Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: Kada je krajnje vrijeme da se beba okrene na glavicu?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Kada je krajnje vrijeme da se beba okrene na glavicu?

U 30. sam tjednu... sad za koji dan idem na 3d uzv... ali do sada je beba uvijek bila okrenuta na zadak.
    :/
    Zanima me do kojeg tjedna je to ustvari skroz normalno? Znam da se bebe znaju okrenuti na glavicu i dan prije poroda.. ali nekako me zanimaju ovi cesci i sigurniji postotci.
    Malo me strah...

Prvo dijete mi je bilo vec u 5.om mjesecu trudnoce na glavici.

Takoder, cijeli zivot slusam od mame o njenom prestrasnom porodu 2. djeteta na zadak (kad je radala mene).... tako da se ne bi usudila uopce pokusati vaginalno koliko mi to zivi u kostima... ta njena patnja i skoro gubitak bebe (iliti mene.... ) na porodu itd itd....

A inace, ako sve bude ok, planiram ici u Rijeku na prirodan porod u vodi. PRvo dijete sam rodila po LeBoyeru u Puli.

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Meni je moj doc rekao kod prvorotki do ulaza u 9 mj. Moja se bebica nije okrenula i čeka me ili carski ili porod zatkom. I za porod zatkom imaš raznoraznih pozitivnih i negativnih iskustava.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ma znam. Bas sam nedavno upoznala jednu simpaticnu zenicu koja veli da je na zadak rodila bez problema u Vinogradskoj.. vaginalno i sve super.

U potpunosti je nepravedno i nezrelo od moje mame sto me kljukala s tim pricama od ne znam kojeg rodendana... prakticki da imam griznju savjesti cijeli zivot sto sam je tako izmucila. Uzas! Ne cini ona to s losom namjerom... ali to izigravanje patnice joj ide. I to sve u meni stvara grozan strah od takvog rizika....

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

anita, ne brini se! beba se zna i u trudu okrenit na glavu, pa sad ti vidi :/
    ja san bas zbog prezentacije zatkom zavrsila na carskom ali ovde u splitu ti je to pa skoro rutina
    inace imas i skroz normalnih poroda zatkom (javit ce ti se ms. ivy )

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj luce2006 prvotno napisa
    ovde u splitu ti je to pa skoro rutina
    odnosno skoro pa rutina

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Luna Rocco je negdje pisala o vježbama za poticanje bebe da se okrene u pravi položaj. Mislim na "kako izbjeći epiziotomiju". Neka me ispravi tko zna...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

eto, ja sam se mami okrenula par sati prije poroda...tj. kad je porod (prvi lagani trudovi) vec poceli...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj momtobe prvotno napisa
    Luna Rocco je negdje pisala o vježbama za poticanje bebe da se okrene u pravi položaj. Mislim na "kako izbjeći epiziotomiju". Neka me ispravi tko zna...
    Tako je, na tom topicu (podforum Porod) imaš par zgodnih vježbica.
    Moje dijete je do 28. tjedna neprestano dubilo na glavi (pravilan položaj), a onda se u 28. tjednu sjetio da bi se mogao malo okrenuti naopačke. I tako je bio do 33. tjedna, baš sam započela s tim vježbicama, a i mazila sam trbuh u smjeru kazaljke na satu - sad, je li to igralo ulogu ili se on jednostavno odlučio okrenuti, ne znam. Sad opet dubi na glavi, ali dok se ne spusti skroz u zdjelicu (on nije spušten), nema garancije da se neće još 5 puta okrenuti.

Nema smisla brinuti o tome unaprijed, ali one vježbice sigurno ne mogu odmoći.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Nicole je bila na zadak i rodila sam na carski pa su ti moji savjeti:
    - obavezno spomeni doktoru da si i ti rođena na zadak kako bi pred kraj trudnoće pratio bebicu da li se okreće jer ako se spusti u porođajni kanal na guzu onda je već kasno ( mm je rođen na zadak i moja sveki se namučila a njega su vakumom izvlačili )
    -ako je beba stalno na zadak i ne osjetiš da se okreće jako tj. da se tumba možda je zauzela takav položaj jer joj to maternica ne dozvoljava ( prvo dijete si rodila vaginalno pa to otpada )
    - doktor ti može izmjeriti zdjelicu tako da vidiš da li si uska za vaginalni porod zadka ( to nažalost naši doktori rijetko rade ili nikako )
    - carski rez je operacija i možda je bolje da se sa doktorom o svemu dogovoriš unaprijed za svaki slučaj tj. da prikupiš što više informacija
    - carski rez nije rutina to je i tekakva operacioja gdje su ugroženi i dijete i majka i rade iskusni doktori samo što su kod nas pojedini doktori slabo obučeni ( čitaj mlađi ) pa onda tjeraju vaginalni porod kod zadka bez obzira na sve parametre koje trebaju uzeti u obzir
    - nemoj da te bude strah ja sam sada u 22tj. i beba mi je na nogice znam da ima još puno do kraja ali ići ću jednom mjeesečno na UZV da vidim da li se okreće jer su meni rekli da ako beba i bude na glavici i dobijem trudove da će me pustiti vaginalno ali samo mali poremećaj u trudovima idem opet na carski
    - beba na zadak je normalno do zadnjeg dana zato samo treba pratiti da li se okreće
    Ovo su savjeto moje tete ginekologa u penziji i moja iskustva.
    Sretno

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Vid je bio od cca 25 tjedna okrenut na glavu, dva dana prije poroda na glavu a 2 sata prije poroda na noge (poprečno)
    rodila sam carskim

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

meni se moja malena okrenula u 31. tjednu. Još ima vremena da se odluči malo okretat

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja mala je cijelo vrijeme bila poprečno okrenuta, zatim se u 30 tjednu okrenula glavom prema dolje, a u 35 tjednu se okrenula na zadak. Rodila sam na carski...

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja mala je cijelo vrijeme bila poprečno okrenuta, zatim se u 30 tjednu okrenula glavom prema dolje, a u 35 tjednu se okrenula na zadak. Rodila sam na carski...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Hvala vam cure na savjetima!
    Nicole - hvala na uputama (ovo o mjerenju zdjelice npr.)!

Koliko vidim u principu pravila nema. Vjerojatno nemam previse razloga za brigu.

Sto se ritanja tice... beba se stalno okrece i izokrece. Posljednjih par dana osjecam na suprotnoj strani udarce (prije su bili na desnoj iznad pupka... sad na lijevoj plus uvijek udarci vrrrlo nisko dolje koji mi izgledaju slabiji od ovih gore a i ponekad je ritmicno (sto znaju reci da je stucanje).... pa se mozda i okrenula, tko zna. Sutra cu znati.

::::::::::::::::::::::::::::::::

KAd se vec prica o carskom, iako ne zelim o takvoj soluciji previse razmisljati, best bolnica i doktor bi bili?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

i moja cura je okrenuta na zadak (24 tjedna) i ne miče se iz tog položaja od početka ....... i ja i brat smo rođeni na zadak... ima još dosta vremena pa ćemo vidjeti hoće li se dama udostojiti okrenuti.... ako ne doc je rekao carski.....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure, zadak nije indikacija na carski, samo poprečan položaj i to jako nezgodan poprečen položaj, koji je rijedak.

Anita, beba će ti se vrlo vjerojatno namjestiti kako treba, a ako se i ne namjesti, raspitaj se malo o porođaju bebe na zadak. Ne moraš po defaultu na carski ako je beba "samo" na zadak, pogotovo ne na naručeni, jer ti se beba može okrenuti u zadnji tren.

Imamo mi tu cura koje su bez frke rodile vaginalno na zadak...Ms.ivy?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

MA cure u potpunosti se slazem! Carski mi je stvarno zadnja stanica.... ali cisto se bojim da ce u onom ionako umoru i premoru, iz mene "izlaziti" sva (mamina) uvjerenja o porodu na zadak.

A u rijeku na porod u vodi me nece htjeti ni primiti sa bebom na zadak... ili?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    A u rijeku na porod u vodi me nece htjeti ni primiti sa bebom na zadak... ili?
    Nazovi i pitaj, navodno su primalje iz tog tima za porod u vodi divne, evo baš je Nika nedavno imala fenomenalno iskustvo.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

anita, pa pročitaj pozitivna iskustva sa zatkom

i svakako se dobro informiraj već sad, porazgovaraj s više doktora...

mama je jako pogriješila što te isprepadala, moja je napravila baš suprotno pa sam dolepršala u rodilište i rodila ko od šale.

ali, tvoja bebica ima još puuuno vremena da se okrene!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nazalost kod nas se smatra da je zadak kontraindiciran s porodom u vodi.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Thanks cure! Odlicne ste!

Imate linkove do tih pozitivnih iskustava sa zatkom? Idem potraziti sad i sama..... pa tko brze.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    nazalost kod nas se smatra da je zadak kontraindiciran s porodom u vodi.
    To sam i mislila.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cuj, radi vjezbe, ako zelis odi na akupunkturu i ako se beba okrene dogovori se za porodjajj u vodi. ako ti beba ostane na zadak u Rijeci mozes pokusati vaginalno roditi ili se nadati da ce se okrenuti na kraju.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ma ja nekako imam feeling da su bebe s nekim razlogom okrenute kako su okrenute i vjerojatno ce opet napraviti "po svom" bez obzira da li radim vjezbe ili akupunkturu.

Naravno, to ne znaci da ih necu raditi! Samo cu to napraviti ako se ne okrene do negdje 35.tjedna tako da je ne "preokrenem" sad pa se opet vrati...

A i razgovarat cu s njom.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

U knjizi New active birth od J.Balaskas ima položaj u kojem žena treba ležati ekoliko puta dnevno po desetak minuta a koji potiče da se bebica okrene u položaj na glavu.
    Legne se na leđa, stavi se jedan jastuk pod glavu i tri pod stražnjicu tako da je glava u nižem odnosu od trbuha. Rukama se masira trbuh(može se uzeti neko ulje za masažu). Ovo pomaže da se beba počne okretati.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Eto,ja baš sutra idem na moksanje, tj zagrijavanje akupunkturne točka za okratanje bebice, a moja je poprečno

Carski je sve što NE ŽELIM u porodu i isprbati ću sve kaj je u mojoj moći.

Inače i ja mislim da za sve , pa i za "krivi"položaj bebice postoji razlog, ali da mi jako možemo utjecati na to, barem pozitivnim stavom, a i sveka situacija nas nečemu nauči.

Cure držite nam fige

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Ja sam isto radila neke od vježbi za okretanje djeteta, ali kad sam fizijatricu pitala na tečaju rekla mi je da nikakve vježbe ne pomažu???!!! Naravno nisam je poslušala. Moj doc mi je rekao da se na porod zatkom ide ako je beba male ili prosjećne porođajne težine. Veće bebe idu na carski.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

bitna je disproporcija guze i glavice. ako je beba jako mala ili jako velika, guza je znatno uža od glavice i izlazi dok se porođajni kanal još nije dovoljno raširio za prolaz glavice. u tom slučaju se preporuča carski, e sad... treba vjerovati ultrasoničaru da je zaista precizno odredio veličinu bebe i opseg glavice. meni je doc rekao da je donja granica 2500g, ne znam kolika je gornja (nju nismo imali šanse dosegnuti ).

mara, nije znanstveno dokazano ali praksa pokazuje da postoji obiteljska sklonost zatku. zašto, ne zna se...

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i naravno, mara, držim fige da se malac uozbilji i ne zeza mamu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Havala ajvi!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mara i ja drzim fige! Sretno.

A ja sutra idem na 3D uzv.. napokon vidjeti spol zasigurno i uvjeriti se da je beba ok i sve to... iako, naravno da je... a mozda se u meduvremenu i okrenula, udarci su na drugim mjestima... meni se ustvari cini da se moja beba stalno izokrece po svuda.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ZJENA prvotno napisa
    Ja sam isto radila neke od vježbi za okretanje djeteta, ali kad sam fizijatricu pitala na tečaju rekla mi je da nikakve vježbe ne pomažu???!!! Naravno nisam je poslušala. Moj doc mi je rekao da se na porod zatkom ide ako je beba male ili prosjećne porođajne težine. Veće bebe idu na carski.
    a jel doc precizirao sta je to velika beba?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja imam feeling da se moj mali hahar jučer opet okrenuo na zadak! 8)

Početno

Mene zanima, cisto informativno, postoji li na forumu jos koja mama osim ajvice koja je rodila na zadak vaginalno?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam rodila drugo dijete na zadak vaginalno. zato i pitam sta je Zjeninom doktoru velika beba, jer je ovaj moj imao 3650g i opseg glave 39cm.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ništa od mog moksanja danas jer sam u previsokoj trudnoći pa se ne preporuća.

Jako sam tužna jer imam filing da ću opet biti otrgnuta od prirodnih tokova, i da ću završiti na carskom

A još me smeta kada pričam ljudima koji neznaju moje stavove i želje oko poroda kažu "baš super , nebu te bolilo"

Ja skačem na lopti, radim vježbice, molim, reiki...... ju nejmit...... sve samo da se mala Mirta prekobicne.

Idem na pregled u srijedu i nadam se da neću ostati u bolnici

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

A ja se moram pohvaliti! :D Bebica je okrenuta na glavu! Mislim da se to dogodilo prije koji dan kad me strasno bolio trbuh (u gornjem dijelu) i izgledao vrlo cudnog oblika (smo je moj muz prvi zamijetio i onda mi je drzao ruku na trbuhu i tako zaspao ali sjeca se da se beba ritala jaaaako). Od tada su i udarci na nesto drugacijim stranama.

I evo, danas UZV potvrdio da je glavica dolje i da nema vise toliko plodne vode da bi se beba opet mogla lako okrenuti nazad. Mislim, mala je vjerojatno za to. Znaci, vjerojatno ce ostati na glavici. Juhuuu.....

I da, decko je definitivno. Vidjeli smo mu mali pimpekic!

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::

Mara! Mislim da ce sad jednostavno biti kako treba biti. Ne zvuci utjesno, ali od kud znas da se bebica nece okrenuti zadnjeg dana ili tjedna ili kad vec treba!? Uvijek postoji sansa.

Znam kako se osjecas radi carskog jer ja sam bas jucer (dok jos nisam bila sigurna da je na glavi) puno plakala radi toga.... i tada sam shvatila da se ne bi ljutila na sebe ako je beba u takvom polozaju u kojem nemam izbora (poprijeko ili neki drugi slican polozaj).. vec samo kad bi zahtjevala epi ili carski cisto iz vlastitog komfora. U tome lezi velika razlika.... u nasim namjerama.

Sjecam se jedne knjizice o rodenju (povezano sa REbirthingom), davno sam je citala, ali mislim da na psihu bolje djeluje carski porod nego traumatican vaginalni... pa razmisli i o tome! Nista ne gubis. Beba je odabrala roditi se kako zeli, a ti jos ne znas koji je to nacin. I ipak je jos uvijek vaznije sve ono nakon poroda! Ne gubi nadu i budi dobro! Jos malo i biti ces mama predivne zdrave bebe!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •