Smije li se staviti link na stranicu potpisivanje peticije za Pelješki most? Ako da http://zapeljeskimost.net/?upis=da,a
ako ne molim brisanje.
Smije li se staviti link na stranicu potpisivanje peticije za Pelješki most? Ako da http://zapeljeskimost.net/?upis=da,a
ako ne molim brisanje.
ja sam protiv
treba se napraviti cestu po kopnu
most je preskup i vjerojatno će naplaćivati prolaz kao na Krčkom pa će zjapiti prazan kao i Dalmatina tijekom zime, ili još gore neki dan prošla Slavonikom do Osijeka... Nitko se ne vozi - skupo ljudima ... (op. ja sam ZA autoceste samo mi je tužno vidjeti prazne ceste nakon što smo ih toliko godina čekali...)
i ja sam protiv
korist od mosta je puno manja od onoga što bi se moralo uložiti
a krajnji cilj je zapravo (bio) trpanje love u privatne đepove
jasno mi je da bi ljudima na Pelješcu dobro došao, ali što sad, nekom bi dobro došao i most do mljeta
Po kojem to kopnu?
Most je skup a ceste isto nisu jeftine - pogotovo kad se za vrijeme gradnje u dzepove potrpa jos toliko.
A lako je iz Zagreba mudrovati o preskupom mostu, taman kao da iza Ploca nije Hrvatska i kao da tamosnji ljudi nemaju prava s obzirom da pune drzavni proracun.
Po hrvatskom kopnu ili po teritoriju BIH i RS, jer tada ćemo je morati ili uzeti u koncesiju, ili ćemo plaćati njima cestarinu. Evo par linkova http://www.facebook.com/l.php?u=http...st&h=PAQG0r8ih
http://www.hrvatska-rijec.com/2012/0...i-do-tri-sata/
http://dubrovnikregija.com/23-peljes...idor-ili-tunel
http://www.vecernji.hr/kolumne/hoce-...kolumna-408694
Arena Zagreb i Spaladium Arena su se zaista isplatile... A nešto se i priča o projektu Zagreb na Savi, i novoj zgradi Sabora, sve isplativo...
- Gradnjom koridora ili tunela preko teritorija druge države, Hrvatska nikada neće biti cjelovita niti će imati bilo kakav suverenitet na tome dijelu neumskog zaleđa. Osim toga Bosna i Hercegovina će za ustupanje ovoga koridora i prava na njegovu gradnju od Hrvatske vjerojatno tražiti neke ustupke, a kako javnost ne zna o kakvim se ustupcima radi i kolika će biti njihova cijena, tako smo mišljenja da autocesta prema Dubrovniku treba ići isključivo teritorijem Republike Hrvatske. Ono što javnost zna jest da bi Hrvatska trebala plaćati određenu koncesijsku naknadu za služnost neumskim koridorom.
- Projekt gradnje Pelješkog mosta već postoji, ishodovane su sve dozvole, radovi su započeli, zemljani radovi na prilaznim cestama dovršeni, uložena su određena novčana sredstva, pa ne vidimo razlog zašto se ne nastavi gradnja. S druge strane još uvijek nije postignut nikakav dogovor s vijećem ministara BiH o pravcu, načinu izvedbe, gradnji tunela ili nadzemnog koridora, a povrh svega, ukoliko se nekakav dogovor uopće postigne, potrebno je izraditi potpuno novu projektnu dokumentaciju i ishodovati sve dozvole, što na koncu dovodi u pitanje vrijeme početka i dovršetka gradnje ovoga koridora.
- Vlada RH i ministar Dončić svjesno izbjegavaju činjenicu da se nastavkom gradnje autoceste preko Bosne i Hercegovine ne radi samo o gradnji toga 6 km dugačkog koridora ili tunela, nego i o dodatnih 40 km autoceste punog profila, jer bi se, prema prijedlogu dostupnom u medijima, autocesta trebala pružati od Opuzena, preko Slivnog do granice Bosne i Hercegovine i dalje preko neumskog koridora do Dola. Gradnjom mosta prestala bi potreba za gradnjom toga 40 km dugačkog koridora. Prema cijenama dostupnim u medijima, gradnja jednog kilometra autoceste stoji oko 12 milijuna eura, dok bi za gradnju tunela bilo potrebno utrošiti oko 25 milijuna eura po kilometru, što nas dovodi do grube procjene sveukupnog iznosa troškova gradnje ovoga koridora od oko 558 milijuna eura.
- Gradnjom koridora preko BiH ne rješava se pitanje prometne izolacije Pelješca, Korčule i Lastova, što prema mišljenju Udruge Dubrovnik Regija nije ništa manji problem od onoga kopnene razdvojenosti najjužnije hrvatske regije i Republike Hrvatske.
- Gradnjom Pelješkog mosta riješila bi se oba gore spomenuta problema, a uz to bi autocesta preko Pelješca pridonijela ubrzanom gospodarskom razvitku Lastova, Korčule i Pelješca, kao i poboljšanju loše demografske slike i povratku mladih obitelji u navedena područja.
Zbog svega navedenog razvidno je da gradnja autoceste preko Pelješca jest skuplja, ali, prema javnosti dostupnim podacima, ti troškovi nisu toliko veći da bi to, dugoročno gledano, bilo neisplativije od gradnje koridora preko neumskog zaleđa. Obzirom da bi Republika Hrvatska imala puni suverenitet nad pravcem autoceste preko Pelješca, ali ne i nad pravcem preko neumskog zaleđa, držimo da se ovdje s punim pravom može primjeniti ona stara dubrovačka uzrečica "Non bene pro toto libertas venditur auro", jer zaista, što znači ta razlika u cijeni ako ćemo imati jedinstvenu i suverenu Republiku Hrvatsku, neovisnu o nečijoj dobroj volji, tko zna kakvim protuustupcima i tko zna kolikoj cijeni tih protuustupaka.
Cesta po kopnu
jer mislim da i ona košta nešto sitno...
pa po njoj će prolaziti isti broj automobila tj. zjapit će prazna po zimi
tako da je najbolje da je ne gradimo![]()
Umjesto da gradeći most preko Pelješca mi time, kako tvrdi Marušić, podižemo cijenu naše zemlje u tom području, gradnjom koridora kroz Neum koji onda cestu konzekventno vodi zaleđem do Dubrovnika, dakle prostorom BiH, podižemo cijenu njihove zemlje! Kad jednom napravite koridor kroz Neum, Pelješac i Korčula ostaju trajno prometno izolirani! Marušić dodaje da će sad uslijediti protuzahtjev za bošnjačkim koridorom do Ploča gdje nam je već nagrizen suverenitet! Treće na što nas Marušić podsjeća su Mali i Veliki školj, maleni otočići koje smo na pravdi Boga prepustili Sarajevu, a ovom se odlukom njihova sudbina realno pečati! Napokon, Marušić upozorava da će gradnja koridora kroz Neum pasti na naša leđa, da taj koridor cestu vodi dalje zaleđem, da umjesto da gradimo most pa onda izravnu cestu koja nas spaja s Dubrovnikom, nova trasa ukupne autoceste ići će iza leđa Dubrovniku i da s tim u vezi već postoje najnoviji srpski planovi.
Republika Srpska u Trebinju već planira graditi aerodrom tri puta veći od dubrovačkog, koji će s uslugama po očekivano nižim cijenama uzeti dobar dio putnika dubrovačke zračne luke. Napravimo li im koridor pa se i cesta protegne zaleđem, novi aerodrom bi nižim cijenama i dobrom povezanošću mogao dijelom ugroziti i zaradu splitske zračne luke, tvrdi Marušić.
Nisu li Bošnjaci u ratu stalno tražili posebna komercijalna prava u luci Ploče? Nisu li, pak, Srbi cijelo vrijeme rata radili na izolaciji juga Hrvatske? Ne ostvaruju li, zahvaljujući našoj gluposti, oni svoje ciljeve u miru koje nisu mogli uzeti u ratu? Umjesto da napravimo cestu na svom teritoriju, da napravimo pelješki most i čistih računa krenemo u Uniju, mi ovim projektom jug zemlje sudbonosno i trajno vežemo uz nestabilnu regiju riskirajući sutra tko zna kakve probleme.
Daleko od toga da lik nije malo zabrazdio, ima nekoliko dobrih pointova
put preko mosta, ako se samo napravi most, trajao bi dulje jer nema priključne ceste, trebalo bi još i napraviti novu cestu po poluotoku, a zato mislim da nigdje nisam vidjela plan (ako postoji, onda isprika)
no, većinu dubrovačkih registracija ja i dalje srećem više na D1 nego na A1... tako bi ih bilo i više u Neumu nego u Dubravi (pelješkoj)
mislim da bi bila jeftinija cestarina za tih 10km kroz BiH, nego mostarina + cestarina preko polutoka
i dalje tvrdim da je to preskup projekt za koji RH nema novaca
Što se tiče Zagreba na Savo to se priča od kad sam ja rođena,a što se tiče dvorana ja ne mogu uspoređivati dvorane i most ...
nije li onda bolje raditi na proširenju aerodroma, uvođenja još više komercijalnih linija i sl.
pa ne mogu ni ovi preko raditi za džabe....
kod nas sve uvijek mora imati CIJENU, VISOKU CIJENU, a kad odeš malo dalje vidiš da se može i letjeti jeftinije i održavati cijeli taj pogon ...
Osobno koristimo A1 ka god idemo do Zagreba, nebitno.
Ono što je meni bitno je da moram pritom prelaziti granicu, trpiti pretres ako je tu neki policajac na praksi, pa mu treba pokazati posao, dijete mi mora imati putovnicu od prvog dana, bez obzira što ne idemo u inozemstvo, Pelješac ima more s obe strane, nije turistički neisplativ, ali je do njega teško doći, za njega se skoro i ne zna.
Idem sad spavati ( Ispunila sam svoju građansku dužnost)
Molim sve koji su za da potpišu peticiju.Spasite nas od toga da ostanemo vječita vu......ina i da umjesto gradnje mosta i pristupnog auto-puta naprave trajektno pristanište za kamione koji će mi prolaziti direkt ispod kuće cesticom koja nema trotoara i kojom se ne mogu mimoići ni dva autobusa.![]()
Kod mene su svi potpisali za most peticiju. Upravo mi je žalosna činjenica da netko u drugoj regiji RH ne vidi potrebe za gradnjom istog mosta zato jer njemu netreba! Netreba ni isvetici istarski ipsilon svaki tjedan/mjesec, netreba ni meni Krčki most po par godina, netreba mi ni trajektna linija Brestova-Porozine... Sit gladnom ne vjeruje, još jednom se pokazalo istinitim.
Isvetica, i mene iritira prelazak granice u Neumu, bez obzira kaj je u sezoni brzi prelazak ali ako se policajac/carinik zainati to se može pretvoriti u avanturu koju na kraju ne rješavaš u Zagrebu nego u Sarajevu. Evo, živo me zanima kak bude to jednog dana sa Schengenskom granicom... Cirkus!
Hrvatska se treba povezati maksimalno preko svog teritorija bez obzira što je to skuplja opcija jer je to nacionalni interes (neovisnost o tuđoj volji), a ne dopuštati da nas uvijek netko drugi drži za jajčeka; sad BIH, pa tzv. RS, pa...
Ili ako carinik štrajka, kao sad za prvi Maj...Za opremanje kuće u Metkoviću ili Opuzenu, moraš pretrpiti premetačinu, bez obzira na račune, jer mi smo valjda mladi, garant drogu vozimo, pa ti otvore kutiju od Tv-a, vade tapitiće za banju, sve ono što si jedva posložio u auto, i onda slaži ko kriminalac kraj ceste, dok te svi oni iz druge trake za prijaviti u čudu gledaju.
Hvala svima koji su potpisali, i onima koji će tek potpisati!![]()
(ostalima)
I ja sam ZA. Nikako mi nije mila ni granica, ni putovnice, ni kad se sjetiš u Splitu da sa sobom imaš samo vozačku, a drugi dokumenti u Rijeci, most lijepo izgleda, ima velikih mostova u svijetu koliko hoćeš, kad-tad će se izgraditi, Dubrovnik je prelijep, prevažan, prenaš da bi nas dijelila druga zemlja, pa kako ta zemlja prijateljska bila.
I neka grade i cestu, ako moraju, ali i most. Optimista sam, bit će to jednom.
Ja sam protiv tog megalomanskog mosta.
Ove price o suverienitetu su cisto bacanje pijeska u oci. Nisam nikada cula da je itko tvrdio da zapadni Berlin nije dio SR Njemacke samo zato sto je bio potpuno odsjecen od teritorija. Ili danas Kalingrad od Rusije. Takvih primjera u svijetu ima koliko hocete. Ne cini suverenitet nekog teritorija to da mozes autom doc bez pokazivanja putovnice.
Druga je stvar da li je to zgodno ili nije zgodno za lokalno stanovnistvo. ako moze napravi se koridor (kao sto je sad i prijedlog). Ne vidim kako koridor moze odsijeci Peljesac. Pa treba samo napraviti pristupnu cestu na autoput. I recimo svim gradjanjima RH s prebivalistem ispod Neuma omoguciti besplatno koristenje te autoceste. To bi sve nase gradjane doslo puno manje od cetverotracnog mosta visokog 70 metara (ili koliko vec) na muljevitom tlu koji ce kostati na kraju ne znam ni sama koliko, pa ce na kraju mostarina biti skuplja od trajekta pa ce lokalno stanovnistvo i dalje ici preko Neuma i zaliti se (ne kazem da nije opravdano).
Sto se tice autoceste u zaledju vs. one uz obalu - zar nije i Jadranska magistrala pravo prokletstvo kad si u apartmanu iznad magistrale i moras cekat 20 minuta po zvizdanu za prijec cestu do plaze ili nazad. Zar bi autoput trebalo nakeljiti uz samu obalu? Na sto bi to licilo? A ove lovacke price o jeftinom aerodromu u Trebinju (ma kud Trebinje, bas je to selo neki faktor) - em ne vjerujem da u tome ima i mrvica istine (zvuci kao lokal-politicka prica koju onda preuzimaju nasa ekipa koja obozava sve oko sebe plasiti cetnicima i busati se u nacionalna prsa). Em cak i da je istina - onda bi Dubrovnik trebao biti sretan da ce mu doci toliko vise turista koji si to mogu priustiti zbog jeftinijeg prijevoza (ali opet - ponavljam - mislim da je to cista patka). Pa valjda je veca zarada na smjestaju i prodaji hrane, suvenira, zabave itd nego na aerodromskim taksama...
Stvarno, neznam zašto su rušili Berlinski zid, bezveze se ljudi namučili.
Ne bude li posla na aerodromu, slijede otkazi višku radnika.
Budu li nas pripojili Splitu kao regiji, onda smo u krasnom k.... jer će nam centar regije biti preko grane.
Neznam jesi li ikad bila na Pelješcu, ali ne kaže se zaludu da je slijepo crijevo Hrvatske, a drugi je po veličini poluotok u HR, i većina gostiju koja ovdje dolazi stiže privatnim automobilom.
Pokrenuvši incijativu za Pelješki ili bolje rečeno Dubrovački most smatrali smo potrebnim dići svoj glas kao slobodni građani, neoptereće...ni stranačkom stegom jer nismo članovi stranke, javne ili tajne udruge političkog usmjerenja. Dosadašnjim uzorkom građana koji su poduprli našu inicijativu više smo nego zadovoljni. Peticija se može i dalje potpisivati.
Ovdje se radi o glasu tihe većine, koja misli svojom glavom, a svoje mišljenje ne oblikuje na temelju stranačkih naputaka, odnosno počesto instrumentaliziranih medija. Nacionalno osviješteni građani, među kojima su mnogobrojni intelektualci, akademici, znanstvenici, književnici i povjesničari, pokazali su svoje neslaganje s trenutnom i bivšom politikom te podržali integraciju dubrovačkog kraja s matičnom zemljom.
Elektronska anketa pokazala je i još jednu činjenicu - visoku informatičku pismenost na hrvatskom jugu, odnosno otvorenost izmjeni ideja u svakoj pori. Hrvatski jug je glasno rekao da želi čvrstu vezu sa hrvatskom državom, jer je suludo ulagati u drugu državu koja je politički nestabilna, nedefiniranog političkog ustroja i u kojoj hrvatski narod kao konstitutivni element ne uživa cjelovitu ravnopravnost.
Nerazumno se nadati kako ćemo na taj način rješiti prometni problem bez davanja ikakvih ustupaka. Razvijati susjede, a ne osloniti se na svoju snagu i ciljeve, graniči sa dosadašnjim hrvatskim mazohizmom jugoslavenske ideje. Dubrovnik treba spojiti s matičnom zemljom na najjeftiniji način, a to je, unatoč svim idejama o tunelima, koridorima - MOST, jer je njegova projektna dokumentacija davno izrađena, a radovi započeti. Sve ostale ideje poput ceste - koridora kroz vodozaštitno područje Dubrovačkog primorja značilo bi ugrožavanje raznolikosti živih vrsta, ekosustava i krajobraza, kao i fenomena Malostonskog zaljeva.
Hrvatska već desetljećima radi ustupak susjednoj zemlji, njezina kanalizacija završava u Mljetskom kanalu. Stalno se nešto ustupa, a da i ne znamo zbog čega. Koridor nas vraća u hladnoratovsko vrijeme i koridora koji je iz Savezne Republike Njemačke vodio u Zapadni Berlin. Most na najbolji način simbolizira snagu i hrabrost, kao i ljepotu Hrvatske. Treba stalno ponavljati poslovicu: "Na tuđu se barku katran ne stavlja!". Hrvatski državni interesi moraju biti iznad svega, a trebaju se voditi sukladno pozitivnoj tradiciji vanjske politike Dubrovačke Republike.
Pozivamo sve civilne udruge na hrvatskom jugu, od onih koje su se borile protiv smetišta u Primorju, golfa na brdu sv. Srđa, kao i vjerske zajednice i udruge, kako bi podržale integraciju hrvatskog juga s matičnom zemljom. Sadašnje vrijeme ima svoje izazove, a to je borba za dobrobit Čovjeka, duhovno i samostalno biće. Sve dosadašnje lokalne politike nisu vodile brigu o dobrobiti Dubrovnika, nisu lobirale za svoj kraj. Pitamo se zašto je autocesta vrludala prema Zadru, zašto su građene bezbrojne mastodontske dvorane, zašto su građeni brojni mostovi za druge?
Isto pravo tražimo za Dubrovnik! Dubrovnik optužuje Hrvatsku, parafrazirajući francuskog književnika Emila Zolu. Dubrovnik optužuje hrvatske političare, sluge slugu tko zna čijih interesa. Otok Korčula, gospodarski najrazvijeniji sa svojim brodogradilištima, ne može biti konkuretan s ovim načinom dostave roba i materijala, a da ne govorimo o turizmu na Mljetu, Elafitima, u Primorju i Konavlima. Hrvatski jug gubi utrku zbog prometne izolacije, gradnjom mosta pokrenulo bi se gospodarstvo, metaloprerađivačka industrija u našim brodogradilištima.
Mostovi su više od građevina, simboli su povezivanja. Trebamo li čekati još trideset godina kao što su drugi gradovi hrvatskog juga čekali autocestu poslije 1971. Pitamo se gdje završava porez na goriva, cestarina s dubrovačkog područja. Pitanja je bezbroj, a most je jedan i on je jedino rješenja na temelju kojeg možemo biti samostalni i neovisni biti povezani s matičnom zemljom. UNIO VINCIT - sloga pobjeđuje, staro je geslo na grbu plemenite peraške općine te, zbog toga, pozivamo svih da skinu okove stranačke stege i dignu svoj glas za povezivanje sa Domovinom. Budimo s tom idejom visoko iznad blata svakodnevlja, sitnih interesa i hrvatskog jala.
Dubrovnik ima svoj grb u kruni hrvatskog državnog grba. Tražimo i imamo pravo na jednakopravnost sa svim ostalim sastavnicama grba. Sve hrvatske zemlje iz grba imaju autocestu: Istra, Dalmacija, uža Hrvatska i Slavonija, a dubrovačka zemlja ima pravo na jedan most.
za
kako sam živjela u Stonu 2 godine (prije jedno 10-ak godina), radila jedno vrijeme u Neumu slažem se sa time da PODHITNO treba most koji bi Dubrovnik, Dubrovačko zaleđe, Pelješac, Korčulu, Mljet... spojio sa ostatkom vlastite države hrvatske...
Ovako je sve rascjepkano i podsjeća na "ostatke ostataka" i, iskreno, ne vidim smisao da moramo prelaziti preko drugih država da bi iz svoje došli u svoju...
sillyme- tvoje riječi: Napisala sam sto je meni draze. Malo je dulje, ali iskreno nisam primijetila nista posebno loseg na tom autoputu kod Bratislave. Osim vinjete (koju niti jednom jos nisam kupila nego se svercam). Mene voznja autoputom ne umara toliko kao voznja po "obicnim" cestama, uvijek ima brzo neko ok odmoriste za tankat, popit kavu, itd. Narocito u uvjetima mraka, kise, snijega i sl. sto vec zna biti na putu. Da ne spominjem kako me zivcira stalno paziti je li ogranicenje 50 ili 90, pa se voziti deset minuta iza nekog tegljaca jer nikako uhvatiti zgodan trenutak za preticanje, itd. Ali to sam ja. Zato sam i napisala da mi je bolja ruta zbog autoputa
I sada promisli koliko turista odustane od posjeta jugu zemlje zbog ovih razloga koje si navela, da ne spominjem Pelješac koji ima cestu na kojoj se dva autobusa ne mogu mimoići.
kako sam živjela u Stonu 2 godine (prije jedno 10-ak godina), radila jedno vrijeme u Neumu slažem se sa time da PODHITNO treba most koji bi Dubrovnik, Dubrovačko zaleđe, Pelješac, Korčulu, Mljet... spojio sa ostatkom vlastite države hrvatske...
Ovako je sve rascjepkano i podsjeća na "ostatke ostataka" i, iskreno, ne vidim smisao da moramo prelaziti preko drugih država da bi iz svoje došli u svoju...
I potpisah za!
Link još jednom na peticiju http://zapeljeskimost.net/?stranica=102#
Puno si toga napisala... ali iskreno ne slazem se s vecinom. Pozivati se na to da su i prije radjeni megalomanski promaseni projekti (dvorane i sl.) kao argument da nam treba jos jedan? Kako se razvija druga zemlja ako se napravi koridor kroz nju gdje auti samo prolaze bez mogucnosti izlaska u nju? Ja tu ne vidim razvoj BiH, a samim time mi je jasno da bi oni to rado naplatili, a naplatili bi nam jer im je (i valjda svima koji na to ne gledaju emotivno) jasno da je to Hrvatskoj neusporedivo jeftinije od tog mosta. Kako moze biti argument za "jeftinocu" napravljena dokumentacija. Dokumentacija za sto? Most? Koji vodi na cestu na kojoj se po tvom vlastitom opisu ne mogu ni dva busa mimoici? A gdje je dokumentacija ostatka autoceste? Gdje je trosak otkupa zemljista? Gdje je trosak izrade autoceste? S jedne strane autocesta ugrozava Dubrovacko primorje - a zar ne ugrozava i Peljesac onda tom istom logikom? Kako je prosla kroz Liku a nije ugrozila nista?
I opet ponavljam, suverenitet neke zemlje ne definira to da se moze doc autom do svakog komada iste. Dapace, mnoge zemlje imaju teritorije na drugom kraju Zemaljske kugle pa nitko u tim zemljama ne tvrdi da je to ugroza njihvog suvereniteta. "Argument" suverenosti je cista floskula. Kad cujem da "Hrvatski drzavni interesi moraju biti iznad svega" sjetim se koliko je toga opljackano, rasprodano i unisteno pod tom istom parolom i moj odgovor na to je - definiraj ti meni prvo sto je to "Hrvatski interes". Ja mislim da je "Hrvatski interes" da se napokon ubrani porezi i dignuti krediti pocnu trositi racionalno, manirom dobrog gospodarstvenika, a ne raspianjem na velebne "simbole povezivanja" koji ce samo postati simboli lose utrsenih drzavnih DUGOVA (da dugova, jer nemamo kao drzava novaca za to nego na dug) koji cemo placati svi skupa jos desetljecima. Povrh svih ovih ostalih simbola neumjerene rastrosnosti i korupcije koje vec placamo i placat cemo desetljecima.
Prometna povezanost i jednostavnost putovanja stanovnistva je nesto sasvim drugo, i ne kazem da se na tome ne treba poraditi, ali mislim da stvarno ima jeftinijih i pametnijih nacina nego utuci ne znam ni sama koliko novaca u most a da uopce nije jasno na koji nacin se taj most uklapa u ostala prometna rjesenja. A pogotovo nema dokaza da je to najjeftinije rjesenje prometnih problema. Jer zdrav razum i cak i letimicni pogled na kartu Hrvatske pokazuje da on to ne moze biti (sulude kvaziprijedloge tipa gradnja tunela ispod Neuma ne zelim uopce ni komentirati jer ne zasluzuju komentar).
Inace, malo mi je smijesno pozivanje na politiku Dubrovacke republike, zar nije upravo Dubrovacka republika ta koja je prodala Osmanskom carstvu Neum i okolinu sto je bila i podloga za izlaz SR BiH na more prilikom crtanja AVNOJ-skih granica? I ta patetika "i mi imamo pravo na most"??? Zar je to ozbiljan argument za potrositi toliko novaca? Da i vi hocete most?
Nisi odgovorila - zar npr. rjesenje da lokalno stanovnistvo besplatno koristi autocestu od BiH prema jugu ne bi isto bilo rjesenje vasih problema - a to bi se moglo financirati iz ustede ne-gradnje mosta i jos bi preostalo? Treba vidjeti i da li se mogu povuci sredstva iz EU fondova, a to sigurno necemo dobiti za isfuravanje "nacionalnih" interesa nego za gradnju optimalnih medjunardonih koridora. Niste se uopce dotakli problema o kojem je vec netko tu pisao - da i postojece autoceste u RH zjape prazne jer su cestarine preskupe, koliko bi tek dosla mostarina i cestarina za tu ultra-skupu dionicu s tako malim prometom a da se makar moze vracati rata kredita? Ja ozbiljno mislim da lokalnom stanovnistvu autocesta nije rjesenje prometnih problema - jer ce vas cestarina kostati skoro ko benzin, pa cete opet zavrsiti na neobnovljenoj lokalnoj cesti. Umjesto toga trebali bi inzistirati na obnovi (besplatne) obicne ceste da bude ala magistrala.
Nisi odgovorila - zar npr. rjesenje da lokalno stanovnistvo besplatno koristi autocestu od BiH prema jugu ne bi isto bilo rjesenje vasih problema - a to bi se moglo financirati iz ustede ne-gradnje mosta i jos bi preostalo? Treba vidjeti i da li se mogu povuci sredstva iz EU fondova, a to sigurno necemo dobiti za isfuravanje "nacionalnih" interesa nego za gradnju optimalnih medjunardonih koridora. Niste se uopce dotakli problema o kojem je vec netko tu pisao - da i postojece autoceste u RH zjape prazne jer su cestarine preskupe, koliko bi tek dosla mostarina i cestarina za tu ultra-skupu dionicu s tako malim prometom a da se makar moze vracati rata kredita? Ja ozbiljno mislim da lokalnom stanovnistvu autocesta nije rjesenje prometnih problema - jer ce vas cestarina kostati skoro ko benzin, pa cete opet zavrsiti na neobnovljenoj lokalnoj cesti. Umjesto toga trebali bi inzistirati na obnovi (besplatne) obicne ceste da bude ala magistrala.[/QUOTE]
Koliko je BIH stabilna zemlja? Što u slučaju da se raspadne?
I zašto je toliko nebitno mišljenje lokalnog stanovništva?
Udruga Dalmacija pozvala je Vladu i Sabor RH da Hrvatska što hitnije napusti sadašnji zastarjeli ultra-centralistički državni ustroj, jer će u suprotnom doći do potpunog uništenja regionalnog gospodarstva te povijesnih regionalnih identiteta, koji su oduvijek bili najveće nacionalno blago i koji bi trebali biti stvarni temelj razvoja Republike Hrvatske u cjelini.
"Dalmacija i Slavonija najviše su krvarile u Domovinskom ratu, uz to što je Dalmacija u 2. sv. ratu dala nemjerljiv doprinos oslobađanju zemlje od fašističkih okupatora koji su u Dalmaciji, zajedno sa svojim kolaboracionistima vršili neviđen teror nad domicilnim stanovništvom.
Do Dubrovnika preko Trebinja - poniženje!
Sada se, zaboravljajući sve te žrtve i srčani doprinos temperamentnih Dalmatinaca u borbi za slobodu Republike Hrvatske - Dalmaciju želi potpuno poniziti i podjarmiti trasom autoceste za Dubrovnik preko Trebinja!?", stoji u otvorenom pismu Udruge Dalmacija upućenom Vladi i Saboru.
"Hrvatskom vlada neviđeni centralizam kojem je jedina svrha da se po diktatu iz centra nepovratno autanaziraju tisućljetni hrvatski regionalni identiteti te spriječi jedini mogući izlaz našeg naroda iz duboke krize, a to je put regionalizma, koji je prirodan i općeprihvaćen u cijelom razvijenom svijetu – poglavito u Europi, kojoj povijesno i geografski pripadamo te u čije integracije godinama težimo ući.
U nezapamćenoj i više neizdrživoj centralističkoj praksi kakva vlada u RH – žitelje regija, poglavito Dalmatince i Slavonce – ne pita se apsolutno ništa: niti koji su njihovi regionalni prioriteti, niti žele li i dalje ovakav ultra-centralistički i iz centra nametnuti nam državni ustroj koji kroz županije kao državne ispostave sprečava koheziju prirodnih i povijesnih područja RH te time kao najvažnije – donošenje regionalnih planova razvoja, koji bi zajedno integrirani trebali činiti master-plan razvoja Republike Hrvatske u budućnosti.
Dalmatince se uopće ne pita
U svim razvijenim zemljama Europe i svijeta odavno je napušten koncept da se iz jednog centra odlučuje što će i na koji način činiti regije. To je nemoguće, neizvedivo i dalje potpuno neprihvatljivo stanovnicima hrvatskih regija, poglavito Dalmacije.
Dalmatince se uopće ne pita koju strategiju razvoja Dalmacije kao regije žele. Ne pita nas se koji su dalmatinski prioriteti kako u gospodarskom, tako i u sociološkom i kulturološkom smislu, a pogotovo nas se ne pita o zaštiti dvotisućljetnog dalmatinskog identiteta koji je potencijalno jedan od najjačih hrvatskih brendova.
Kako Dalmaciju, a time i Hrvatsku uspješno brendirati u svijetu, ako Dalmacija kao takva praktično ne postoji, niti kao regija, niti na bilo koji drugi institucionalizirani način? Kada bi Dalmacija kao jedinstvena regija sama odlučivala o načinu na koji se želi predstaviti svijetu – puno bi lakše mogla brendirati sebe, a time i Republiku Hrvatsku kao neponovljivi turistički, gospodarski i kulturni proizvod", stoji u otvorenom pismu Udruge Dalmacija, te se nastavlja:
"Nakon što je u prethodnih 20 godina po nalogu faraona iz centara političke moći i njihovih vojnika kojima je do Dalmacije stalo koliko i do lanjskog snijega – doslovno pometeno dalmatinsko gospodarstvo te nam, mimo naših želja, nametnuto da budemo plaža po čijem će se akvatoriju svojim jahtama iživljavati razni 'ljubitelji mora' - domicilno stanovništvo iz Dalmatiske Zagore, priobalja i škoja opet se mora 'trbuhom za kruhom' iseljavati po bijelom svijetu kao u 'doba filoksere'.
Sve se tjera do apsurda
Dalmatince se ništa ne pita ni o trasi autoceste do Dubrovnika iako svi skoro plebiscitarno želimo povezivanje isključivo trasom preko teritorija RH, a nikako preko teritorija drugih država. Posebno ne preko Trebinja što bi bio još jedan teški šamar kako Dubrovniku, tako i cijeloj Dalmaciji koja je uz Slavoniju najviše krvarila u Domovinskom ratu, a i jedna i druga su potpuno devastirane, njihova privreda je uništena, stanovništvo osiromašeno, regionalni identiteti koji njihovim žiteljima znače velika emotivna zadovoljstva i zavičajna opredjeljenja – gotovo su izbrisani te poradi toga vlada veliko nezadovoljstvo koje sve više buja, a da centralna vlast to uporno ne primjećuje, ili zanemaruje.
Zar stvarno treba sve stvari u RH tjerati do apsurda i groteske, bez obzira što stanovnici pojedinih regija uistinu žele, do čega im je stalo i na koji način žele živjeti!?
Da se građane Dalmacije pitalo za njihove prioritete – autocesta do Dubrovnika već bi odavno bila gotova i to trasom preko Pelješca, bilo mostom, bilo podmorskim tunelom, bilo velikim trajektima dok se ne izgradi most ili podmorski tunel, ali isključivo preko teritorija RH.
Zajedno lupimo šakom o stol
Potpuno je jasno da mala Dubrovačko-neretvanska županija nema snage izboriti se sama za hitan dovršetak autoceste do Dubrovnika i to na način koji Dalmaciji donosi najveću korist – poglavito razvoju Pelješca, Korčule, Lastova, Mljeta, no kada bi Dalmacija bila jedinstvena regija te kada bi u Saboru RH svi zastupnici Dalmacije zajednički lupili šakom o stol u saborskom klubu svoje regije, a na osnovu odluke donesene u regionalnom parlamentu – autocesta bi bila već 'u Dubrovniku', a također i brza cesta Trogir-Omiš koja je najprometnija prometnica u RH i bez koje se splitski bazen, anglomeracija na kojoj živi preko 400.000 ljudi ne može povezati u suvislu cjelinu.
Prioritet Dalmacije je i povezati povijesni grad Knin u kojem su krunjeni hrvatski kraljevi, a koji je sad potpuno odsječen od ostatka Dalmacije i to brzom cestom na Dalamatinu.
Također je potrebno što hitnije staviti u funkciju civilnog života sva napuštena odmarališta i devastirane objekte koji po obali zjape prazni i neugledni, kao i objekte bivše JNA poput Lore i drugih diljem Dalmacije. O uništavanju brodogradilišta kao zadnjih uporišta industrijskog razvoja, te nakaradnog prijedloga zakona o znanosti i obrazovanju, u kojem se znanje želi pretvoriti u robu, a ne u svrhu intelektualnog uzdizanja nacije, da se i ne govori.
Zar ćemo se svi pretvoriti u nosače prtljage?
Zar ćemo se, zaista svi u Dalmaciji pretvoriti u kuhare, konobare i nosače prtljage? Zar ćemo dopustiti da ono što su naši stari gradili skoro dva tisućljeća, preko noći propadne? Zar se, uopće, može živjeti čitavu godinu od tri mjeseca rada…i to ako se posreći?
Centralna vlast RH zna sebi uzeti 25% PDV-a od turizma u kojem se u Dalmaciji obrne oko 5 milijardi EUR-a, no ne razumije da kad poskupi struja za 20% to nije isto za Dalmatince u odnosu na ostale stanovnike RH, jer je u Dalmaciji apsolutno sve na struju za razliku od sjevera RH gdje je većina orjentirana na plin. Cijela Dalmacija se zimi grije, a ljeti hladi isključivo na sruju i prosječnom domaćinstvu zimske rate znaju premašivati 1000Kn, dok na sjeveru one zimi iznose prosječno oko 200Kn (!?)
Nerazumijevanje središnje vlasti RH za probleme žitelja Dalmacije očitava se i aktualnim ukidanjem poštanskih ureda u manjim mjestima, koji su povijesno bili jedina spona dalmatinskih 'malih mista sa sviton'. Grade se riječke obilaznice, planiraju nizinske pruge, dionice Rijeka-Žuta Lokva, 'Zagreb na Savi' i novi aerodrom Pleso, no prioritetni projekti koji su životno potrebni Dalmatincima – kao da ne postoje!
Jasno je zašto svaka nova centralna vlast u RH, kada se smjesti u udobne fotelje na Markovu trgu udaljene 100 metara od Sabora – naglo zaboravi planove o regionalizaciji i fiskalnoj decentralizaciji Lijepe naše! To je bez sumnje stoga što naglo shvate da bi na taj način drastično opao utjecaj njihovih stranačkih središnjica koje su smještene u Zagrebu, a koje diktiraju sve što se u Hrvatskoj miče.
Rak-rana hrvatskog društva
Uspostavom hrvatskih regija trebalo bi, uz regionalne parlamente, oformiti: ili donji dom parlamenta RH kao dom regija, ili u samom Saboru RH oformiti klubove regija koji bi odlučivali o strategijama razvoja regija – bez obzira na stranačku pripadnost i to najviše smeta tzv. 'velikim strankama'. Kada bi se na razini kubova regija postigao međustranački konsenzus o temeljnim strategijama regionalnog razvoja, a kao rezultat stvarne volje stanovnika svake pojedine regije – centralna vlast nebi imala drugog izbora do li iste uvrstiti u master-plan razvoja RH!
Upravo to je rak-rana hrvatskog društva i dok se ne primjeni na svim razinama u Hrvatskoj će se i dalje o svemu odlučivati u centralnim komitetima partija.
Stoga Udruga Dalmacija snažno apelira na Vladu i Sabor RH da što prije napuste potpuno nadživljeni centralistički sustav te uspostavi državu regija u kojima će njihovi stanovnici odlučivati o svojim prioritetima, identitetima i potrebama - kao što je to slučaj u svim razvijenim zemljama našeg civilizacijskog kruga te se drži najvišim civilizacijskim dosegom europske demokratske tradicije", stoji na kraju otvorenog pisma koji je pod naslovom "Dalmacija je opet zadnja rupa na svirali" uputio Upravni odbor Udruge Dalmacija.
Zavisi iz čije pozicije gledaš, ali Hrvatska se polarizira naočigled. Ovo iz zadnjeg posta je sa dalmacija newsa i pokazatelj razočaranosti u politiku koja uporno radi na tome da se cijela Hrvatska doseli u Zagreb.
Jedini grad koji u Dalmaciji zaista cvijeta je Zadar, a i on je procvao otkad su doveli autocestu do njega.
Ne razumijem zašto se jalom proglašava borba jedne regije za određeni strateški cilj.
jesi li pročitala pismo?
na koji način se komentiraju drugi projekti?
nije li svima cilj (bilo dalmaciji, slavoniji, primorju, lici, kontinentalnom dijelu, istri) razvitak zemlje. ne jedne regije, nege cijele zemlje? samo na taj način se kasnije može podizati kvaliteta života u pojedinim regijama.
ili je bolje uložiti u jedan projekt, od važnosti samo za jednu regiju, nauštrb ostatka zemlje? nekima to očito ima smisla. nekima to očito služi samo u političke svrhe, kako bi dobili jeftine glasove i pokušali ponovno dobiti priliku za potkradanje zemlje
Posljednje uređivanje od magriz : 14.05.2012. at 01:01
Zagreb i Istra su najrazvijenije regije. Nije u redu pljuvati druge projekte, zar se država ne bi trebala razvijati koliko-toliko ravnomijerno? Zar nije politikanstvo ulagati u one dijelove u kojima su tvoji pristaše, a druge ostaviti da vise? Što se članka tiče ježim se toga da svi budemo pod Dalmacija regijom, pogotovo kad se umiješa u to sve regionalizam najgore vrste, ali potpuno je jasno da mala Dubrovačko-neretvanska županija nema snage izboriti se sama za hitan dovršetak autoceste do Dubrovnika i to na način koji Dalmaciji donosi najveću korist – poglavito razvoju Pelješca, Korčule...
Formiraju se dvije struje, jedna bez imalo političke moći- Dubrovnik Regija, i Dalmacija regija, obe se slažu da je potreban most, i autocesta do Dubrovnika preko Hr teritorija. Na stranu HDZ SDP priče, od njih mi je muka, to je ono što ovoj regiji treba, i lokalcima, mogu ti napisati pojedinačno tko će se od HR političara osladiti na koridoru preko BIH, ali briga me za to, most i autocesta su nam potrebni
Neznam dali je nova zračna luka potrebna Zagrebu, ako jest, nek se gradi, Zagreb na Savi je po meni nepotreban projekt, ostale nabrojane projekte ne mogu komentirati, neznam dovoljno.
Uglavnom, tko želi, neka potpiše peticiju, tko ne želi, ne mora![]()
Isvetica, iako ne vjerujem da će ova peticija ista postići, potpisala sam je još prvi dan. Kao sto bih potpisala svako slovo priopćenja koja je inicijativni trio dosad izdao.
To da sit gladnom ne vjeruje, stara je stvar. A da se sa sjevera problem vidi samo u obliku prelaska magistrale u kupacim gacicama je žalosno.
I ne, neće nam most riješiti sve probleme, ali koridor neće riješiti gotovo ništa.