojeg si ti... Ima li drugi tok? Lista cekanja, ili naknadni upis ako se netko ispise?

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

dojenje jednogodišnjaka i rad nemaju nikakve veze jedni s drugim. Većina nas tu potpuno regularno radi, a vjerujem da je specifično na ovom forumu većina žena i dojila više od te godine, i to značajno.

kokolo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

dojila sam i ja svoju curicu i radila,istina blize kuci i imala sam je kome ostaviti..... stvar je u tome da sad nemam.... Za vrtic cu tek polovinom 9-og znati dal postoji ikakva sansa da upadnemo,taj mjesec cu iskoristiti slobodne,godisnji i sta vec ne ali ako do kraja 9-og ne upadnemo ne znam sto cu i kako cu. pitala sam seficu kako bih mogla na neplaceno bar koji mjesec pa je ispala strka i zbrka.... nema veze,svima koji su mi htjeli pomoci od srca hvala,a ove druge sto me pokusavaju "razapeti" sto sam spomenula bolovanje i dojenje u istoj recenici molim za razumjevanje jer sam bila u panici,bijesna zbog nepravde i nemocna da ista promjenim pa sam ovdje htjela potraziti savjet,utjehu ili BAR rijec utjehe...

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

razumijem kako se osjećaš, ima mnogo mama s istim problemom i traže izlaz na bilo koji način

možda još ima nade da upadnete u 9. ili se otvori neka druga mogućnost koja sada nije očita

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ja sam bila u istoj situaciji kad nismo dobili vrtic, a nema nam tko cuvati dijete, a cuvalice preskupe. Cak smo razmisljali o preseljenju u drugi grad, gdje bi nam stanarina bila duplo jeftinija i gdje bi dijete upalo u vrtic. Grozno je to kad nemas izlaza, potpuno te razumijem.
    Sto se tice zakona i dojenja, zakon ide na stranu dojilja samo prvu godinu (stanke za dojenje ako se mama ranije vrati na posao). Ja sam isto kopala po zakonu da li mogu ikako izbjeci cesta poslovna putovanja u inozemstvo od 5 dana,jer sam dojila, ali to nazalost ne postoji. Barem ne za dijete starije od jedne godine.
    Mozda da podjes u HZZO pa se tamo raspitas koje su ti mogucnosti.
    Mirovanje radnog odnosa ako imas dijete mladje od 3 godine ti poslodavac po zakonu ne smije odbiti, inace je kazna ooogroomna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj kokolo prvotno napisa Vidi poruku
    ,bijesna zbog nepravde i nemocna da ista promjenim ...
    itekako možeš napraviti, dapače dužna si to napraviti

napiši prijavu ako točno znaš na koga se odnosi

zašto se ljudi boje boriti protv korupcije?!
    zašto misle da ne mogu ništa sami učiniti?!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •