Kao da su se dogovorili (a yok nisu - sve je to ista pašta)
Kao da su se dogovorili (a yok nisu - sve je to ista pašta)
Vlada RH je na današnjoj sjednici raskinula ugovor za gradnju Pelješkog mosta. Ugovor o gradnji Pelješkog mosta bio je vrijedan 1,94 milijarde kuna plus PDV, a potpisan je u listopadu 2007. godine. Početak radova bio je ugovoren za svibanj 2008. godine, s rokom završetka od četiri godine. Novac za gradnju Pelješkog mosta nije bio osiguran ni kada je ugovorena njegova gradnja za mandata Ive Sanadera.
Na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović rekao je da se u ovoj godini bore za radna mjesta.
– Morat ćemo redefinirati prava i obveze, očekujemo razumne sugovornike – naglasio je premijer, prenijela je Vlada na Twitteru.
Hvala svima na potpisima, nadam se da nije zauvijek, i da će jedan dan se gradnja ipak nastaviti.
Najtužnije je da se u stvari ima gdje za uzeti, samo su prioriteti drugačije posloženi... Hajmo izgraditi još par stadiona i financirat nogometne klubove, platit estradnjacima staž i socijalno...
Posljednje uređivanje od winnerica : 17.05.2012. at 13:03
ajmo ukinuti sve sportske klubove i uništiti dvorane, stjerati djecu na ulice i ostaviti ih da gluvare po gradu....
ajmo možda ukinuti i bespotrebno liječenje nekih koji će ionako nakraju umrijeti....
i eto novca za Pelješki most.....ma bitno da se gradi
i koji su to stadioni izgrađeni? par arena koje sve skupa ne koštaju ko Pelješki most, koje možda da se ekipa u gradovima bolje organizira nebi zjapile prazne....
Posljednje uređivanje od kata.klik : 17.05.2012. at 13:12
Kata.klik neznam kog vraga te toliko smeta taj most, valjda ti znaš - evo budi sretna jer se neće graditi. Ostalo nebi komentirala, pogledaj kroz prozor - meni je park uvijek pun djece, a bome i ulica, jer je izgleda starcima puno plaćati članarine po sportskim klubovima i dvoranama koje ipak zjape prazne. Pardon, tu i tam dođe Ceca, Cica, Maca i Gaga održat nekakav koncert... A mi onda još svojim cicama i platimo socijalno i staž, da ne pjevaju džabe!![]()
Te arene koje zjape prazne, evo za primjer, nisu se naplatile tako da se uzelo iz socijanog za estradnjake, niti su se naplatie tako da se uzelo od nogometnih klubova, a kamoli da se smanje plaće i beneficije političarima.
Ne, plaćaju se - još uvijek - enormnim ratama kredita, i plaćat će se još dugo, a na račun toga smanjuju se plaće običnim ljudima i uzima se od kulture. O tome slučajno nešto znam, jer je i mene zakačilo. Strah me i pomisliti odakle bi se uzelo da se krenulo u realizaciju tog mosta, koji najjverojatnije da se baš išlo glavom kroza zid i počelo graditi, nikad ne bi bio dovršen.
Prije nego što budemo u situaciji da o tome možemo uopće razmišljati, morat ćemo se prvo riješiti korupcije i gospodarskog kriminala, a nakon toga raditi, raditi i štedjeti otprilike još 20-tak godina (moja osobna procjena).
Jako mi je žao.
e da, ne treba smetnuti s uma da projekt pelješkog mosta - ne postoji.
to je samo, ajmo reć, želja.
a ne projekt. kojemu za realizaciju nedostaju samo novci.
Pomikaki, kataklik i ostali. Platit ću vam troškove do Dubrovnika, sjednite u Zagrebu ili Rijeci u auto i vozite. A onda iznesite svoje impresije.
Daleko mi je toliko se drndati autom. Ali išla sam trajektom i bilo mi je super.
Ne do Dubrovnika, to im je preravna trasa čak, nek dođu do Orebića, nek iskuse čari prometne povezanosti Pelješca, pa onda preko trajektom... Pa onda od Korčule ili V. Luke npr. nek idu do Dubrovnika, ista županija ali malo da se vidi kak to ide...![]()
A daaaa, preko Stona, Ponikava i Drača malo drmusanja pa onda nek se spuštaju do Orebića preko kak se ono zove ona nezgodna nizbrdica, Kapetani???, tako nešto...jest da je pogled famozan, ali kad pogledaš zaštitnu ogradu srce ti ode u pete i više ne gledaš prirodu i društve već samo cestu ispred sebe...
Možeš li mi, molim te reći koji je red vožnje trajekta? I koliko si dugo putovala?
vidiš meni je to preskupo jer ja nemam 67 kn za platiti autocestu do Slavonskog Broda a kamoli dvijesto za do Dubrovnika, a da ne pričam da bi mi sedmodnevno ljetovanje u Dubrovniku koštalo cijelogodišnjeg rada i truda...Toliko o tome...ž
a onaj jedini put kad sam bila u Dubrovniku po staroj cesti cijelu noć i prije podne nisam uopće osjetila granicu osim kaj smo u Neumu stali i kupili cigarete, klope i svašta nešto i niko nas nije ništa pitao....
a protiv tog mosta sam jer je to totalni promašaj i glupost. Iako bi mi njegov projekt direktno koristio, barem bi imala sigurnu plaću![]()
winerice i meni je park u starom kvartu pun dijece jer ga ima, u novom nije jer ga nema, pa djeca jadna vise po kućama, lijepo je vrijeme neka se klinci igraju vani....
Bolje nek se novac namjenjen za izgradnju tog mosta prebaci na izgradnju vrtića, škola sportskih dvorana, bazena i sveg onog ostalog što bi možda svakom običnom čovjeku više značilo od Pelješkog mosta.....
I Kata zašto nisi u Stonu na pumpi kupila cigarete, klopu i ostalo, napunila malo naš proračun?
pa, koliko se sjećam, dosta, cijeli dan. Ali sam uživala cijelo vrijemeBilo je to prije nego sam rodila, sad više ne mogu na takva putovanja, pa se ni voznog reda baš ne sjećam, ali pretpostavljam da je u sezoni malo pojačan u odnosu na ostali dio godine.
Ali nije to jedino područje (ni u RH a ni šire) do kojeg ima tri dana jahanja i gdje su prometne veze loše. Što da kažu npr Komižani? Prvo se čovjek drnda otkud već pa do Splita. Pa tamo na trajekt, cca dva sata. Pa onda busom (u sezoni pretrpan) po serpentinama preko cijelog otoka sat vremena. I što sad? Kako se tamo nabavljaju kutne garniture? Kamo voze djecu kad su teže bolesna?
Meni je zbilja žao zbog problema koje imate u Orebiću ili Ponikvama, ali mislim da će puno bolje rješenje biti taj koridor - i da je puno izglednije da bude uopće realiziran. Taj most je, slažem se sa cvijetom, samo fantazija, bez obzira na to postoje li projekti ili ne.
A od Dubrovnika do Korčule i V. Luke sam putovala pred par godina (nakon što sam prvo doputovala iz svoje vuko***ine do Dubrovinka) i također mi je bilo super.
evo, iz pera turista iz zg, impresije i dojmovi iz du-ne županije:
ne kužim u čem je problem s tim putovanjem do dubrovnika, pelješca ili korčule. Ja to sve lijepo redovito obiđem svake godine. meni je more isključivo na korčuli, jedne godine smo otputovali dole na ravno 5 dana, jer je meni bilo nezamislivo tih 5 dana provest u crikvi i reć da sam bila na moru.
nikad ne idemo po autoputu iako postoji, ne da mi se 200 kn. ne idem na trajekt ploče trpanj, prođem taj nesretni neum svake godine i spuštam se cestom u orebić.
nemam traume nikakve od tog puta, kao ni sva sila turista koji kad dođu jedne godine dolaze opet i opet i svi se dive.
da se izgradi most, čisto sumnjam da bi se vozila preko njega, vjerovatno bi mi bio preskup, kao i autoput.
U Neumu je jeftinije samo ono neprehrambenih artikala, više nitko tamo ne ide u šoping, osim u Harrisa i Zare po hlače s greškom za 2 marke ( tamo kupujem trudničku robu i na berzi)
Pelješac je poluotok, ne otok, poluotok kao Istra, poluotok kao Zadarski poluotok, a ima otočne probleme. Ja sam živjela na otoku koji nema promet uopće,svaka cigla na kući je prenešena na leđima na 50 m nadmorske visine po skalinima, pa što, ne razumijem zašto je nenormalno boriti se da meni, mojoj djeci bude bolje. Eto, Kata.klik se ljuti što njen kvart nema igralište, bazen i vrtić. Ja bih u svom selu butigu, poštu, ajd, vrtić može i u Stonu. Možda bih i neki šoping centar na ovih 65 km duljine Pelješca. Možda bih akvapark na Srđu,možda bih posao zimi, možda bih puno toga, a li ne mere.
to sam i ja mislila. ko raspisuje tender bez dokumentacije. al ipak, stvari su izgleda malo drugačije.
vidi ovo:
U ovom trenutku teško je predvidjeti hoće li Pelješki most postati svojevrsna kruna svih afera Ive Sanadera i Božidara Kalmete kao najodgovornijih za niz nezakonitosti u tom poslu ili će stvar još jednom biti zataškana. Upitno je ima li Hrvatska dovoljno političke volje i snage za obračun s kriminalom na najvišim razinama vlasti, kao i imaju li u DORH-u i USKOK-u dovoljno kapaciteta za ovako složen predmet, koji je iznimno osjetljiv i zbog međunarodnih konotacija. Neugodna je istina pred očima predstavnika EU-a da je Hrvatska u jednom ogromnom infrastrukturnom projektu tako grubo pogazila propise međunarodnog natjecanja, te se usudila bez realno utemeljenog projekta, bez studija o stanju tla, seizmičkih proračuna, bez jasne ideje gradi li se most sa dvije ili četiri prometne trake, raspisati međunarodni natječaj i zatim odabrati graditelje s kojima se onda godinama direktno dogovaralo, mijenjalo i prilagođavalo projekt. Ta je istina neugodna i zbog toga što Hrvatska danas najavljuje niz međunaordnih tendera za koncesije među kojima je i ona za nizinsku prugu od gotovo pet milijardi eura. U kotekstu kriminalno odrađenog posla na Pelješcu treba postaviti pitanje tko će Hrvatskoj sutra vjerovati kad raspiše natječaj za prugu, neku zračnu ili morsku luku, most ili autocestu. Kakva je to država u kojoj se premijeri i ministri igraju sa zakonima kako požele?
Meni je apsolutno super doći na 5 dana do Zagreba, i uvijek idem autoputom, da se odmorim . Jedino što prvo izrigam dušu do priključka na nju. I kad stignem gore, baš si mislim, što one žene pričaju po forumima, toliko posla, pa vrtići, pa Trg, Cinestar, bajka, al opet ja sam gore 5 dana, pa što ja znam...
Ništa me više ne čudi. 80 posto sabora treba kriminalno goniti, i ovog sada i onog prošlog. Isto s... drugo pakovanje. Prognoza ishoda Sanaderovog suđenja: zbog proceduralne pogreške odbacuju se dokazi, i pušta na slobodu.
pomikaki, pitanje je bilo retoričko, putovanje je trajalo 20 sati dok je postojala linija Dubrovnik-Rijeka.
Vidim, svima vam je bilo super putovat u južne krajeve na odmor, i meni je super putovat na godišnji odmor i baš mi je dobro kad s obitelji provedem 9-10 sati na putovanju do Zagreba. Djeca mi vole tobogane na autoputu, vjetroelektrane, izlazak na Gornjoj Ploči i pauzu na Plitvicama ili Rastokama...ma sve nam je sjajno i u svemu uživamo. Ali ponekad moram poslovno u Zagreb. Pa koristim avion...pa zapuše bura...pa ne stignem na sastanak. Ako puše kad se vraćam, sletim u Split, pa četiri sata vožnje do doma. A doma me čekaju djeca. Moram ponekad poslovno i u Split ili Metković. Pa je bijeli štrajk (kao npr. jučer). I imam neke instrumente koje moram prijaviti na izlasku/ulasku u Hr ili BiH. I jedva čekam onu trasu preko Žute lokve, jer kad idem u Rijeku neću putovati preko Bosiljeva, nego ću skratiti put za pola sata.
I molim vas, nemojte uspoređivati život na pučinskim otocima sa životom na kopnu u jednom gradu. Gradu po kojem i danas prešetavaju Predsjednik i nekoliko ministara i kojekakve strane delegacije. I to što je skupo ljetovati u Dubrovniku nije argument nizašto.
Ne kupujem u Neumu. Jer ne pušim, a ostalo što je jeftinije nije iste kvalitete kao u našim trgovinama.
Posljednje uređivanje od sis : 17.05.2012. at 15:07
Meni se čini da je nedopustiva situacija da je dio države odvojen od ostatka međudržavnom granicom. Mislim da neka vrsta rješenja tog problema mora biti prioritet, makar to ne bila čista ekonomska računica. Čudno mi je ovo objašnjavanje ljudima da što im smeta što su vlastitoj državi preko granice.
OMG! Nije ni meni iz Zg. do Korčule toliki bed putovat 1 godišnje - nije ni Dubrovčanu problem doći do Zg. jednom godišnje! Problem je u SVAKODNEVNOM saobraćaju, u onim ljudima koji moraju često to prelaziti, putovati etc... Naglasak, ne na odmor, nego na pravi život! Svakodnevica!
vjerujem da nitko nije protiv mosta, ali ne možemo ga sada graditi jer nažalost nema novaca
da se mene pita i da se ima novaca ja bih da se grade prekrasni viseći mostovi i na Rab i na Brač i na Hvar
i autocest dovela do svakog većeg grada u RH ili barem brze vlakove
i bazene u svakom naselju imala
i sportske dvorane
i zabavne parkove
i sve
i sve
no, daleko smo od toga
žao mi je![]()
Vrijeska, ovdje se ne radi o turističkim, zabavnim i sportskim atrakcijama, nego o životnim problemima jednog dijela stanovništva jedne države. Koji dijele probleme svojih sunarodnjaka, ali imaju još i neke specifične.
Posljednje uređivanje od sis : 17.05.2012. at 15:47
Zasto nije iste kvalitete?Po cemu je to kod vas nesta bolje,bas me zanima zasto onda turisti iz HR kupuju po nasim radnjama i pune nas budzet kad vec imate kvalitet kod vas?
eto meni je bezveze bilo raspravljat i pisat svoje misljenje o mostu ili koridoru kad ne zivim u tom regionu i to me se ne dotice toliko,ja ako zelim negdje putovati putovat cu bez obzira na put,a ako bi taj most poboljsao zivot mjestana zasto ne,ali posto se para nema nizasta tako cemo se i dalje vozati istim cestama i svaki put se isto zaliti...
napomenula sam da se radi o gledanju jednog turista, nemam pojima o životu na otoku jer ne živim na otoku.
i nisam mislila solit pamet nikom, ja znam kak je živit u gradu, ostalo ne znam.
Cigarete bez hrv. markice su najobičnija "škija" i većina ih je u Neumu takva...Treba gledati na tu markicu, ako imaju onda su ok, malo su skuplje, ali opet jeftinije nego kod nas...
Inače, ove druge su suhe, ali smrad je nepodnošljiv i peče grlo...
Ma treba gledati na sve detalje, tipa tih markica
Potpisujem te, sis, upravo o tome se radi.
Često sam poslovno putovala Rijeka-Dubrovnik, starom cestom, jer mi nije plaćen autoput. Uvijek su bili ljubazni na granici, nikad problema, ali-to JE granica.
Nisam jedina koja ne voli granice. I danas sam prešla onu sa Slovenijom, bez problema, ali moram stati, dati putovnicu ( brže je nego osobnu, a ja žurim), odgovoriti da ništa nemam za cariniti, skinuti naočale za sunce....Ma, kako ne kužite što znači svakodnevno morati preko granice.
A trajekt, "Marko Polo" dok je vozio, kretao je ponedjeljkom i petkom u 8 navečer iz Rijeke i dolazio u DU drugi dan oko podne. Uz stajanje na Korčuli i Hvaru koliko se sjećam. A cijena kabine i auta je basnoslovna bila, nekoliko puta skuplja od ceste. A s djetetom ne možeš biti cijelu noć na stolici u brodskom salonu ili na palubi. To je bilo divno za turizam, ali ne za svakodnevnicu. Više ne vozi, nažalost.
I treba nekako napraviti da nema granice. Bilo kako i što prije. I ceste srediti. Samo tko će to napraviti?
uostalom kao i u svakoj drzavi,siguran je samo kvalitet nase robe a sve ostalo je upitno jer je uvezeno ko zna odakle i prpakovano prije plasiranja u prodaju,to radi i BiH,i HR i SR i ostali,uvijek bilo i uvijek bice,pa tako nije ni cudo kad u neumu kupite cigare iz Hr i ne dobijete trazeno,ili kupim u ZG nesto sto je uvozno i dobijem nesto sasvim trece...
mnogi su u ruralnim dijelovima hrvatske u takvom položaju i ove probleme ne bi rješio most.
može ih rješiti samo sposobna lokalna samouprava, bar neke od njih.
to nisu problemi koji se rješavaju na nivou države.
a mnogo toga je povezano jednostavno s brojem stanovnika i čistom ekonomskom računicom isplativosti.
zamisli kad bi stvarno imali tu 1 000 000 000 kuna, što bi se sve od ovog što si nabrojala moglo napraviti i još obnoviti i cestu preko pelješca. po meni je sve to što si nabrojala važnije od mosta i to bi ljude zadržalo dolje prije nego most.
ali da bi bilo lijepo da je moguće izgraditi ga bilo bi.
nadam se samo da će odgovorni odgovarati za to potemkinovo selo od projekta.
Posljednje uređivanje od suncokret : 17.05.2012. at 20:29
potpis!
živim u dijelu Hr koji je jako dobro prometno povezan s ostatkom domovine, ali itekako razumijem probleme ljudi koji nisu te sreće. I otoci mojih predaka zijape prazni veći dio godine, ali ovo je ipak jedna veća regija i više ljudi koji trebaju nekakvo rješenje za problem kojeg imaju. Ili da se i ti ljudi nekud isele pa da imamo još veću centralizaciju nego što je sada...
da nebi bilo zabune, ja jesam za to da se pitanje putovanja kroz BIH do Dobrovnika nekako riješi, ali definitivno nisam za most koji je u današnjoj situaciji preskup. Koridor je sasvim dobro riješenje, jer otvara slobodan prolaz kroz Bosnu da ne morate pokazivati putovnice.
ili je ipak u ova vremena bolje utući tri puta veću svotu novca za nešto što se može i drugačije riješiti....
nitko ne govori o turizmu i zabavi, nego o činjenicama koje činu jednu razvijenu državu i koje države zapadne Europe imaju već dugo vremena u svakom kutku svoje države
mogla sam isto tako nabrojati i ambulante i heliodrome, no jedna od vas je u raspravu uvela bazene i zabavne parkove
cesta je prioritet, ali treba biti realan i kao što cvijeta kaže - da se nije zavlačilo ljude s mostom i maglilo im oči, već je cesta mogla biti riješena i moglo se početi razmišljati o mostu
kako god - problem treba riješiti najbrže što je moguće
Ne znam - tim europćanima nije ispod časti trogljati se trajektom. Doslovno cijela Dalmacija je u ratu ovisila o dva trajekta za Pag i na neku foru su uspijevali sve prevesti, a ne shvaćam čemu bi zapravo služio most koji bi bio manje posjećen od Spaladium arene.
Trajektom koji služi za prijevoz stoke? Izgleda da se tim koridorom neće moći služiti kamioni za prevoz stoke, zbog carine, pa će se zbog njih graditi trajektno pristanište. Da mi je viditi kako će biti voziti se iza toga ljeti po ovoj cesti http://www.youtube.com/watch?feature...&v=aFnlFSuqG2g
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=c4Dd-1MxKWo A evo i malo Pervana